agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ? (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23302.htm)

KAPTANzst 08-09-2012 09:18

1 Eklenti(ler)
Ayvaya armut çok başarılı oluyor.
Fidan bulma sorunuda olmuyor
Ayva bolca fide veriyor.
İki kalemde aynı eğimde kesip hemen yapıştırıp bantlıyoprum. Özen göstermediğim halde %99 başarı var.

mehmetzahid 05-02-2015 15:17

Eriğe: Şeftali, kayısı, badem,kiraz
Elmaya: Armut,Gül
Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.
Vişneye: Kiraz.
Ahlata: Armut, muşmula, ayva.
Kayısıya : Erik,Şeftali,Badem,kiraz,zerdali,yaban eriği
Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.
Ayvaya: Malta eriği, muşmula,Armut (Şekli Ayvaya benzer ve 2.yıl ürün alınır verim harika),elma
Vişne: Kiraz (mümkün olduğunca alttan aşı yapılır yoksa rüzgarda kırılır)
Tut: Asma (Matkap Aşısı) ,incir
Meşe: Kestane
Menengiç Ağacına: Antep Fıstığı
Alıç Ağacına: Muşmula
Ahlat Ağacına: Armut,muşmula, ayva.
Kızılçam ağacına: Fıstıkçamı
Badem ağacına: Şekerpare,kayısı,erik
Mandalina: Limon,portakal,greyfurt
Turunç(Citrus aurantium)Ağacına: Tüm turunç giller(turunç, portakal, limon, mandalina,greyfurt ve benzerlerini içine alan bir altfamilyası, narenciye,Kumkuat),AğaçKavunu
Gül : Kuş burnu,ağaç minesi,patlıcan,Ergeç Sakalı (Çayırmelikesi),Taflan (Hindikirazı),
Vişne ,Kayısı,alevağacı, ispir , elma, ayva, erik, şeftali, muşmula ,çilek,armut,
böğürtlen,ahududu
Bal Kabağı : Karpuz
Boru Çiçeği Ağacına: Patlıcan
Patates: Domates
İğde: Yalancı iğde,(Elaeagnus,Hippophae,Shepherdia) türlere
Domates : İt Üzümü,altın çilek(yer üzümü),patlıcan,biber,Adam otu ,ban otu,tatula,tütün,Güzel avrat otu
Solanum capsicoides (Cockroach Berry) (eggplant tree) :Patlıcan
Salatalık: Kavun (Cucumis melon),Hıyar (Cucumis sativus),Lif kabağı (Luffa cylindrica),Su kabağı (Lagenaria siceraria),Eşek hıyarı (Ecballium elaterium),Ebucehil karpuzu (Citrullus colocynhis),Karpuz (Citrullus lanatus),Dikenli kabak ("Sechium edule")
Narenciye ya da turunçgiller : Turunç(Citrus aurantium) ,Bergamot(C. aurantium var. bergamia) ,Limon(C. x limon) ,Greyfrut (C. x paradisi) ,Mandalina (C. reticulata), Portakal(C. x sinensis), Limon(Citrus aurantifolia), Greyfurt(Citrus paradisi), Şadok (Pomelo)(Citrus maxima) ,Ağaç kavunu(Citrus medica) ,Kamkat(Citrus fortunella),Casimiroa,Hoang Ba,Tetradium fraxinifolium (Hook.),etradium trichotomum Lour. , Dode'un sutchuenensis Euodia,Clausena indica (Dalz.) Oliv,Glycosmis pentaphylla (Retz.) Correa,Murraya koenigii (L.) Spreng,Limonia acidissima L. (. Feronia limonia (L.) Swingle F. Correa elephantum), Atalantia monophylla (DC.) Correa, Pleiospermium annamense Guill, Limnocitrus littorale (Miq.) Sw.Euodia Lepta (Spreing) Merr,Euodia poilanei. Guill,Citrus Medica Buda
Akasya: Gül İbrişim,Baklagiller familyasının türleri,bezelye,fasulye,bakla,küstüm otu,mor salkım,katır tırnağı, not:Meyveleri yeşil fasulye gibi olan türler olarak tanımlanabilir)

Ayrıca Karşılıkları yazılan bitkiler kendi aralarında aşılanabilir.Örnek:Kayısıya gül aşılama)

.: Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ?

alıntıdır güzel olmuş

Auzdil 12-04-2015 15:24

Bahçemdeki yaklaşık 15-20 yaşında ithal ıhlamur ağacı, bizim yerliler gibi kokmuyor, çiçekleri ve çayıda alıştığımız gibi olmuyor.

Ihlamur ağacına ne aşılayabilirim acaba ?

Asoo 13-04-2015 07:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Auzdil (Mesaj 1370380)
Bahçemdeki yaklaşık 15-20 yaşında ithal ıhlamur ağacı, bizim yerliler gibi kokmuyor, çiçekleri ve çayıda alıştığımız gibi olmuyor.

Ihlamur ağacına ne aşılayabilirim acaba ?

Yerli ıhlamur aşılayabilirsiniz. Bindirme aşı veya dilcikli aşı ile aşılama tavsiye ediliyor.

kocasinan 22-05-2015 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetzahid (Mesaj 1353742)
Eriğe: Şeftali, kayısı, badem,kiraz
Elmaya: Armut,Gül
Vişneye: Kiraz.
Ahlata: Armut, muşmula, ayva.
Kayısıya : Erik,Şeftali,Badem,kiraz,zerdali,yaban eriği
Ayvaya: Malta eriği, muşmula,Armut (Şekli Ayvaya benzer ve 2.yıl ürün alınır verim harika),elma
Vişne: Kiraz (mümkün olduğunca alttan aşı yapılır yoksa rüzgarda kırılır)
Tut: Asma (Matkap Aşısı) ,incir
Meşe: Kestane
Menengiç Ağacına: Antep Fıstığı
Alıç Ağacına: Muşmula
Ahlat Ağacına: Armut,muşmula, ayva.
Kızılçam ağacına: Fıstıkçamı
Badem ağacına: Şekerpare,kayısı,erik
Mandalina: Limon,portakal,greyfurt
Turunç(Citrus aurantium)Ağacına: Tüm turunç giller(turunç, portakal, limon, mandalina,greyfurt ve benzerlerini içine alan bir altfamilyası, narenciye,Kumkuat),AğaçKavunu
Gül : Kuş burnu,ağaç minesi,patlıcan,Ergeç Sakalı (Çayırmelikesi),Taflan (Hindikirazı),
Vişne ,Kayısı,alevağacı, ispir , elma, ayva, erik, şeftali, muşmula ,çilek,armut,
böğürtlen,ahududu
Bal Kabağı : Karpuz
Boru Çiçeği Ağacına: Patlıcan
Patates: Domates
İğde: Yalancı iğde,(Elaeagnus,Hippophae,Shepherdia) türlere
Domates : İt Üzümü,altın çilek(yer üzümü),patlıcan,biber,Adam otu ,ban otu,tatula,tütün,Güzel avrat otu
Solanum capsicoides (Cockroach Berry) (eggplant tree) :Patlıcan
Salatalık: Kavun (Cucumis melon),Hıyar (Cucumis sativus),Lif kabağı (Luffa cylindrica),Su kabağı (Lagenaria siceraria),Eşek hıyarı (Ecballium elaterium),Ebucehil karpuzu (Citrullus colocynhis),Karpuz (Citrullus lanatus),Dikenli kabak ("Sechium edule")
Narenciye ya da turunçgiller : Turunç(Citrus aurantium) ,Bergamot(C. aurantium var. bergamia) ,Limon(C. x limon) ,Greyfrut (C. x paradisi) ,Mandalina (C. reticulata), Portakal(C. x sinensis), Limon(Citrus aurantifolia), Greyfurt(Citrus paradisi), Şadok (Pomelo)(Citrus maxima) ,Ağaç kavunu(Citrus medica) ,Kamkat(Citrus fortunella),Casimiroa,Hoang Ba,Tetradium fraxinifolium (Hook.),etradium trichotomum Lour. , Dode'un sutchuenensis Euodia,Clausena indica (Dalz.) Oliv,Glycosmis pentaphylla (Retz.) Correa,Murraya koenigii (L.) Spreng,Limonia acidissima L. (. Feronia limonia (L.) Swingle F. Correa elephantum), Atalantia monophylla (DC.) Correa, Pleiospermium annamense Guill, Limnocitrus littorale (Miq.) Sw.Euodia Lepta (Spreing) Merr,Euodia poilanei. Guill,Citrus Medica Buda
Akasya: Gül İbrişim,Baklagiller familyasının türleri,bezelye,fasulye,bakla,küstüm otu,mor salkım,katır tırnağı, not:Meyveleri yeşil fasulye gibi olan türler olarak tanımlanabilir)

Ayrıca Karşılıkları yazılan bitkiler kendi aralarında aşılanabilir.Örnek:Kayısıya gül aşılama)

.: Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ?

alıntıdır güzel olmuş

Sayın Mehmetzahit Bey'in aşağıdaki söylediğine göre ayvaya armut aşılanınca şekli ayvaya tadı armutamı benziyor.

Bende Williams armutuna amasya elması aşıladım aceba nasıl bir meyve olur.

aydemiraydın 22-05-2015 15:49

Alıntı:

böğürtlen,ahududu..

gül bitkisine bu meyveleri aşılayan varmı? varsa izah edip resimleyebilirmi?

aydoner 05-06-2015 17:20

Arkadaşlar bu yıl ateş dikeni üzerine elma, armut ve ayva aşıladım. Ayva özellikle çok başarılı gibi. Sürgünler çok uzadı, hatta ilk dönemler çiçeğini bile atmadı. Resimler paylaşabilirim.

born35 20-01-2016 11:50

böğürtlene ne aşılarsam tutar değerli dostlarım.saygılarımla

adnanpercin 20-02-2017 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi born35 (Mesaj 1434416)
böğürtlene ne aşılarsam tutar değerli dostlarım.saygılarımla

böğürtlene çilek aşıladınız mı peki.

Lonicera 21-02-2017 06:34

Böğürtlene herhangi başka bir bitkiyi aşılayamazsınız. Böğürtlen ilk olarak sürgün verir ve bu sürgünde meyveler oluşur. Ardından bu sürgün dal kurur. Meyve dalı kurumadan önce kök kısmından bir yıl sonraki meyve dalı sürer. Siz aşıyı yapsanız da (tutsun tutmasın) o dal bu döngüyü devam ettirip kök bölgesinden kuruyacaktır.

demirkarosman 09-10-2017 12:46

aydoner bey ben ateş dikenine dün alıç aşıladım ...fakat satın aldığım ateş dikeni çok susuz ve kuru...tutmayabilir ama tutmazsa da seneye deneyecem...bu arada ateş dikenine aşıladığınız elmanın son durumu nedir..

devrann 25-03-2018 20:35

dut ağacına üzüm aşılanabiliyor mu veya güle patlıcan ?

Ga2084 11-04-2018 20:56

İyi akşamlar herkese beyaz dut ağacına kara dut aşılanırmı? Ya da dut ağacına ne aşılanabilir?

celalamca 12-04-2018 15:47

Elmaya gül aşılayan var mı?

chelik26 19-02-2019 18:23

Son baharın sonunda 6-7 senelik çekirdekten yetişme nerdeyse kökü 10cm çapındaki erik ağacını 1 metreden kesmiştim. Dün Antalyadan gelen Angelika erik aşı kalemlerini 3 ayrı yerden kalem aşı yaptım. Bakalım tutacaklarmı?
Bir diğer aynı yaşlardaki benzer erik ağacının dallarına kalem aşı göz aşı karışık yaptım yarında devam etmeyi düşünüyorum. Bu ağacı kesmedim dalların belirli yerlerinden aşı yapıyorum. Eğer tutarlarsa alttan gelen dalları kesip aşılı dalları bırakacağım.

Eysa 29-04-2019 22:47

Armut ağacına aşı

Değerli arkadaşlar, armut ağacına ,armuttan başka ne aşılanabilir.

Eysa 29-04-2019 22:49

Armut ağacına elma veya ayva olur mu, ömrü, verim nasıl olur

zgs garden 07-05-2019 22:48

Benimde bahçemde iki tane top akasya ağacı var, bunlara meyve aşılamak istedim ancak yabancı siteler dahil top akasyaya aşılanabilecek bir meyve bulamadım. En makul olanı mor salkım aşılanabilir olarak belirtiliyor.

Malta eriği 23-05-2019 15:22

AŞl TEKNiĞiNDE ÜSTÜN BAŞARl:

aydoner 30-05-2019 08:10

Arkadaşlar gülü başka bir anaç üzerine aşılanmış ve tutmuş olarak gören var mı? Ben şahsen mine, elma ve kayısıya aşıladım elmada kurumasa bile 6 ay sürgün vermedi. Sizler hiç denediniz mi?
Ben baston gülü böyle devasa yapmak istiyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan (Mesaj 1381107)
Sayın Mehmetzahit Bey'in aşağıdaki söylediğine göre ayvaya armut aşılanınca şekli ayvaya tadı armutamı benziyor.

Bende Williams armutuna amasya elması aşıladım aceba nasıl bir meyve olur.

Tahsin05 09-09-2024 10:38

Yabani fındık

Merhabalar efendim,
Benim bahçemde yabani fındık ağaçları var buna ne aşılayabilirim meyve veya güzel çiçekler açan süs ağacı gib

CornusMas 09-09-2024 17:09

Bu işin kolay bir yolu var: Anaç ve kalem olacak bitkinin latince adını internetten bulun. Bu latince adı ingilizce wikipedia'da aratın. Bitkilere ait bilimsel sınıflandırma bilgisini ekranın sağında "scientific classification" başlığı altında bulacaksınız.
Baktığınız iki bitki için en altta yer alan GENUS ya da FAMILY bilgileri aynı ise bu iki bitki birbirine büyük ihtimalle aşılanabilir. Elbette aşı uyumsuzlukları, gelişme bozuklukları görülebilir, istisnalar vardır ama genel kural aynı Familya içerisinde yer alan bitkilerin birbirine aşılanabildiğidir.

Örnek: Ahlat anacı üzerine muşmula aşılanabilir mi?
Ahlat: Pyrus elaeagrifolia
Muşmula: Mespilus germanica

Ahlat için Genus: Pyrus, Family: Rosaceae
Muşmula için Genus: Mespilus, Family: Rosaceae

Her iki bitki de gülgiller(rosaceae) familyasından olduğu için aşılama yapılabilir.

CornusMas 09-09-2024 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tahsin05 (Mesaj 1625062)
Merhabalar efendim,
Benim bahçemde yabani fındık ağaçları var buna ne aşılayabilirim meyve veya güzel çiçekler açan süs ağacı gib

Fındık (Corylus spp) "Betulaceae" yani Huşgiller familyasındandır. Aşılamak için bu familya içerisinde olan süs bitkileri bakabilirsiniz ancak pek bulabileceğinizi sanmıyorum. Bu familya içinde kızılağaç, huş, gürgen gibi çiçek yönünden vasat sayılabilecek cinsler var.

halcur 04-01-2025 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 751903)
Geçen sene ayvaya armut aşılattım. Tuttu.

Üzerinden çok zaman geçmiş ama yine de sormak istiyorum, meyve aldınız mı?
Meyvesi nasıldı?

halcur 04-01-2025 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 752028)
Örneğin son yıllarda, kabağa-kapuz aşılanıyor. Zira kabak hastalıklara daha dayanıklı. Ticari olarak çok geniş alanlarda kullanılıyor.

Hıyar aşılanı mı kabağa, yapn var mı? Bitkinin ömrü ve meyve tutumu, hastalıklara dayanımı nasıldı?

halcur 04-01-2025 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1535100)
dut ağacına üzüm aşılanabiliyor mu veya güle patlıcan ?

Deneyen varsa paylaşsa keşke.

CornusMas 16-01-2025 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1626907)
Üzerinden çok zaman geçmiş ama yine de sormak istiyorum, meyve aldınız mı?
Meyvesi nasıldı?

Ayva ve armutun uyumu iyidir. Ben ayva anacına defalarca armut aşıladım. Hiçbir sorun olmadan bolca meyve aldım. Ancak ayvanın ömrü genel olarak kısa. O nedenle pek tavsiye etmem. Anaç olarak ahlat üzerine armut da çok uyumlu. Anacın ömrü ve kuraklığa dayanımı da son derece iyi.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1626909)
Deneyen varsa paylaşsa keşke.

Dut ağacına üzüm aşısı olmaz. Dutun taksonomideki familyası Moraceae, üzümün familyası ise Vitaceae. Anacın ve aşı kaleminin en azından Familya düzeyinde aynı grupta olmaları gerekir.

Ayrıca güle patlıcan aşılanmaz. Gülün familyası Rosaceae, patlıcanın ise Solanaceae.

Kabak ve salatalığın her ikisi birbirine aşılanabilir. Her ikisi de Cucurbitaceae familyasındandır.

NOT: taksonomik familya uyumu genel kabul görmüş bir kuraldır ama istisnaları olabilir. "Şu şuna aşılanabilir mi?" şeklindeki sorularınıza bu kontrolle %90 doğru cevap alırsınız. Fakat aşı uyumu iyi mi olur bunu daha detaylı araştırmak gerekir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025