agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm)

sezinci 15-02-2006 01:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi backyard
bu tehlikeli bir işlem değil mi?
yani ben bakkaldan alır gibi gidip sülfürik asit alıp yapabilir miyim bunu?

Sakın kimse denemesin. Bu sadece laboratuvar ortamında yapılabilecek bir uygulama.

Zaten bakkaldan bulamazsın. Eczanelerin bile vereceğini tahmin etmiyorum. :)

malina 15-02-2006 02:05

Sülfirik asit deyince, bulduğum yazıyı ekleyeyim dedim.

Toprak ve Ormanlar Üzerindeki Etkisi

Asit yağışın en ciddi etkileri toprak ve ormanlar üzerinde görülür. Yağmurlarla dünyaya düşen sülfürik asit topraktaki besinlerin yıkanarak uzaklaşmasını sağlar, aliminyum serbest kalarak ağaçların kökleri tarafından tutulur. Sonuçta ağaçlar kalsiyum, magnezyum gibi hayati besinleri alamayarak ölüme mahkum olurlar.
Havaya çıkan sülfürdioksitin tamamı sülfürik asite dönüşmez, atmosferde sürüklenerek toprağa geri döner. Bu gaz ağaç yapraklarında sindirimi engelleyerek fotosentez olayına engel olur.

Ayrıca soğuk bölgelerde sülfürdioksit, amonyak ve ozon ağaçların soğuğa dayanıklılığını azaltmaktadır. Ağaçların yüzeyinde amonyak oksitleri ile sülfürdioksitin oluşturduğu amonyum sülfat toprağa ulaştığında sülfürik ve nitrik asitle reaksiyona girer ve ağaçlarda istenmeyen zararlı mantar ve böcek tiplerinin büyümesini sağlar.

Asit yağışın bir bileşeni olan nitrojen oksit ve nitrik oksit gerekli bir besin olmadığı halde ağaçların büyümesine neden olur. Sonbaharın sonlarında ağaçlarda meydana gelen bu büyüme onların kışa hazırlandıkları bir dönemde meydana gelir ve kışın ağaçlardaki direnci azaltır.

www.koeri.boun.edu.tr

malina 15-02-2006 02:07

Sülfürik asit

Hangi konsantrasyonda olursa olsun, gözlerle teması tehlikelidir. Derişik sülfürik asit gayet korrozif olup, deride şiddetli yanıklar meydana getirir. Sulandırılırken, asit daima yavaş ve dikkatlice suya dökülür, asla tersi yapılmaz.

backyard 15-02-2006 18:43

Alıntı:

bir de bugün başka bir şey topladım
keçiboynuzunun meyvesine benziyor ama değil
kahverengi uzun bir fasulye gibi içinde de tohumları var
biraz önce tohum fotoğrafları ararken topladığımın yalancı akasya olduğunu buldum
evde yemek yerine akasya tohumu pişecek gibi görünüyor

sezinci 15-02-2006 18:48

İki gündür harıl harıl çalışmanın karşılığı bu işte:)

backyard 22-02-2006 15:59

ektiğim elma çekirdeklerinden ikisi çimlendi
bu sefer gerçek gibi duruyor

backyard 23-02-2006 02:50

toprağı biraz eşelediğimde dört tane olduklarını gördüm
teker teker ayırıp küçük kaplara koydum
umarım tutarlar

Baki Berk Kayalar 26-02-2006 14:53

Saf ya da safa yakın derecede asiti piyasada bulmanız çok zor ama piyasada satılan kireç çözücüler, tuz ruhları, çaydanlık temizleyiciler %25e kadar seyreltilmiş asit içeriyor. Genel asit içeriği oranı ise %15-18 civarı. Bunları rahatlıkla ve güvenle kullanabilirsiniz. Ben şahsen mineral tanımlamada bunları kullanıyorum.

Baki Berk Kayalar 26-02-2006 15:02

Yinede kullanım esnasında koruyucu eldiven ve gözlük takmanızda yarar var. Cildinize temas ettirmemeye çalışın.

malina 26-02-2006 15:33

Alıntı:

piyasada satılan kireç çözücüler, tuz ruhları, çaydanlık temizleyiciler %25e kadar seyreltilmiş asit içeriyor.
Çok az kullandığım malzemeler ama geçmişten gelen kullanım bilgisiyle, kireç çözücü ile tuz ruhu arasında ciddi fark var gibi hatırlıyorum. Hepsini aynı kefeye koymak yanlış olabilir. Bilen biri konuya açıklık getirse iyi olur.

Baki Berk Kayalar 26-02-2006 22:43

Çok ayrıntılı bilen biri değilim ama bir markanın kireç çözücüsü hidroklorit asit içeriyorsa, diğeri nitrik asit içerebiliyor. Yani işte her marka farklı asitler içerebiliyor. Bu tür bir ürün almadan önce arkasına bakıp yüzde kaç içerikli hangi asit olduğuna dikkat edin ve tercihen boyar madde içeren ürünleri almayın. Kıyafetinize sıçrarsa boyası çıkmayabilir. Şahsen taş temizlemek için aldığın mavi boyayı bir ürün canım taşımı boyadı ve bir daha da tam olarak çıkmadı. Eğer saf asit istiyorsanız ki asla uğraşmayın derim, küçük bir araba aküsü almanız işinizi görecektir. İçindeki saf asittir. ****** saf asit sadece cildinizi değil, tohumu bile yakabilir. Su ile yanlış bir temasında patlama yapabilir. En iyisi dediğim gibi seyreltilmiş olanları kullanmak. Seyreltilmiş olanları bile kullanırken su ile temasında dikkatli olmanızda ve koruyucu önlemler almanızda fayda var.

oktars 27-02-2006 18:17

Benim bir sorum olacak elimde fıstık çamı (Pinus pinea) ve erguvan (Cercis) tohumları var. Bunlar için soğuk veya sıcak katlama gerekiyormu yoksa hiç bir işlem yapmadan torflu toprağa eksem olurmu?

sezinci 27-02-2006 18:24

Erguvan için 2 ay soğuk katlama gereklidir.
Fıstık çamı ise katlama gerektirmez. Tohumun üzerindeki sert kabuğun kırılması yeterlidir.

oktars 27-02-2006 18:27

Akşama eve gidince uygulamasını yaparım... Çok sağol ;)

Plumbago 28-02-2006 17:13

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

http://theseedsite.co.uk/pod49.gif

ya buna benziyor
netten baktım sanırım buna kola ağacı diyorlar
"Cola vera (Sterculiaceae) -Kola ağacı"
başka bir yerde de Brachychiton bidwillii
ben anlamadım
bu ağaçların ne işi var adana'da

Gönderdiğin resimdeki tohum Brachychiton populneum bitkisine ait. Adana ve Mersin yöresinde cok fazla bulunur. Japon Kavağı olarak adlandırılıyor bölgede. Genellikle yol ağaçlandırmalarında kullanılıyor. Bir resim gönderiyorum, sanırım bu bitkidir.

drosophila 09-04-2006 14:40

soğuk katlama konusunda kafama takılan bazı şeyler var.elimde yaklaşık 100 adet cedrus libani(lübnan sediri) tohumu mevcut.sanırım bunlar için soğuk katlama gerekiyor.
nemli kumu nasıl bir ortamda saklamamız gerekir?
buzdolabına koyacaksak onu da mı kumla birlikte koymak gerekir?(çünkü annem dolaba kum koyarsam beni kesebilir)
evimde kapalı bir balkon var burada nemli kumu saklamam uygun mudur yoksa daha soğuk bir ortam gerekir mi
ayrıca sedir tohumlarının çimlenmesi ile ilgili her türlü fikire ihtiyacım olacaktır
teşekkür ederim

sezinci 12-04-2006 09:46

Buzdolabına koymanız gerekmez. Havalar hala soğuk olduğu için serin ise balkonda tutabilirsiniz.

Ama yine de en iyisi hiç bir işlem yapmadan sonbaharda ekmek.

tıfıl 17-04-2006 21:17

benim elimde bir sürü şeftali tohumu var ve bunları ekmek istiyorum fakat birşeyi merak ediyorum. acaba bu tohum kabuğunu kırmak için ne gibi işlemler yapmalıyım? mesela asitte mi bekletmeliyim?

aborijin 04-05-2006 09:54

merhaba meyve ağaçları konusuna merak sardım ve arama yaparken sitenizi ve forumu buldum.sohbetiniz çok hoş bu konuyu sadece merak ettiğim için araştırıyordum.ancak içinde kendim çimlendirmeliyim şeklinde bir istek uyandı.açıklamalarınızda mandalin,elma, kayısı,şeftali ağaçların çimlendirmesini göremedim.bu konu ile ilgili bilgilerinizi dört gözle bekliyorum.teşekkürederim.

backyard 04-05-2006 14:10

aradığınız bilgilerden bir kısmını bonsai bölümündeki tohum çimlendirme konusunda bulabilirsiniz belki

backyard 04-05-2006 14:15

@plumbago biraz geç bir yanıt olacak ama büyük ihtimalle o ağaç ve etrafta bir sürü var, ben ektim ama şimdi hangisi hangisiydi şaşırdım :)

bir arkadaşım bu kavak cinsi demişti

ben de yok canım kavak böyle mi olur diye bilgiç bilgiç bakmıştım :(
adanada japon kavağı gerçekten ilginç

aborijin 05-05-2006 23:16

Alıntı:

aradığınız bilgilerden bir kısmını bonsai bölümündeki tohum çimlendirme konusunda bulabilirsiniz belki

teşekkürederim yeni olunca tabi nereye bakacağını bilemiyor insan :)

ormanbotanigi 09-05-2006 11:35

Tohum Toplamada Dikkat Edilecek Hususlar
1. Tohum toplanacak bireyler ne çok genç ne de çok yaşlı olmayıp olgun yaşa gelmiş bireyler olmalıdır.
2.Bir bahçede ve parkta tek olarak bir ağaçtan tohum toplanmamlıdır.
3.Tohumlar sağlıklı, istenen forma sahip bireylerden toplanmalıdır. Bazen tohum toplanan bireyler sağlıklı gözükselerde tohumları klimatik ve biyotik yönden zarar görmüş olabilir.
4.Bir ağaçta veya dalda diğerlerinden küçük olan kozalak ve meyveler toplanmamalıdır.
5.Tohum üzerinde her hangi bir yara, çizik veya delik bulunmamalıdır.
6.Kayın, meşe ve kestane gibi büyük meyvalı türlerde tohumlar yerden toplamda ilk yere düşenler toplanmamalıdır.Çünkü bunlar boş veya hastalık ve zarar görmüş tohumlar olabilir. İkinci dökümde düşen tohumlar alınmalıdır.

umarım faydalı olur. Teşekkürler

memet 09-05-2006 14:49

badem tohumu çimlendirmenin dikkat etmem gereken bir ayrıntısı varmı.

memet 28-05-2006 13:23

ceviz tohumu

1 Eklenti(ler)
Bir ay önce,beş cevizi suda beklettim, beş gün durdular. sonra merakımı yenemedim birini kırdım, içini görmek için. Sert kabuğunu içine kadar işlediğini farkettim suyun. Diğer dördünü kaplara gömdüm. 15 nisan olmalı tarih,
aşağı yukarı.

Onbeş gün önce birini topraktan çıkardım kabuk ikiye ayrılmıştı ama bir canlılık görünmüyordu. Bugün 28 mayıs. Başka birini çıkardım. O da bir haftadır olduğu yerde yarılmıştı görünüyordu. Güçlü bir kök vardı altında. Tohum zarfının içinde de çıkmak üzere olan sürgün görünüyor.

Webcamla çektiğim için görüntü çok temiz değil. Bir kaç güne kadar ilk yapraklar çıkacak gibi...

memet 28-05-2006 13:25

yukardaki mesajda sözettiğim bademlerde bir ilerleme şimdilik yok.aynı tohumdan ektiğim dört elma büyüyor.dördüde ayrı boyda oldu.ikide fıstık çamı var.hersene çıkıyor ama sonra çamları nedense kurutuyorum.

Mine Pakkaner 28-05-2006 13:28

memet bu fidanın bütün gelişmesini aşama aşama takip edelim.;)

Üyelerimizden syilmaz ceviz uzmanı bir ziraat yüksek mühendisi.Bir noktada sıkıntımız olursa kendisinden bilgi de alırız.Tohumdan ağaca nasıl aşama aşama nasıl ceviz yetişir öğreniriz. Birini bonsai yaparsın birini de normal ceviz ağacı yetiştirirsin olur mu? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

Mine Pakkaner 28-05-2006 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet
yukardaki mesajda sözettiğim bademlerde bir ilerleme şimdilik yok.aynı tohumdan ektiğim dört elma büyüyor.dördüde ayrı boyda oldu.ikide fıstık çamı var.hersene çıkıyor ama sonra çamları nedense kurutuyorum.

Orman mühendisi arkadaşlardan görüş alalım bakalım fıstık çamları neden kuruyor diye.

memet 28-05-2006 15:34

cevizleri her aşamada görüntüleyeceğim(daha iyi kamera olanaklarıyla)bir ceviz denemem daha olmuştu üçüncü seneye girerken kışın dondurdum sanıyorum.
çamlarda da bir hata yapıyorum diye düşünüyorum. başlangıçta çok sağlıklı oluyorlar.sonradan sapı kuruyor.gidiyor...dört tane ceviz var elimde ama sorunum bahçeye nasıl ekeceğim. ev sahibim bahçeyi kullanmama izin vermediği için.başka bir yer bulacağım artık yere dikeceğim cevize.

Şule 28-05-2006 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet
badem tohumu çimlendirmenin dikkat etmem gereken bir ayrıntısı varmı.

Bu yıl iki tane badem tohumu dikmiştim saksılardan birine. Şu anda 50 cm boya ulaştılar ve yan dalları çıkarmaya başladılar. Gerçekten çok hızlı büyüyen bir cinsiymiş. Nasıl yaptığıma gelince; iki badem tohumunu ilkbahardan önce, içinde zaten bir bitki bulunan, dolayısıyla sulamayı unutmayacağım bir saksıya yerleştirdim. Sonra da varlığını unuttum. Baharın ilk sıcaklıklarıyla saksıda iki badem yükselince o saksıya badem dikmiş olduğumu hatırladım. :p Yine bahar öncesi bir dönemde bir saksıya ceviz diktim. Sonra da hangi saksıya diktiğimi unuttum. Bir ay kadar önce hiç tahmin edemeyeceğim bir saksıdan, alıç ağacımın dibinden ceviz yükseldi. Dikkat edilecek tek husus: Tohumun varlığını unutmak, sulamayı unutmamak.:p

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025