agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Hibrit (F1) Sebze Tohumlarının Dehibridize Edilmesi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30773.htm)

h_dogan 19-03-2013 07:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1123280)
Bu soylediginiz cok ilginc. 2-3 hafta kadar once Ege'den bir kavun ureticisiyle konusuyordum. Yoreye has bir suru evladiyelik cesidi birarada yetistirdigini soyledi. Hibritlesmeye karsi hic onlem almiyor musunuz dedim, hicbir onlem almiyormus. Aldiginiz urunde hic o ceside has ozelliklere aykiri dusecek sonuc almadiniz mi diye sordum. Her sene ayni sonuclari aldigini soyledi. Gozleminde mi bir hata var ve aslinda onun farketmedigi sekilde cesit safliginda kayip oluyor yoksa butun cesitler geleneksel cesit oldugu, kendi tarlasinda hibrit cesit yetistirmedigi icin daha mi az sorun cikiyor, bilemiyorum.

Hibir önlem almadığına göre o çeşitler saf çeşitler değildir. Zaten yıllardır bir arada ektiğini söylüyor. Aslında bir yönden haklı aynı yerde yetiştire yetiştire homozigotluk artmıştır ama yine de siz onları ayrı ayrı birbirinden uzak yere ekerseniz açılım lduğunu görürsünüz. Sadece görünüş değil şeker oranı, kabuk kalınlığı, kuru madde oranı, meyve eti rengi, yola dayanıklılığı... diye uzar.

birnefestoprak 21-03-2013 20:08

1 Eklenti(ler)
Daha once konuyla ilgili olarak ayrintili resim cekmemistim ama Sweet Million hibrit cesitten (F1) alip yetistiregeldigim bitkilerden 3. nesil (F3) olandan elimde tek bir resim var, onu ekliyorum.

Verim ve lezzet acisindan memnun kaldigim icin son tohumlari bu bitkiden toplamistim. Resimde gorunen meyveler yalnizca bir dala ait. Baska dallarda cok sayida baska meyveler de tasiyordu.

aysozbek 06-01-2015 23:41

tohum saflığı

Dehibridize ile değil ama bağlantılı bir konuyla ilgili sorum olacak. Tohum paylaşım etkinliğinden talep ettiğim tohumlar geldi ve ben bu tohumları başarıyla yetiştirerek bir sonraki etkinlikte paylaşmak istiyorum. Domates, biber, kabak, patlıcan çeşitleri var. Tabi bir de benim akrabalardan temin ederek yetiştirmeyi düşündüğüm geleneksel domates, fasulye ve kabak tohumları da var. Biberlerin mesafeli ekilmesi gerektiğini biliyordum ve hazırlıklıydım. Ama domates ve kabak benim için sürpriz oldu. Ben bu çeşitleri çapraz tozlaşmadan en pratik şekilde nasıl korurum? Sadece tohumluk olarak ayıracağım çiçekleri elle tozlayıp korusam olur mu?

h_dogan 07-01-2015 13:15

Domateste çapraz tozlaşma ihtimali oldukça düşük ama kabakta elle tozlama yapmak zorundasınız.

gilan 02-03-2016 21:23

Sayın birnefestoprak, çok değerli bir çalışma yapmışsınız. Paylaştığınız için teşekkürler. Sweet Million çok sevdiğim ve 3 senedir balkonumda yetiştirdiğim bir çeşit. Hibrit olmayan halini üretebilmek çok değerli olur.

2013 yılında 3. nesilde olduğunuzu yazmışsınız. 2016 itibariyle durum nedir? Devam ediyor musunuz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025