agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Fıstık çamı çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2976.htm)

Zafer ALV 10-04-2012 17:50

1 Eklenti(ler)
Bende Bu konuyu okuduktan sonra 3-5 tane fıstık çamı ekmiştim ama 2 tanesini yaşatabilmiştik,şimdi ise 1 tanesi kaldı.
Bu yaşatabildiğimiz çamı bonzayi yapmayı planlıyorum.
En kısa sürede elimdekileride çimlendirmeye çalışıcam.

Uysal01 10-04-2012 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yörük osman (Mesaj 939307)
*** arkadaşlar yenı üye oldum elinde çam tohumu olan varsa ekmek için 50 adet verebılırmısınız *** ederım

Osman bey,Adanada neredesiniz.Size tohum verebilirim.

purplestain 28-04-2012 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mstfylcn (Mesaj 905596)

mstfylcn, Fıstık Çamı resimlerini ekleyeli neredeyse 3 ay olmuş, acaba şimdi ne durumdalar? Yeni resimlerini eklerseniz süper olur. Bir de saksı değiştirmede nasıl bir yol izlediniz onu da anlatırsanız sevinirim

mstfylcn 28-04-2012 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi purplestain (Mesaj 955391)
mstfylcn, Fıstık Çamı resimlerini ekleyeli neredeyse 3 ay olmuş, acaba şimdi ne durumdalar? Yeni resimlerini eklerseniz süper olur. Bir de saksı değiştirmede nasıl bir yol izlediniz onu da anlatırsanız sevinirim

Merhaba purplestain, ne yazıkki çamların toprak içindeki gövdeleri çürüdü ve ikisini de kaybettim. Büyük ihtimalle fazla suladım.

MazI 28-04-2012 18:56

arkadaşlar fidanlar çimlendikten sonra sulamayı zaman geçtikçe azaltmalısınız...tohumken çok sulamanın mantığı toprak nemini yuksek tutup tohumu uyandırmak...

purplestain 29-04-2012 08:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mstfylcn (Mesaj 955406)
Merhaba purplestain, ne yazıkki çamların toprak içindeki gövdeleri çürüdü ve ikisini de kaybettim. Büyük ihtimalle fazla suladım.

msfylcn üzüldüm gerçekten, umarım bir dahaki sefere başarılı olursunuz, ancak saksı değişimi de bitkinin ölmesindeki büyük etken diye yazmış bazı arkadaşlar, belki onun da etkisi vardır. benim de aynı boyda fidelerim var saksıya almaya korkuyorum şimdi

mstfylcn 29-04-2012 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi purplestain (Mesaj 955716)
msfylcn üzüldüm gerçekten, umarım bir dahaki sefere başarılı olursunuz, ancak saksı değişimi de bitkinin ölmesindeki büyük etken diye yazmış bazı arkadaşlar, belki onun da etkisi vardır. benim de aynı boyda fidelerim var saksıya almaya korkuyorum şimdi

Teşekkür ederim, umarım başarılı olurum bir dahaki sefere.

Şu an bulundukları saksıdan kalıp halinde toprağını hiç dağıtmadan alırsanız (Benimkiler kağıt bardaktaydı, yırtıp çıkarmıştım) bir sorun olacağını sanmıyorum.

Bence öncelikle yeni saksıdaki toprak karışımına (Ben torf yoğun bir toprağa dikmiştim, fazla sulama, toprağın su tutma özelliği birleşince gövdesi çürümüştü) dikkat etmelisiniz. Sulama miktarı ve periyodunu da ayarlarsanız sorun yaşamazsınız.

Toprak için çam ağaçlarının diplerinden toprak almak faydalı olur mu bilemiyorum.

MazI 29-04-2012 16:23

ektiginiz çam türünden çam ormanı var ise ordan toprak almanız çam için daha saglıklı olcaktır...

Çam Delisi 15-10-2012 18:55

12 saat ılık suda bekletildikten sonra toprağın 1 cm altına dikiniz fazla sulamadan 15-30 gün bekleyin çıkacaktır.

mimaraydın 21-11-2012 16:15

cevap
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nihatdurgut03 (Mesaj 118360)
*** arkadaşlar 3000 veya 5000 adet fıstık cam tohumu almak istiyorum nereden bula bilirim bunları ekip yetiştirip parasız dagıtacam afyona bir katkım olsun diye bana yardımcı olacak arkadaşlar lütfen yazsın saygılar

diğer illerde nasıldır bilmiyorum ama antalya orman dairesinde kilo fiyatı 22 tlden fıstık çamı tohumu satılıyor. kiloda yaklaşık 1500 adet tohum olduğunu söylediler.

mimaraydın 21-11-2012 16:19

nikah fidanı
 
arkadaşlar hepimizin desteklemesi gereken bir konu. sanırım iyi bir reklam ve kulis gerekiyor anlatacağım konuda. yakın zamanda nikah fidanı kavramı var. sanırım bilinmediği için yapılmıyor. bunun için kullanılacak en iyi tür fıstık çamıdır.

Sinan1903 07-09-2013 19:14

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, bahçemde tesadüfen fıstık çamı tohumu çimlendi.

Fotograflar :

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1378573972

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1378573972

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1378573972

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1378573972

Sinan1903 07-09-2013 19:24

3 Eklenti(ler)
Bir diğer Fıstık Çamı fidanımın fotografları :

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1378574390

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1378574390

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1378574390

Şu anda iyi gözüküyorlar, çok fazla saksıda tutmak istemiyorum taşındığımızda toprağa dikeceğim.

HAMZA KARAKUŞ 07-09-2013 23:40

MERHABA HANIMLAR BEYLER
bende aranıza yeni katıldım. ilk olarak fıstık çamı dikmişti hatun 2 ay olmadan çıktı saksıdan aşağıda görüldüğü gibi.

HAMZA KARAKUŞ 07-09-2013 23:46

Merhaba hanımlar beyler
 
3 Eklenti(ler)
bende aranıza yeni katıldım. ilk olarak fıstık çamı dikmişti hatun 2 ay olmadan çıktı saksıdan aşağıda görüldüğü gibi.

Sinan1903 29-09-2013 19:57

1 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1380477059

Merhaba arkadaşlar fıstık çamı fidanımın gelişimini görmeniz için bir fotograf paylaşıyorum. Bu arada ektiğim diğer tohumlar'da çimlendi çok mutluyum. Mesajlarınızı bekliyorum... ;)

Sinan1903 29-09-2013 20:08

1 Eklenti(ler)
Diğer fotograflar...:p

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1380477910

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1380477910

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1380477910

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1380477910

hira 29-09-2013 22:52

çimlenmesi çok çok kolay, özel bir işlem yapmanıza hiç gerek yok, sadece toprağa sokuşturmanız yetiyor..

defalarca kez çimlendirdim ama dahası olmadı...

ezgigül 30-09-2013 08:29

Çimlenmesi kolay oluyor. Gerekli şartları bulamazsa toprakla buluştuğu yerden hemen çürüyor. Çam altından toplanmış toprağa derince bir saksıda ekmek lazım. İlk çıktığında gölge istiyor. Sonra hafif hafif yarı gölge, sonra biraz daha güneş, sonra biraz daha. Böylece yavaş yavaş alıştırmak gerekiyor güneşe. Orman altındaymış gibi hissetmesi gerek kendini. Tabi bir de fazla sulanmamalı.10 cm kadar olunca kurtarıyor kendini, bahçenize dikebilirsiniz :)
Bu arada elimde fıstık çamı tohumu var. İsteyenlere karşılıksız olarak gönderebilirim. Değerlenmiş olsunlar;)

Kayahann 30-09-2013 09:17

ben de fıstık çamından nasıl kurtulurum diye düşünüyorum :D yazlığın bahçesine 9 tane dikmişler, ben de meyve bahçesi yapmak istiyorum, kesemiyorum da çam iğnesi toplamaktan imanım gevredi :D

Yasin Aksoy 30-09-2013 10:07

Fıstık çamı gerçekten köylerimizin ekonomik açıdan gelişmesine yardımcı olabilecek en önemli türlerden biri. Söke'nin Çavdar Köyü'nde ormanda bulunan fıstık çamı ağaçlarını köylülülere hanedeki insan sayısına oranla endekslemişler ... Yani o hanede 4 kişi varsa örnek veriyorum 16 tane fıstık çamı ağaçları var ve bakımını yapmak ( Budamak, dibini temizlemek-yangınlara karşı) o dört kişiye ait ve yazın hasat meysiminde görseniz, her evin avlusu künar dolu, kabuklarını bile satıyorlar, kilosu 105 TL'ydi galiba, yeşil kozalaktayken tanesi 3 TL. Hem orman yangını olma ihtimali düşüyor hem de köylüler gelir kazanıyor. Daha ne olsun ... Çocuklarımıza bir fıstık çamı dikmek gerek ;)

altintasna 30-09-2013 11:22

Ben ıslatılmış pamukların arasında filizlendiriyordum. Aynen okulda yaptırılan fasulye uygulaması gibi. Pamuğun arasına koyduklarımın hepsi filizleniyordu. Sonra tenekelere toprak doldurup; onları oraya aktarıyordum.

Bunu defalarca yaptım; her seferinde bir karıştan biraz daha fazla uzadıklarında hepsi kurudu =(

Küçüktüm yoksa üstünde daha fazla durur araştırır yaşamalarını sağlardım. Bir tanesi bile yaşasaydı şimdiye kocaman bir fıstık çamı ağacım olurdu.

seaa 30-09-2013 12:51

Mantar hastalığından ölüyorlardır altintasna

altintasna 30-09-2013 13:01

Kurumuş çam yapraklarına dönüşüyorlardı.

Yasin Aksoy 30-09-2013 13:27

Fazla sulamadan dolayı çürüme görülüyormuş. Sadece toprağı fısfıslamak yeterli ...

nslyhan 30-09-2013 21:47

çam fıstığını nereden bulabilirim?
 
Merhabalar. Siteye yeni üye oldum. Yozgat Yerköy'de görev yapıyorum. Yeni atandım... Buranın havası inanılmaz derecede kuru geldi bana. üstelik toz toprak bir gölge yok ilçede... Ağaç dikmek istiyorum bol bol... 2 gündür yorumlara bakıyorum internetten araştırıyorum çam türlerini. Yaz kış yeşil olsun dayanıklı olsun istiyorum... Her neyse fıstık çamı mantıklı geldi ama bir sorun var ki çekirdeğini nereden bulacağım? yardımcı olur musunuz? sipariş edebileceğim bir link ya da gönderebilecek kimse var mı??

ezgigül 04-10-2013 13:50

Sevgili nslyhan öncelikle hoşgeldiniz:) Şu anda elimde fıstık çamı tohumu mevcut. Ama şu durumda fidan dikseniz daha iyi olmaz mı? Tohumdan yetiştirmek hem zor hem de yavaş bir süreç. Fire oranı fazla olacaktır. Ama illa ki tohum derseniz yardımcı olurum.

Yasin Aksoy 28-10-2013 11:26

Arkadaşlar 13 adet fıstık çamı tohumunu suda bekletip (24 saat) uçlarını hafifçe çatlatarak toprağın 1 cm derinine yan veya dik oalrak diktim. yan olarak diktiklerim daha hıslı çıktılar. 13 tane tohumdan 9 tanesi çıkmayı başardı, ancak dikkat ettiğim bir nokta var, o da; tohumun kalın yönü çıkınca üstte kalıyor. Yani ince tarafından kökleniyor, dikerken bunu göz önünde bulundurmazsak çatlayan tohumun kökü üstte kalabiliyor. Yani başka bir ifadeyle doğru dikim şekli şöyle; tohumu 24 saat ıslatıp hafifçe çatlatarak bardağa dikmek, dikerken de 1 cm altına ve tohumun ince kısmını hafifçe alta getirterek dikmek. Yakında fotoları paylaşacağım. Görüşürüz ...

_Cihan 28-10-2013 12:50

Fıstık Çamı
 
3 Eklenti(ler)
Eşimin yoldan toplayıp getirdiği iki adet fıstık çamından biri çimlendi. Hiçbir özel işlem yapmadım, direk nemli torfa ektim. Çimlendikten sonra daha büyük bir saksıya şaşırttım.

Yasin Aksoy 30-10-2013 11:36

Kötü haber; kuruma gelen çocuklar fıstık çamlarımı köpeğimizin önüne atmışlar, 9 taneden sadece 4ünü bulabildim. Sabah daha büyük bir saksıya aktaracaktım ama bu sayede de aktarmış olduk. :( Şans. Tutarlar mı ki? Kökleri yaklaşık 10 cm. Yukarıdaki fotoğraftaki boyuttalar. Çok üzüldüm, ne kadar imrenirsen o kadar kaybediyorsun ...

_Cihan 30-10-2013 12:09

Fıstık Çamı
 
1 Eklenti(ler)
İnşallah tutarlar Yasin bey. Ben şaşırttığımda kökü 10 cm kadar olmuştu. Şaşırttıktan sonra bir kere toprak iyi ıslanacak şekilde su verdim. Şu an sağlıklı gözüküyor. İyi ışık alan ama direk güneş görmeyen kapalı balkonda duruyor, bol bol havalandırıyorum gün içinde. Yeni yapraklar çıkmaya başladı ortasından.

_Cihan 30-10-2013 12:24

Fıstık Çamı
 
1 Eklenti(ler)
Macro modda çektim resmini. Yeni çıkan yapraklar daha iyi gözüküyor.

cbediz 13-02-2014 15:22

fıstık çamı
 
1 Eklenti(ler)
Kozalaklardan topladığım çam fıstıklarını çimlendirip fide yapıyorum. İki sene önce ilk kez denemiştim. 50 fidem olmuştu ama alttan kurudular. İzmirdeyim, havalar soğuk değil. Bir cm derinlikte, torf+toptak karışımına, 1 hafta ıslattığım tohumları diktim. Çok sevinçliyim, 2-3 haftada çimlenmeler başladı. Topraktan fıstığın kabuğuyla baş kaldırmalarını görmek harika bir duygu. Ama bu defa toprağa dikebilmek, ağaç yapabilmek istiyorum. Alttan kurumalarını nasıl önlerim?

cbediz 04-04-2014 11:22

Merhaba, ağaç severlere saygı ve sevgiler,
Parkta, apartman bahçelerinde gördüğüm ağaçların dibinden topladığım 120 tohumdan 50 tanesi fide oldu. çeşitli zamanlarda ve farklı toprak karışımlarına dikmiştim; bu yüzden hala yeni çıkanlar var.
Mantar hastalığı nasıl önlenebilir? Öneriniz var mı?
Toprağa dikmek için kaç aylık olmaları uygun olur? Hangi ayda dikeyim? (İzmirdeyim, yaz uzun)

limon_sever 04-04-2014 11:38

İlk sene kışı kapalı ortamda geçirmelerinde fayda var.

delielveli 04-04-2014 14:34

cbediz mantar ilacıyla fısfıslayabilirsin, kök boğazı çürüklüğü mantar fısfısı yapmama rağmen benim de 2 kızılçam fidemi öldürmüştü. ama daha çok zararı serçeler verdi. balkonda tutuyorsan veya bahçeye dikeceksen serçeler için önlem almanı tavsiye ederim. serçelerden kurtarabildiğim son 2 karaçam kışı kapalı balkonda geçirdi. baharla birlikte kandil uzatmaya başladılar. yani havadar bi kapalı balkon varsa orada da yaşıyorlar.

Sinan1903 09-04-2014 13:09

Merhaba arkadaşlar ,

Yaklaşık 8 ay önce fıstık çamı fidanlarımın fotograflarını paylaşmıştım.

Bügün yeniden fotograflar paylaşacağım sizlerle gelişimlerini görmeniz için.

Bu arada yeni tohumlar ektim geçen hafta sonu inşallah çimlenirler.

Evet başlıyorum umarım beğenirsiniz.

Orhank 09-04-2014 13:39

Bu fıstık çamı neden Ankara'da olmaz ki :(

Sinan1903 09-04-2014 13:59

3 Eklenti(ler)
Eklenti 482088

Eklenti 482089

Eklenti 482090

Sinan1903 09-04-2014 14:07

3 Eklenti(ler)
Eklenti 482101

Eklenti 482102

Eklenti 482103


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025