agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm)

birgecelikgelin 14-03-2019 01:04

Sayın Zeki yağlı bu verdiğiniz bilgiler için nekadar teşekkür etsem azdır yaptığım yanlışları bu sayfada öğrendim

hosseda 19-03-2019 06:57

2 Eklenti(ler)
Bu yıl sadece domates tohumu ektim, onlarda alttaki seyyar cam seramda, balkonda elimin altındalar ( köyde ilgilenecek kimse olmadığından bu yıl bu şekilde durum....).

Gagaoglu45 15-05-2019 00:55

Süs kabağı tohumu çimlendiremedim

Eyong 16-05-2019 15:02

Sitenin genelinden ve bu başlıktan oldukça faydalandım, hayatımda ilk defa bu sene Mart ayında tohumdan ekim yaptım.

Hıyar, domates ve biber ektim. Tohumların bir kısmını geceden ıslatıp bir kısmını olduğu gibi ektim, tabi ki denemek ve tecrübe edinmek için. Geceden ıslattıklarım daha hızlı çimlendi.

Çimlenene kadar viyollerin üzeri streç kaplı şekilde sakladım, streç örtmeden önce torf toprağına bir iki fıs su püskürtüp öyle kapattım.

Bir kısım viyolü ev sıcaklığında büyüttüm, bir kısımı da iş yerimde civciv büyütme kafesimde 16 saat ışık altında ve 20 derece sabit sıcaklıkta büyüttüm.

Her bir viyole denemek için, belirli sıralara günde 1-2 ve 3 fıs su verdim, günde bir fıs (püskürtme) su verdiğim sıradaki tohumlar çimlendi ama kısa sürede öldüler. Devamında genelde günde 2 fıs ama toprak durumuna göre 3 fıs sulayarak yaprakların çıkımına kadar bu şekilde devam ettim.

Şu an yaklaşık 8 hafta oldular, hıyarlar çiçeklenmeye başladı bile, havalar da sanırım toprağa ekim için uygun. Bugün yarın toprağa geçiş yapacağım.

Fakat fidelerimde bazılarının gelişimi çok iyiyken bazıları bodur kaldı, hıyarlar zaten en erken çimlenen ve en hızlı büyüyenler. Ama domateslerin hepsi aynı boy ve gelişmişlikte değil. Biberler domatese ve hıyara göre oldukça küçükler hala, belki de böyle olması gerekiyordur bilmiyorum, tecrübem yok.

Aynı anda ekilen aynı tohumların fidelerinde bazılarının bodur kalmasını anlayamadım, bir kaç da fotoğraf ekleyelim;

http://img18104.imagevenue.com/loc11...122_1152lo.jpghttp://img18116.imagevenue.com/loc84..._122_844lo.jpg

ipeker 20-05-2020 23:00

Bilgiler için teşekkürler. Yetiştirmeye yeni başlayan biri için bunlar çok önemli

cerdon47 24-05-2020 21:29

Bitki kökü güneş görürse kurur mu ?

Portakal Rengi 25-05-2020 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cerdon47 (Mesaj 1589353)
Bitki kökü güneş görürse kurur mu ?

Şeffaf bardaklarda fide yetiştirirken bir sorun çıkmıyor, fark etmiyor da olabiliriz. Bardağın kenarında kök uçlarını görüyoruz ama kısa süre sonra toprağa gömülmüş oluyorlar. Bu sırada karşılaştıkları güneş ışığı değil.
Köklerin güneş ışığı görmesi istenmez. Toprağın altında karşılaşamayacağı bir durum. Havai kökler dışındakiler güneş ışığında yaşayamaz.

cerdon47 25-05-2020 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1589374)
Şeffaf bardaklarda fide yetiştirirken bir sorun çıkmıyor, fark etmiyor da olabiliriz. Bardağın kenarında kök uçlarını görüyoruz ama kısa süre sonra toprağa gömülmüş oluyorlar. Bu sırada karşılaştıkları güneş ışığı değil.
Köklerin güneş ışığı görmesi istenmez. Toprağın altında karşılaşamayacağı bir durum. Havai kökler dışındakiler güneş ışığında yaşayamaz.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Daha öncede yazmıştım ilk siz yanıtladınız. Bu soruyu sorma nedenim bende pet bardağında kavun karpuz çimlendirdim. Şuan gayet sağlıklılar ama daha bahçeye dikme zamanları gelmedi. Fakat dediğim gibi pet bardağa bakınca kökleri görebiliyorum şeffaf olduğu için. E dışarıda oldukları için güneş ışığını, güneşi doğrudan alıyorlar. Acaba bu gelişmelerini geciktirir mi ? Yoksa bahçeye alıncaya kadar pet bardağının etrafını siyah bant ile kapatmama gerek var mı ?

Portakal Rengi 26-05-2020 06:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cerdon47 (Mesaj 1589375)
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Daha öncede yazmıştım ilk siz yanıtladınız. Bu soruyu sorma nedenim bende pet bardağında kavun karpuz çimlendirdim. Şuan gayet sağlıklılar ama daha bahçeye dikme zamanları gelmedi. Fakat dediğim gibi pet bardağa bakınca kökleri görebiliyorum şeffaf olduğu için. E dışarıda oldukları için güneş ışığını, güneşi doğrudan alıyorlar. Acaba bu gelişmelerini geciktirir mi ? Yoksa bahçeye alıncaya kadar pet bardağının etrafını siyah bant ile kapatmama gerek var mı ?

Güneş görüyorsa kökleri korumakta yarar var. Siyah bant kullanmak zorunlu mu, emin değilim. Işık geçirmeyecek bir kağıt ile kaplayın. Yeterli olur.
Dışarıda ve küçük hacimde olmasının asıl sorunu toprak kuruması. Havalar ısınınca kap da ısınıyor. Gözlemek gerek.

cerdon47 26-05-2020 15:31

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1589492)
Güneş görüyorsa kökleri korumakta yarar var. Siyah bant kullanmak zorunlu mu, emin değilim. Işık geçirmeyecek bir kağıt ile kaplayın. Yeterli olur.
Dışarıda ve küçük hacimde olmasının asıl sorunu toprak kuruması. Havalar ısınınca kap da ısınıyor. Gözlemek gerek.

Teşekkür ederim. Pratiklik olsun diye bant dedim dediğiniz gibi gözükmeyecek şekilde kapatmam gerekecek. Toprak kuru değil bardak şeffaf olduğu için altını görebiliyorum nemli olduğu için her gün sulamıyorum. Yalnız domateslerim hiç gelişmedi. Kavunları ekerken kırmızı bahçe toprağı ve marketten aldığım torfu karıştırdım. Şuan domatesleri geçmiş durumdalar. Fakat domatesleri ekerken sadece bahçe toprağı kullandım. Yeterli besin alamadıkları için mi büyümediler. Şuan çıkartıp tekrar karışık toprak ilave etsem fayda görür müyüm ? Bu işlerde yeniyim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şunlar da kavun ve domateslerim
Eklenti 709313
Eklenti 709312

TCM 26-05-2020 20:55

Kavunların uzaması iyi değil, uzamadan gerçek yapraklarını çıkarıp büyümeleri önemli. Bu arada kabakgilleri direk toprağa ekmek en güzeli, vakit erken bence öyle yapın.

cerdon47 26-05-2020 21:35

4 5 gün içerde tuttuğum için boy atmışlar demek ki. Bende ne güzel gelişiyorlar diye sevinmiştim. Bugün güneşe çıkardım bundan sonra balkonda güneş almalarını sağlayacağım. Bir kaç gün sonra da bahçeye alırım o zaman. Peki domatesler için ne yapmalıyım ?

TCM 26-05-2020 23:15

Kavun daha kök salmamıştır ve bu durumda aktarırsanız olan kökler de zedeleneceği için büyük ihtimal ölürler, yeni tohumları direk bahçeye ekmeyecekseniz bekleyin gerçek yapraklar çıksın, domatesleri de bekleyin aynı kavundaki gibi.

Portakal Rengi 27-05-2020 10:48

Sn TCM nin yazdıklarını göremeden yazmıştım.
Deneyimli uyarıları önemlidir. Önceliklidir.

Forumdaki toprak hazırlama bölümünü incelemenizi öneririm. Okuyarak çok zaman kazanılıyor. Bahçe toprağı yetersiz kalmış olabilir. Ama belki öyledir. Bilemiyoruz. Bu nedenle karışımlarla başlıyoruz.
Fideler fena gelişmiyor gibi. Farklı tohumların gelişim hızı aynı olmayacaktır. Domates çekirdeği ile karpuz çekirdeği arasında besin miktarı farkı var. :) Kaç kat hemde.
Fidelerinizi pencere önüne taşıyın. Bol ışık alsın. Resimden toprak kuru gibi anladım. Yanılabilirim. Yeterince nemli değilse büyüme yavaşlar. Çok nemliyse boy uzar.
Fideleriniz gerçek yaprak çıkarmadığına göre henüz kök oluşturma aşamasında. Yaklaşık 4 haftanız var, dikim zamanına.

cerdon47 27-05-2020 12:14

Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Domatesleri daha önceden güneşe çıkaracaktım fakat yeni çıkan filizlenmiş bitkinin direk güneş almaması gerekiyormuş. Bu bitkiyi yakıyormuş. Bende 15 gündür pencerenin önünde tutuyordum o yüzden gelişmediler. 2 gündür kavunlarla birlikte güneşe çıkardım. Gerçekten de daha faydalı oldular. Domateslerin beyaz olan gövdeleri renk değiştirdi kavunların da ortadan çok küçük gerçek yaprakları göründü. Hepinize teşekkür ederim. O zaman şuan toprağa almayacağım biraz daha gelişsinler. Yeniden tohum ekmekle uğraşmak istemiyorum. ilerleyen günlerde fotoğraflarını ekleyeceğim.

kaan798 09-06-2020 17:29

Arkadaşlar Ben 3 Haziran'da Balkonuma Saksıya Fento Tohumculuktan Almış Olduğum Falcon Domates Salatalık Ve Dolma Biber Tohumu aldım ektim.Bizim Balkon sabah 8:30 dan akşam 7:30 a güneş alıyor.Gündüzleri camın önüne koyuyorum akşam 8:30 dan sonra camı kapatıp saksıları içeri koyuyorum.Arkadaşlar ben aldığım tohumların hepsini direk toprağa koydum ve biraz fazla suladım çamur oldu. Ve şuana kadar hiçbir tohum çimlenmemiş bile bugün biraz toprağı karıştırdım.Ne yapmam lazım ? Benim bu saksıları kaç günde bir sulamam lazım ve üstünü bugün streç filmledim sizce ne zamana çıkarlar ?

Dadaloğlu 13-10-2021 09:05

İlk evde tohumdan fide yetiştirme deneyimim. Aynı tür domates ve biber tohumlarını iki farklı kaba ektim. Biri normal dikdörtgen saksı kabı: toprak derinliği 10 cm kadar. Diğeri yumurta kartonu: derinliği 2-3 cm. Aynı toprak ve aynı tohum. Ancak saksıyı sabahları, yumurta kabını ise sabah ve öğleden sonra gibi suluyorum (çünkü toprak kuruyor). Sulama derken nemlendirmeyi kastediyorum. Saksıdakiler hem geç filizlendi hem de uzun ve güçsüz oldu. Esas yapraklar da çıkmadı (20 gün oldu). Yumurta kabındakiler ise bir haftada baş göstermeye başladı. Hem boyları normal hem de esas yaprakları çıktı. Güneşe koydum problem olmuyor. Ama saksı fideleri yanıyor. Benim deneyimim böyle. Resimleri hazırlayınca paylaşacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025