Tohumun Çimlenme Biyolojisi
5 Eklenti(ler)
ÇİMLENME OLAYI
Eklenti 7243 Çimlenme olayı, tohumda büyümenin başlaması ve yedek besin maddelerinin embriyo büyümesinde kullanılmak üzere hareketli hale geçmesi olaylarını içine alan birçok karışık biyokimyasal ve fiz-yolojik değişiklikler serisinden ibarettir. Eklenti 7240 Çimlenme sırasında meydana gelen bu olaylar serisinin başında, suyun tohum tarafından emilmesi gelir. Tohum kabuğu yumuşadıkça ve protoplazma sulandıkça, çok-lukla tohum şişer ve bazen kabuğu çatlatır. Suyun alınmasını, enzim faaliyetinin ve oksijen alımıyla ölçülen solunumun artışı izler. Bu faaliyetlerden sonra hücreler büyür ve kökçük tohum kabuğundan çıkar. Bu olaylar çimlenmenin başlaması ile birlikte giden olaylardır. Eklenti 7242 Çimlenmenin devamı için, suda erimez haldeki kompleks mad-delerin enzim faaliyetiyle basit, eriyebilir maddeler haline geçmesi ve büyüme noktalarına taşınması gerekir; buralarda bu maddeler büyümede gerekli olan enerjiyi sağlamak için kullanılırlar veya yeni hücre yapı maddesi haline dönüştürülürler. Çöğür, büyüme konilerinde hücrelerin bilinen bölünme, genişleyip büyüme ve farklılaşma olaylarıyla büyümeğe başlar. Çöğür, yapraklan yeterli olarak fotosentez yapıncaya kadar, gelişmesi için tohumdaki yedek maddelere muhtaçtır. Eklenti 7241 Özet olarak, çimlenme, aşağıdaki sıraya göre meydana gelir: suyun emilmesi, enzim ve solunum faaliyeti, yedek besin maddelerinin basit ve eriyebilir hale geçmesi, bunların nakli, özümlenmesi, büyüme. Çimlenme ilerledikçe çöğürün yapısı kısa zamanda belli olur. Embriyo, üzerinde bir veya daha fazla çenek yaprağı veya cotyledon taşıyan bir hipokotil kök ekseninden ibarettir. Kökün (radide), büyüme noktası, hipokotil kök ekseninin alt ucundan çıkar. Sürgü-nün (plumule) büyüme noktası, hipokotil kök ekseninin öteki ucunda, çenek yaprakların üstündedir. Çöğürün gövdesi, çenek yaprakların altı (hypokotyl) ve üstü \epikotyl] olmak üzere iki kısma ayrılır. Pratikte epikotil ve plümül terimleri çoklukla biribirleri yerine kullanılır. Çöğürün başlangıçtaki büyümesi iki şekilde olur. Birinci tipte (epigeous çimlenme), hipokotil uzar ve toprak üstüne çenek yaprakları çıkarır, ikinci tipte (hipogeous çimlenme), hipokotilin uzaması çenek yaprakları toprak üstüne çıkarmaz, yalnız epikotil dışarı çıkar.. Veeeeeeee sonuç: Eklenti 7245 |
Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim.. :)
|
Ben ektiğim tohumların çimlenmelerini görmek için sürekli toprağı kurcalarım ve malesef bu merakim yüzünden onlara zarar veriyorum ayrıca çiçeklerimi de çok sularım çok derken öyle vıcık vıcık değil ama sularım işte, bu huyumu Selahattin YILMAZ a anlattım kendisi bana Buğday ekmemi önerdi ve bu fikirde benim çok hoşuma gitti :)
Plastik bir kap, biraz buğday ve su işte hepsi bu ;) Çimlenmeyi izleyebileceğim ve istediğim kadar kurcalayabileceğim:) Ben bu akşam başlıyorum, her aşamayı buradan sizlere resimler ile anlatacağım. |
papatyam, çalışmalarını yayınlamanı zevkli bekliyoruz :D Ayrıca da kolay gelsin...
|
Teşekkür ederim,
Büyük bir zevk ile yaptıklarımı tek tek yazacağım :) Alıntı:
|
Alıntı:
aslında çok sabırlıyımdır ama forumda bir aya çimleniyo,portakal suyuyla sulamak gerekiyo diye yazılar görünce koyduğum gibi yatıyordur dedim inşaallah birşey olmamıştır. |
Denemeni merakla bende bekliyorum sevgili papatyam. Hem belki buradan bir sonuç çıkartırız.
|
Günaydın :)
Selahattin Bey, dediklerinizi aynen yaptım, fotoğraflarını da çektim fakat fotoğraf makinamı evde unuttuğum için şimdilik sizlerle paylaşamıyorum :( pazartesi günü yenileri ile birlikte fotoğrafların tümünü eklerim. Yaptığım işlem: Malzemeler: 1 adet plastik kap (bir kiloluk dondurma kutusu) biraz buğday ve ılık su. Hazırlanışı: Dondurma kutusuna buğdayı bir parmak kalınlığında koydum ve üzerini yine bir parmak geçecek kadar ılık su ilave ettim.:rolleyes: (Yemek tarifi gibi oldu):p |
Buğday-Fotoğraf
4 Eklenti(ler)
Buğday-Fotoğraf
|
Papatyam kolay gelsin. Ne olacak bu buğdaylar ?
Boza mı? Aşure mi ? :))) |
:) İkisinide sevmem ;)
Ben toprağı çok karıştırıyorum ya bunu Selahattin Beye anlatmıştım kendisi de bana Buğday ek istediğin kadar karıştır çimlenmeye şahit ol demişti :)) merak güzelim merak işte yavaş yavaş çimlenmeye başlıyorlar :D |
Papatyam :))
Benim de aklım çıkıyor. Köküne falan bişey olur diye, ellemiyorum bile inan. |
Ben duramıyorum ki;
Sularım, silerim, severim, karıştırırım sürekli yaparım bunları bir gün isyan edecekler ama ne zaman ;) |
bende kurcalamadan duramıyorum...:(
buğday çimlendirme tohum kurclama huyuna iyi geliyormu gerçekten...ben de buğday çimlendireyimde zavallı tohumlar benim gazabımdan kurtulsun :D |
Bu iş heyecanlı olacak. Bir deneme de kaloriferin üstünde ben yaptım bu gün. Buğdayların üzerini silme su ile doldurdum bu gece iyice çeker. Hep beraber çimen suyu yapıp içeceğiz sonunda :)
|
Nasıl yani?
Alıntı:
|
|
Buğday çimi taze olarak tüketilirse; metabolizmayı uyarır, tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar, lenf sistemini temizler, kalbin fonksiyonlarını arttırır, Buğday çimi suyu; başta sedef ve egzema olmak üzere, yara, yanık, kaşıntılar, güneş yanıkları, böcek sokmaları ve her türlü cilt tahrişine iyi gelir.
kaynak :a.g.k-3 :) Tez elden buğday almalı. :)) |
Habibe, benim buğdaylar çimlenmeye başladı fakat eve yarın gideceğim o yüzden son halinin fotoğrafını ekleyemedim :)
|
Herkese Merhaba,
Ben de bugün 4-5 çeşit çiçek tohumu aldım.Onları çimlendirmek istiyorum.Başarbilirsem burada sizine paylaşmak istiyorum.Çok acemiyim ama bir yerden başlamak lazım öyle değil mi? Sanırım doğru yerdeyim.Okuduğum kadarıyla herkes çok ilgili ve yardım sever.Buğdayı da mı denesem acaba :) |
Buğdaylarımı çok suda bıraktığımdan nişasta oldular :( birde kokmuşlar ki ığğ iğrenç,
ikinci denememi yapıyorum, yani yine sulamaktan vaçgeçemediğimin kanıtı :D |
İkinci denemem de başarısız,
Selahattin Bey tohumların çimlenme özelliğini kaybetmiş olabileceğini söyledi ilk fırsatta buğday alıp tekrar deneyeceğim :D |
Sevgili Papatyam
Buğdayları alalı kaç gün oldu hala suya koymadım. Ev cimlenmesini beklediğim saksıcıklarla doldu :) onu da bir süre sonra deneyeyim diyorum. Tabi bu süre seneye aşure zamanını bulmassa :p |
Bu konunun hortlama yerine devam etmiş olması gerekirdi belki de ama atlamışız.
Çünki hayatın temelinde 2 olay vardır. Bunlar yoksa hayat (yaşam) yoktur; 1. Tohumun çimlenmesi, 2. Fotosentez. Tohum çimlenmesinde 3 etken önemli: Sıcaklık, Su (nem) ve ortam (toprak veya yapay) Bu arada pek çoğumuzun bilmediği bir olay :Tohumlardaki Dormancy (Dinlenme) olayı. Tohumların, ağaçlardaki tomurcukların (ve soğanların) Pek çoğu çimlenmesi-sürgün vermesi için dormancy (dinlenme) nin ortadan kalkmasıyla olur. Tohumlarda dormancy kalkmadan çimlenme olmaz. |
Konu devam etmeli bende buğday çimlendiriyorum.
:D |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024