agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Aynı yıl içerisinde şaşırtma ve aşılama yapılır mı? (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/28365.htm)

bebeto016 02-09-2012 20:46

Aynı yıl içerisinde şaşırtma ve aşılama yapılır mı?
 
ustalarımdan bir konu hakkında yardım isteyeceğim uygun görürlerse..

10 dönüme yakın çeşitli meyvelerden oluşan bir bahçemiz var

bahçemizde yabani olarak elma, ayva, vişne, ve badem bahçenin değişik yerlerinde hiçbir bakım vs yapılmadan çıkmış durumda..

şimdi sormak istediğim ustalarımdan: bu yabani çıkan 1-2 yıllık fidanları sonbaharda kışa girmeden yapraklarını dökerken, 5lt veya derin fidan kutularına yerlerini şaşırtıp, daha sonra şubat mart aylarında uygun yapılabilecek cins meyvelerle,mevsimine uygun aşı çeşitleri (kalem,yarma vs aşı) aşı kurallarının tüm şartlarını ve kurallarını uygulayarak aşılasam fidanın toprağa alışma ve aşının tutma olasılıgı nasıl olur.

yani kısacası aşı uygulaması degilde sonbaharda yapılan şaşırtma ve ilkbaharda yapılan aşılama olayının döngüsü aşılı fidanı hızlı bir şekilde zamandan kazanmak amacıyla bu şekilde yapılabilirmi.

yoksa aynı yıl içerisinde hem şaşırtma hemde aşılama uygulanması dogru olmaz mı.


cevaplarsanız sevinirim..

teşekkurler.

omerr 03-09-2012 13:02

Merhaba
benim şahsi fikrim önce 2 yaşındaki fidanları durgun göz aşıla şubat mart ayında şaşırtma yaparsan daha mantıklı olur derim
mart ayında aşılı göz zaten hazır olacaktır .dikim yaptıktan sonra aşının üst kısmından kesersin
ilkbaharda zamanı gelince uyanacaklar

bebeto016 03-09-2012 13:45

ömer abim mevisiminde (haziran-temmuz)yaptıgım göz aşıları mevcut dediginiz aylarda şaşırtmalarını yapmak için bekliyorum yine durgun(eylül) aşıları sizin tavsiyenizle tesbit ettiğim birkaç yeni fidanda deniycem. bunların yanında sizin önerinize karşılık uyguladığım kalem aşılarında göz aşılarına nazaran daha başarılı oldugumu gördüm . diyorum uygulamalarımda önceliği kalem aşılarına vereyim. f

sizin önerinizdede yaparsam, kısmen aynı soru asıl aklıma takılan kısım uygulamış olucam yani aynı yıl içinde (sonbaharda) durgun göz aşısı yapıp, ilkbaharda fidanı göz patlamadan yerinden çıkarıp daimi yerine şaşırtsam köklerinin alışma ve aşının tutma olasılığını düşürme açısından bir sıkıntı olmaz diyebiliriz sanırım.

ömer abim teşekkurler.. başka konu hakkında tecrübe edinen arkadaşlardan yorum bekliyorum..

bebeto016 06-09-2012 07:58

abilerim cevap verebilecek ustalarımız varmı..

Lilium 06-09-2012 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 (Mesaj 1014679)
yani aynı yıl içinde (sonbaharda) durgun göz aşısı yapıp, ilkbaharda fidanı göz patlamadan yerinden çıkarıp daimi yerine şaşırtsam köklerinin alışma ve aşının tutma olasılığını düşürme açısından bir sıkıntı olmaz diyebiliriz sanırım.

Sonbaharda ekseniz daha iyi olur, ilk bahara kadar toprağı biraz daha iyi oturuşur tutma oranını arttırmış olursun.

bebeto016 08-09-2012 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1015790)
Sonbaharda ekseniz daha iyi olur, ilk bahara kadar toprağı biraz daha iyi oturuşur tutma oranını arttırmış olursun.

teşekkurler abicim..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025