Alıntı:
Sorularınıza cevaplarım aşağıda: 1- çimlendirme için torf kullanıyoruz fakat sizin de söylediğiniz üzere torfun mineral değeri yoktur dediniz. Tohum çimlenip fide haline geldiğinde saksı büyütürken **** yerini değiştirirken yine torf kullanılması doğrumudur. Yoksa fide gelişimini topraklamı devam ettirmeliyiz. Fideleri şaşırtırken kullanılacak harcın, drenajının iyi olması, iyi su tutması ve içinde yeterince hava hapsecek kadar gözenekli olması lazım. Ben aşağıdaki gibi bir harç öneriyorum: - 1/3 toprak - 1/3 torf - 1/3 perlit İmkanı olanlar bu harca toplamının % 20 kadar dere kumu da ekleyebilirler. 2- #6 no'lu başlıkta bahsetmiş olduğunuz torftan 100 lt'nin altında satışları olmadığı için edinemedim. en kolay ulaşabileceğim Koçtaşta satılan Anadolu marka torf, bu Torf hakkında bilginiz varmı? önerirmisizin? Anadolu torfu bilmiyorum. Ama yeterince ince taneli ve su tutma kapasitesi iyi ise çimlendirmede kullanılabilir. Bence deneyin. Ama mutlaka strerilize edin. Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam. İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok. Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi? Saygılarla |
Alıntı:
Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz. Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında. Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz. Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu? Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur. Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin. Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim. Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz. Yanlış mı anlıyorum? Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın. Başardıkça daha zorlarına geçersiniz. Kolay gelsin. |
Zeki bey merhabalar:) Daha önce size endişelerimi belirttiğim Quisqualis indica tohumlarımdan biri yaklaşık 2,5 ay sonra çimlendi:) Diğerinden de ümitliyim. Sanıyorum çürütme korkusuyla tohumları çok az sulamışım. Selamlar.
|
Ah bu korkular, endiseler yokmu ne yanlislar yaptiriyor bize. Bende uc gun cimlenmeyen red robin domateslerin topragini tohumlar kotu diye bi kapta toplamistim baska bir gun biseyler ekmek icin ayni topragi kullanayim dedimde icinden iki tane cimlenmis domates fidesi cikmisti :)) Zeki bey'in dedigi gibi en basta sabir...
|
Alıntı:
Aslında geçen yıl kahve tohumu çimlendirdim 20 civarında fidanım var şu anda fakat geçen yılki başarı oranım %20 civarındaydı, bu sene bu oran düşecek gibi görülüyor. İlginiz için tekrar teşekkürler Zeki Bey, yeni ektiğim kahvelerin ve salon çamı tohumlarının akıbetinden haberdar edeceğim sizi :) |
Alıntı:
Ben bu gün gidip gübreyi alıp 300ppm 10 litrelik çözelti hazırlayacağım 10-15 günde bir veremem gerektiği yazıyor onu anladım ama ne kadar vermeliyim mesela 1 bardak mı 2 bardakmı şeklinde. Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla. |
Alıntı:
Hazırladığınız çözeltiyi normal sulama suyu yerine, su ihtiyacı kadar kullanın. Kolay gelsin. |
1 Eklenti(ler)
Zeki bey bende çok yavaş gelişen çok zor şartlarda yaşayan bir çam türüne ait (pinus aristata) 16 adet çimlendirdiğim fide var yaklaşık 2 aylığı geçkinler gerçek ibreleri 3, 4 mm. çıkmış durumda kapları derin değil bu fidelere ne zaman derin bir kaba almalıyım? Kazık kök yaptıkları için derin kaba ihtiyaçları var.
|
Alıntı:
Bu halleri gayet iyi görünüyor. Bence bırakın sürgün versin ondan sonra şaşırtın. Kolay gelsin |
Teşekkürler zeki bey. İyi günler.
|
Zeki bey araucaria excelsa tohumlarımı ektim ve 1 cm su dolu kaba oturttum saksıları sabah kalktığımda bir damla su kalmamıştı kapta. Sulamaya ne sıklıkla devam etmeliyim?
|
Alıntı:
Eğer torfunuz daha önce kuru değil idiyse ve siz de onu, yazdığınız gibi, ağzı kapalı torba içinde strelize ettiyseniz, torf hala kurumamış olmalı. Niye tekrar alltan su verdiniz anlamadım. Sulamanın tek kuralı vardır olduğunu anlatayım: Sıkılmış sünger gibi. Torfunuz sıkılmış sünger kadar nemli olmalıdır. Daha fazlası tohumu bitkiyi çürütür, daha azı çimlendirmeye yetmez. |
Alıntı:
|
Merhaba. Tohum ekme zamanı geçmiş olabilir ama yinede denemk istiyorum. Bahar dalı tohumunu nasıl çimlendirmeliyim . Bir iki yerde soguk katlama yapmak gerekli diye yazıyor.Eger öyle ise nasıl yapmalıyım.Tohumları 12 saat suda bekletip mi ekmeli . Yardımlarınız gerekli
Teşekkurler... |
Soğuk Katlama
Alıntı:
Soğuk katlama torfa ekilmiş tohumları yaklaşık üçer aylık sürelerde önce 4-5 derecede (kış soğuğu) ve 20-22 derecede (bahar-yaz sıcağı) bekletmekle olur. Bunun için tohumları 12 saat suda bekletebilirsiniz,sonra torfa ekin, kabın ağzını streçle kapatın ve buzdolabına (derin dondurucu kısmına değil) koyun. Haftada, onbeş günde bir kontrol edin. Bazen çimlenme buzdolabında bile başlayabilir. 3 aylık döenmin sonunda çıkarın nu sefer 20-22 derecede, torfu kurutmadan, kurursa ıslatarak,çimlenmesini bekleyin. Bahar dalı = Japon Ayvası = Chaenomeles japonica'da değil ama bazı tohumlarda soğuk katlamayı iki, hatta üç kere de tekrar etmek gerekebilir. Soğuk katlama için, tohumları torfa ekmek yerine, 12 saat ıslatıp, ıslak ince kuma karıştırıp bir naylon torba içinde buzdolabına koymak da mümkün. Kolay gelsin |
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
nette gördüğüm bu sulama aparatı çok hoşuma gitti. Paylaşmak istedim. |
Evet narin ve bir kaç tohum için güzel. Ben 3 ltlik şişenin kapağına uygun çivi delikleri açıp tohum sulamasını yapıyorum gayet uygun oluyor. ve bu şekilde bütün 20 30 adet saksı ve aşağı yukarı bu rakamdaki tohum saksılarına yetiyor. Genelde ibreli bitkilerim olduğu için az su.
|
Bu iki modeli modifiye etmek lazım :)
|
Evet iyi olur. :)
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yazlığa gelir gelmez toprağa diktim çünkü toprak çok verimli denemek istedim. burda fidelerimin son durumunu ekledim sanırım bu yaz kendi domatlarımı yiyebileceğim.Size ve tohumları aldığım amatör hobici teşekkür ederim |
Sevgili Forum Arkadaşlarım. Tohumla üretimde meyve türlerinden her zaman aynı anaç ağaçtaki gibi meyveler alınması her zaman mümkün olamayabiliyor. Şeftali, dut gibi türler aynen anası gibi meyveler verirken bazı türler asla aşılanmadan vermiyor.
Ben denemek maksatlı aldığım ağaç kavunlarının içindeki tohumları çimlendirdim. 6-7 kadar fidem var şimdi. Acaba bu narenciye türlerinde aşılamaksızın aynı başarı sağlanır mı? Aynı şekilde amerikan limonu denen bir türün fidanını bahçeye diktim bu yıl. Ne olur bekleyip göreceğiz. Bu tür çelikten çok iyi yetişiyor, normalden büyük limonlar, müthiş bir görüntü, ve yediveren gibi bir durum arzediyor. |
Arkadaşlar bakıyorum herkes domates fidesi yetiştirmeye uğraşıyor. Ben gördüğüm-uğradığım bir seradan koparıp atılması gereken yan dallardan birkaç tane alıyorum. Bir haftada köklenip çiçek açıyorlar. Neden bu kadar çaba?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
aydoner, bu konuda uzman değilim ancak, merakım nedeniyle internetten yaptığım araştırmalarda çok yıllık odunsu bitkilerde yani ağaçlarda tohumla üretim çeşitte açılmalara neden olur. Tohumla üretimde genellikle çöğür elde edilir. Açılmanın önüne geçmek için ise tohumdan üretilen çögürlere meyve verimini, kalitesini kısacası özelliklerini bildiğimiz ağaçtan aşı yapılarak kaliteli ürün elde etmek amaçlanır. Türde açılma hakkında yorum yapabilmek için Genetik Çaprazlama hakkında bilgi edinebilirsiniz.
|
Alıntı:
Bu başlıkta tohumdan birşeyler üretmek isteyen meraklılara temel bilgiler vermeye çalışıyorum. Yazdıklarınız tohumdan üretme bilgisini geliştirme konusunda bir katkı sağlamıyor. Bu başlığı takip edenlerin dikkatini dağıtmaktansa düşüncelerinizi uygun bir başlık açarak orada dile getirmenizi öneriyorum. Selamlar |
Alıntı:
Umarım kendi domateslerinizi zevkle yersiniz de seneye işi daha da büyütmeye karar verirsiniz:) |
Alıntı:
Çiçekleriniz pek güzel açmış. Başlığı da şenlendirdi. Sizi kutlarım. Hepsini mi tohumdan yetiştidiniz? Bravo! |
Gerçekten faydalı bilgiler vermişsiniz. Ben tohumdan ilk defa çiçek yetiştireceğim. Bilgileriniz benim için yol gösterici olacak.
|
Teşekkürler ,gelişmelerini fotoğraflarla ileteceğim.Heveslendim doğrusu İstanbul'da mart ayında ektiğim şebboy tohumlarım vardı ,oy için yazlıktan İstanbul'a gitmiştim baktım ki çiçeklenmişler :) daha epey tohumum var eylülde onları çimlendirmeye çalışacağım bakalım kışa açtırmayı becerebilecekmiyim :)
|
17 sayfayı da okuyan biri olarak Zeki Bey çok güzel bir iş yapmışsınız. Ayrıca ergun beyin videosu içinde teşekkürler.
Aklıma takılan soru şu: Tohumlarımızı direk viyollere ekip (çünkü 20 tohum olacak ve çoğu tohum birbirinden farklı bir tür. Eğer hepsi aynı tohum olsa bir kaba dikilebilir.) Hiç şaşırtma işlemine gerek kalmadan bahçeye dikmek istesek; çimlendirme için kullandığımız torf yeterli olur mu? Çünkü şaşırtma işlemini torf, perlit, toprak üçlüsüne yapıyorduk. Ama şimdi sadece çimlendirdiğimiz torf ile büyütmeye çalışacağız. İlla ki şaşırtma işlemi gerekliyse başka bir viyole mi bu üçlü karışımı ayarlamamız gerekiyor... şimdiden teşekkürler... |
Arkadaşlar arasında tohumdan gül ve benzeri odunsu türler üretenler; çiçek açtığında onun hemen resimlerini alarak paylaşmasını, bu yetiştirdiği şeyin şeklini şemalini netten taramasını tavsiye edicem. Bakarsınız sizin çiçeğiniz hiç kimsede olmayan yeni bir türdür. Çiçeklerdeki farklı tozlaşmalar her zaman bunu mümkün kılar. O türü paylaşmak, tanıtmak, ölmemesini sağlamak insanlık görevi... Unutmayalım "Hayat hergün yeni mucizelerle doludur."
|
harika anlatım ve harika görseller...
|
Böylesine faydalı bir konuyu açtığınız ve içini sistematik bir biçimde geliştirdiğiniz için başta Zeki Bey olmak üzere geliştiren herkese teşekkür ederim. Böylesi bilgilerin tohumdan üretime meraklı biz gibi amatörlerin işine çok yaradığını bir kez daha söylememe gerek yok.
Ben 2 yıldır uğraşıyorum tohumdan yetiştirme işiyle ELMA çekirdekleriyle başlamıştım öğrenmeye insan deneyip yanılarak bile çok şey öğreniyor ama bunları okuduklarıyla pekiştirmek insanı çok daha hızlı geliştiriyor. Yeni başlayacak olanlara çabuk çimlenen ELMA çekirdeğini denemelerini önerebilirim, zira ceviz, badem, kayısı gibi kalın kabuklu çekirdeği olanlarda başarısızlık daha fazla olabiliyor. Şu an toprakla buluşmuş çekirdekten yetiştirdiğim 15 e yakın elma ağacım var. Bu bitmeyen bir tutku, mazı, badem, üzüm, erik, kayısı, gül, ladin, ayva her türlü çekirdeği yetiştirme denemeleri yaptım sürekli de devam ediyorum. Konu ile ilgili çok şey yazılmış gerçi amatör de olsam şu ana dek kendimce çıkardığım bir kaç eklemeyi yapmamı mazur görün. Eğer yanlışım varsa düzeltin lütfen. 1. Sterilizasyon çok önemli bir konu bunu birçok fideyi böceklenme, mantar hastalığı nedeniyle kaybetmiş biri olarak söylüyorum özellikle saksı ve çimlendirme toprağının steril olması daha çok narin olan yeni çimlenenlerin korunmasını sağlıyor. 2. Ben genelde şaşırtma yaparken (daha çok meyve ağaçları üzerine yapmış biri olarak) daha büyük saksılara şaşırtıyorum fidanları ve şaşırttığım saksının dibine, fidanı daha sonra dikmeyi planladığım topraktan biraz ekliyorum ve torfla karıştırıyorum kökleri topraktan ayırmamaya gayret ederek. 3. Özellikle şaşırttıktan sonra, fidanların hava sirkülasyonunun düzgün sağlandığı bir yerde kalmasının önemli olduğunu fark ettim. Kapalı ve boğuk bir odada kalan 20-30 adet organik Konya elmasını kaybedince anladım bunu. Küllenme kaptılar ve hepsi öldü. Hatta kavurucu sıcaklık yoksa hafif rüzgar alana bir yer dahi tercih edilebilir bence balkondaki asmalar rüzgara aldırış etmeden çok güzel geliştiler. 4. Tohumları ekimden önce yapılan işlemlerde tohumu çürütmemeye ve öldürmemeye özen göstermeli. Çünkü sıcak su muamelesi yaptığım bir kısım badem tohumlarını kaynatmış olabileceğimi düşünüyorum. Onun dışında uzun süre tohumları su içinde bekletmek de çürümelerine neden olabiliyor. Ekimden önce 4-5 saat ılık su içinde şişirmek faydalı ve yeterli olabilir diye düşünüyorum. 5. Fidanları şaşırttıktan bir iki gün sonra, 2,5 litrelik pet şişeye su doldurup, içine bir adet büyük aspirin ve bir adet küçük B1 vitamin hapı atıp karıştırarak bir gün beklettiğim karışımdan veriyorum ara sıra. Kök gelişimine ve güçlenmelerine faydası olduğunu gözlemledim. 6. Fidanları saksıdan toprağa alacağım zaman saksı dibinde topaklanıp biriken çıplak kökleri genellikle buduyorum, bunun faydası olup olmadığı konusunda bir gözlemim yok teorik olarak da desteklenirse sevineceğim. Herkese çalışmalarında başarılar diliyorum, konuyu takip etmeye devam edeceğim. |
sn Zeki Yağlı bilgilendirmeler için teşekkür ederim
|
Çok güzel bir çalışma bilgilendirme için teşekkürler
|
Sayın Zeki Yağlı Bey;
Çok güzel anlatım ve hatta, ıncığına cıncığına kadar detaylı anlatımınız için çok sağ olun. Abilikten öte, adeta babalık görevini de kapsar şekilde bir sayfa efendim. Sayenizde sıfır çekmem sanırım artık, hele Şubat ayına kadar 2-3 kere daha okudum mu tamamdır bu iş, tekrar teşekkürler. Saygılarımla lütfen. |
Zeki Bey merhaba, bu başlık altında birçok kez bahsedilen bir konu belki ama ben direk sizden öğrenmek istedim. Daha önce de daha az tohumla yaptığım denemelerde kahve tohumu ve salon çamı çimlendirmeyi başardım fakat çimlendirme oranı ortalama %40 oldu.
Bu oranı artırmanın ilk yolu olarak; 1-çimlendirme harcında neler kullanmalıyım? 2-çimlendirme süresince sulama peryodum ne olmalı? 3- kasım - aralık aylarında kapalı sıcak ortamlarda çimlendirme denemesi yapılabilirmi? ilkbahardaki gibi sonuç alınabilirmi? Şimdiden teşekkürler, |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024