![]() |
2 sene once, evde tohumdan bitkilerimi yetistirmeye basladigimda Esim ve de temizlik icin gelen kadindan epey firca yiyen birisiyim. :)
Fakat, Zeki Bey o kadar guzel anlatiyorki ..... gelde fircalara ragmen tekrar yetistirmeye baslama :( Tekrar, alttan isitma sistem duzenegini kurup ise koyulmak lazim..... Her halde arabada yatar, kalkariz....... Tohumlar, sag olsun....... |
Alıntı:
Ben sizin yaşadıklarınızı halen yaşıyorum:)Eşimi de bir yandan güzel çiçeklerimiz olacak diye yatıştırmaya çalışıyorum:)Ama evde olunca ister istemez pislik oluyor.O nedenle istediğimiz miktarda çiçek yetiştiremiyoruz:) |
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Çimlenmeye başlamış ve n şeklinde kendini gösteren tahminim Red Robinlerim ektedir. Bu aşamadan sonra streçi üstünden alayım mı ? yoksa diğer tohumların çıkmasını bekledikten sonra mı açayım. Pişkinleşmesi için az su ile bol ışık vermek gerektiğini öğrendim. Saolasın zeki bey. Bizim işlerimizi kolaylaştırdınız. |
Sayin h"isik ben bu N leri gorur gormez acikta birakiyorum. Daha once acmamistim boylari uzun zayif govdeler olmustu. Ne derece dogru yaptigimi bilmiyorum ama sonuc daha verimli oldu.
|
sayın sebnem&mircan, bende daha önce çimlendirdiklerimden boyları uzayanları kaybettiğim için bu kez n lerle özel ilgileniyorum. n den sonra sulamayı çok az yapacağım. Ve sadece sabah güneşi alan pencerenin camının önünde iç tarafta duracak. bu şekilde güneş almayacak ama bol ışık alacak. planım bu. gelişmeleri aktarırım.
saygılar. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 202470 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kim demiş size acemi diye:) Siz kendinize yeni bir nickname aramaya başlayın. Ama yalnız selluka yetiştirmekle olmaz. Yanında başka şeyler de ister. Tebrikler , devam. |
Alıntı:
Sizin tembel olduğunuzu sanmıyorum ama sanki acelecisiniz gibi geliyor. Çimlendirmenin de minimum zamanı var. Onu pek değiştiremiyorsunuz. Selamlr |
Alıntı:
Başarılar |
Alıntı:
Önce ne yapıp yapıp şu fotoğraf çekme işini geliştirin. Fotoğraflarınız hiç net değil. Bu konuda yakınınızda birinden yardım alınç Bir kere öğrendiniz mi tamam. Streci almak için biraz daha bekleyin bence |
Alıntı:
Bu resimde torfun nemi biraz fazla. Unutmayın, sıkınca su çıkmayacak kadar olmalı. Fazla suda fidelerin çürüme riski var. Selamlar |
Alıntı:
Ustaya ne denir:) İyi günler |
Çok teşekkür ederim Zeki bey:) Quisquals İndicalarda başarılı olursam, kendime güvenim daha bir artacak:)
Selamlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Çimlenmenin mininum zamanını değiştirmem için başka neler yapabiliriz? |
Alıntı:
Fotograf makinesini kullanmaya gayret ederim. Dün gece streci kaldırmıştım. Tohumlar boya gitmesin diye. Hemen tekrar örtüyorum. Teşekürler. |
Alıntı:
Zaten en hızlısı da burada tarif etmey çalıştığım gibi doğru olanları yapmak. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bazı bitkiler şaşırtılmayı hiç sevmiyor, onların köklerini bozmamaya çalışıyorum ama şaşırtılması gereken bitkiler, söküm yaptığınızda zarar görmüyor, hatta bazı denemelerinizde şaşırtıldıktan sonra daha güzel geliştiklerini göreceksiniz. Belki şaşırtma yaparken bitki almanın da incelikleri vardır; o konu beni aşar, Zeki Bey'e soralım. |
zeki bey merhaba..sizden bir ricam var
Clematis Viticella 'venosa Violacea' un tohumunu nereden bulabilirim (int.araştırdım ama bu cinsi bulamadım) ve terasta yetiştirebilirmiyim sizin resimlerinizde gördüm çok hoş duruyor özelliklede bu cins .. teşekkürler. |
Alıntı:
Şimdilik özetle:
Bunu fotoğraflarla göstermeye çalışacağım. Selamlar |
Alıntı:
Clematisin kökü serin, yaprakları güneşte olması lazım. Terasta saksıda olmaz. Üstelik clematisi tohumdan yetiştirmek de zordur. Siz biraz süre daha kolay bitkilerle devam edin, clematisi daha ileride denersiniz. Bakarsınız o zaman tohum da bulursunuz.. Selamlar |
merhaba zeki bey,
-Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın- Bu şık viyol gözlerinde çimlendirdiğimiz bitkiler içinde geçerlimi.. bitkileri viyol gözlerinden torfu ile beraber kalıp şeklinde daha büyük 8x8 lik harçla doldurlmuş başka bir saksıya aktarmamız köklerin zedelenmemesi açısından daha sağlıklı olmazmı.. |
Alıntı:
Bu başlığı okuyanların viyole ekmekle başlayacağı aklıma gelmemişti. Yaklaşık 1cm x 1cm gözlü viyole ekmişseniz, her gözde tek tohum varsa veya daha çok varsa da bölmek istemiyorsanız, viyol gözünü torfu ile beraber 8cm x 8cm bir saksıya aktarmak tabii ki çok daha uygun. Siz viyole mi ektiniz? Eğer bir fotoğrafı varsa buraya koysanız da herkes görse makbule geçer. Selamlar |
Evet zeki bey genelde 3x3 viyol gözlerinde ekerim. adet olarak çok ve ufak tohumları direkt bahçeye ekiyorum.. cepten resim çekip pcye aktarıp yüklemeye çalışayım..bu gece yetiştiremezemde en yakın zamanda eklerim..
merak ettiğim birşeyi daha sizden rica edeyim..tohumları direkt yarısına kadar toprak harçla doldurulmuş.diğer üst yarısını torfla doldurulmuş 8x8 saksılara tohumları ekersrek,orda kök gelişmelerini sağlayamazmıyız,bu şekilde şaşırtma işlemine gerek varmı.. çok çeşit ve sayıda tohum ektiğim için şaşırtma işlemi yorucu oluyor..bazılarını şaşırtmadan viyolden alıp bahçeye ekiyorum..tşkürler.. |
Alıntı:
|
teşekkür ve talep :)
gerçekten zahmetten kaçınmayıp tüm ayrıntıları ile bu konuyu oluşturduğunuz için yürekten teşekkürler. bu konuda çok eksiklerimi giderdim. ve sizden şaşırtma sonrası adımlarını da içeren yeni bir çalışma bekliyorum daha doğrusu arzu ediyorum :) çünki bu güne kadar verimsiz de olsa bir miktar çimlendirme yapıyordum ama fidelerim olması gerektiği gibi sağlıklı büyümüyor ve çiçeklenmiyor muhakkak bu konudada kim bilir nelerim eksik. şimdiden bu konu içinde teşekkürler..:D
|
Alıntı:
3 x 3 viyollere ekip çimlendirmek ve sonra doğrudan toprağa dikmek mümkün ve şaşırtmaya ihtiyaç bırakmıyor. Ama bu durumda her tohum için ektiğiniz andan itibaren 9 cm2 alan ayırıyorsunuz. Çimlendirme yapılan yerler ısı ve nem kontrolü gerektiren pahalı yerler. Her tohuma bu kadar yer ayırırsanız çimlendirme odanızın (seranızın) çok daha büyük olması lazım. Bunun için küçük kaplarda çok tohum çimlendirip daha sonra şaşırtarak daha ucuz alanlara taşımak tercih ediliyor sanıyorum. Profinizden çiftçilikle uğraştığınızı okudum, amatör olarak az sayıda bitkiyi sizin söylediğiniz şekilde yetiştirmek mümkün ama bu şekilde üretim yaparak para kazanmak çok zor olmalı diye düşünüyorum. Selamlar Ama, amatör olar |
Alıntı:
Gardenya ve Passifloralara maaşallah ama Fejio için biraz erken. Selamlar |
Alıntı:
Bunu yapabilmek için köklerin çok çok gelişmiş olması gerektiğini düşünüyorum. Okuduğum tüm kitaplarda kılcal köklere zarar vermemeye ve onları saran torfu oynatmamaya maksimum özen gösterilmesi isteniyor. Selamlar |
Alıntı:
Kısmet olursa ileride onu da yapmaya çalışacağım. Şimdilik siz #101 ve #118 numaralı başlıkları iyi okursanız sizin aradığınız bilgilerin çoğu var. Kolay gelsin, Selamlar. |
Sevgili Zeki Bey,
Paylaştığınız bilgi ve tecrübeler sayesinde tohumdan üretimde hevesimiz artti:)Size yine birkaç sorum olacak; 1-Şuan yani Nisan ayında çimlendirdiğimiz tohumlardan bu yaz çiçek görebilir miyiz?Yani tohum çimlendirmede geç kaldık mı? 2-Gülhatmi,sabah sefası gibi tohumları direk bahçeye eksek Nisan ortası gibi olur mu?Bahçeye ektiğimizde çimlenme ve büyüme şansı nedir ve nelere dikkat etmeliyiz bahçe ortamında? |
3x3 lerden sonra şaşırtmaya gerek yoksa buna çok sevindim..
benimki ametörce.. seram yok ama evin bir odasının yarısı çimlendirme bölgesi..yalnız 10 gündür havalar hep kapalı olduğu için çabuk çimlenenler yeteri kadar ışık alamadılar ve normalden fazla boy attılar.. Bilgilendirmeler için çok teşekkür.. |
Alıntı:
Bende sizin gibi önce viyoller ile çimlendirme yaptım, zekibeyin de dedigi gibi yer sorunu çıktı , yine sizin gibi hata yapıp ışık yeterli olmadılar boylar uzadı gitti eğri büğrü oldular sonra zeki beyin dediklerini harfiyen uyguladım yani 0,5 lt saksılar ve çimlenmeden sonra bol ışık bütün tohumlarım canavar gibi oldu :D amerikayı keşfetmeye gerek yok adımları izledinizmi işlem tamam, en güzel fideler sizin olsun selamlar.... |
Merhaba ergun bey,
odanın penceresi güneye baktığı için normal hava koşullarında ışık sorunum yok yalnız 10 gün boyunca havaların kapalı olacağını hesaplayamadım.yinede çok şükür aşırı boylanma yok.. bütün tohumlarımı viyol gözlerine ekmiyorum elimde 3-5 tohumu olup özen göstermek istediklerimi ya ufak üretim saksılarına veya viyol gözlerine ekiyorum..ayrıca bazı bitkiler karpuz,kavun,salatalık ve kabakgiller gibi köklerinin oynatılmalarından pek hoşlanmıyorlar..erken ürün alayım diye erkenden ektim..viyol gözlerine ekmek daha sağlıklı..bide zeki bey sağolsun 3x3 lere ektiklerimin extradan şaşırtmama gerek olmadığını söyledikten sonra diğer toplu halde ektiğim bazı bitkileride viyol gözlerine ekerim artık.. |
Alıntı:
|
Aubrieta, lobelya, alyssum gibi küçük tohumluları köpük kasalara ektim. Çimlenme gerçekleşene kadar üzerlerini streçle kapattım. Çok sık ekmemeye gayret ettim. Çünkü sıkışıklık görmezsem şaşırtma yapmayı düşünmüyorum.
Kasaların derinlikleri ortalama 15 cm civarında. Alt kısım toprağı bahçe toprağı, torf ve yanmış gübre ile karıştırdım. Üst katmana da sadece torf koydum. Torf yüzeyde çimlenme kolay olur sonra bitki büyümeye başlayınca kökler gübreli toprağa ulaşır ve kendi kendilerine şaşırırlar diye umut ediyorum :) İlk defa böyle bir deneme yaptım. Bu yöntemde başarılı olursam şaşırtma yapmadan direk bahçeye taşıyacağım. Ayrıca kasalar esnek olduklarından kenarlarında açılma oluyor. Çimlenme gerçekleşmiş ve büyüyen fidelerin köklerini geliştirmek için de suyu kasaların kenarlarından dibe yolluyorum. Eklediğim resim ilk ekildiği zaman. Şu anda çimlenme gayet sağlıklı devam ediyor. Kaliteli bir resim çektiğimde ekleyeceğim. DSCF2068.jpg DSCF2069.jpg |
|
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025