agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Siklamen (Cyclamen) tohumu çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2413.htm)

EnquiRe 18-02-2007 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunç (Mesaj 54320)
Tohumlarını tarif etmeye çalışayım. Çiçekleri kurusa bile çiçek sapı sağlam kalıyor, kuruyan çiçeğin içinde dişi organ fındık boyutunda şişiyor. Top gibi yuvarlak ve yeşil. Zamanla tohumlar olgunlaşıyor ve tohum kapsülünün içinde siyah tohumlar oluşuyor. Kapsül patlamadan önce kararıyor. Kapsül patmaladan önce tohumlarınızı alabilirsiniz. Tohum oluşup gelişinceye kadar çiçeği sakın koparmayın. Ancak bitkinin üzerinde gelişimini tamamlayabilir. Çiçeği koparıp saksıya dikmeniz onun tohum bağlamayacağının garantisidir. Olur böyle şeyler. Daha sonra dikkat edin ve bitkiyi gözlemleyin. Her çiçek tohum bağlamaz. Tohum bağladığını düşündüklerinizi ellemeyin. Bu zevke inşallah siz de erişirsiniz:)) Saygılar...

demişsiniz ama ben bu siyah tohumları bir türlü bulamadım. :) Tohumlar kuruyup düşen renkli çiçeğin içinde mi oluyor yoksa sap olarak kalan ucun içindemi oluşuyor. Eğer saksıda kalan sapın ucunda oluşuyorsa (ki açıklamanızdan bu çıkıyor) bu tohum kapsülünün boyutları ne kadar oluyor ve renkli çiçek kendiliğinden düştükten ne kadar sonra üzerinden almalıyız. Bilgilendirirseniz belki tohumla üretim yapabilirim..
Kendi çiçeğiminde bir resmini ekledim :p

http://img11.yukle.tc/images/333318022007056-kucuk.jpg

Tohum oluşacak kısmın ucundaki sivri şey nedir? Kusura bakmayın cahilliğimden soruyorum.. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

Sebahattin Sargın 18-02-2007 13:56

Sevgili EnquiRe çok güzeller gerçekten.

EnquiRe 18-02-2007 15:31

Teşekkürler ben bu çiçeği anneme almıştım 24 Kasım'da..
Çiçekleri açmamıştı yeni tomurcukluydu aldığımda, halen çiçek veriyor maşallah aman nazar değmesin.. :p

Cahide Kartal 17-09-2007 12:43

Arkadaşlar siklamenler için kullandığınız özel bir toprak karışımı ve bitki besinleri var mı yazın tüplerde aldığım siklamenlerde hiç bir ilerleme yok sadece ikişer yaprak çıkardılar ve öylece duruyorlar

can_dst 24-09-2007 21:23

merhaba ben sıklamenlerim için torf,çam toprağı,pomza karışımı topragı kullanıyorum ve sonbaharda da NPK(18-18-18) gübresini suda çözerek 15 gün boyunca 3 gün ara ile veriyorum ve şuan tohumdan yetiştirdiğim bitkilerim çok iyi durumda ve hızlı bir gelişim gösteriyorlar.

Cahide Kartal 25-09-2007 11:44

Karışım için teşekkürler toprak değişimi yapsam bu dönem uygun mudur?

can_dst 25-09-2007 23:31

Rica ederim.Bitkinin toprağını dağıtman hiç iyi olmaz bitkini kaybedebilirsin.En iyisi bitkinin saksınını değiştirmen eğer şuan çok küçük saksıdaysa değiştirip söylediğim karışm toprağı eklersin eğer bitkin saksı değiştirecek durumda değil ise kendini güçlendirmesi için gübreleme yapabilirsin.

can_dst 26-09-2007 21:50

Rica ederim.Bitkinin toprağını dağıtman hiç iyi olmaz bitkini kaybedebilirsin.En iyisi bitkinin saksınını değiştirmen eğer şuan çok küçük saksıdaysa değiştirip söylediğim karışm toprağı eklersin eğer bitkin saksı değiştirecek durumda değil ise kendini güçlendirmesi için gübreleme yapabilirsin.

Cahide Kartal 27-09-2007 10:29

Bitki saksıya göre çok küçük (soğanı fındıktan biraz daha büyükçe) bir de kimyasal gübre çiçek soğanına zarar verir mi?

can_dst 27-09-2007 21:57

bitkin eğer tohum kabında ise onu saksıya alacağın zaman o toprağı uygularsın.. biraz daha geişmesi için beklemen gerekiyor o zaman,saksıya girdiği zaman gelişimi hızlanır.

can_dst 27-09-2007 22:00

1 Eklenti(ler)
fotodakiler kadar mı sıklamenlerin

esinim 05-11-2007 00:44

Selam, bahçemde çimlerin kenarına dikmek istiyorum.izmirde oturuyorum.çimler sulandıkça zarar görür mü?

sudakidalga 01-12-2007 21:20

kış aylarında çimlerinizi fazla sulamazsınız doğası gereğii kışın sorun olmaz ama yazın çok fazla sulama yaparsanız zarar görür diye düşünüyorum..

nalan dayıoğlu 22-01-2008 02:06

Siklamenden Tohum Elde Edilmesi

Arkadaşlar uzun süre buraya uğranmamış ama yararı olursa ben de tecrübe edilmiş bir bilgimi aktarmak istiyorum. sıklemenlerin çiçeklerini birbiriyle üpüştürürseniz yani herbirini diğerine sürterseniz .çiçeklenme bittiğinde bazılarının top halinde baş bğladığını göreceksiniz benim bu yolla ürettiğim çiçeklerim şu anda 4 cm boyunda oldular başarılar.

can_dst 22-01-2008 18:17

Bilgi için teşekkürler deneyeceğim...

nalan dayıoğlu 24-01-2008 00:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can_dst (Mesaj 196784)
Bilgi için teşekkürler deneyeceğim...

arkadaşım ziraat teknikeri olduğun için bitkiler hususunda benden çok bilgi sahibi olduğun muhakkak ben birçok sıklemen yitirip tohum elde edememiştim bu tekniği 80 yaşındaki komşumdan öğrendim ve başarılı oldum tohumları 4 ay önce ekmiştim eksiksiz çıktılar ,4 ayda yeterince büyümediklerini düşünüyorum nedeni çok sık çıkmış olmaları olabilirmi birtanesini çekip baktım yumrusu nohut kadar şu anda ayırıp saksılara diksemmi zarar veririm diye korkuyorum.

nalan dayıoğlu 24-01-2008 00:59

bir sorudaha bu tohum elde etme tekniğini başka renkteki sıklamenlerle yapsam ebruli renkler elde edebilirmiyim .

can_dst 24-01-2008 19:54

merhaba ne şekilde olduklarını gözümün önüne getiremedim şuan.Fotografı varsa gönderebilirmisiniz.Denediğiniz renkte başarılı olduysanız diğerlerindede olabilirsiniz.

can_dst 24-01-2008 20:06

iki farklı rengi birleştirerek yapamazsınız sanırım...

nalan dayıoğlu 27-01-2008 23:17

2 Eklenti(ler)
Benim minişlerin fotoğraflarını gönderiyorum 5 ayda bu kadar geliştiler

can_dst 28-01-2008 22:20

merhaba çok iyi durumdalar bir sorunları yok gibi görünüyor,biraz daha büyüsünler sonra ayrı ayrı küçük saksılara ayırabilirsiniz..

can_dst 28-01-2008 22:28

Sevgili Nalan; kaçırdığım bir nokta oldu 5 ayda dediğiniz gibi çok yavaş gelişmişler. Nedeni kullandığınız toprak, ortam ısısı olabilir.

nalan dayıoğlu 30-01-2008 14:48

ben tohum aldıgım bitkinin bulunduğu yerde bu minişleri tutuyorum yani balkonda. toprak olarakta süs bitkileri için satılan torftan kullandım biraz suni gübre versemmi acaba ne dersin can dst

can_dst 30-01-2008 22:32

Nalan hanım; balkon sanırım bitkinin gelişimi için yeteri kadar sıcak değil, bence ilk olarak onları biraz daha sıcak bir yere alın.

nalan dayıoğlu 31-01-2008 11:30

teşekkürler onları biraz daha ısıttıktan sonra gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

can_dst 31-01-2008 17:48

rica ederim umarım çok güzel olurlar..

Bilal 09-04-2008 10:44

Ben Siklamen tohumularını 2 gün suda bekletip torfa ektim. Üzerini nemi korumak için streç filmle kapattım ve toprağı nemli tuttum. İşleme başlayalı 7-8 gün oldu. Tohumlardan çimlenen olmadı ve bir tanesinde sanorom küflenme var.
Bu konuda ne söyleyebilirsiniz. Yanlış olan birşey mi var acaba.

Not: Marka hatırlamıyorum ama tohumlar ingiliz malı, iyi bir marka ve elimde aynı tohumlardan var.

Teşekkürler.

Buket Aknar 09-04-2008 13:56

Siklamen tohunmlarını ekim ayında ekmiştim. Yaklaşık Şubat ayı gibi çimlendiler. Şu anda oldukça küçük ve tek yaprak şeklindedirler ve siklamen başlığında da belirtiğim gibi önümüzdeki 2 yıl süresince onlardan çiçek beklememem gerektiğini öğrendim.

Buket Aknar 09-04-2008 13:58

Bu arada belirtmeyi unutmuşum ben tohumları geçen yılki siklamenlerimden toplamıştım, ekerken de suda falan bekletmedim.

Bilal 10-04-2008 11:38

Sn Buket Aknar, yardımınız için teşekkürler.

Bu konuda başka arkadaşlardan da yardım rica edriyorum.
Şu an tohumları ekip toprağı nemli tutarak beklemeli miyim?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025