![]() |
Merhaba Zeki Bey,
İlk defa geçen sene tohumdan yetiştirme merakım denemesi yaptım ama pek iyi sonuç alamamıştım. Detaylı tarifinize yakın bir yöntem kullanarak bu sene tekrarladım ve sonuçlar oldukça iyi. Öncelikle bu sebeple çok teşekkür ederim. Resim çekecektim ama makinada sorun çıktı. Halledip resimleri yükleyeceğim. Resimsiz tarif edebilir miyim bilmiyorum ama bir sorum olacak. Bazı tohumlarda çimlendikten sonra kök kısmında beyaz beyaz tüylenme oluyor, bu normal bir durum mudur yoksa eksik yaptığımız birşeyler mi vardır? |
5 Eklenti(ler)
zeki bey işte ısı+ışık+nem 'in doğru kullanıldığı zaman çıkan sonuçlar 2.ayda çimlendirdiğim tohumlarıma bakıyorumda sizden öğrendiklerimi uyguladıktan sonra çıkanlara bakıyorum arada dağlar kadar fark var.arkadaşlara örnek olsun diye yayınladım bu kaliteyi yakalıyacağımı bende zan etmiyordum inşallah seneye daha güzel çimlendirmelerim olacak hayırlı günler teşekkürler..
Eklenti 207196 Eklenti 207197 Eklenti 207198 Eklenti 207195 Eklenti 207194 |
Zeki Bey merhaba...
Benimde biber tohumlarım Sn.Ergun35 in ki kadar oldular...ufak viyollerdeler...resimde görüldüğü gibi aynen ilk yapraklarını çıkardılar ve toprağa paralel hale geldiler...tam biberin ilk şaşırtma zamanı doğrumudur?... Bir diğer sorumda şimdi ben bunları plastik bardaklara şaşırtacağım...bardakların harcını sadece torftan ibaret mi yapalım yoksa...biraz toprak koysak olurmu? kumda var:) |
Alıntı:
Yoksa herhangi bir işlem yapmayayım kendi halinde kalsın mı? Not : Yarın torfun üstüne çıkışlarının üçüncü haftaları dolmuş olacak. |
Bu arada ergun35, maşallah diyorum. çok güzeller, nazar değmesin.
|
Ergun35 meyvelerinide yersiniz insallah. Muhtesem gorunuyorlar
|
5 Eklenti(ler)
İşte benim de tohumdan yetiştirdiklerim birçoguda sizden gelmiş olan tohumlar Zeki bey:)
Aubrieta Eklenti 207355 Physostegia Eklenti 207356 Alstromeria ligtu Eklenti 207357 Tütün çiçeği Eklenti 207358 Salvia Eklenti 207359 |
5 Eklenti(ler)
Ve devamı
Vinca Eklenti 207360 Şebboy Eklenti 207361 Careopsis Eklenti 207362 Rudberica Eklenti 207363 Hüsnü yusuf Eklenti 207364 |
sayın günebakan, keşke (biliyorsanız) resimlerin ne resmi olduklarını da yanlarına yazsaydınız. Malesef hiçbir bitkiyi tanıyamadım.
|
zeki bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..benim de ektiğim biber,domates,salatalık,marul vs vs bi çok tohum çimlenmeye başladı :D yalnız şimdi aklıma takılan bir şey var bu çimlenenleri sprey yöntemiyle mi sulamaya devam edeceğiz,su yapraklara değince zarar vermez mi,yoksa dipten mi su vereceğiz..bilgilendiren bir arkadaş olursa çok sevinirim:confused:
|
Kusura bakmayın hemen yazdım:)
|
estağfurullah, ne kusuru. bilmediğimden, tabiri caizse hiçbir bitkiyi tanıyamadığımdan dolayı istemiştim.
|
Alıntı:
Bakuya selam olsun. Torfun kalitesinden emin değilseniz kum ilave etmek drenajı artırmak için faydalıdır. Tohumları ektikten sonra üzerini fısfıslamak tohumların ıslanmasına yardımcı olabilir. Ama siz dene de daha sonra torfu kurutmayıın. Selamlar |
Alıntı:
Tohumların kabuklarını atmalarına takmayın kafanızı. Bitki gelişip büyüdükçe onlar dökülüp gideceklerdir. Bazı tohumlarda bu uzun zaman alabilir. Siz bitkiniz büyüyor mu onu izleyin. Eğer büyümüyorsa sorun var demektir. Bunun sebebi de burada anlattıklarımı tam olarak uygulamadığınız olduğunu sanıyorum. Biraz acaleci olduğunuzu ve daha iyi olacak diye yapılan işlerin sebep sonuç ilişkilerini iyice anlamadan başka şeyler denediğinizi zannediyorum. Önce burada anlattıklarımı uygulayarak başarıya ulaşın ondan sonra hala ihtiyaç duyarsanız farklı yollar denersiniz. Selamlar Bence burada anlattıklarımı, tam olarak, hiç değiştirmeden uygularsanız. Başarırsınız |
zeki bey meraba öncelikli olarak ellerinize saglık.elinizde bulunan tohumlar nelerdir acaba bilgi verebilirmisiniz.
|
Alıntı:
Fideleri dışarı aktarmak için havanın kuru veya yağışlı olmasının bence çok önemi yok. Fidelerinizin kökleri iyi gelişmişse dışarıya dikmek için önce dışa ortamın güneşine ve rüzgarına alıştırmak lazım. İçerde yetişen fideler dışarı çıkınca rüzgardan ve güneşten dolayı yapraklarından çok su kaybederler. Eğer kökler yeterli gelişmemişse köklerden kaybolan suyu telafi edecek kadar su gelmez ve bitkiler ölür. Ayrıca güneşe alışmamış körpe yapraklar güneşte kavrulur. Bunun için yaklaşık iki hafta süre ile, tam güneş ve tam rüzgar almayan bir yerde kendi şaşırtma kapları içinde dışarıya alıştırmaya çalışmak lazım. Hergün güneşte kalış sürelerini ve kaldıkları yeri değiştirerek güneişin şiddetini ve aldıkları rüzgarı artırın. Böylece yaprakların yüzeyi yavaş kalınlaşır ve güneşten kavrulmaz olur ve yapraktan su kaybı azalır ve yerlerine diktiğiniz zaman ölmezler.. Dış koşullara alıştırma işini mutlaka yapın. Yoksa emekleriniz boşa gider. Kolay gelsin. Selamlar |
Alıntı:
Resimleri görmeden bir yorum yapmak istemiyorum. Resimleri görelim sonra fikir yürütelim. Selamlar |
Alıntı:
Denemek icin birkac cosmos fidesini bahceye aktardim. Olumlu olursa geri kalanlari da aktaracagim. Verdiginiz bilgiler icin tekrar tesekkür ederim. Bu yil ilk kez bu kadar yüksek bir cimlenme orani yasadim. Simdiye kadar sadece ektigim iki gaura tohumu cimlenmedi ancak tohumdan yetisebilecegi konusunda cok da emin degildim. Saygilar. |
Alıntı:
Mükemmel! Elinize sağlık bravo. Ama tüm dostlarımıza duyuralım bu çıkanlar daha gerçek yaprak değil. Gerçek yapraklar her bitki için iki cotyledonun ortasından çıkacak. Tüm dostlarımıza bir de şunu hatırlatım. Şu anda başarılan iş tohum çimlendirme. Bundan sonra
Bu adımları tamamlamadan fideler dışarı dikilmez. Dikilirse güzelim fidecikler ölürler, harcanan tüm emeklere yazık olur. Sevgili ergun35, Şimdi sizden bu adımları da peyderpey resimleyip buraya koymanızı bekliyoruz. Böylece dostlarımız bu adımları bir de sizin fotoğraflarınızla izlerler. Kolay gelsin. Selamlar, sevgiler |
Alıntı:
Resim üzerinden yorum yapmak daha doğru olurdu. Hem de herkese faydası olurdu. ergun35 in fidelerinin daha şaşırtma vakti gelmemiş. En az bir çift gerçek yaprak çıkmadan şaşırtma yapılmaz. Acele etmeye gerek yok. Bırakın gerçek yapraklar çıksın. Yeterki siz ışık ve besleme şartlarını sağlamaya devam edin. Harç olarak eşit miktarlara yakın torf, toprak, kum ve perlit uygun olur. Bardakların dibini delmeyi unutmayın. Kolay gelsin. Selamlar |
Alıntı:
İsterseniz deneyin. Ama bana kalırsa sizin torfunuza kattığınız birşeyler çimlenmenin sağlıklı olmasını ve çimlenenlerin büyümesini önlüyor. Bence sıfırdan burada anlattıklarımdan ne eksik ne fazla yaparak yeniden başlayın. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Sevgili günebakan, Bravo. Hepsi çok güzel. Daha önce nerelerdeydiniz?:) Bundan sonraki adımları da iyi yapacağınızdan eminim. Kolay gelsin. Selamlar |
Alıntı:
Yapraklardan da verebilirsiniz. Ben fideler küçükken kökleri oynatmamak için çay kaşığı ile diplerine veriyorum. Selamlar |
1 Eklenti(ler)
Zeki bey, hep sorunlarım için mesaj gönderdiğim için çok sorunlu gibi hissettim. Tavsiyelerinizi bire bir uyarak yetiştirdiğim ürünlerim var. Yeni çıkmakta olan tohumlar küçük olduğu için net fotograflamak zor oluyor. Daha önce çimlenen Afrika togo domatesi fidemi mesaja ekliyorum. bu fideyi dış ortama alıştırma çalışmalarına başladım.
Kendi tecrübem tohumları yüzlek ekince tohumlar kabuguyla çıkıyor ve domates ve biber tohumlarında bazen kabuklar atılamayabiliyor. 3 hafta bu şekilde yaşayan hiçbir gelişme olmayan tohumu incelemekteyim. |
Alıntı:
|
sevgili h.ışık
fotoğraf çekiminde bir problem yaşıyorsunuz galiba yakın plan çekimlerinde bütün fotoğraf makinalarının ayar kısmında bir gül resmi vardır çekim yaparken bu gül resmini aktif hale getirirseniz 10 cm kadar yakın plan çekimi detaylı yaparsınız bilginize.hayırlı günler. |
çok teşekkür ederim deneyeyim sanırım çok az miktar vermek gerekiyor,bugün yine 2 salatlık filizim öldü çok su veriyorum sanırım boyları da uzayıp gitmişti zaten..herkese sevgiler
|
Zeki Bey verdiğiniz bilgiler çok güzel çok teşekkürler.
İlk kez tohum ekiyorum çook heyecanlıyım inşallah çimlendiklerini, büyüdüklerini görürüm. Petunya tohumu ektim tohumlar o kadar küçük ki haşhaş tanesi gibiler. Toprağın üzerine serptim su fısfısladım üzerini de strechledim. Hadi bakalım hayırlısı. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Çok teşekür ediyorum. |
2 Eklenti(ler)
Zeki Bey bu tohumları martın 30’unda ekmiştim. Üst resimdeki soldaki uzun olanlar katmerli şebboy 5.günde, ortadaki salvia coccinea 8. günde, sağdakiler bractea bracteanta 7. günde, alt resimdekiler dianthus deltoides 6.günde çimlendiler.
Önce ışıksız bir yerdeydiler. Bunlar çimlendikten sonra güneş ışığı alan fakat serin bir yere taşıdım. Aynı kap içerisinde bulunan verbena rigida, osteospermum, cleome hasslerina, rehmania elata, ekinezya ve goji berry tohumlarında çimlenme yoktu. 2 gün önce bazılarında da çimlenme belirtileri gördüm. Çimlenen tohumların gelişimlerinin yavaş olması, diğer tohumlarında geç çimlenmesi sanırım ortam ısısının düşük olmasından ileri geliyor. Eklenti 207924 Eklenti 207925 |
1 Eklenti(ler)
Altın çilek tohumunu 12 saat suda bekletip direk torfa 18 martta ekmiştim, 12 günde çimlendiler. 40 günde bu hale geldiler. Gündüzleri güneş ışığı alıyor, ortam ısısı 20 ̊C civarında bana gelişimleri yavaş gibi geliyor.
Eklenti 207926 |
2 Eklenti(ler)
Domates tohumlarını ektiğimde diğer tohumlarda da yaptığım gibi torfu hiç sulamadım, kendi nemiyle kutuların kapağını kapalı tuttum. Yinede fideler çok uzadılar.
Eklenti 207928 Eklenti 207929 |
1 Eklenti(ler)
|
Sn. novazet selluka tohumları çimlenmek için yüksek nem ve sıcaklık istiyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu görüntü tipik az ışık, fazla ısı görüntüsü. Tedavisi çok kolay:) |
Alıntı:
Bazı tohumlar 4 haftada, Bazıları bir yılda çimlenir. Sabırla beklemek lazım. |
5 Eklenti(ler)
Merhaba, bugün tohumdan üretim konusunda sevgili hocamız Zeki beyden aldığımız bilgileri uygulamaya çalışmam sunucunda ortaya çıkan ürünleri göstermek istiyorum.
Umarım hocamızın tavsiyelerini doğru yapabilmişimdir. 1. Resim: Erkenci domates fidelerinden birkaçı, 2. Resim: Türünü not almadığım 6 domates ve 1 adet salatalık (muhtemelen uzun salatalık) ya da kavun fidesi 3. Resim: Afrika togo domatesi, Şaşırtma / Yer değiştirme zamanı gelmişmidir? 4. Resim: Tinny Tim Çeri Domatesi gerçek yapraklar çıkmaya başladı. 5. Resim: Beit alpha salatalık tohumu çimlenme çalışmalarında. |
3 Eklenti(ler)
Devamı :o
6. Resim : Deşti domatesi (çimlenme 2/6 tohum) 7. Resim : Meşhur Altınçilek tohumları 7+33 adet çıkmış ve çıkmak üzere 8. Resim : Minyatür sivri (çimlenme 4/6 tohum) |
Alıntı:
Hepsi güzel görünüyorlar maaşallah. Eğer ısı+nem+ışık yeterli ise hiiiç acele etmemek, müdahale etmemek, gerisini zamana bırakmak en doğrusu. Kolay gelsin. |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025