agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Çelikle Sedir üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/507.htm)

Baki Berk Kayalar 26-10-2005 15:09

Çelikle Sedir üretimi
 
Merhaba,

Bu sene evde başladığım mini tarım faaliyetlerim olarak sonbahar-kış dönemine kavun,karpuz ve biber yetiştirmekle başladım. Bu sayfada sağolasınız bana ciddi ciddi bonsai hevesi aşıladınız. Bahçe ziraati okuduğum için bu heves geçer diye düşünmeyin sakın.

Neyse konuma döneyim. Kerpe' deki yazlığımızın bahçesinde yaklaşık 15 metre civarında tam piramit bir atlas sedirimiz var. Onun bir dalının bir parçasını çelik olarak kullansam suda veya toprakta köklendirebilirmiyim? Bu çok zor olur mu? En azından bu mevsimde ev ortamında bonsai üretmem mümkün olabilir mi? Köklendirmeyi başarırsam ne tip bir toprak kullanmalıyım?

ormanbotanigi 27-10-2005 05:07

Sedirleri çelikle üretmek oldukça zor köklense bile 2-3 sene sürüyor o yüzden tohumla yetiştirsen daha iyi olur

cemboa 21-03-2006 15:46

mine hanım sedir çeliklerinin tutması ne kadar zaman alıyor.sediri çelikle üretirken özel olarak dikkat eilmesi gereken şeyler varmı.?

Mine Pakkaner 21-03-2006 20:39

Çelikten sedir üretimi
 
1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemboa
mine hanım sedir çeliklerinin tutması ne kadar zaman alıyor.sediri çelikle üretirken özel olarak dikkat eilmesi gereken şeyler varmı.?

Süre oldukça uzun, 3-4 ay sürüyor çeliklerin köklenmesi. Köklenme oranı da çok yüksek değil.Hormon kullanımı köklenme yüzdesini arttırıyor. Çelikleri gövde parçasıyla birlikte yarı odunlaşmış dallardan, sonbaharda ekim ayından itibaren almak gerekiyor. Aşağıda yan sürgünden gövde parçalı çelik alımı var. kesmeniz gerekmiyor.Sürgünü geriye doğru çekerek koparın.

Eklenti 958
Çelikleri hormonla muamele ettikten sonra bir de fungusit uygulayın. Köklendirme ortamı olarak perlit kullanmanızı öneririm.
Şeffaf bir kaba dikim yapın ki, köklendi mi köklenmedi mi diye izleyebilin ;) Ancak ışıktan yeşermemesi için kabı kaplayın, 4 -5 ay kadar sonra kökleri görme şansınız olur.

Bir de ara sıra oksijenli su ile verdiğim tarifi uygulayarak sulayın ki hastalık gelişmesine engel olun. Çeliği perlite batırarak dikmeyin. Bir çubukla perlite delik açın,sonra çeliği dikin ve sıkıştırıp sulayın.

daraban 24-12-2006 19:49

Kalem (Çelik) ile sedir üretimi ?
 
Kalem (Çelik) ile sedir üretilirmi?

kalem ile sedir ağacı köklenme problemi olurmu? bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

daraban 28-12-2006 23:41

tohum ile yetirştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar varmı ve tohumdan yetiştirirken izlenecek aşamalar nelerdir.

şimdiden teşekkür ediyorum. selam ve saygılarımla...

Mine Pakkaner 28-12-2006 23:50

Sayın Daraban tohumla sedir üretimi konusunda sitemizde bilgi mevcut.Sedir ile ilgili başlıkları okursanız bu bilgilere ulaşırsınız.

turunç 29-12-2006 00:56

Acaba sedirde hava köklendirmesi yapılamaz mı?

daraban 29-12-2006 15:13

arkadaşlar sedir ağaçlarının kozalaklarıyla ilgili bilgi ve resim olan bir site buldum aşağıdaki siteden görebilirsiniz.

sedir ağacının dişi ve erkek kozalakları oluyormuş.. peki tohumdan üretim için hangi kozalaktan tohum alacağız?


http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...mnospermae.htm

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...inoidineae.htm

Polen 06-01-2007 18:45

Sedir Tohumlari Nasil ,büyüklüğü Nedir ? Parmak Gibi Dut Meyvasi Gibi Organlar Tohum Tablasimi Içinde Tohum Mu Bulunuyor.

daraban 06-01-2007 23:18

sedir tohumu sedir kozalaklarından çıkar...

brody 07-01-2007 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi POLEN (Mesaj 64621)
Sedir Tohumlari Nasil ,büyüklüğü Nedir ? Parmak Gibi Dut Meyvasi Gibi Organlar Tohum Tablasimi Içinde Tohum Mu Bulunuyor.

sizin bahsettikleriniz bildiğim kadarıyla erkek kozalaklar. Tohum dişi kozalaklarda oluyor.

Erkek kozalak :
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...drus_erkek.jpg

Dişi Kozalak :
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...edrus_disi.jpg

Ben şimdiye kadar yaptığım gözlemlerde dişi kozalaklara pek alt dallarda rastalayamadım. Bir tane rastladım onu da kopardım, tohumunu çıkartıcam.

swordfish 11-01-2007 16:45

Arkadaşlar yaklaşık 20 gün önce başlayan sedir tohumunu çimlendirme maceramız büğün mutlu sona ulaştı ve çimlenme başladı. Tabi değerli dostum karakedi10 nun yardımlarını ve desteklerini unutmamak lazım. Çok kısa zamanda fotoğraflarıyla beraber hazırda bekleyen tohumlarında fotoğraflarını ekleyeceğim. Yaşasın ağaçlar.net sayğılarımla....

karakedi 10 12-01-2007 10:15

sedir tohumu
 
2 Eklenti(ler)
arkadaşlar dün swordfishin bahsettiği tohumdan ürettiğimiz sedir fidancıkları

karakedi 10 12-01-2007 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi brody (Mesaj 64687)
sizin bahsettikleriniz bildiğim kadarıyla erkek kozalaklar. Tohum dişi kozalaklarda oluyor.


Ben şimdiye kadar yaptığım gözlemlerde dişi kozalaklara pek alt dallarda rastalayamadım. Bir tane rastladım onu da kopardım, tohumunu çıkartıcam.

yukarda bahsettiğin gibi kozalaklar aşağıda pek olmuyor.Fakat tohumları çıkartmakta gerçekten çok zor. Zaten içi dolu olan tohumlar kozalağın orta kısmında bulunuyor.100 tohum çıktıysa bunun ancak 20-25 tanesi dolu olur swordfish ile elimeizde 25-30 adet kozalak var tohumları çıkarmaya çalıştık.Çok az bir kısmını çıkardık Kozalakları 20 günden beri açılsın diye oda sıcaklığında bekletiyoruz ama hiç bir faaliyet yok

brody 12-01-2007 10:58

Bu sitede okuduğum kadarıyla sedir kozlakları su içinde veya nemli ortamda açılıyor. Başka bi yerde de çekiçle kırarak çıkardıklarını okudum.

sarmaşık 14-10-2009 17:15

sedir kozalakları tamamen olgunlaştıktan sonra çok rahat bir şekilde çıkıyor elinizde dağıldığı bile oluyor tahmini ayaralık ,ocak ayında oluyor çimlenmeside çok kolay kozolakların düştüğü yerde bile çimlenmeye başlıyor yani o derece kış aylarında ocak,şubat ayı gibi ağacın altına bakarsanız eğer sülükler yemedise çimlenme olduğunu göreçeksiniz.ağaçın altında çimlenen tohumlar daha sonra toplanmadıysa çürüyor fide olmuyor yani ,çüremeden toplaya bilirseniz torf karışımlı kasalara ekip çimlendire bilirsiniz.serada olursa çok iyi olur.

AkisSoftware 11-12-2018 17:55

Sedir Çoğaltma
 
Merhaba arkadaslar.

Bir konuda herkesin bilgisine ihtiyacim var. Bir sedir agaci veya çam agaci dallarindan kesilip hormon ilacina batirip koklendirme ve buyumesi saglanabilir mi?

Doku_Kültürcü 11-12-2018 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1554065)
Merhaba arkadaslar.

Bir konuda herkesin bilgisine ihtiyacim var. Bir sedir agaci veya çam agaci dallarindan kesilip hormon ilacina batirip koklendirme ve buyumesi saglanabilir mi?

Köklendirip büyütürsünüz ama bitki yana yönelik büyür. Buna "Plagiotropizm" deniyor. Bu şekildeki bitki asla düz ve simetrik büyümez.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025