![]() |
Ben her gün fısfısla 3-4 kere su püskürttüm üstüne kestiğim pet şişeyi kapattım sera ortamı olsun diye. Ara sıra havalandırdım 3 haftada çimlendi.
|
Çimlenme dönemi bitip ayrı yerlere aldığınız zaman fidanları birbirine mümkün olduğu kadar yakın tutmaya çalışın. Birbirlerine ne kadar yakın olurlarsa büyümek için o kadar çabuk boylanırlarmış. Sulama konusunda "penelophe" haklı, çam ağacı suyu meyva ağaçları kadar sevmez. Şöyle düşünelim, bu ağaçlar doğal ortamlarında nasıl bir sulama ve bakım görüyorlarsa o kadar su ve bakım yeterli olacaktır.
Kolay gelsin. |
öncelikle bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler ;) "caploonba" arkadaşımızın dediği gibi sera ortamı hazırlarsam daha erken çimlenir diye düşünüyorum bende. Ayrıca "kürşad" kardeşin de söylediği gibi, herbir tohum için ayrı ayrı büyük pet bardakları kullanırsam hem ayırma derdiyle uğraşmam hemde daha ekonomik olur :) çok mantiklı fikirler.. sağolun :)
|
Acil Yardim dünyamıza kazandırmak istediğim Fıstık Çamları ile ilgili!!!
Merhaba aranıza yeni katıldım kendimi tanıttım ve bu açtığım ilk konu umarım doğru yere açmışımdır iğne yapraklılar konusunda. Buarada bahçemde evimin çevresinde çok güzel fıstık çamları var ve amacım evimin yanına da ekmek ama bahçemin iç kısmına ki insanlıktan nasibini alamamış zavallı cahil insanlar bilinçsizce kesmesinler diye. Amacım fıstık çamı tohumlarından çam agacı elde etmek ama bir türlü başaramadım lütfen yardım. Fıstık çamı kozalağını ancak baltayla acabildim 1. ağaçtan siyah renkte tek tarafı pütürlü tohum 2. agactan ise beyaz yapıs yapıs tohumlar cıktı hepsini ektim ama hiç biri cıkmadı bile. NEden? Ne yapmam gerek kozalagı kırmaktansa çamın üzerinde açılmıs kozalakmı toplamalı ? Ama onlar da tohumsuz. NE yapmalıyım yardım lütfen arkadaslar.
|
Forumda çam fıstığı ile ilgili başlıklar var. Ben bir arayın derim. Sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
|
aradım sayfalarca yazılmıs cizilmiş ama çok uzun baktım bulamadım ondan konu açma gereğini duydum anlaşıldı deneme yanılma yöntemleriyle yetiştirirmeye çalışıcaz önümüzdeki yaza kadar fıstık çamı nasıl kozalaktan yetiştirir sorununu cevaplayacak yok heralde?
|
Aşağıdaki başlığa bakabilirsin. 10 no'lu mesajda anlatılmış.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t%FDk+%E7am%FD |
Ben 2 gün suda bekletip ektiğim tohumların üstüne yarısına pet şişesini kapattım. Sera ortamı olsun diye. Ara sıra havalandırdım. 3 haftada çimlemdi.
|
Fıstık Çamı Tohumu nasıl ekilir?
Uzun bir süredir biçok kez denememe rağmen bir türlü ektiğim fıstıklardan çam çıkmadı, genelde kozalağı baltalayıp içindeki fıstıkları diktim, bana forumu aramam gerektiğini söylemeyin çünkü çok aradım ama sorumun cevabını alamadım tohumu zımparalayarak eken cimleyen cam elde eden arkadaslar var ama nasıl olucak kozalagı parcalamak gerekiyo mu yoksa bekliycekmiyiz acılmasını acılınca da fıstık kalmıyo işin kötüsü. Buarada fıstıklar siyah tek tarafı gri renk ve pütürlü mü olmamı topraga ekmek için fıstıkları Eylül ayı bulundugumuz zaman iyi mi erken mi nasıl çam elde ederim yardımcı olursanız sevinirim.
|
Sevgili aykun82 , mesajına cevap yazmıştık. Yöneticlerimiz aşağıdaki başlığa taşımışlar. Lütfen oradan takip et.
Linki tıklarsan görebilirsin. :) http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=2976&page=2 |
ok saol zenfree.
|
buarada bu mevsimde bizim burada yeşil kozalaklı çam da var kahverengi kozalaklı lar da var , sanırım kahverengi kozalaklılar işe yarayacak,açılmamış ama içi siyah fıstıklı kozalak kopradım buarada kozalağı parçalayıp fıstıkları çıkarsammı? daha önce çıkardım ama suda bekletmeden direkt ektim hiçbiri çıkmadı kozalağı açmadan ektim yine çıkmadı, ne denediysem olmadı malesef.
|
arkadaşlar bende 10 tane daha tohum diktim geçenlerde.. 1 hafta bile olmadı. inşallah filizlenirler de sizlerle paylaşırım ;) 2-3 gün sadece fısfıs ile suluyorum çok su vermeyim diye. ortalama 3-4 günde birde normal olarak suyunu vericem :) bakalım kararı tutturabilcemmi :)
|
Alıntı:
|
yalnız fotograflardan gördüğüm bu fıztıklar açılmış olan kozalaklardan, tamamen kapalı kozalagı parcalayınca ufacık siyah tohumlar cıkıyo onlar olmaz mı?
|
içi boş, içi 2 tane top gibi çekirdekli, bir de sadece çekirdek çıktı resimdeki 2 kozalağı nazikçe parçalayınca lütfen yardım arkadaşlar bu sırayla gördüğünüz kozalaktan çıkan 4 farklı şeyden hangisini 1 gün suda bekletip ekersem çimlenir?
http://img29.picoodle.com/img/img29/...im_7612dae.jpg |
Sağdaki ikisi kabuk. Soldan 2.sinin altındaki kabuk ama üstündeki fıstık fakat olgunlaşmamış. Yani ekseniz çıkmaz.
|
Alıntı:
|
Sadece fıstığı ekilir. Parklarda filan böyle olgun genç kozalak görürsen onları topla. Mutlaka içinde 20-30 tane fıstık olur.
|
Alıntı:
anlamıyorum genc mi yoksa olgun mu? 2 tip var bir resimlerdeki gibi şemsiye gibi sıcaktan açılmış bir de tamamen kapalı ince üçgen şeklinde heralde genç olan onlar ve çok dağlamlar baltayla bile zor kırılıyo. Buarada toplamam gereken kozalağın resmini koyarsanız sevinirim çünkü belki 10 tane farklı yetişkinlikte kozalak ziyan ettim tek bir çam çıkmadı **** burada bir çam tohumu yollayacak arkadas yok mu? |
aykun82, fıstık çamı isterseniz fıstığını gönderebilirim.
|
evet lütfen, çok iyi olur, dün gece parkta yürüyordum baya büyük bir çama tırmandım ( millet deli gözüyle bakıyo umrumda değil) bikaç tane kozalak topladım, bir tanesi tamamen kapalı bir tanesi yarı açık, bir tanesi tamamen açık, bir tanesi açılmış hatta kararmış, eve bir geldim kozalakların içleri böcek dolu yapış yapış birde, neyse ama fıstıkları olgunmu değilmi kalitelimi ekmek için değil mi bilmiyordum suya attım bi kısmı yüzdü bi kısmı battı sabah hepsini ektim ama çıkmayacak eminim buna. Buarada TORF kullanımından bahsedilmiş forumda cahilliğime verin TORF nedir? Çam için gerekli mi? Buarada ismini ilk sevgilim HElena'nın adını verdiğim 2001 deki boyu 60-70 cm kadar olan ve şimdiyaklaşık 3 metre boyundaki fıstık çamının resmi.Bir de bu agacın bikaç metre yanına bir tane daha fıstık çamı seradan satın alıp diktim ama sağlıksız gibi ne dersiniz (2. foto). Evimin duvarının yanını fıstık çamlarıyla doldurucam KAJU nun gönderdiği tohumlar çıkarsa. Buarada KAJU çok saol yollarsan çok memnun olurum adresimi özelden atıyorum.
http://img01.picoodle.com/img/img01/...9m_185e233.jpg http://img32.picoodle.com/img/img32/...0m_5f89d0e.jpg |
aykun82, belirtmek isterim fıstık çamı yetiştirmek çok zor. Çabuk çimleniyorlar ama malesef gelişimi çok yavaş ve çok hassas. Bir damla fazla su verdiniz diye ölebiliyorlar. benim yetiştirdiğim fıstık çamı 3 aylik oldu ama hala 6-7 cm boyunda. sanırım büyümeden ölecek. Torfa gelince marketlerde, çiçekçilerde satılan topraklara torf deniyor. Fıstık çamı için bulabilirsen dere kumunu kullan başarı şansı yüksek oluyor.
|
Teşekkürler ozaman torf var bende zaten torfla, açık sarı renkte toprakla bahçemin toprağını karıştırarak bahçede 4 farklı gölgelik yere birde forumda resimde gördüğüm gibi bir plastik bardağın içine topragın içine tohum boyunu gecmiycek derinlikte ektim bardagın üzerine naylon koydum ama aradan hava alıyo, çıkmiycak işte boşa uğraştık, kozalaklardan bile böcekler çıkmıştı zaten bir de senin tohumlarla deniyelim, Adresimi özel mesaj olarak attım, bir çimlense 4-5 sene sonra benim boyumu da geçecek eminim çok verimli bahçemin toprağı çünkü.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar bu yazıyı okuyunca bende deneme yaptım. Yaklaşık 30 adet tohumu bir ay önce diktim . Sonuç toprak şartları aynı olmasına rağmen evde diktiklerimin hepsi çimlendi fakat iş yerindekilerde hala bir çimlenme belirtisi yok. Anlamadım gitti.
|
Havanın yağışlı ve toprağın nemli olmasıyla, yerdeki çam yapraklarını elinizle aralarsanız, altında çok sayıda kendi kendine filizlenmiş çam fıstıkları bulabilirsiniz.
|
buarada bir sorum var görüldüğü gibi 2 önceki mesajımda 2 tane çam ağacı resmi koydum 2. yani ufak olan fıstık çam fidesini 2-3 hafta önce diktim, sizce tuttumu?Sağlıklı mı yani? Birde ne gibi vitamin **** aşılar yapabilirim sağlıksızsa eğer? Bir sorum daha var posta ile gelecek olan tohumları zaman kaybetmeden ekeyimmi? Tutar mı? Yoksa seneye Nisanı mı bekleyeyim? Siz değerli ve birbirinden bilgili üyelerden sorularıma yanıt alabilirsem çok memnun olacağım ve fıstık çamlarım için doğru olanı uygulayacam, teşekkürler.
|
Ben fıstıkçamı fıstıklarını Büyük ada dan topladım. Heryerde var. Yani Adanın yukarılarında çamlık bir alan var orada her yerde hatta oraya giderken yol üstünde dahi bulabilirsiniz.
Benim ilk denememden sadece bir tanesi çıktı. ikinci denemeden de iki tane(birini kuşlar yedi) çıktı. Üçüncü denemede de üç tane çıkması umudundayım. İlk çıkan yaklaşık bir aylık ve 7-8 cm boyu var. Sağlıkla büyüyor. Neler yaptım? Çamfıstıklarının çatamış olanları 12cm yüksekliği olan saksıya yatay diktim. Fıstıkları koyup üzerlerine bir santim **** daha az torf koydum. Bolca su verdim. Suyu ancak 10 günde bir verdim. Torf iyice ıslanınca 10 gün kadar nemli kalıyor. Ancak yeri önemli. İlkinde güneş ve rüzgar alan bir yere koymuştum. Şimdi ise aydınlık ama ne güneş nede rüzgar almayan biryerde. Çıkma aşamasında kuşlardan korumak gerekiyor yoksa kuşlar yememelerine rağmen tüm bitkiyi köküne kadar parçalıyorlar. Ne üzldüm anlatamam. |
Alıntı:
aykun, size bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışım. 1. Öncelikle ekim için derin ama büyük olmayan bir kap veya bir saksı seçmenizi öneririm çünkü fıstık çamının kökleri çok uzuyor. 2. Torf yerine dere kumu daha iyi oluyor. 3. Aşırı sulamadan kaçının. Işık olan ama direk güneş altı olmayan, dışarıda ama rüzgar almayan bir yerde saklayın. 4. Ekim dönemi en iyisi bahar sanırım ama bu dönemde ekebilirsiniz. Ben çok fazla deneme yaptım. Sakınılan göze çöp batar misali üstüne fazla düşmemek gerekiyor. Arada bir tüm toprağını ıslatmadan azar azar sulama yapmanızı öneririm. Umarım yetiştirmede başarılı olursunuz. |
o fıstıklar baya büyükmüş okadar kozalak topladım içinden çıkan fıstıklar buğday tanesi büyüklüğünü gçmiyo malesef hiçbiri de çıkmadı, sağolsun bir arkadaş forumdan yollayacak fıstık. Buarada çimlendikten sonra şöyle bir kendini toparlasın boyu 15 cm olsun hemen bahçeye dik bence, bahçe verimliyse çok daha hızlı büyür saksıya göre,ilk 6 senede saksıda 10 cm bile uzamayan çam fidesi 6 senenin sonunda bahçeye dikildi ve tam 6 sene daha geçti 3 metre boya ulaştı,yoksa saksıda ufacık kalacaktı ölecekti, fıstık çamı saksıda büyümüyo malesef, fıstıklar gelecek ama bu kışı saksıda geçirecekler ilkbahardada dikicem 6 sene sonra evimin yanını komple kapamış olucam.
|
Evet fıstıkları ve kozalağını biliyorum yıllar önce bir tanıdığımız bir avuç kadar getirmişti kıyı bölgelerimizi daha çok seviyormuş ben de iç bölgelerimizi sevdirmeye çalıştım ama tecrübesizlikten onları kaybettim inşallah bu bilgilerle başarılı olurum
|
5 Eklenti(ler)
Çam fıstığının kendi kendine filizlenmesini fotoğrafladım. Yağmur başlayınca yarım kaldı. Çeker çekmez devamını da yüklemeye çalışırım.
Eklenti 21075Eklenti 21076 Eklenti 21077Eklenti 21078 Eklenti 21079 |
4 Eklenti(ler)
kardeşim süpersin, bende yağmurlar başlayınca parka bi uğrayım :rolleyes:
sizlere yaklaşık 2 hafta önce diktiğim ve filizlenmeye başlayan fıstık çamlarımın fotoğraflarını çektim ;) fakat bir sorun var; saksılara diktiklerimin hiçbirisi çıkmadı daha, fakat bardaklara diktiklerimin 5 tanesi arka arkaya patladı.. (saksıdakileri 3-4 gün önce dikmeme rağmen).. ben bardakları kenarlarından tutarak arada sırada sıktım parmaklarımla ki; toprak çatlak kalsın, daha kolay patlasın diye. saksılara bunu yapmadım doğal olarak.. ondan olabilirmi ??? (saksıdaki topraklar daha sert duruyor şuan) |
Fıstık derine ekilmiş ya da sulanınca biraz daha aşağıya kaymış olabilir çünkü pet bardakların hacmi belli. Saksıdaki toprağın üzerinde, sulamaya bağlı olarak sertleşme varsa fide o sınıra dayanmış başını çıkaramamış olabilir bir kürdan **** sivri bir şeyle toprak üzerini kabartın. Sizin deyiminizle üst tabakayı çatlatmaya çalışın.
|
Alıntı:
aykun82, sana bir pm gönderdim. |
mucize gibi!!
Ben ilk filizlenen çamı gördüğümden beri mucize izliyormuşum hissine kapılıyorum.... Okadar güzeller ki.. Artık çiçeklerle değil ağaçlarla uğraşmayı düşünüyorum....
|
Çimlendirmek kolayda yaşatmak zor:D
|
Beni de heveslendirdiniz. Bu da benim mayıs ayında ektiğim fıstık çamı.
http://www.resimkaydet.com/001/images8/1190479761.jpg |
sn: "cahide kartal" dediklerinizi uyguluycam... çok teşekkürler verdiğiniz cvp için...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025