agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm)

zebra 14-03-2013 14:53

Zeki Beye tesekkurler

Bu forum sayenizde sizin yazilarinizla tanisma firsati buldum ve sizin sayenizde "ben bu isi basarabilirim" kendime diyebildim. Insallah bu kucucuk fidecikler buyur ve bu yaz mahsulleri topladikca, sizin kulaklarinizi cinlatirim. Cok tesekkurler basit anlatiminiz, sabirla cevapladiginiz tum sorular icin.

Bugun tam 3 haftalik oldular, gercek yapraklari yeni yeni belirmeye basladi, biraz yavas ilerliyor gibi ama benimde isime geliyor, sonucta mayis oncesi yerlerine koyasim gelmiyor.

Domates :

http://img15.hostingpics.net/thumbs/...94DSC02658.jpg

Altincilek :

http://img15.hostingpics.net/thumbs/...71DSC02668.jpg

Tum guzucuklar bir arada :

http://img15.hostingpics.net/thumbs/...22DSC02669.jpg

Insallah tadimlikta olsa hepsinden birer tane tatma firsati olur bu yaz :p

Asilem 15-03-2013 09:05

1 Eklenti(ler)
Geçen hafta bauhaustan aldığımız kuru çiçek tohumlarını dikmiştik, şimdi çimlenmişler. Havalar güzel gidiyordu lakin bugün bozuldu, birkaç gün soğuk gidecekmiş meteorolojiden aldığımız bilgilere göre.. Balkonda duruyordu çimlenmiş tohumlar, havanın 10 derece soğuması onları etkiler mi ? İçeriye mi alayım orada mı dursunlar?

maki01 15-03-2013 14:04

15 derecenin altındaki sıcaklıklarda içeriye almanızı öneririm.

sertug guray 17-03-2013 17:01

yoksa donarlar yazık olur :)

sibelozba 18-03-2013 21:19

*** bende çiçek sever olarak bu sene artık tohumdan yetiştirme işine başladım...domates, hüsnüyusuf, kokulu bezelye çiçeği, petunya ve marul ektim. daha iki gün oldu henüz bişey cıkmadı umarım büyürler.hepsinde aynı yöntemi uyguladım torfa ekip ıslattım ve torbayla üstlerini örttüm.. dört gözle bekliyorum çimlenirse fotoları eklerim

eylülbelde 18-03-2013 23:01

2-3 hafta önce daha evvelden topladığım bazı tohumları çimlendirmeye başladım. Torf ya da bahçe toprağı+dere kumu+gübre karışımı ile bu işe girişmeden önce salt bahçeden alıp elediğim bir miktar toprakta, çimlendirme kaplarına ekerek başladım. Isısının uygun aldığını düşündüğüm,güneş gören bir iç balkonda tutuyorum kapları. Akşam sefaları, kuşburnu ve sarmaşık filizleri çıkmış. Tam verim yok tabi,çıkmayanlar da var.

Sormak istediğim şu aslında.Pek yakında elimdeki sebze tohumlarını çimlendirmeye başlayacağım.Bu işi torf ya da yukarıda bahsettiğim bahçe toprağı+dişli dere kumu+gübre karışımında mı yapmalıyım sizce?

limon1115 18-03-2013 23:27

2 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar;
Birkaç gündür ilk sayfadan itibaren bu konuyu okuyorum. Buradan edindiğim bilgiler ile ektiğim tohumları büyütme çabasındayım ancak bir türlü verim alamadım.

Çimlenen tohumları sabahları pencerenin önüne diziyorum. Akşamları için de aşağıdaki gibi bir düzenek oluşturdum ışık almaları için. Ancak ne kadar doğru yaptım emin olamadım.

Eklenti 379654

Aşağıdaki resim buz çiçeğime ait. Dün çimlenmeye başladılar. Bu saksı da şuan ışığın altında duruyor. Toprağı kuru gibi, acaba su dökmeme gereke var mı yoksa iyice kurumasınımı bekleyeyim?

Eklenti 379653

Yine pencere kenarında çimlendirmeye çalıştığım zinnialar ışık almalarına rağmen çok uzadılar ve neredeyse ölmek üzereler. Toprakları kupkuru ama uzamalarını engelleyemiyorum.

limon1115 18-03-2013 23:33

2 Eklenti(ler)
Bunlar da servi sarmaşığı.. Dün çimlenmişti, bugün ışığın altına koymuştum. 2-3 saat sonra baktığımda yeni çıkanlar sanki ölmüş gibi geldi. Yeşerme ihtimali var mı yoksa bunlardan ümidimi kesmeli miyim? :(

Eklenti 379671

Eklenti 379672

Adventure4 19-03-2013 06:54

Merhaba, Pazar günü ektiğim çeşitli ağaç tohumlarına ekimden sonra verdiğim suyun toprağı hâlâ ilk günkü gibi ıslak-hafif çamur kıvamında tuttuğunu gözlemledim (sera etkisi yaratmak istediğimden üzeri kapalı ) bu durum bir tehlike yaratır mı, ya da ne yapmak gerekli. Toprak baya ıslak :(

Emre İlhan 19-03-2013 07:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylülbelde (Mesaj 1123243)

Sormak istediğim şu aslında.Pek yakında elimdeki sebze tohumlarını çimlendirmeye başlayacağım.Bu işi torf ya da yukarıda bahsettiğim bahçe toprağı+dişli dere kumu+gübre karışımında mı yapmalıyım sizce?

Evet, sebze tohumlarınız için bu yaptığınız çimlendirme harcı(karışım), fevkalâde uygundur:)

Emre İlhan 19-03-2013 07:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adventure4 (Mesaj 1123312)
Merhaba, Pazar günü ektiğim çeşitli ağaç tohumlarına ekimden sonra verdiğim suyun toprağı hâlâ ilk günkü gibi ıslak-hafif çamur kıvamında tuttuğunu gözlemledim (sera etkisi yaratmak istediğimden üzeri kapalı ) bu durum bir tehlike yaratır mı, ya da ne yapmak gerekli. Toprak baya ıslak :(

Evet, yaratabilir.

Bence, serayı açın ve saksıyı tohumların sıcak kalabilecekleri bir ortama yerleştirin diyeceğim ama tohumları nereye ektiniz? Saksıya mı, yoksa direk bahçe ortamına mı?

Adventure4 19-03-2013 07:40

Fideliklere ektim. Şimdi odaya taşıdım tohumları, kaloriferin yanındaki bir masanın üzerine yerleştirdim. Sera ne kadar açık kalmalı peki,

Emre İlhan 19-03-2013 07:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon1115 (Mesaj 1123260)

Aşağıdaki resim buz çiçeğime ait. Dün çimlenmeye başladılar. Bu saksı da şuan ışığın altında duruyor. Toprağı kuru gibi, acaba su dökmeme gereke var mı yoksa iyice kurumasınımı bekleyeyim?

Saksı harcı, ne kuru ne de ıslak olmalı. Anladığım kadarı ile siz dengeyi bir türlü bulamamışsınız. Şöyle söyleyeyim; torfun üzerinde kuru yer olmamalı, yüzeyin her tarafı nemli(ıslak değil) olmalı ve kurumaya yüz tuttukça hafif hafif fısfıslamalı:)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon1115 (Mesaj 1123260)
Yine pencere kenarında çimlendirmeye çalıştığım zinnialar ışık almalarına rağmen çok uzadılar ve neredeyse ölmek üzereler. Toprakları kupkuru ama uzamalarını engelleyemiyorum.

Toprak kupkuru olmamalı, yukarı da da anlattığım gibi olmalı. Yukarıdan ışık veriyorsunuz. Bitkileriniz de ona ulaşabilmek için sürekli uzuyorlar:)

Yani gece olmamış, hâlâ gündüzmüş gibi güneş ışığına doğru uzamaya devam ediyorlar.

Yapay ışıkla fide yetiştirme; gübreleme + sulama + ışık şiddeti ayarlaması vs. gibi profesyonel aşamada yapılan bir işlemdir. Bu profesyonel aşamada; zaman zaman gübrenin çeşidi, ışığın şiddeti, sulamanın sıklığı ve miktarı, rüzgarın şiddeti, ortamın oksijeni gibi ayarlamalar sıkı tâkiple yapılır.

Ben sizin yerinizde olsam, yapay ışıkla fide yetiştirmeyi şimdilik düşünmem. Sadece gündüz güneş ışığına çıkarırım fidelerimi:)

Sabredin, yapay ışıkla fide yetiştirme aşamasına da geleceğiz:)

Servi sarmaşıklarınıza gelince; bekleyelim, durumu zaman gösterecek ama siz sabırlı olun. Aceleci olup, ani olarak bitkilerinize bir şeyler denemekten kaçının bu aralar:)

Ama sarmaşıklarınızın bakımını, büyüyeceklermiş gibi yapmaya devam edin:)

Emre İlhan 19-03-2013 07:50

Şimdilik kaldırın, durumu tâkip edelim, ona göre karar verelim.

Toprak çok ıslak diyorsunuz, biraz nemini kaybetsin:)

Adventure4 19-03-2013 08:12

Yönlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. İnşallah 2 günde tohumlarda çürüme falan olmamıştır, çünkü edinmek için de ekmek içinde çok emek verdim :( Boşa gitmese emeklerim :(

Hülyab 19-03-2013 09:19

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Bunlarda benim minik domateslerim yeni şaşırtma yaptım acaba gerçek saksılarına ne zaman almam gerektiğini nasıl anlayacağım? Birde saksısına alırken gübre eklemeli miyim? Geçen sene marul ve havuç yetiştirdim hiç gübre koymadan ama sanırım gübrelersem daha iyi verim alırım. Birde toprak karışımım ne olmalı domates için?

Teşekkürler şimdiden,

zebra 19-03-2013 09:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1123367)
Merhabalar,

Bunlarda benim minik domateslerim yeni şaşırtma yaptım acaba gerçek saksılarına ne zaman almam gerektiğini nasıl anlayacağım? Birde saksısına alırken gübre eklemeli miyim? Geçen sene marul ve havuç yetiştirdim hiç gübre koymadan ama sanırım gübrelersem daha iyi verim alırım. Birde toprak karışımım ne olmalı domates için?

Teşekkürler şimdiden,

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/14832.htm

Buradan domates ile ilgili detayli bilgileri bulabilirsiniz. Siz tohumlari ne zaman ektiniz acaba? Benim domates fideciklerine gore biraz gelismis duruyorlarda, karsilastirmak istedim.

Hülyab 19-03-2013 09:27

merhaba Zebra,

18 şubatta ekmiştim 6 gün sonra çimlenmeye başlamışlardı bunlarda bugünkü halleri ama bir hata yapmak istemediğimden bir bilene soriim dedim birde önerdiğin yerden bakayım.

zebra 19-03-2013 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1123373)
merhaba Zebra,

18 şubatta ekmiştim 6 gün sonra çimlenmeye başlamışlardı bunlarda bugünkü halleri ama bir hata yapmak istemediğimden bir bilene soriim dedim birde önerdiğin yerden bakayım.

Ben de 3 gun sonra ekmisim, o zaman ikimizinkide normal gidiyor gibi gozukuyor, birde su gunes bolca yuzunu gostersede, fidecikler sirik gibi uzamasa :)

attar 19-03-2013 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sigacik (Mesaj 1117682)
Domates fidelerim 7-8 cm'i bulunca ilk sasirtmayi yaptim .

sayın sigacik; bu 7-8 cm olan domates fideleri tohum ekiminden itibaren kaç günlük bilgi verirmisiniz?

attar 19-03-2013 10:01

2 Eklenti(ler)
1 mart tarihinde ektiğim biber tohumu 15 mart itibariyle çimlendi
Eklenti 379715

1 mart tarihinde ektiğim domates tohumu 8 mart itibariyle çimlendi
Eklenti 379714

ne zaman şaşırtılmalı?

Hülyab 19-03-2013 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zebra (Mesaj 1123377)
Ben de 3 gun sonra ekmisim, o zaman ikimizinkide normal gidiyor gibi gozukuyor, birde su gunes bolca yuzunu gostersede, fidecikler sirik gibi uzamasa :)

Sizin oralarda nasıl bilemiyorum ama Ankarada güneş bir iki gündür çok nazlanıyor umarım iyi sonuçlar alırız :)

tiryaki 19-03-2013 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi attar (Mesaj 1123396)
1 mart tarihinde ektiğim biber tohumu 15 mart itibariyle çimlendi
Eklenti 379715

1 mart tarihinde ektiğim domates tohumu 8 mart itibariyle çimlendi
Eklenti 379714

ne zaman şaşırtılmalı?

Şaşırtma 4 gerçek yaprağın tam olarak çıkmasından sonra yapılmalı deniyor genelde. İlk çıkan iki yaprağı saymıyorsunuz, ondan sonra çıkan 4 yaprak önemli.

Yanlış yönlediriyorsam bilenler lütfen düzeltsin.

zebra 19-03-2013 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1123409)
Şaşırtma 4 gerçek yaprağın tam olarak çıkmasından sonra yapılmalı deniyor genelde. İlk çıkan iki yaprağı saymıyorsunuz, ondan sonra çıkan 4 yaprak önemli.

Yanlış yönlediriyorsam bilenler lütfen düzeltsin.

tiryaki
2 gerce yaprak zannediyordum, o yuzden 1 haftaya sasirtirim diyecektim, eger 4 yapraksa, daha 1 ayi daha var demektir :D

Hülyab
Bizim buralarda gunes, bulunmaz bir nimet, hakikaten bulunmuyor :p
Yazik fidecikler, gun icinde 3-4 defa yer degistiriyor, gunesi gorebilmek icin :D (gunes ciktiginda tabi ki)

ciroz 19-03-2013 10:38

Sevgili yeni üye arkadaşlarım,

İlgilendiğiniz konu ile ilgili başlığı bulduğunuzda, sorunuzu sormadan lütfen ilgili başlığı baştan sona bir tarayınız.

Heyecanınızı çok iyi anlıyorum ama çoğunlukla sorunuza daha önce yanıt verilmiştir.

Hülyab 19-03-2013 10:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat AKİKOL (Mesaj 978104)
Domateslerim hızla büyüyor. Sayıları her geçen gün artıyor. Şuan itibariyle 9 fidede 36 adet domates tutmuş. Diğerleri de büyüdükçe fotograflarını yüklerim. Herkese bol ürünler diliyorum. Biberlerimde hızla büyümeye başladı.

Murat bey merhaba,

Fotolarınızı inceledim umarım bol bol verim alırsınız tüm sebzelerinizden benim merak ettiğim bu kadar çok sebzeyi ne yapacaksınız :D yanlış anlaşılmasın bende tohumdan çook fazla sayıda sebze ektim yaza benim balkonumda sizinki gibi olucak sanırım umarım sizinkiler gibi büyürler.

Emre İlhan 19-03-2013 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1123367)
Merhabalar,

Teşekkürler şimdiden,

Size söyleyeyim:)

Yaklaşık 1 ayları var daha. Gerçek saksılarına almak için tomurcukların oluşmaya başladığı evreyi beklerseniz, işte o zaman fideleriniz daha verimli olacaktır.

Gerçek yerlerine dikerken, seyreltik(hafif) gübre şerbeti ile can suyunu verebilir ya da taban gübresi koyabilirsiniz. Gelişmeleri hep beraber tâkip edeceğiz zaten, tasalanmayın:)

Bu arada; şaşırtmadan sonra hiç gübreleme yaptınız mı?

Hülyab 19-03-2013 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 1123464)

Yaklaşık 1 ayları var daha. Gerçek saksılarına almak için tomurcukların oluşmaya başladığı evreyi beklerseniz, işte o zaman fideleriniz daha verimli olacaktır.

Gerçek yerlerine dikerken, seyreltik(hafif) gübre şerbeti ile can suyunu verebilir ya da taban gübresi koyabilirsiniz. Gelişmeleri hep beraber tâkip edeceğiz zaten, tasalanmayın:)

Emre bey çok teşekkür ederim biraz daha sabredicem anlaşılan :) hayır şuana kadar hiç gübre kullanmadım ve nasıl bir gübre alıp nasıl uygulayacağımıda hiç bilmiyorum geçen sene marul ve havuç yetiştirdim balkonumda ama gübreleme yapmadığım için bilgim yok bu konuda bilgilendirirseniz çok çok mutlu olurum. :D

zebra 19-03-2013 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 1123464)

Taban gübresini netten arastirdim, ozel, ilk gelisim icin uygulaniyormus. Ama benim burada bu gubreyi bulmam imkansiz, acaba at ya da karisik hayvan gubresi koysam, ayni isi gorur mu? Ayrica oran nasil olmasi lazim? Hulyab gibi ben de simdiye kadar hic gubre kullanmadim. Sizi de soru bombardimana soktuk ama :rolleyes: Kusura bakmayin.

Bu site de biraz ayrintili anlatilmis : http://www.ziraatciyiz.biz/hangi-gub...nir-t1459.html

Emre İlhan 19-03-2013 12:17

Bu konuyu ilgili başlıkta konuşalım isterseniz:)

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ama/1356-3.htm

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025