![]() |
son bir şey daha bnim passiflora balkonda yağmurdan etkilenirmi bide bazı yaprakları sararıyor çok sudanmı acaba ****
|
Alıntı:
Kimseden cevap gelmeyince, kendi hislerim doğrultusunda 15 gün kadar önce içeriye almıştım. Aldığımdan beri hızla büyüyor. |
Sanıyorum bendeki "Passiflora caerulea" diye düşünüyorum. Yaprakları bu şekilde ince uzun ve beşli. Koyu turuncu meyveleri oluyor. Çiçekleri çok güçlü ve mavimsi. Kışında yeşil kalıyor.
Bu sene yoğun yapraklarıyla heryeri kapladı.Yaz boyu çiçekliydi. Meyveleri de çok oldu. Ancak içleri boştu. Acaba erkenden koparmak mı gerekiyordu? Meyvesinin içi boş olsa da ben onu, herkesin yanında fotoğraf çekinmek için fırsat kolladığı, çekici, karmaşık yapıda çiçekleri, balkonumu kapattiği, hep yeşil kaldığı, arıları cezbedebildiği, turuncu çiçekleri ve beni falza üzmediği için çok seviyorum. Bir yılda tüm balkonumu artık güneş gitmeyecek şekilde kapattığı gibi, komşulara korku salmaya başladı. Ben de uçlarını acımasızca kesmek zorunda kaldım. Sürgünlerinden çoğalttım bir kaç tane. Hepsi de tuttu. Yine de meyvelerinin içlerinin boş olması normal mi karşılanmalı merak ediyorum. Bilgisi olan varsa öğrenmek isterim. http://jeantosti.com/fleurs2/passiflore2.jpg |
Sn.tenar,
Aynı bitki bende de mevcut. Tıpkı eklediğiniz resimde ki gibi. Benim bahçenin duvarını aşıp, komşuların da duvarını sardı. Ben de sizin gibi budama yapmak zorunda kaldım. Meyvesinin içini açtığımda, hacmi dış kabuğu kadar olmayan, fındık kadar beyaz bir zar kesesinin içinde, böğürtlen reçeli görüntüsünde kırmızı minik çekirdek kümesi var. Her bahçeyi dolaştığımda 3-4 adet yerdim. Boş derken, içinde ki o minik beyaz kese mi yok? Sırf turuncu kabuk mu var?. |
ben bu yıl alanya dönüşü 1 tane edulis meyvesi getirdim yanımda.
ancak dönüş sırasında gezerek geldiğim için eve geldiğimde meyveli kısmi siyah küf gibi birşey olmuştu. tohumlarını aldım yıkadım ve kuruttum. ilk denemede acemilikten de olsa gerek çimlenen olmadı. acaba meyvesi küflendiği için hiç çimlenme olmaz mı? eğer öyleyse hiç boşuna uğraşmayayım :( |
Benim pasiflora edulis tohumlarım kafalarını dün topraktan çıkardılar.Çimlenme 20 gün falan sürdü.Tohumları 1 gün sıcak suda bekletmiştim.
|
Bendeki edulis tohumlarının bir kısmını hem zımparaladım hem de 24 saat sıcak suda beklettim.
Bugün torfa geçirdiğim tohumlar bakalım ne olacak ;) |
1 Eklenti(ler)
|
Tohumları ne zaman ekmiştiniz?
|
Mesajınızı şimdi farkettim zerrinsrt,
28 günde çimlendi. |
Benim pasionfruitlerim dengesiz uzuyorlar.Hemen güneş alan ve daha serin bir yere aldım.Umarım düzelirler.:(
|
hmmm. ben ekeli 20 gün oldu. biraz daha sabretmem gerekecek demekki.
|
Bende Karınca 70'den aldığım tohumları 1 martta ekmiştim.
Tohumları çıtlatayım derken, biri tamamen soyuldu. Biraz üzülerek onuda ektim, İşaretledim. Perşembe günü bir tohumun yeşerdiğini gördüm. Yeşeren ot değilse ,pasiflora quadrangulans grant granudilla. Kabuksuz olan . Diğer ektiğim tohumlardan yeşeren yok. |
Bir tanesini biz de çıtlatalım bakalım ne olacak :)
En fazla 1 tohum gitmiş olur.. |
ilk denemem dua edin :)
1 Eklenti(ler)
Ilk kez passion flower denemesi yapiyorum. Konuyu iki uc kez bastan sona okudum. Son olarak kafaa yatacak sekilde yapiyorum. Sicak suda bekletmeye basladim kucuk kavanozlarda, kaloriferin uzerine koydum. Ins. bir problem cikmaz cok merakladim.
|
Tohumları 1 gece suda beklettim. Ekerken 3 ayrı grup yaptım.
Birinci gruptakileri ektim suladım. İkinci gruptakileri çıtlattım, ( Penseyle araya sıkıştırarak.) suladım. Üçüncü gruptakileri ektim,portakal suyu ile suladım. Bu gün itibariyle 3 tohum çimlendi. Çıtlatayım derken iki tohumuda ezmiştim:(. |
sn zerrinsrt;
yanlış anlamadıysam bu çıtlatma tekniğiyle 9 günde çimlenme olmuş anlamına mı geliyor. benimkileri de çok nazik çıtlattım ama 10 gündür hareket yok :) |
Bir tanesi 9 günde çimlendi, tamamen soyulmuştu. Ama çok cansız ince . Diğer ikisi 3 gün önce çıktı. Daha sağlıklı görünüyorlar.
|
Arkadaşlar,
Çıtlatma yöntemi daha önce denenmişmi yoksa ilk defamı deneniyor? |
Mesaj 443 te ilk çimlendiren arkadaşın yöntemi.
|
Şimdi de ben deneyeceğim
Havaların ısınmasını bekledim biraz. 20-24 derece sıcaklıktan bahsediliyor! |
1 Eklenti(ler)
Bu çıkan passiflora edulismidir. çimlendiren arkadaşlar tanır diye düşündüm?
|
1 Eklenti(ler)
Benim çimlendirdiğim passifloranın resmi. Banana passionfruit.
|
Merhaba ,
bu gün Passiflora quadrangularis tohumlarım geldi , biraz meşakatli bir iş galiba çimlendirmesi ve yetiştirmesi. Passifloranın bu türünü yetiştiren varsa , inceliklerinden kısaca bahseder mi acaba ? Saygılar . |
marketlerde poşette satılan tohumlarda alıp ilk pasiflora deneyimimi başlattım 10 gün kadar oldu, henüz birşey yok. ama gelişme oldukça sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
|
bitki ile ilgili genis bilgisi olan varmı? bende yetistirmek istiyorum ama basaramadim.
|
29 Martta bir gece suda beklettiğim 2 adet tohumdan birini çıtlatıp diğeri ile beraber ektim. Henüz bir hareket yok. Ama yazılanlara göre daha beklemem gerektiğini anlıyorum.
|
Baktım havalar güzel gidiyor dayanamadım ben de uzun sürecek bekleme sürecine başlayayım dedim..
Tohumları 3 gruba ayırdım ben de Birincisini hiçbir işlem yapmadan ektim. İkinci grubu ılık suda bir gece bekleterek ektim. Üçüncü grubu portakal suyu içerisinde 1 gün bekleterek ekeceğim.. İçlerinden bir tanesinde de çıtlatma denemek istiyorum... Bakalım neler olacak.. Passiflora purple granadilla bendeki. |
İhtiyaçları konusunda araştırma yaptım birazcık. Sizinle de paylaşayım:
Yeri: Passion fruit tam güneş alan yerlere konulmalıdır. Eğer çok sıcak alanlarda ise yarı gölge tercih edilebilir. Bitki tırmanıcı olduğu için yanına tırmanabileceği birşeyler konulmalı veya çit gibi yerlerin yakınına yerleştirilmelidir. Çekici çardaklar da oluşturabilinir. Toprak: Passion fruit'ler pek çok toprak tipi üzerinde yetişebilir ancak hafiften ağıra doğru kumlu ve ph 6.5 - 7.5 olan toprakları tercih ederler. Çok iyi bir drenaj kesinlikle gereklidir. Aynı zamanda toprak, organik maddeler açısından zengin olmalı ve tuzluluk olmamalıdır. Eğer toprak çok asidik ise kireç uygulanmalıdır. Bitkinin yüzeysel kökleri vardır,kalın tabaka bir organik malçtan faydalanabilirler. Sulama: Düzenli sulama bitkiyi sürekli çiçekli ve meyve verir halde tutar. Özellikle meyvelerin olgunlaşma döneminde su ihtiyacı fazladır. Eğer toprak kuru ise meyveler buruşur ve olgunlaşmadan düşerler. Gübreleme: Bitki hızlı büyüyen bir bitkidir ve düzenli gübrelenmeye ihtiyaç duyar. En iyi seçim 10-5-20 NPK lık bir gübredir. Yılda 4 kere her bitkiye yaklaşık 1,5 kg olacak şekilde verilir. Çok fazla nitrojen ise meyveden çok fazla yapraklanmasına neden olur. Bitkinizi, eksiklikler için sürekli gözlemlemelisiniz. Özellikle potasyum, kalsiyum önemlidir, daha sonra önem sıralamasında magnezyum gelir. Dondan zarar görmüş bitkilere havalar ısındıktan sonra zengin bir gübreleme yapmak gerekir. Budama: Budama bitkiyi sınırlar arasında tutmak, daha kolay hasat yapabilmek ve bitkinin hızlı büyümesini koruyarak verimli tutabilmek için önemlidir. Ilık kış iklimlerinde hasadın hemen ardından budama yapılır. Soğuk kış iklimli alanlarda, erken ilkbaharda budama yapılır. Genel bir kural olarak, bitkideki bütün zayıf büyümüş yerler uzaklaştırılır ve canlı yerlerin en az üçte biri kesilir. Çok sıcak iklimlerde, yaprakların çok büyümesine ve meyveyi güneşin yakıcı etkisinden korumasına izin verilir. Dondan koruma: Hacimleri yüzünden, don tehlikesi olduğunda bitkiyi kaplamak zordur ancak yaprakların katmanları daha içteki dalları donun zararlarına karşı korur. Ve bitki genellikle toprak donduğunda da geri gelir. En iyi strateji, bitkiyi bir duvara karşı, avlu/taraça vs karşı dikmektir. Yapılabilecek herhangi bir üstünü örtme korumaları da ek yararlar sağlayacaktır. Üreme: Passion fruit'ler genellikle tohumlardan büyürler. Sarı organcıkların yapıları çapraz-tozlaşmayı sağlar ve kendine verimsizliğin getireceği problemlerin üstesinden gelmeye yardımcı olur. Meyveden hemen ayrılıp ekilen tohumlar 10-20 gün içerisinde çimlenir. Temizlenmiş ve depolanmış tohumların daha düşük ve daha yavaş çimlenme oranları vardır. Tohumlar 1,5 - 2 cm'lik yataklara ekilir ve 10-20 cm olduklarında fideler başka yere dikilir. Eğer daha uzun ise (1 metreden uzun), yer değiştirecek bitki tepelerinden kesilmeli ve bitkiler bol bol sulanmalıdır. Bitki aynı zamanda 3-4 gözden oluşan çeliklerle de üretilebilir Köklendirme hormonu kullanılırak köklenme hızlandırılabilir. Çelikler 90 gün içinde iyi köklenmiş ve yeni yerlerine taşınmaya hazır hale gelmiş olabilir. Çelik aşıları, hibritlerin soyunu devam ettirmek ve nematodların ve hastalıkların vereceği zararları azaltmak için önemlidir. Zararlılar ve Hastalıklar: Tropik alanlarda bir çok zararlı ve hastalığa maruz kalırlar. Bu alanlarda purple passion fruit (Mor) daha dayanıklı olan sarı'ların aksine nematodlara duyarlıdır. Sümüklü böcekler de başka bir problem teşkil edebilirler. Hasat: Meyve olgunlaşınca çabukça yeşilden mora (veya sarıya) döner ve birkaç gün içinde toprağa düşer. Rengi değir değiştirmez alınabilir veya hergün yerden toplanabilir. Depolamak için nazikçe yıkayıp kurutmak ve çantalara/kutulara koymak gerekir. 10 oC'de 2 - 3 hafta dayanır. Meyve büzüşmeye başladığında en tatlı olduğu zamandır. Hem meyve hem de suyu dondurularak saklanabilir. Passion frutin aroması turunçgiller ve diğer meyvelerle güzel karışım yapar ve bunun aromasını tanıyan herkes için kolayca farkedilir. |
Bu bilgi çok faydalı oldu Sn. Kaktüs. Teşekkürler.
Ben -eğer çimlenirde yaşatabilirsem- rüzgar alan güneşli bir yere yerleştireceğim. Şimdi bendeki tohumların hangi tür olduğunu aldığım kişiden öğrenmeliyim. Umarım biliyordur.:confused: |
2 Eklenti(ler)
Selamlar
Bunlarda benim sayın Karınca dan aldığım passion flower tohumlarımın çimlenmiş hali bir ayı geçti bu boya geldiler. |
neredeyse 1 ay oldu tık yok umudu kesiyorum sanırım
|
Passiflora quadrangularis
2 gün oluyor bende 24 saat ılık suda bekletip ektim .
Hayırlısı artık ... Demek bu kadaaar uzun beklenecek...:rolleyes: |
Bebiş incarnata
1 Eklenti(ler)
Sayın Karıca70 sayesinde edindiğim passiflora çeşitlerinde incarnata'yı çok emin değilim ama nerdeyse 1.5 ay önce ekmiştim. 10 gün kadar önce viyolleri eşeleyip tohumlardan birini koyduğum gibi bulunca bıçakla ucunu minicik kesip tekrar torfa gömdüm. İşte karşınızda bebiş incarnata.
Şimdi diğer tohumları da hem ılık suda bekletip hem de ucunu azcık kesip ekicem.Passiflora tohumu zırh gibi gerçekten de. |
bende passiflora tohumu istiyorum amasiteden almam mümkünmü
|
Alışveriş başlığında Karıca70 isimli üyemiz tohum satışı yapıyor.
|
teşekkür ederim
|
Ben yollarım.
|
Sn berduray, elinizdeki tohumlar taze ise yüzsüzlük yapıp ben de isteyeceğim mümkünse. Bu yıl çeşitli cinslerde 20 farklı tohum ektim, sonuç sıfır. Limonlu suda mı bekletmedim, zımpara, çıtlatma , sıcak suda 48 saat bekletme, tümünü denedim ama nafile:(:(.
|
Estağfurullah, yüzsüzlük ne demek...
Hemen size taze, 3 aydır soğuk katlamada bekleyen tohumlar yolluyorum, adresinizi iletebilir misiniz? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025