agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Kış Tatlısı (Chimonanthus praecox) Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3210.htm)

Oyaman 09-09-2008 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BLONDE1974 (Mesaj 283569)
Merhaba
ben blonde, sınem. ızmır de yasıyorum. Mımarım. Cesme dekı yazlıgımda degısık tur cıcek ve agac yetıstırmeye calısıyorum. Deneyımlerınızden yararlanmak ısterım.

Sevgili Blonde1974 formumuza hoş geldiniz , sitemizde umduğunuzdan fazlasını
bulacağınıza garanti ederim .

habibe 17-11-2008 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 281723)
Sn Praecox hocam,

Kış Tatlısı, 15 cm den sonra çatallaşıp 4 dal olarak büyümeye başlamıştı. 2 dalını 1 ay evvel kestim. Acaba tek dal olarak bıraksam daha mı iyi olurdu?.

Bahçedeki yabani ot temizliğini yaptırdığım kişi kıştatlımı da ot diye yolmuş atmış.
Bu görünmeyecek ya da yanlışlıkla yolunacak bir bitkimi :(:(:(
Ağlayasım geliyor. Ne desem boş şimdi.:mad:

Koyu yeşil 28-11-2008 14:00

Çok üzüldüm Habibe, bu adamlar bazen gerçekten inanılmaz şeyler yapıyor.

Bu arada Sayın Oyaman'ın gönderdiği tohumlarımı, (biraz geç olmakla beraber) riske girmemek için bir serada çimlenmeye emanet etmiştim. Bunların tamamı çıkmış, şu an 4-5 cm kadar boydalar. Minik olduklarından müstakil saksılarına aldıktan sonra, ısıtılmayan bir odada mı tutayım malum soğuklar başladı. Yoksa balkon veya bahçede kalabilirler mi? Tereddüt ediyorum, fikir rica edebilir miyim sizlerden?

Selahattin Yılmaz 28-11-2008 14:59

Ben habibe hanıma bir adet hediye ederim sevinir niye üzülüyor ki? :D

Güler 28-11-2008 15:17

Sevgili Koyu yeşil, bu bitki, biliyorsun kışın çiçek açar.
Ben Yılbaşında, üzerinde çiçekleri bulunan bir dalı salondaki bir vazoya kokuyordum, inanılmaz güzel kokuyordu.
Manyas'da hilafsız beş veya altı kere denedim. Hem fide hem de kocaman saksıda ağaç olarak(esasında çalı türü). İlk seneler çiçek verdi ama sonraları hepsi öldü.
Sayın hocamızdan 3 adet aldım, şu an saksıdalar. Boyları da 50cm. den daha fazla. Ama korku bu ya, onları daha bahçeye dikmedim. İstanbul'da kapalı balkonda, nisbeten soğuk mekânda tutuyorum.
Niyetim bu seneyi de orada geçirtmek. Selahattin hocadan aldığımda sanırım 10-15 cm kadardılar.

habibe 28-11-2008 15:51

Teşekkür ederim hocam. Sağolasın. Ne yalan diyeyim acısı içime oturdu o gün. Tırım tırım atılan otların arasında aradım taradım ama tek yaprağına bile rastlamadım.
Siz de üzülmeyin koyuyeşil. Yeni bir kıştatlım oldu.:o

zenfree 17-01-2009 00:49

Bu bitkiyi yeni keşfettim. Daha doğrusu kokusundan buldum. O günden beri de kokusunu duymak için yolumu değiştiriyorum.:) Tek kelimeyle büyüleyici.

Balkonda yetiştirebilir miyim?

Güler 17-01-2009 13:48

Ah sevgili zenfree, demek kokusunu yeni keşfettin.
Ben sahib olabilmek için ne uğraşlar verdim bir bilsen. En az 2 defa Silivri'ye, 4 defa da Manyas'a diktim. En fazla bir iki sene yaşadılar, çiçek de verdiler ama sonra ne yapıp ettiysem de kurumalarını önleyemedim.
Selahattin hocamızdan aldığım iki saksı şu an balkonda. Boylandılar ama çiçek vermediler. Bir sene daha saksıda tutup, yine ekeceğim. Bakalım ne olacak.
Çalı şeklindeki hallerine ve çiçeklerine hayranım. Bir dalı bile bütün odayı nefis bir kokuyla dolduruyor. Bayılıyorum kokusuna.

Balıkcı 17-01-2009 18:17

Güler

Acaba çok mu güneşte kaldılar?
Sanırım fazla güneşi sevmiyor.
Rahmetli babam bir fidan getirip kapının yanına dikmişti, kısmen güneş alan bir yer, etrafta başka ağaçlar da var onu gölgeleyen.
Babam rahmetli olalı 20 yılı geçti, kalikantusu hala O'nu hatırlatarak açmaya devam ediyor.

nariçi 17-01-2009 19:23

Arkadaşlar fidancık çok küçüktü ama (10 cm) ben yinede, ne de olsa adında kış var diyerek alışsın düşüncesiyle bahçeye diktim. Saksıya mı alayım yoksa, ne dersiniz ;):o:D

Güler 18-01-2009 09:10

Sevgili Balıkçı, ilk diktiğim bayağı büyük bir fidandı. Kasımoğlu serasından aldım. Kocaman bir saksıda, çalı türü, devasa birşeydi.
Güllü kameriyeye yakın bir yere dikmiştim. Evet güneşli bir mekândı. İlk sene çok güzel çiçekler verdi, sonra kurudu.
İkincisini, daha kuytu bir alana ektim, o da ikinci sene kurudu.
Üçüncüsünü, ki 3-4 senelik fidandı, oldukça büyüktü, saksıda muhafa edeyim dedim, o daha da çabuk pes etti. Ama ben etmedim, yine aldım.
Dördüncü'yü kapı girişine yakın, yarı güneş yarı gölge bir yere diktim. Hiç açmadı ve hergün acaba yaşayacak mı ölecek mi diye devamlı kontrole tabii tutmama rağmen, yavaş yavaş göçtü.
Şimdi iki saksım daha var. İstanbul'da balkonda. Boy attılar ama çiçek miçek hak getire.
Niyetim bir sene daha böyle korumak, sonra toprakla birleştirmek. Olmadı mı? Bu sefer, Belediyeden ağaç olanlarından kökü ile almak, getirtip bahçeye montajlamak.

günebakan 18-01-2009 11:21

Daha önce uğradığımda Ege botanikte'de vardı kış tatlısı küçük fideler halinde ilgilenenlere duyurulu hatta birtanede kendim edinsem iyi olur kokuluymuş üstelik:)

zenfree 18-01-2009 11:24

Bonsai olur mu acaba?

praecox 18-01-2009 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 346617)
Bonsai olur mu acaba?

Olur yanılmıyorsam yapılıyor da :) Bonsai konusunda sabıkalıyım...
Ancak bahçemdeki 40 yıllık çalımı ağaçık formuna girsin diye de sık sık alt sürgünlerini kestikçe toprak yüzeyinde yassı bir disk gibi gövde oluştu.

Müjgan Yılmaz 18-01-2009 12:55

Selahattin Hocam
Kis tatlim geldigi gunden beri gozunun icine bakiyorum ama hic bir hareket yok.Yapraklari kivrildi renkleri kahverengi sari oldu ?Ne yapmaliyim lutfen acil bir oneri bekliyorum....

Selahattin Yılmaz 18-01-2009 18:47

Hiç bir şey yapmayın ve sadece bekleyin bahar gelsin sürgün versin gelişsin. Evhamınızdan sakın bitkime dokunmayın, o öyle köşesinde kendi kendine yapması gerekenleri yapar. :)

Müjgan Yılmaz 18-01-2009 22:59

Tesekkur ederim,icim biraz rahatladi.

Balıkcı 18-01-2009 23:14

Güler

Bakalım hanginiz daha inatçı çıkacaksınız.:p

Ben senin tarafını tutuyorum .:D

Acaba toprak yapısı, taban suyu vs. gibi bir problem mi var?

Ben de babamın kalikantusunun dibinden elde ettiğim bir iki köklü fışkını, Barbaros'a dikmiştim.
Hem toprak yok denecek kadar az, hem kabak gibi güneşin altında, hem de acayip rüzgar var, belki bilmediğim sebepler de var, bir süre sonra onlar da kurumuştu.

Allah nazardan saklasın, bir tane tohumdan büyüttüğüm, bir tane de daha önce Anadoluhisarı'nda köklenip yerleşmiş olan iki fidanı yine aynı yere diktim.
Aralık başında büyük olan açmıştı.

Ayyy! beni de korkuttun şimdi.

Biraz okuyup üfleyeyim bari.:p

Selahattin Yılmaz 18-01-2009 23:29

Topa tutalım :D

Güler 18-01-2009 23:39

Aman nazar değmesin. Maşallah.
Önceleri üst tarafta drenaj yoktu. Bu yüzden, ektiğim üç leylâk da kurudu.
Hemen, boydan boya kazdık ve drenaj olayını hallettik. Ama evimiz bayır eteğinde olduğundan, kışın sular adeta bizim düzlüklerde patlıyor.
Bu yüzden bahçe duvarları boyunca drenaj çukurlarımız hazır, hatta bahçe dışına baktığınızda, drenaj borularından çok su aktığını görebilirsiniz.
Yine çalı türü, beyaz sarı minik çiçeklerini açan ve limon gibi kokan, başka bir kış bitkim var. O yerinden memnun. Toprak yapısı uygun olmasa o da yaşamazdı diyorum.
Şimdilerde beklemekteyim, bakalım sonuç nasıl olacak. Ama Allahın izniyle olacak. 2x2=4 gibi.

cemal.S 19-01-2009 00:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 346864)
Topa tutalım :D

Hayırdır hoca Güler hanımın bahçesinimi ?

Güler 19-01-2009 06:07

Yok yok, Balıkcı'nın winter sweet'ini!!! ;)

Balıkcı 19-01-2009 21:30

Aaaaa! benim ne kabahatim var.:p

zerrinsrt 11-03-2009 14:39

Selahattin beyden aldığım 2 kış tatlısıda gelince kurudu.
Ben onları kapalı balkonda tutup kurumayacak kadar suladım. Bügün her ikisinde de ikişer tane sürgün var. Yanı artık kıştatlım var:p.
Ama onları bahçede nasıl bir yere ekmeliyim?

Koyu yeşil 11-03-2009 15:28

Bildiğim kadarıyla yarı güneşli bir yer seçmelisiniz.

Güler 12-03-2009 10:43

Kuytu bir köşe olsun, rüzgârı hiç sevmiyor.

zerrinsrt 12-03-2009 11:56

Bahçede yarı gölge ve kuytu bir köşe bulacağım. Teşekkürler.

COYOTE 18-05-2009 01:05

Benim tohumdan yetiştirdiğim kış tatlısı yaklaşık 5-6cm falan. Küçücük gözler var fakat patlayamadılar, bir türlü büyümüyor ne yapabilirim ki? Kapalı balkonda duruyor bu arada.

günebakan 18-05-2009 11:42

1 Eklenti(ler)
Kışın Tekin beyin toplantısından dönerken bir evin bahçesinde görüp bir tane tohum kapsülü almıştım. İzmire döndüğümde içinden çıkan 5 tane tohumu ektim uzun bir süre bekledikten sonra ümidimi kesip arta kalmış olan toprak torbasına döktüm sonra toprak almak için torbayı açtığımda 3 tanesinin çimlenmiş olduğunu gördün ve saksılara aldım. İşte şimdi bu haldeler :)

Eklenti 79339

Koyu yeşil 18-05-2009 11:59

Güzel bir macera olmuş Günebakan, fidanlarınız çok iyi görünüyor. Gölgede tutmayı ihmal etmeyin, güle güle büyütün.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025