agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31)
-   -   Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363)

Zeki Yağlı 23-05-2011 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trapezus (Mesaj 808556)
Çok soru soruyorum kusura bakmayın ama güçlükle elde ettiğim tohumların zayi olmaması için yardıma ihtiyacım var. İki sorum daha olacaktı Zeki Bey,

Saygılarla, Teşekkürler

Sayın trapezus,

Sorularınıza cevaplarım aşağıda:

1- çimlendirme için torf kullanıyoruz fakat sizin de söylediğiniz üzere torfun mineral değeri yoktur dediniz. Tohum çimlenip fide haline geldiğinde saksı büyütürken **** yerini değiştirirken yine torf kullanılması doğrumudur. Yoksa fide gelişimini topraklamı devam ettirmeliyiz.

Fideleri şaşırtırken kullanılacak harcın, drenajının iyi olması, iyi su tutması ve içinde yeterince hava hapsecek kadar gözenekli olması lazım.

Ben aşağıdaki gibi bir harç öneriyorum:

- 1/3 toprak
- 1/3 torf
- 1/3 perlit

İmkanı olanlar bu harca toplamının % 20 kadar dere kumu da ekleyebilirler.


2- #6 no'lu başlıkta bahsetmiş olduğunuz torftan 100 lt'nin altında satışları olmadığı için edinemedim. en kolay ulaşabileceğim Koçtaşta satılan Anadolu marka torf, bu Torf hakkında bilginiz varmı? önerirmisizin?

Anadolu torfu bilmiyorum.

Ama yeterince ince taneli ve su tutma kapasitesi iyi ise çimlendirmede kullanılabilir.

Bence deneyin. Ama mutlaka strerilize edin.

Kolay gelsin.

trapezus 23-05-2011 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 808579)
Sayın trapezus,

Sorularınıza cevaplarım aşağıda:

1- çimlendirme için torf kullanıyoruz fakat sizin de söylediğiniz üzere torfun mineral değeri yoktur dediniz. Tohum çimlenip fide haline geldiğinde saksı büyütürken **** yerini değiştirirken yine torf kullanılması doğrumudur. Yoksa fide gelişimini topraklamı devam ettirmeliyiz.

Fideleri şaşırtırken kullanılacak harcın, drenajının iyi olması, iyi su tutması ve içinde yeterince hava hapsecek kadar gözenekli olması lazım.

Ben aşağıdaki gibi bir harç öneriyorum:

- 1/3 toprak
- 1/3 torf
- 1/3 perlit

İmkanı olanlar bu harca toplamının % 20 kadar dere kumu da ekleyebilirler.


2- #6 no'lu başlıkta bahsetmiş olduğunuz torftan 100 lt'nin altında satışları olmadığı için edinemedim. en kolay ulaşabileceğim Koçtaşta satılan Anadolu marka torf, bu Torf hakkında bilginiz varmı? önerirmisizin?

Anadolu torfu bilmiyorum.

Ama yeterince ince taneli ve su tutma kapasitesi iyi ise çimlendirmede kullanılabilir.

Bence deneyin. Ama mutlaka strerilize edin.

Kolay gelsin.

İlginiz için tekrardan çok teşekkürler. İyi çalışmalar

trapezus 26-05-2011 14:15

Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım

Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam.

İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok.
Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi?


Saygılarla

Zeki Yağlı 26-05-2011 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trapezus (Mesaj 810814)
Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım

Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam.

İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok.
Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi?


Saygılarla

Sayın trapezus,

Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz.

Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında.

Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz.

Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu?

Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur.

Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin.

Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim.

Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz.

Yanlış mı anlıyorum?

Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın.

Başardıkça daha zorlarına geçersiniz.

Kolay gelsin.

acemifüsun 26-05-2011 21:40

Zeki bey merhabalar:) Daha önce size endişelerimi belirttiğim Quisqualis indica tohumlarımdan biri yaklaşık 2,5 ay sonra çimlendi:) Diğerinden de ümitliyim. Sanıyorum çürütme korkusuyla tohumları çok az sulamışım. Selamlar.

sebnem&mircan 26-05-2011 23:35

Ah bu korkular, endiseler yokmu ne yanlislar yaptiriyor bize. Bende uc gun cimlenmeyen red robin domateslerin topragini tohumlar kotu diye bi kapta toplamistim baska bir gun biseyler ekmek icin ayni topragi kullanayim dedimde icinden iki tane cimlenmis domates fidesi cikmisti :)) Zeki bey'in dedigi gibi en basta sabir...

trapezus 27-05-2011 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 811092)
Sayın trapezus,

Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz.

Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında.

Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz.

Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu?

Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur.

Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin.

Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim.

Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz.

Yanlış mı anlıyorum?

Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın.

Başardıkça daha zorlarına geçersiniz.

Kolay gelsin.

Torfu, tavuk pişirmek için kullanılan fırın poşetine koyup ağzını kapatarak sterilize ettim ve henüz kullanmadığım için ağzını açmadım, poşetin kenarlarında su damlacıklarını görebiliyorum. zannersem nemini kaybetmedim.

Aslında geçen yıl kahve tohumu çimlendirdim 20 civarında fidanım var şu anda fakat geçen yılki başarı oranım %20 civarındaydı, bu sene bu oran düşecek gibi görülüyor.

İlginiz için tekrar teşekkürler Zeki Bey, yeni ektiğim kahvelerin ve salon çamı tohumlarının akıbetinden haberdar edeceğim sizi :)

Domatesci 28-05-2011 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 799686)

....X/N

dir.

Bizim örneğimizde 250/20=12,5 20-20-20 gübre.

Şimdi 15-7-27 gübreden 10 litre 150 ppm çözelti için 150/15=10 gram kullanmak yeterlidr.

1 litre çözelti için ise yukarıdaki miktardan10 defa daha az kullanmak gerekir.


Fidelere gerçek yapraklar çıkmadan hiç gübre vermeyin.

Gerçek yapraklar çıktıktan sonra haftada 1 kere 100-150 ppm,

Şaşırttıktan sonra haftada 1 kere 200-250 ppm.

Yerine diktikten sonra 10-15 günde 1 kere maksimum 400 ppm
gübre verebilirsiniz.

Aman daha fazla vermeyin.

Kolay gelsin.

Merhabalar:
Ben bu gün gidip gübreyi alıp 300ppm 10 litrelik çözelti hazırlayacağım 10-15 günde bir veremem gerektiği yazıyor onu anladım ama ne kadar vermeliyim mesela 1 bardak mı 2 bardakmı şeklinde.
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla.

Zeki Yağlı 28-05-2011 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci (Mesaj 811961)
Merhabalar:
Ben bu gün gidip gübreyi alıp 300ppm 10 litrelik çözelti hazırlayacağım 10-15 günde bir veremem gerektiği yazıyor onu anladım ama ne kadar vermeliyim mesela 1 bardak mı 2 bardakmı şeklinde.
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla.

Sevgili domatesci,

Hazırladığınız çözeltiyi normal sulama suyu yerine, su ihtiyacı kadar kullanın.

Kolay gelsin.

Emre Kuzu 28-05-2011 12:01

1 Eklenti(ler)
Zeki bey bende çok yavaş gelişen çok zor şartlarda yaşayan bir çam türüne ait (pinus aristata) 16 adet çimlendirdiğim fide var yaklaşık 2 aylığı geçkinler gerçek ibreleri 3, 4 mm. çıkmış durumda kapları derin değil bu fidelere ne zaman derin bir kaba almalıyım? Kazık kök yaptıkları için derin kaba ihtiyaçları var.

Zeki Yağlı 29-05-2011 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalyon (Mesaj 812037)
Zeki bey bende çok yavaş gelişen çok zor şartlarda yaşayan bir çam türüne ait (pinus aristata) 16 adet çimlendirdiğim fide var yaklaşık 2 aylığı geçkinler gerçek ibreleri 3, 4 mm. çıkmış durumda kapları derin değil bu fidelere ne zaman derin bir kaba almalıyım? Kazık kök yaptıkları için derin kaba ihtiyaçları var.

Sevgili kalyon,

Bu halleri gayet iyi görünüyor.

Bence bırakın sürgün versin ondan sonra şaşırtın.

Kolay gelsin

Emre Kuzu 29-05-2011 22:45

Teşekkürler zeki bey. İyi günler.

trapezus 29-05-2011 23:11

Zeki bey araucaria excelsa tohumlarımı ektim ve 1 cm su dolu kaba oturttum saksıları sabah kalktığımda bir damla su kalmamıştı kapta. Sulamaya ne sıklıkla devam etmeliyim?

Zeki Yağlı 30-05-2011 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trapezus (Mesaj 812801)
Zeki bey araucaria excelsa tohumlarımı ektim ve 1 cm su dolu kaba oturttum saksıları sabah kalktığımda bir damla su kalmamıştı kapta. Sulamaya ne sıklıkla devam etmeliyim?

Sayın trapezus,

Eğer torfunuz daha önce kuru değil idiyse ve siz de onu, yazdığınız gibi, ağzı kapalı torba içinde strelize ettiyseniz, torf hala kurumamış olmalı.
Niye tekrar alltan su verdiniz anlamadım.

Sulamanın tek kuralı vardır olduğunu anlatayım: Sıkılmış sünger gibi.

Torfunuz sıkılmış sünger kadar nemli olmalıdır.

Daha fazlası tohumu bitkiyi çürütür, daha azı çimlendirmeye yetmez.

trapezus 30-05-2011 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 813334)
Sayın trapezus,

Eğer torfunuz daha önce kuru değil idiyse ve siz de onu, yazdığınız gibi, ağzı kapalı torba içinde strelize ettiyseniz, torf hala kurumamış olmalı.
Niye tekrar alltan su verdiniz anlamadım.

Sulamanın tek kuralı vardır olduğunu anlatayım: Sıkılmış sünger gibi.

Torfunuz sıskılmış sünger kadar nemli olmalıdır.

Daha fazlası tohumu bitkiyi çürütür, daha azı çimlendirmeye yetmez.

O zaman ben tohumlar çimlene kadar fidanların yanına su yanaştırmayayım. inşallah çürütmemişimdir tohumlarımı :(

sevgice 31-05-2011 15:53

Merhaba. Tohum ekme zamanı geçmiş olabilir ama yinede denemk istiyorum. Bahar dalı tohumunu nasıl çimlendirmeliyim . Bir iki yerde soguk katlama yapmak gerekli diye yazıyor.Eger öyle ise nasıl yapmalıyım.Tohumları 12 saat suda bekletip mi ekmeli . Yardımlarınız gerekli
Teşekkurler...

Zeki Yağlı 31-05-2011 17:18

Soğuk Katlama
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgice (Mesaj 813987)
Merhaba. Tohum ekme zamanı geçmiş olabilir ama yinede denemk istiyorum. Bahar dalı tohumunu nasıl çimlendirmeliyim . Bir iki yerde soguk katlama yapmak gerekli diye yazıyor.Eger öyle ise nasıl yapmalıyım.Tohumları 12 saat suda bekletip mi ekmeli . Yardımlarınız gerekli
Teşekkurler...

Sayın sevgice,

Soğuk katlama torfa ekilmiş tohumları yaklaşık üçer aylık sürelerde önce 4-5 derecede (kış soğuğu) ve 20-22 derecede (bahar-yaz sıcağı) bekletmekle olur.

Bunun için tohumları 12 saat suda bekletebilirsiniz,sonra torfa ekin, kabın ağzını streçle kapatın ve buzdolabına (derin dondurucu kısmına değil) koyun.

Haftada, onbeş günde bir kontrol edin. Bazen çimlenme buzdolabında bile başlayabilir.

3 aylık döenmin sonunda çıkarın nu sefer 20-22 derecede, torfu kurutmadan, kurursa ıslatarak,çimlenmesini bekleyin.

Bahar dalı = Japon Ayvası = Chaenomeles japonica'da değil ama bazı tohumlarda soğuk katlamayı iki, hatta üç kere de tekrar etmek gerekebilir.

Soğuk katlama için, tohumları torfa ekmek yerine, 12 saat ıslatıp, ıslak ince kuma karıştırıp bir naylon torba içinde buzdolabına koymak da mümkün.

Kolay gelsin

jineop 09-06-2011 22:02

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
nette gördüğüm bu sulama aparatı çok hoşuma gitti. Paylaşmak istedim.

Emre Kuzu 09-06-2011 23:34

Evet narin ve bir kaç tohum için güzel. Ben 3 ltlik şişenin kapağına uygun çivi delikleri açıp tohum sulamasını yapıyorum gayet uygun oluyor. ve bu şekilde bütün 20 30 adet saksı ve aşağı yukarı bu rakamdaki tohum saksılarına yetiyor. Genelde ibreli bitkilerim olduğu için az su.

jineop 10-06-2011 08:26

Bu iki modeli modifiye etmek lazım :)

Emre Kuzu 10-06-2011 20:56

Evet iyi olur. :)

FIRUZAN 11-06-2011 00:34

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 792916)
Sevgili FIRUZAN,

Çimlendirme fena değil.

Ama üstten gelen ışık çok az.

Onları daha bol ışık alan bir yere koy.

Keşke geceleri 25 cm üzerlerine bir fluoresan lamba yakabilsen.

Kapların dibi delik mi? Suladıkça fazla su dışarıya akabiliyor mu?

Bu sene kendi fidelrinden domates yemenin yolu görünmüş:)

Kolay gelsin.

Selamlar

Merhaba
Yazlığa gelir gelmez toprağa diktim çünkü toprak çok verimli denemek istedim. burda fidelerimin son durumunu ekledim sanırım bu yaz kendi domatlarımı yiyebileceğim.Size ve tohumları aldığım amatör hobici teşekkür ederim

aydoner 14-06-2011 21:25

Sevgili Forum Arkadaşlarım. Tohumla üretimde meyve türlerinden her zaman aynı anaç ağaçtaki gibi meyveler alınması her zaman mümkün olamayabiliyor. Şeftali, dut gibi türler aynen anası gibi meyveler verirken bazı türler asla aşılanmadan vermiyor.
Ben denemek maksatlı aldığım ağaç kavunlarının içindeki tohumları çimlendirdim. 6-7 kadar fidem var şimdi. Acaba bu narenciye türlerinde aşılamaksızın aynı başarı sağlanır mı? Aynı şekilde amerikan limonu denen bir türün fidanını bahçeye diktim bu yıl. Ne olur bekleyip göreceğiz. Bu tür çelikten çok iyi yetişiyor, normalden büyük limonlar, müthiş bir görüntü, ve yediveren gibi bir durum arzediyor.

aydoner 14-06-2011 21:33

Arkadaşlar bakıyorum herkes domates fidesi yetiştirmeye uğraşıyor. Ben gördüğüm-uğradığım bir seradan koparıp atılması gereken yan dallardan birkaç tane alıyorum. Bir haftada köklenip çiçek açıyorlar. Neden bu kadar çaba?

h.ışık 15-06-2011 08:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 822620)
Arkadaşlar bakıyorum herkes domates fidesi yetiştirmeye uğraşıyor. Ben gördüğüm-uğradığım bir seradan koparıp atılması gereken yan dallardan birkaç tane alıyorum. Bir haftada köklenip çiçek açıyorlar. Neden bu kadar çaba?

Tohumdan üretimin (bu konunun) ilk sayfalarını okursanız neden tohumdan üretmeyi seçtiğimizi anlayabilirsiniz. Birde benim için daha çok ilgi ve bilgi sahibi olmamı ve sağladığı için tercih ediyorum.

aydoner 16-06-2011 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 822770)
Tohumdan üretimin (bu konunun) ilk sayfalarını okursanız neden tohumdan üretmeyi seçtiğimizi anlayabilirsiniz. Birde benim için daha çok ilgi ve bilgi sahibi olmamı ve sağladığı için tercih ediyorum.

Sebzelerde kaliteyi yakalamak, aynı tür çeşit eldesi için tohum gerekirken ağaçlar için durum neden böyle? Özellikle narenciye türlerinde tohumdan aynı çeşit, aynı özellikler mümkün mü? Bekliyorum

h.ışık 16-06-2011 22:26

aydoner, bu konuda uzman değilim ancak, merakım nedeniyle internetten yaptığım araştırmalarda çok yıllık odunsu bitkilerde yani ağaçlarda tohumla üretim çeşitte açılmalara neden olur. Tohumla üretimde genellikle çöğür elde edilir. Açılmanın önüne geçmek için ise tohumdan üretilen çögürlere meyve verimini, kalitesini kısacası özelliklerini bildiğimiz ağaçtan aşı yapılarak kaliteli ürün elde etmek amaçlanır. Türde açılma hakkında yorum yapabilmek için Genetik Çaprazlama hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Zeki Yağlı 19-06-2011 07:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 822620)
Arkadaşlar bakıyorum herkes domates fidesi yetiştirmeye uğraşıyor. Ben gördüğüm-uğradığım bir seradan koparıp atılması gereken yan dallardan birkaç tane alıyorum. Bir haftada köklenip çiçek açıyorlar. Neden bu kadar çaba?

Sayın aydoner,

Bu başlıkta tohumdan birşeyler üretmek isteyen meraklılara temel bilgiler vermeye çalışıyorum.

Yazdıklarınız tohumdan üretme bilgisini geliştirme konusunda bir katkı sağlamıyor.

Bu başlığı takip edenlerin dikkatini dağıtmaktansa düşüncelerinizi uygun bir başlık açarak orada dile getirmenizi öneriyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı 19-06-2011 07:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FIRUZAN (Mesaj 820577)
Merhaba
Yazlığa gelir gelmez toprağa diktim çünkü toprak çok verimli denemek istedim. burda fidelerimin son durumunu ekledim sanırım bu yaz kendi domatlarımı yiyebileceğim.Size ve tohumları aldığım amatör hobici teşekkür ederim

Bravo sevgili Firuzan,

Umarım kendi domateslerinizi zevkle yersiniz de seneye işi daha da büyütmeye karar verirsiniz:)

Zeki Yağlı 19-06-2011 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cellin (Mesaj 824157)
Sayın Zeki Yağlı teşekkür ederim. Resimlerdeki çiçekleri sizden edindiğim bilgilerle mart ayında ektim. Bugün durumları bu...

Sevgili cellin,

Çiçekleriniz pek güzel açmış.

Başlığı da şenlendirdi.

Sizi kutlarım.

Hepsini mi tohumdan yetiştidiniz?

Bravo!

bmfidan 19-06-2011 10:08

Gerçekten faydalı bilgiler vermişsiniz. Ben tohumdan ilk defa çiçek yetiştireceğim. Bilgileriniz benim için yol gösterici olacak.

FIRUZAN 19-06-2011 22:40

Teşekkürler ,gelişmelerini fotoğraflarla ileteceğim.Heveslendim doğrusu İstanbul'da mart ayında ektiğim şebboy tohumlarım vardı ,oy için yazlıktan İstanbul'a gitmiştim baktım ki çiçeklenmişler :) daha epey tohumum var eylülde onları çimlendirmeye çalışacağım bakalım kışa açtırmayı becerebilecekmiyim :)

himone 27-06-2011 17:17

17 sayfayı da okuyan biri olarak Zeki Bey çok güzel bir iş yapmışsınız. Ayrıca ergun beyin videosu içinde teşekkürler.
Aklıma takılan soru şu:
Tohumlarımızı direk viyollere ekip (çünkü 20 tohum olacak ve çoğu tohum birbirinden farklı bir tür. Eğer hepsi aynı tohum olsa bir kaba dikilebilir.) Hiç şaşırtma işlemine gerek kalmadan bahçeye dikmek istesek; çimlendirme için kullandığımız torf yeterli olur mu? Çünkü şaşırtma işlemini torf, perlit, toprak üçlüsüne yapıyorduk. Ama şimdi sadece çimlendirdiğimiz torf ile büyütmeye çalışacağız. İlla ki şaşırtma işlemi gerekliyse başka bir viyole mi bu üçlü karışımı ayarlamamız gerekiyor... şimdiden teşekkürler...

aydoner 29-06-2011 10:59

Arkadaşlar arasında tohumdan gül ve benzeri odunsu türler üretenler; çiçek açtığında onun hemen resimlerini alarak paylaşmasını, bu yetiştirdiği şeyin şeklini şemalini netten taramasını tavsiye edicem. Bakarsınız sizin çiçeğiniz hiç kimsede olmayan yeni bir türdür. Çiçeklerdeki farklı tozlaşmalar her zaman bunu mümkün kılar. O türü paylaşmak, tanıtmak, ölmemesini sağlamak insanlık görevi... Unutmayalım "Hayat hergün yeni mucizelerle doludur."

kostebeksantos 10-08-2011 00:59

harika anlatım ve harika görseller...

seratblyz 07-09-2011 13:42

Böylesine faydalı bir konuyu açtığınız ve içini sistematik bir biçimde geliştirdiğiniz için başta Zeki Bey olmak üzere geliştiren herkese teşekkür ederim. Böylesi bilgilerin tohumdan üretime meraklı biz gibi amatörlerin işine çok yaradığını bir kez daha söylememe gerek yok.

Ben 2 yıldır uğraşıyorum tohumdan yetiştirme işiyle ELMA çekirdekleriyle başlamıştım öğrenmeye insan deneyip yanılarak bile çok şey öğreniyor ama bunları okuduklarıyla pekiştirmek insanı çok daha hızlı geliştiriyor. Yeni başlayacak olanlara çabuk çimlenen ELMA çekirdeğini denemelerini önerebilirim, zira ceviz, badem, kayısı gibi kalın kabuklu çekirdeği olanlarda başarısızlık daha fazla olabiliyor. Şu an toprakla buluşmuş çekirdekten yetiştirdiğim 15 e yakın elma ağacım var. Bu bitmeyen bir tutku, mazı, badem, üzüm, erik, kayısı, gül, ladin, ayva her türlü çekirdeği yetiştirme denemeleri yaptım sürekli de devam ediyorum.

Konu ile ilgili çok şey yazılmış gerçi amatör de olsam şu ana dek kendimce çıkardığım bir kaç eklemeyi yapmamı mazur görün. Eğer yanlışım varsa düzeltin lütfen.

1. Sterilizasyon çok önemli bir konu bunu birçok fideyi böceklenme, mantar hastalığı nedeniyle kaybetmiş biri olarak söylüyorum özellikle saksı ve çimlendirme toprağının steril olması daha çok narin olan yeni çimlenenlerin korunmasını sağlıyor.

2. Ben genelde şaşırtma yaparken (daha çok meyve ağaçları üzerine yapmış biri olarak) daha büyük saksılara şaşırtıyorum fidanları ve şaşırttığım saksının dibine, fidanı daha sonra dikmeyi planladığım topraktan biraz ekliyorum ve torfla karıştırıyorum kökleri topraktan ayırmamaya gayret ederek.

3. Özellikle şaşırttıktan sonra, fidanların hava sirkülasyonunun düzgün sağlandığı bir yerde kalmasının önemli olduğunu fark ettim. Kapalı ve boğuk bir odada kalan 20-30 adet organik Konya elmasını kaybedince anladım bunu. Küllenme kaptılar ve hepsi öldü. Hatta kavurucu sıcaklık yoksa hafif rüzgar alana bir yer dahi tercih edilebilir bence balkondaki asmalar rüzgara aldırış etmeden çok güzel geliştiler.

4. Tohumları ekimden önce yapılan işlemlerde tohumu çürütmemeye ve öldürmemeye özen göstermeli. Çünkü sıcak su muamelesi yaptığım bir kısım badem tohumlarını kaynatmış olabileceğimi düşünüyorum. Onun dışında uzun süre tohumları su içinde bekletmek de çürümelerine neden olabiliyor. Ekimden önce 4-5 saat ılık su içinde şişirmek faydalı ve yeterli olabilir diye düşünüyorum.

5. Fidanları şaşırttıktan bir iki gün sonra, 2,5 litrelik pet şişeye su doldurup, içine bir adet büyük aspirin ve bir adet küçük B1 vitamin hapı atıp karıştırarak bir gün beklettiğim karışımdan veriyorum ara sıra. Kök gelişimine ve güçlenmelerine faydası olduğunu gözlemledim.

6. Fidanları saksıdan toprağa alacağım zaman saksı dibinde topaklanıp biriken çıplak kökleri genellikle buduyorum, bunun faydası olup olmadığı konusunda bir gözlemim yok teorik olarak da desteklenirse sevineceğim.

Herkese çalışmalarında başarılar diliyorum, konuyu takip etmeye devam edeceğim.

derin 15-09-2011 00:05

sn Zeki Yağlı bilgilendirmeler için teşekkür ederim

janka 23-10-2011 16:37

Çok güzel bir çalışma bilgilendirme için teşekkürler

mrduran 18-11-2011 22:04

Sayın Zeki Yağlı Bey;

Çok güzel anlatım ve hatta, ıncığına cıncığına kadar detaylı anlatımınız için çok sağ olun.

Abilikten öte, adeta babalık görevini de kapsar şekilde bir sayfa efendim.

Sayenizde sıfır çekmem sanırım artık, hele Şubat ayına kadar 2-3 kere daha okudum mu tamamdır bu iş, tekrar teşekkürler.

Saygılarımla lütfen.

trapezus 27-11-2011 22:21

Zeki Bey merhaba, bu başlık altında birçok kez bahsedilen bir konu belki ama ben direk sizden öğrenmek istedim. Daha önce de daha az tohumla yaptığım denemelerde kahve tohumu ve salon çamı çimlendirmeyi başardım fakat çimlendirme oranı ortalama %40 oldu.
Bu oranı artırmanın ilk yolu olarak;
1-çimlendirme harcında neler kullanmalıyım?
2-çimlendirme süresince sulama peryodum ne olmalı?
3- kasım - aralık aylarında kapalı sıcak ortamlarda çimlendirme denemesi yapılabilirmi? ilkbahardaki gibi sonuç alınabilirmi?
Şimdiden teşekkürler,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024