![]() |
Alıntı:
Bence, serayı açın ve saksıyı tohumların sıcak kalabilecekleri bir ortama yerleştirin diyeceğim ama tohumları nereye ektiniz? Saksıya mı, yoksa direk bahçe ortamına mı? |
Fideliklere ektim. Şimdi odaya taşıdım tohumları, kaloriferin yanındaki bir masanın üzerine yerleştirdim. Sera ne kadar açık kalmalı peki,
|
Alıntı:
Alıntı:
Yani gece olmamış, hâlâ gündüzmüş gibi güneş ışığına doğru uzamaya devam ediyorlar. Yapay ışıkla fide yetiştirme; gübreleme + sulama + ışık şiddeti ayarlaması vs. gibi profesyonel aşamada yapılan bir işlemdir. Bu profesyonel aşamada; zaman zaman gübrenin çeşidi, ışığın şiddeti, sulamanın sıklığı ve miktarı, rüzgarın şiddeti, ortamın oksijeni gibi ayarlamalar sıkı tâkiple yapılır. Ben sizin yerinizde olsam, yapay ışıkla fide yetiştirmeyi şimdilik düşünmem. Sadece gündüz güneş ışığına çıkarırım fidelerimi:) Sabredin, yapay ışıkla fide yetiştirme aşamasına da geleceğiz:) Servi sarmaşıklarınıza gelince; bekleyelim, durumu zaman gösterecek ama siz sabırlı olun. Aceleci olup, ani olarak bitkilerinize bir şeyler denemekten kaçının bu aralar:) Ama sarmaşıklarınızın bakımını, büyüyeceklermiş gibi yapmaya devam edin:) |
Şimdilik kaldırın, durumu tâkip edelim, ona göre karar verelim.
Toprak çok ıslak diyorsunuz, biraz nemini kaybetsin:) |
Yönlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. İnşallah 2 günde tohumlarda çürüme falan olmamıştır, çünkü edinmek için de ekmek içinde çok emek verdim :( Boşa gitmese emeklerim :(
|
1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bunlarda benim minik domateslerim yeni şaşırtma yaptım acaba gerçek saksılarına ne zaman almam gerektiğini nasıl anlayacağım? Birde saksısına alırken gübre eklemeli miyim? Geçen sene marul ve havuç yetiştirdim hiç gübre koymadan ama sanırım gübrelersem daha iyi verim alırım. Birde toprak karışımım ne olmalı domates için? Teşekkürler şimdiden, |
Alıntı:
Buradan domates ile ilgili detayli bilgileri bulabilirsiniz. Siz tohumlari ne zaman ektiniz acaba? Benim domates fideciklerine gore biraz gelismis duruyorlarda, karsilastirmak istedim. |
merhaba Zebra,
18 şubatta ekmiştim 6 gün sonra çimlenmeye başlamışlardı bunlarda bugünkü halleri ama bir hata yapmak istemediğimden bir bilene soriim dedim birde önerdiğin yerden bakayım. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
1 mart tarihinde ektiğim biber tohumu 15 mart itibariyle çimlendi
Eklenti 379715 1 mart tarihinde ektiğim domates tohumu 8 mart itibariyle çimlendi Eklenti 379714 ne zaman şaşırtılmalı? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yanlış yönlediriyorsam bilenler lütfen düzeltsin. |
Alıntı:
2 gerce yaprak zannediyordum, o yuzden 1 haftaya sasirtirim diyecektim, eger 4 yapraksa, daha 1 ayi daha var demektir :D Hülyab Bizim buralarda gunes, bulunmaz bir nimet, hakikaten bulunmuyor :p Yazik fidecikler, gun icinde 3-4 defa yer degistiriyor, gunesi gorebilmek icin :D (gunes ciktiginda tabi ki) |
Sevgili yeni üye arkadaşlarım,
İlgilendiğiniz konu ile ilgili başlığı bulduğunuzda, sorunuzu sormadan lütfen ilgili başlığı baştan sona bir tarayınız. Heyecanınızı çok iyi anlıyorum ama çoğunlukla sorunuza daha önce yanıt verilmiştir. |
Alıntı:
Fotolarınızı inceledim umarım bol bol verim alırsınız tüm sebzelerinizden benim merak ettiğim bu kadar çok sebzeyi ne yapacaksınız :D yanlış anlaşılmasın bende tohumdan çook fazla sayıda sebze ektim yaza benim balkonumda sizinki gibi olucak sanırım umarım sizinkiler gibi büyürler. |
Alıntı:
Yaklaşık 1 ayları var daha. Gerçek saksılarına almak için tomurcukların oluşmaya başladığı evreyi beklerseniz, işte o zaman fideleriniz daha verimli olacaktır. Gerçek yerlerine dikerken, seyreltik(hafif) gübre şerbeti ile can suyunu verebilir ya da taban gübresi koyabilirsiniz. Gelişmeleri hep beraber tâkip edeceğiz zaten, tasalanmayın:) Bu arada; şaşırtmadan sonra hiç gübreleme yaptınız mı? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu site de biraz ayrintili anlatilmis : http://www.ziraatciyiz.biz/hangi-gub...nir-t1459.html |
Bu konuyu ilgili başlıkta konuşalım isterseniz:)
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ama/1356-3.htm |
Alıntı:
3 Subat gunu tohumlari diktim ve 3 Mart gunu ilk sasirtmayi yaptim . Su an elimdeki saglikli tum cimlenen tohumlari birer aylik periyotlar ile sasirtiyorum . Ilk sasirttiklarim 15 Nisan gibi ( Izmir ) nihai yerlerine ekilecekler gibi gozukuyor . Son durumun resimlerini ayrica yukleyecegim . Saygilarimla |
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda tohum ve fidelerimi yetiştirebilme yolunda ilerliyorum. Öncelikle bütün bu değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sulama ve sıcaklıkla ilgili birkaç şey sormak istiyorum. 1. Buradan okuduğum bilgilere göre tohumlar çimlenir çimlenmez 15 derecenin altında ışık alan bir yere saksıları taşımam gerekiyor. Ben çimlendirme işlemini kalorifere yakın bir yerde yapıyordum, daha sonra filizler çıkınca saksıları kaloriferi yanmayan güneş alan odaya taşıyordum. Bugün sıcaklık değerlerinden emin olmak için bir termometre aldım. Kaloriferi yanmayan odanın sıcaklığı 23 derece idi. İnanamadığım için (çünkü üşüyorum :) ) komşudan da termometre istedim, aynı. Sanırım bizim ev ancak çimlendirme işlemi için uygun. Hemen kaloriferleri kapattım. Daha öncede resimlerini koymuştum, çimlenen tohumların hemen boyları uzuyor. Acaba sıcaklıktan dolayı olabilir mi? Cam ile kapalı ve güneş alan balkonun şuan ki sıcaklığı 21 derece çimlenen tohumları balkona taşısam uygun olur mu? Veya sabah balkona çıkarıp, akşamları içeri mi alayım? 2. Bir de ben sulama işini tam anlayamadım. Çimlenen tohumların üzerindeki foloyu açtıktan sonra işten geldiğimde yüzeyin bir kısmı korumuş oluyor. Bazı saksıların toprağını karıştırdım, alt taraflarda kurumuş. Bu saksıları su dolu kaba oturttum. Topraklar tekrar nemlendi. Bundan sonra saksının altından su gelene kadar sulasam, bu benim için bir ölçü olabilir mi? 3. Bir de mavi ve kırmızı nemesia'lar ekmiştim. Bunlar için çmlenme sıcaklığı olarak paket üzerinde 13-17 derece arası yazıyor. Ancak bahsettiğim gibi balkon dahil evin hiçbir yerinde böyle bir sıcaklık yok. Balkonlardan birinin camlarını açıp direk dışarı koysam uygun olur mu? Sabırla okuduğunuz ve ayrıca önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim. |
1. 10-15 derecesi arasi denmis, herhalde hem sirik gibi uzamamasi icin hem de yavas yavas soguya alisarak buyumesi icin ama detayli bilgiyi Zeki bey verebilir herhalde. Ben 1 gun boyunca 3 derecede tutmum(yanlislikla) yine de fideciklerde sorun yasamadim, o yuzden 10 derece civari cok ideal fidecikler icin diye dusunuyorum.
2. Ben de senin gibi comezim bu islerde ama elimden geldigince cimri davraniyorum sulama isinde. Ust taraf kuruyuncaya kadar su vermiyorum (sonucta sararan ya da burusan yaprak yok). Su verirsek, herhalde o da bizim fidecikleri sirik gibi uzatir diye dusunuyorum. 2 gun icinde 1 ay olacak, masallah kayip yok fideciklerde. 3. Eger mumkunse bir odanin kapisini ve petegini kapat ve orada fidecikleri buyutmeye calis. Benim bu yil boyle sansim oldu, bir oda her daim 12 derecede duruyor. Tum yazdiklarim, acemi bilgisi. Ustadlar yardimci olursa, sana faydasi daha cok dokunaciktir. |
Alıntı:
2. şıkta söyledikleriniz kısmen ölçü olabilir ama yine de altta su gelene kadar vermeyebilirsiniz. 3. şık hakkında bilgim yok. ;) |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Aslında olayın sırrı; güneş aldığı kadar(fotosentez yaptığı kadar), sulandığı kadar(büyümeye uyarıldığı) kadar da bitkiyi uygun miktarda düzenli gübreleyip, düzenli gelişmesini sağlamaktır. Ama, yeni şaşırtılmış fideye 1 hafta - 10 gün gübreleme yapılmaz. Kök sistemini oluşturmalı çünkü öncelikle:) |
Alıntı:
Neden ilkini kullanmiyorsun diyeceksiniz. Cunku hem daha pahali hem de maydanoz icin sasirtma isiyle ugrasmadan, ilk koydugum yerde yetisip, buyumesini istiyorum. Yok olmaz derseniz, bahceden toprak alip, saksiya onu koyacagim. |
maydanoz için törfe ya da şaşırtmaya gerek yok. serpin toprağa, sulayın büyüsün. en azından biz öyle yapıyoruz.
|
Alıntı:
Maydanozları, topraktaki besin uzun süre idare edecektir zaten. Sonra bir yaprak gübresi alır ve fıs fısla püskürterek gübrelersiniz:) |
Alıntı:
Sularken de pulverize(yağmurlu) sulama yaparsanız, demeyin keyfine:) |
domates başlığında pomodoro paylaşmıştı
http://www.agaclar.net/forum/1106246-post921.htm bence çok etkili bir yöntem. ben biraz farklı uyguladım, tohumları suda 3-4 gün beklettikten sonra toprağa rastgele attım. çok büyük oranda çimlenme oldu. arada kayıplar var ama kalan sağlar bana yeter de artar gibi duruyor. tek sıkıntım istanbulda geceleri hala soğuk o yüzden balkondan evin içine taşımak zorunda kalıyorum çimlenen tohumlarımı. |
Alıntı:
http://www.marim.gov.tr/bilgi_kaynagi/yaprakgubre.pdf |
Merhaba herkese. Bende henuz temin ettiğim domates, biber, kavun ve karpuz tohumlarımı cuma gunu elime ulaşacak cimlendirme torfunu kullanarak viyollere ekim yapicam. Sonrasi da da daha buyuk viyollere ithal torf kullanarak sasirtma yapicam. Burdan gordugum kadarıyla bir cok kişi ekimi çoktan yapmış hatta şaşırtmaya geçmiş:) acaba ben ekim icin cok mu geç kaldım? Dikimi yapacağım yer istanbul Şile de. Genelde serin ruzgarli ve nispeten yağışlıdır. Hatta mayistan once topraga mevsimlik cicek ve fide dikilmez. Cunku toprak ve havalar gec ısınıyor. Karadeniz iklimi hakim.
Bu arada gene bu konudan okudum kavun icin şaşırtma yapılmaz denmis, kayba neden oluyormuş. Ben tohumdan üretime yeni başlıyorum bu nedenle her türlü tavsiye çok işime yarayacak:) Sizce badem salatalik, Cherry domates, salkim pembe domates, yerli kavun ve karpuz icin nasil bir yol izlemeliyim.? |
Alıntı:
Bildiklerim sadece domatesle sinirli, onun icin domates icin bildiklerimi aktarayim. Domates icin gec kalmis degilsin, sonucta 6-8 hafta icinde yerlerine dikmeye hazir olacaklari icin, mayis sonuna denk geliyor, bu da Sile gibi bir yer icin uygun zaman diye dusunuyorum. Ilk sayfadan itibaren bu basligi okursan, gercekten butun bilgiler var cimlendirme hakkinda ayrica teknik bilgiye girmeden, sade. Benim gibi acemi bile, Zeki Bey sayesinde cimlendirmeyi basardi. Artik yaza domatesleri yeme kaldi :rolleyes: |
Sn metulen,
Bahsettiğiniz sebzeler ile ilgili ayrı ayrı başlıklarımız mevcut. Sebzeler bölümünden herbiri için detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ekim için geç kalmış sayılmazsınız. Ayrıca http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...vuzu/19355.htm başlığına göz gezdirmenizi de tavsiye ederim. |
Arkadaşlar ektiğim fasülye tohumları ters tarafa doğru çıkıyor acaba böyle bişey yaşayan var mı? alt kısıma yayılması gereken salkım saçak görüntü toprağın yüzeyine çıkıyor. Bugün bir arkadaşım onları çıkartıp ters çevirip tekrar ektiği için foto yükleyemiyorum ama diğer çıkanlardan böyle bişey yaşarsam eklicem acaba yanlış bişey yapmışmıyızdır? :(
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 380067 |
Zeki bey hiç nemesia yetiştirdiniz mi? Bu sene aldığım yaklaşık 10 çeşit tohumu evin içinde çimlendirebildim. Evin sıcaklığı 23-24 derece arasında. Ancak nemesia çimlenmedi. Paket üzerinde 13-17 derece arasında çimlenir yazıyor, bazı arkadaşlar bu değerlere yakın değerler elde edilince de çimlenebileceğini söyledi ancak emin olamadım. Kapalı balkonumun sıcaklığı sabah ve akşam 19-22 derece arasında. Gece kaça düşüyor bilmiyorum. Nemesia'lar için nasıl bir yol izlemeliyim. Bir de çimlenen ancak ikinci yapraklarını henüz vermeyen çiçeklerin 15 derece altında tutmama henüz ihtiyaç var mı, yoksa ikinci yaprakları verdikten sonra mı sıcaklığı düşük ortama geçirmeliyim? Şuan hepsi içerde pencere önünde duruyor.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.. |
Tohumları mutlaka enlemesine ekin, ortadan ayrılacağı yer yeryüzüne paralel olsun.
|
zeki bey anlatımınız cok detaylı ve güzel olmuş elinize sağlık teşşekkürler
|
arkadaşlar bugün tohum ve viyol aldım. viyollere domates, biber, patlıcan ekeceğim. Yalnız viyollere torf yerine bahçe toprağı + kum + koyun gübresi karışımı koysam çimlenir mi? torf istemememin nedeni viyollerdeki fideler büyüyünce torf besleyemezmiş, o yüzden viyollerden sonra topraklı bir karışıma şaşırtmak gerekirmiş. ben viyollerdeki fideleri büyüyünce yani yaklaşık 7-8 hafta sonra bahçeye yerlerine dikmek istiyorum. ya da bahçe toprağı + kum + koyun gübresi karışımının en üstüne torf koysam işe yarar mı?
|
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025