agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm)

Zeki Yağlı 01-05-2011 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 794764)
Merhaba, Acaba 325. mesajdaki yarım çıkmış, kabuğunu atamamış tohumun üstüne torf ekleyerek tamamen torf-toprak altında bıraksam nasıl olur?
Yoksa herhangi bir işlem yapmayayım kendi halinde kalsın mı?

Not : Yarın torfun üstüne çıkışlarının üçüncü haftaları dolmuş olacak.

Sevgili h.ışık,

İsterseniz deneyin.

Ama bana kalırsa sizin torfunuza kattığınız birşeyler çimlenmenin sağlıklı olmasını ve çimlenenlerin büyümesini önlüyor.

Bence sıfırdan burada anlattıklarımdan ne eksik ne fazla yaparak yeniden başlayın.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı 01-05-2011 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 795000)
İşte benim de tohumdan yetiştirdiklerim birçoguda sizden gelmiş olan tohumlar Zeki bey:)

Aubrieta

Eklenti 207355

Physostegia
Eklenti 207356

Alstromeria ligtu
Eklenti 207357

Tütün çiçeği
Eklenti 207358

Salvia
Eklenti 207359

Sevgili günebakan,

Bravo. Hepsi çok güzel.

Daha önce nerelerdeydiniz?:)

Bundan sonraki adımları da iyi yapacağınızdan eminim.

Kolay gelsin.

Selamlar

Zeki Yağlı 01-05-2011 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslı (Mesaj 795214)
zeki bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..benim de ektiğim biber,domates,salatalık,marul vs vs bi çok tohum çimlenmeye başladı :D yalnız şimdi aklıma takılan bir şey var bu çimlenenleri sprey yöntemiyle mi sulamaya devam edeceğiz,su yapraklara değince zarar vermez mi,yoksa dipten mi su vereceğiz..bilgilendiren bir arkadaş olursa çok sevinirim:confused:

Aslı hanım,

Yapraklardan da verebilirsiniz.

Ben fideler küçükken kökleri oynatmamak için çay kaşığı ile diplerine veriyorum.

Selamlar

h.ışık 01-05-2011 19:27

1 Eklenti(ler)
Zeki bey, hep sorunlarım için mesaj gönderdiğim için çok sorunlu gibi hissettim. Tavsiyelerinizi bire bir uyarak yetiştirdiğim ürünlerim var. Yeni çıkmakta olan tohumlar küçük olduğu için net fotograflamak zor oluyor. Daha önce çimlenen Afrika togo domatesi fidemi mesaja ekliyorum. bu fideyi dış ortama alıştırma çalışmalarına başladım.

Kendi tecrübem tohumları yüzlek ekince tohumlar kabuguyla çıkıyor ve domates ve biber tohumlarında bazen kabuklar atılamayabiliyor. 3 hafta bu şekilde yaşayan hiçbir gelişme olmayan tohumu incelemekteyim.

ergun35 01-05-2011 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 795681)
Sevgili ergun35,

Şimdi sizden bu adımları da peyderpey resimleyip buraya koymanızı bekliyoruz.

Böylece dostlarımız bu adımları bir de sizin fotoğraflarınızla izlerler.

Kolay gelsin.

Selamlar, sevgiler

zeki bey inşallah zamanı gelince detaylı fotoğraflarını çekip yayınlarım sağlıcakla kalın teşekkürler.

ergun35 01-05-2011 19:51

sevgili h.ışık
fotoğraf çekiminde bir problem yaşıyorsunuz galiba yakın plan çekimlerinde bütün fotoğraf makinalarının ayar kısmında bir gül resmi vardır çekim yaparken bu gül resmini aktif hale getirirseniz 10 cm kadar yakın plan çekimi detaylı yaparsınız bilginize.hayırlı günler.

aslı1 01-05-2011 20:16

çok teşekkür ederim deneyeyim sanırım çok az miktar vermek gerekiyor,bugün yine 2 salatlık filizim öldü çok su veriyorum sanırım boyları da uzayıp gitmişti zaten..herkese sevgiler

izgi 01-05-2011 20:29

Zeki Bey verdiğiniz bilgiler çok güzel çok teşekkürler.
İlk kez tohum ekiyorum çook heyecanlıyım inşallah çimlendiklerini, büyüdüklerini görürüm. Petunya tohumu ektim tohumlar o kadar küçük ki haşhaş tanesi gibiler. Toprağın üzerine serptim su fısfısladım üzerini de strechledim. Hadi bakalım hayırlısı.

h.ışık 01-05-2011 21:51

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ergun35 (Mesaj 795729)
sevgili h.ışık
fotoğraf çekiminde bir problem yaşıyorsunuz galiba yakın plan çekimlerinde bütün fotoğraf makinalarının ayar kısmında bir gül resmi vardır çekim yaparken bu gül resmini aktif hale getirirseniz 10 cm kadar yakın plan çekimi detaylı yaparsınız bilginize.hayırlı günler.

Sayın ergun35, fotograf makinesinde makro kaydı için ayar düğmesini epey kurcalamış bulamamıştım. söylediğinizi uyguladım ve hemen bir kaç çekim yaptım. Yeni fotoyuda ekleyeyim çok net bir görüntü oldu.
Çok teşekür ediyorum.

novazet 01-05-2011 22:08

2 Eklenti(ler)
Zeki Bey bu tohumları martın 30’unda ekmiştim. Üst resimdeki soldaki uzun olanlar katmerli şebboy 5.günde, ortadaki salvia coccinea 8. günde, sağdakiler bractea bracteanta 7. günde, alt resimdekiler dianthus deltoides 6.günde çimlendiler.

Önce ışıksız bir yerdeydiler. Bunlar çimlendikten sonra güneş ışığı alan fakat serin bir yere taşıdım. Aynı kap içerisinde bulunan verbena rigida, osteospermum, cleome hasslerina, rehmania elata, ekinezya ve goji berry tohumlarında çimlenme yoktu. 2 gün önce bazılarında da çimlenme belirtileri gördüm.

Çimlenen tohumların gelişimlerinin yavaş olması, diğer tohumlarında geç çimlenmesi sanırım ortam ısısının düşük olmasından ileri geliyor.

Eklenti 207924

Eklenti 207925

novazet 01-05-2011 22:11

1 Eklenti(ler)
Altın çilek tohumunu 12 saat suda bekletip direk torfa 18 martta ekmiştim, 12 günde çimlendiler. 40 günde bu hale geldiler. Gündüzleri güneş ışığı alıyor, ortam ısısı 20 ̊C civarında bana gelişimleri yavaş gibi geliyor.

Eklenti 207926

novazet 01-05-2011 22:13

2 Eklenti(ler)
Domates tohumlarını ektiğimde diğer tohumlarda da yaptığım gibi torfu hiç sulamadım, kendi nemiyle kutuların kapağını kapalı tuttum. Yinede fideler çok uzadılar.

Eklenti 207928

Eklenti 207929

novazet 01-05-2011 22:15

1 Eklenti(ler)
Bunlarda da selluka tohumları var 13 Nisan’da ekmiştim.Hala çimlenme belirtisi yok.

Eklenti 207930

acemifüsun 02-05-2011 00:27

Sn. novazet selluka tohumları çimlenmek için yüksek nem ve sıcaklık istiyor.

bettyycim 02-05-2011 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi novazet (Mesaj 795904)
Domates tohumlarını ektiğimde diğer tohumlarda da yaptığım gibi torfu hiç sulamadım, kendi nemiyle kutuların kapağını kapalı tuttum. Yinede fideler çok uzadılar.

Eklenti 207928

Eklenti 207929

Sanırım ışık yetersiz o nedenle öyle uzamışlar ;)

Zeki Yağlı 03-05-2011 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi novazet (Mesaj 795904)

Eklenti 207928

Eklenti 207929

Bettyycim haklı,

Bu görüntü tipik az ışık, fazla ısı görüntüsü.

Tedavisi çok kolay:)

Zeki Yağlı 03-05-2011 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi novazet (Mesaj 795906)
Bunlarda da selluka tohumları var 13 Nisan’da ekmiştim.Hala çimlenme belirtisi yok.

Eklenti 207930

Bazı tohumlar 1 haftada,

Bazı tohumlar 4 haftada,

Bazıları bir yılda çimlenir.

Sabırla beklemek lazım.

h.ışık 03-05-2011 21:30

5 Eklenti(ler)
Merhaba, bugün tohumdan üretim konusunda sevgili hocamız Zeki beyden aldığımız bilgileri uygulamaya çalışmam sunucunda ortaya çıkan ürünleri göstermek istiyorum.
Umarım hocamızın tavsiyelerini doğru yapabilmişimdir.

1. Resim: Erkenci domates fidelerinden birkaçı,
2. Resim: Türünü not almadığım 6 domates ve 1 adet salatalık (muhtemelen uzun salatalık) ya da kavun fidesi
3. Resim: Afrika togo domatesi, Şaşırtma / Yer değiştirme zamanı gelmişmidir?
4. Resim: Tinny Tim Çeri Domatesi gerçek yapraklar çıkmaya başladı.
5. Resim: Beit alpha salatalık tohumu çimlenme çalışmalarında.

h.ışık 03-05-2011 21:38

3 Eklenti(ler)
Devamı :o
6. Resim : Deşti domatesi (çimlenme 2/6 tohum)
7. Resim : Meşhur Altınçilek tohumları 7+33 adet çıkmış ve çıkmak üzere
8. Resim : Minyatür sivri (çimlenme 4/6 tohum)

Zeki Yağlı 03-05-2011 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 797438)
Merhaba, bugün tohumdan üretim konusunda sevgili hocamız Zeki beyden aldığımız bilgileri uygulamaya çalışmam sunucunda ortaya çıkan ürünleri göstermek istiyorum.
Umarım hocamızın tavsiyelerini doğru yapabilmişimdir.

1. Resim: Erkenci domates fidelerinden birkaçı,
2. Resim: Türünü not almadığım 6 domates ve 1 adet salatalık (muhtemelen uzun salatalık) ya da kavun fidesi
3. Resim: Afrika togo domatesi, Şaşırtma / Yer değiştirme zamanı gelmişmidir?
4. Resim: Tinny Tim Çeri Domatesi gerçek yapraklar çıkmaya başladı.
5. Resim: Beit alpha salatalık tohumu çimlenme çalışmalarında.

Sayın h.ışık,

Hepsi güzel görünüyorlar maaşallah.

Eğer ısı+nem+ışık yeterli ise hiiiç acele etmemek, müdahale etmemek, gerisini zamana bırakmak en doğrusu.

Kolay gelsin.

h.ışık 03-05-2011 21:44

Hocam,
Dışarı (balkona) alma zamanı gelmişmidir ? Öğlen güneşi gelen balkoda öğlen 1 saat gibi bir süre güneş alacak şekilde kalmalarının zararı olur mu?

Zeki Yağlı 03-05-2011 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 797459)
Hocam,
Dışarı (balkona) alma zamanı gelmişmidir ? Öğlen güneşi gelen balkoda öğlen 1 saat gibi bir süre güneş alacak şekilde kalmalarının zararı olur mu?

Yalnız 3 numalaralı Togo domatesi dışarı alınabilir.

Öğle güneşi şiddetli olur.

Başlangıçta sabah güneşinde 2 saat tutun. Giderek artırın.

Yavaş yavaş, hiç acele yok:)

ozgurbilgin 04-05-2011 09:33

Merhaba,

Çimlenmiş tohumlarımı yeterli büyüklüğe eriştikten sonra şaşırtmak için nasıl bir yöntem izlemem gerekiyor. Köklere zarar vermeden çimlenmenin olduğu saksılardan nasıl ayırabilirim.

ozgurbilgin 04-05-2011 10:07

Merhaba,

Çimlenme sonrası bahçeye ekene kadar hangi gübreleri kullanmamız gerekiyor? Ne tavsiye edersiniz?

Begonvil-71 04-05-2011 10:51

Verdiğiniz bilgiler ve güzel anlatımınız için çok teşekkürler Zeki Bey. Acaba hiç çikolata sarmaşığı çimlendirdiniz mi? Sanırım bu konuda herkesin epeyce sıkıntı var.Biz acemileri bu konuda da bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Kolay gelsin.

Zeki Yağlı 04-05-2011 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin (Mesaj 797690)
Merhaba,

Çimlenmiş tohumlarımı yeterli büyüklüğe eriştikten sonra şaşırtmak için nasıl bir yöntem izlemem gerekiyor. Köklere zarar vermeden çimlenmenin olduğu saksılardan nasıl ayırabilirim.

Özgür Bey,

Bu konu için Şaşırtma başlığına bir video koymuştum.

Oraya bakın.

Zeki Yağlı 04-05-2011 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin (Mesaj 797715)
Merhaba,

Çimlenme sonrası bahçeye ekene kadar hangi gübreleri kullanmamız gerekiyor? Ne tavsiye edersiniz?

Özgür bey,

N(Azot)P(Fosfor)K(Potasyum) mu dengeli, yani her üç elementi gösteren rakamlar birbirlerine yakın (20-20-20) gibi bir gübreyi Tohumdan Üretimin Evreleri başlığında verdiğim miktarlarda besleyin.

Ama lütfen orada verdiğim miktarlardan fazla vermeyin.

Gübrede hep cimri olun.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı 04-05-2011 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Begonvil-71 (Mesaj 797726)
Verdiğiniz bilgiler ve güzel anlatımınız için çok teşekkürler Zeki Bey. Acaba hiç çikolata sarmaşığı çimlendirdiniz mi? Sanırım bu konuda herkesin epeyce sıkıntı var.Biz acemileri bu konuda da bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Kolay gelsin.

Sayın begonvil-71,

Benim kaynaklarıma göre çikolata sarmaşığı (= Akebia quinata) tohumunu çimlendirmek için soğuk katlama yapmak lazım.

Özet olarak tohum normal nir kaba ekip yaklaşık üç ay buzdolabının sebzeliğinde tutmak (nemini kaybetmeyecek şekilde bir platik kap içinde)sonra dışarı çıkarıp 20 derecede çimlendirmek gerekiyor.

Akebia Quinata için bir başlık açılmış.

Orada daha çok bilgi bulabileceğinizi sanıyorum.

Selamlar

Begonvil-71 04-05-2011 14:57

Benim tohumlar yaklaşık 1 aydır soğuk katlamada bakalım sonuç ne olacak teşekkürler

loveflower 04-05-2011 17:42

3 Eklenti(ler)
Tohumları nisan ayının başında ekilen tiny tim domates tohumlarının fideleri.

Eklenti 208945

Yine Nisan ayının başında ekilen süsü biber fideleri

Eklenti 208946

sardunya fidelerimin durumu

Eklenti 208947

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025