agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm)

domata 05-05-2020 20:00

Arkadaşlar bir sorum daha olacak. Domates fidelerine su vermiyorum, yapraklarını eğdikçe su veriyorum ancak salatalık, biber ve kavun fidesinin su ihtiyacını bilmiyorum. Bu konuda bir bilgiye de ulaşamadım. Fideleri nasıl sulamam gerektiği hakkında yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

vural_aslan 07-05-2020 09:37

Aklımda birşeyler canlandı

Portakal Rengi 08-05-2020 07:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi domata (Mesaj 1587389)
Arkadaşlar bir sorum daha olacak. Domates fidelerine su vermiyorum, yapraklarını eğdikçe su veriyorum ancak salatalık, biber ve kavun fidesinin su ihtiyacını bilmiyorum. Bu konuda bir bilgiye de ulaşamadım. Fideleri nasıl sulamam gerektiği hakkında yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

Tüm fideler için, toprağını nemli tutacak şekilde sulama gerekli. Yaprağa bakarak sulama gelişimini tamamlamış bitkiler için kullanılabilir.
Çok sulama fidelerde boy uzamasına neden oluyor. Az sulama ise gelişmenin az olmasına. Dengeli yapılması gerek. Toprağın yüzeyi kuru olduğu zaman su gereksinimi olabilir düşüncesiyle altındaki bölümün de kuru olup olmadığına bakabilirsiniz.

domata 08-05-2020 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1587600)
Tüm fideler için, toprağını nemli tutacak şekilde sulama gerekli. Yaprağa bakarak sulama gelişimini tamamlamış bitkiler için kullanılabilir.
Çok sulama fidelerde boy uzamasına neden oluyor. Az sulama ise gelişmenin az olmasına. Dengeli yapılması gerek. Toprağın yüzeyi kuru olduğu zaman su gereksinimi olabilir düşüncesiyle altındaki bölümün de kuru olup olmadığına bakabilirsiniz.

Bilginizden tecrübelenmeme yardımcı olduğunuz için Teşekkürler Sn. Portakal Rengi, iyi forumlar dilerim ;)

MOR SÜMBÜL 17-05-2020 23:28

Forumdan herts of gold cinsi diye aldığım
Kavun tohumlarını bir haftadır suda bekletiyorum.
Tek bir çimlenme olmadı .
Biraz daha beklemelimiyim yoksa artık vazmı geçmeliyim?

TCM 18-05-2020 11:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MOR SÜMBÜL (Mesaj 1588563)
Forumdan herts of gold cinsi diye aldığım
Kavun tohumlarını bir haftadır suda bekletiyorum.
Tek bir çimlenme olmadı .
Biraz daha beklemelimiyim yoksa artık vazmı geçmeliyim?

Suda bir gün bekleyip, nemli ortama alacaktınız ve bir haftada çoktan çimlenirdi. Bir haftadır suda çürümedi mi?

MOR SÜMBÜL 18-05-2020 19:12

Hayır ,bazı tohumların içine baktım sağlam içleri.
Bu tohumlarda çimlenme engelimi vardı bilmiyorum.

atolyeduskapani 27-06-2020 15:11

Merhaba bitki dostları,

Bugün kolyos tohumu çimlendirmek için ilk girişimimde bulundum. Bir kaç video izleyerek yapmaya çalıştım. Fakat bir kaç güne bir haftalığına evden ayrılacağım. Bu sürede tohumların zarar görmemesi ve çimlenmelerinin devamı için ne yapabilirim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Hasangok 28-06-2020 06:25

Genelde

Portakal Rengi 28-06-2020 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi atolyeduskapani (Mesaj 1591813)
Merhaba bitki dostları,

Bugün kolyos tohumu çimlendirmek için ilk girişimimde bulundum. Bir kaç video izleyerek yapmaya çalıştım. Fakat bir kaç güne bir haftalığına evden ayrılacağım. Bu sürede tohumların zarar görmemesi ve çimlenmelerinin devamı için ne yapabilirim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Son gün toprağını tam nemlendirin. Görünen toprak yüzeylerini buharlaşmayı engelleyecek bir şeyler ile kaplarsanız (malçlama), bir hafta dayanır.

atolyeduskapani 01-07-2020 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1591856)
Son gün toprağını tam nemlendirin. Görünen toprak yüzeylerini buharlaşmayı engelleyecek bir şeyler ile kaplarsanız (malçlama), bir hafta dayanır.

Çok teşekkür ederim. Dediğinizi yaptım. Saksılarımdan birinde çimlenme olmuş. Diğerlerini de merakla bekliyorum.

frk_ 25-04-2021 15:06

Merhaba,

Kayısı çekirdeği soğuk katlama ile ilgili bir sorum olacak. Soğuk katlamanın süresi nedir? Bazıları tohum patlayıp kök çıkana kadar demiş bazıları ise biraz bekletip toprağa dikin demiş. Bu konuda öneriniz nedir? Kayısı çekirdeklerim 1 aydır dolapta bekliyor ancak sadece şişti, henüz patlamadı..

akçabardak 25-04-2021 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi frk_ (Mesaj 1606192)
Merhaba,

Kayısı çekirdeği soğuk katlama ile ilgili bir sorum olacak. Soğuk katlamanın süresi nedir? Bazıları tohum patlayıp kök çıkana kadar demiş bazıları ise biraz bekletip toprağa dikin demiş. Bu konuda öneriniz nedir? Kayısı çekirdeklerim 1 aydır dolapta bekliyor ancak sadece şişti, henüz patlamadı..

Belki bu link size bir fikir verebilir, kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/1255424-post884.htm

frk_ 03-05-2021 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1606197)
Belki bu link size bir fikir verebilir, kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/1255424-post884.htm

Teşekkür ederim, dolapta olmasa denerdim. Ancak dolaptakiler de yukarıdaki sorumdan sonra 6. haftalarında patlamaya başladı.

Konusuzinsan 08-05-2021 13:42

Merhaba, bende üç avokado çekirdeği var. Bu meyvenin tadını hiç sevmesem de çekirdeği filizlendirmek istiyorum. Çekirdeğin kabuğunu soyarak suya koyanlar var. Çekirdeğin kabuğunu soymadan ve suda bekletmeden toprağa saplayanlar var. Sizce hangi yöntem daha verimli olur?

Muroist 22-05-2021 23:30

Merhaba dikilmeye. Tohumları nasıl saklamaliyiz. Bir de domates biber i bahçeye ektim 3/5 gündür günde bir kez Damla sulama ile suluyorum. Yanlış birşey yapıyor muyum.

Portakal Rengi 23-05-2021 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607475)
Merhaba dikilmeye. Tohumları nasıl saklamaliyiz. Bir de domates biber i bahçeye ektim 3/5 gündür günde bir kez Damla sulama ile suluyorum. Yanlış birşey yapıyor muyum.

Tohum saklama ile ilgili bir forum bölümü var. Oraya bakabilirsiniz.
Sulama konusunda önerilen, sabah serinliğinde bakmak. O saatte yapraklar sarkmaya başlamış ise sulamak gerekiyor. (Bahçeye diktiklerinizin fide olduğu varsayımı ile yazdım.) Sulamanın birçok etmene bağlı olması nedeniyle (toprak geçirgenliği-toprağın su tutma kapasitesi-bitki kullanımı gibi), sulama sıklığı ve miktarı konusunda sabit rakamlar bulunmuyor.

Muroist 23-05-2021 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1607480)
Tohum saklama ile ilgili bir forum bölümü var. Oraya bakabilirsiniz.
Sulama konusunda önerilen, sabah serinliğinde bakmak. O saatte yapraklar sarkmaya başlamış ise sulamak gerekiyor. (Bahçeye diktiklerinizin fide olduğu varsayımı ile yazdım.) Sulamanın birçok etmene bağlı olması nedeniyle (toprak geçirgenliği-toprağın su tutma kapasitesi-bitki kullanımı gibi), sulama sıklığı ve miktarı konusunda sabit rakamlar bulunmuyor.

Bilgilendirme için teşekkürler. Fideleri geçen hafta diktim, 30km mesafedeyim sokak yasağı olduğu için gidemiyorum. Damla sulamayı her gün akşam 20.30 a ayarladım. Sormak istediğim fazla gelir mi?.

Portakal Rengi 24-05-2021 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607492)
Bilgilendirme için teşekkürler. Fideleri geçen hafta diktim, 30km mesafedeyim sokak yasağı olduğu için gidemiyorum. Damla sulamayı her gün akşam 20.30 a ayarladım. Sormak istediğim fazla gelir mi?.

Her gün sulama çok olur.

TCM 24-05-2021 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607492)

Can suyunu verdikten sonra özel bir durum harici ilk haftalarda sulamaya gerek yok. Misal domates ilk meyvelerini verene kadar sulanmaz. Haftada iki kez gidip kontrol etmekte fayda var sulamadan. Her gün sulamayla bitkileri boya büyütürsünüz, kök gelişimi güzel olmaz ve güçsüz, boylu poslu ama dayanıksız ve meyvesi az bitkileriniz olur.

Charlaux 24-05-2021 18:12

Merhaba arkadaşlar, karaçam tohumlarım https://extension.psu.edu/seed-and-seedling-biology linkteki germination resmindeki gibi köklendiler. yani radicle emerges yazandaki gibi kök çıkardılar.ben de bir tanesinin üstünü çok az kapamak şeklinde diğerini de sadece karaçamın zamanla zaten yukarı çıkacak çekirdek kısmı hafif gözükecek şekilde perlitliği toprağa ektim. acaba bu noktadan sonra kaç günde baş göstermeleri gerekir? nelere dikkat etmem gerekir? teşekkürler.

Muroist 25-05-2021 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1607525)
Can suyunu verdikten sonra özel bir durum harici ilk haftalarda sulamaya gerek yok. Misal domates ilk meyvelerini verene kadar sulanmaz. Haftada iki kez gidip kontrol etmekte fayda var sulamadan. Her gün sulamayla bitkileri boya büyütürsünüz, kök gelişimi güzel olmaz ve güçsüz, boylu poslu ama dayanıksız ve meyvesi az bitkileriniz olur.

Bu zamana kadar bir hata yapmışım bundan sonra telafi edebilir miyim. Acemilikten kaynaklanıyor.

TCM 25-05-2021 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muroist (Mesaj 1607546)
Bu zamana kadar bir hata yapmışım bundan sonra telafi edebilir miyim. Acemilikten kaynaklanıyor.

Sulamayı kesip takip edin, çok sıkıntı olmaması gerek.

cemilsisik 03-03-2023 10:53

Çimlendirmede sorunlar

2 Eklenti(ler)
Bu yıl paylaşımdan almış olduğun biber ve domates türü tohumlardan bir kısmını 10 gün kadar önce toprakla buluşturdum. Çimlenme gayet sağlıklı başlamıştı. İçeride ve pencere önünde süreç devam ederken, son günlerde her gün birkaç fide zayıflayıp boynunu büküyor. Bu durum tüm tohumları yok edecek sanırım.
Ortam iç mekan, sabah ve akşam olmak üzere birkaç fısfıs üstten sulama yapıyorum.
Bu hususta bana yardımcı olacak bilgi paylaşabilir misiniz lütfen?

gaseker 03-03-2023 11:52

Forumda takip edebildiğim kadarıyla bu tip sorunların temelinde yetersiz ışık ve eksik/fazla sulama çıkıyor.

Fideleriniz bana gereksiz uzuyorlar gibi geldi ki bu çoğunlukla yeterli güneş görmediklerinin işaretidir. Gereksiz uzamış fidelerinizi daha derin bir kaba(mesela kağıt bardak) alıp yapraklarının 1 ile 1,5 cm altına kadar toprağa gömmeniz ve yeterli güneş alabileceği bir ortama koymanız durumunda kurtarabilirsiniz diye düşünüyorum. Fideleriniz pencere seviyesinin altında kalıyor, ışık aldığını düşünüyorsunuz ama güneşi göremiyor, güneşi görmek için boynunu uzatıyor ama sonra o boyunu taşıyamıyor olma olasılıkları yüksek gibi.

Yine de konuyu çok daha iyi bilen arkadaşların görüşlerini almanızda fayda var, benim birikimim anca kendi tecrübelerimden, konunun uzmanı değilim.

devrann 03-03-2023 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemilsisik (Mesaj 1620143)
Bu yıl paylaşımdan almış olduğun biber ve domates türü tohumlardan bir kısmını 10 gün kadar önce toprakla buluşturdum. Çimlenme gayet sağlıklı başlamıştı. İçeride ve pencere önünde süreç devam ederken, son günlerde her gün birkaç fide zayıflayıp boynunu büküyor. Bu durum tüm tohumları yok edecek sanırım.
Ortam iç mekan, sabah ve akşam olmak üzere birkaç fısfıs üstten sulama yapıyorum.
Bu hususta bana yardımcı olacak bilgi paylaşabilir misiniz lütfen?

Bence biraz sulayın fısfıs pek yeterli gelmiş gibi görünmüyor.Torf içine su tutan başka birşey koymadığınız için torf kısa sürede kuruyup bu hale geliyor.

cemilsisik 05-03-2023 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1620161)
Bence biraz sulayın fısfıs pek yeterli gelmiş gibi görünmüyor.Torf içine su tutan başka birşey koymadığınız için torf kısa sürede kuruyup bu hale geliyor.

İki gün derin sulama yaptıktan sonra fidelerim normal hale geldi, yatanların büyük bir kısmı dikeldi ve yatma sorunu kökten çözüldü. Bundan sonra sulamayı daha sık yapmaya devam edeceğim. İlgilerinize teşekkür ederim.

TCM 06-03-2023 16:33

Işığı unutmayın, sıcak günlerde direk güneş ışığı almayacak şekilde ki bu durumda bir kaç saatte tüm fideleri kaybedebilirsiniz.

AlimHakan 08-03-2023 07:52

Bu arada topraktan geçen kök çürüklüğü hastalığınada dikkat edin.Alt gövde Üzerinde kararma ve sonrasında incelip devrilme olursa diğer fidelerinize önlem almanız gerekebilir..

cemilsisik 08-03-2023 08:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AlimHakan (Mesaj 1620212)
Bu arada topraktan geçen kök çürüklüğü hastalığınada dikkat edin.Alt gövde Üzerinde kararma ve sonrasında incelip devrilme olursa diğer fidelerinize önlem almanız gerekebilir..

Bu tür bir oluşum henüz yok, şimdilik gayet sağlıklı devam ediyor. Teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025