agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Aşılama teknikleri (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/11476.htm)

yeşilyayla 09-03-2012 13:15

avakado aşısı nasıl yapılır

sayın tekin, sayın selahattin yılmaz,
2 yıllık genç avakado fidanım var aşılamak istiyorum.hangi aşıyı hangi zamanda yapmalıyım?

gtatas 09-03-2012 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 915899)
Aşı yapacak arkadaşlar hamngi bitkiye aşı yapacaklarsa kalemlerini mart ayına kadar alıp buzdolabında sebzelikte (+4 C) saklasınlar. Nisan ayı içerisinde havanın müsait olduğu günlerde aşılarını yapabilirler. Kalemi bu mevsimde alıp saklamanız aşıda başarınızı oldukça artıracaktır.

Selahattin bey bu zeytin ve meyve çeşitleri için uygun mudur?

junior 10-03-2012 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 922472)
Alt dallar daha yaşlı olduğu için büyümeye değil meyvelenmeye ağırlık verir. Üst dallar sürekli büyümeye yönelliktir. Budanmadığı sürece sürekli boylanmaya gider ve meyve verimi olmaz.
Üst dallardan alınan kalemler geç meyveye yatar. Alt dallardan alınan kalemler aşıladığınız yıl meyve verebilir.

bu kiraz-vişne için mi geçerli yoksa her meyve ağacı için mi?

Harun Parlak 10-03-2012 19:31

Her meyve ve ağaç için geçerli. Süs amaçlı kullanılacak ağaçlarda piramit yapı oluşturulacaksa üst dallardan alınır yayvan oluşturulacak sa alt dallardan. Meyve alınmak isteniyorsa alt dallardan kalem alınması meyve verimini artırır.

dedebag 20-03-2012 15:58

aşılama bu kadarmı kolay anlatılır

Tekin Bey, çok güzel bir çalışma olmuş, teşekkürler. Herşey sade ve açık anlatılmış. Harika kolay öğrenme sağlıyor:)

Kolistirva 21-03-2012 14:06

Sevgili moderatör, verdiğin bu bilgiler için çok çok teşekkür ederim.

Benim sormak istediğim aşılamayla ilgili farklı bir soru var.
Bu aşılama misal vereyim.

Ceviz ve Ceviz ağacına mı yapılır?
Yoksa herhangi bir ağaçtan, başka ağaca yapabilir miyiz?
Ben karadenizde ikamet ediyorum, burada suda yetişen, karadenizlilerin "kızlı ağaç" dedikleri ağaç çeşidi var. her yerde doğal olarak fidan verip çıkıyor. Hızlıda büyüyor. Mesela o ağacı kesip belirli bi yerinden, herhangi bi meyve aşılasak çıkar mı?

Başka bir konuda daha sizden bir şey rica edeceğim.
İnternette, Türklerin yapığı çok az sayıda uygulama vidyoları var, fakat yabancıların bu konuda bir çok vidyosu mevcut " grafting" diye. Bunları türkçe alt yazı koyarak internete atmanız bizim gibi insanlara büyük bir hizmet olur.

Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.

Harun Parlak 23-03-2012 22:01

Aşılanacak anaç ile aşılanan kalemler aynı familyadan farklı türler ile bir birlerine yapılabilir.
Kızılağaç 'a sadece fındık deneyebilirsin ya da huşgillerden herhangi bir meyvesiz ağç aşılanabilir.
Kolay gelsin.

esenboğa 04-04-2012 08:39

Merhabalar,

Bahçe konusunda henüz yeniyim ve hafta sonu ankarada 20 fidan aldım ve diktim.

Tohumdan yetiştirmek daha mı iyidir yoksa bu şekilde alıp dikmek mi ?

adacık 05-04-2012 13:00

Geçen sene taşındığımız evin bahçesinde bayağı yaşlı can eriği ve elma ağacı var. Eriğin cinsini beğenmedik, çok ekşi ve iri, yaz ortasında da birden yumuşuyor meyveler. Ağacın gövdeden çıkan dalları tamamen kesip, mürdüm eriği aşılayabilir miyiz. (sanırım kakma aşı yöntemini ile şubat-mart gibi uygulamalıyız) kaç kalem kullanmak gerekir. Bir de aynı şekilde verimsiz olan elma ağacımızı da daha kaliteli bir elma ile aşılayarak tamamen başka bir ağaca dönüştürmek mümkün müdür. Teşekkürler.

kurtulus09 11-05-2012 12:12

ceviz fidanına göz aşısı yaptım ama tutturamadım bi türlü

Archer 04-06-2012 22:10

Arkadaşlar Defne ağacına ne tür ağaç aşılayabilirim. Bu konuda bilgisi olan varsa çok sevinirim. saygılar.

mrt42 13-08-2012 14:08

*** arkadaslar içanadolu bölgesi konya için ceviz asısı ne zaman olr

MazI 14-08-2012 15:22

hocam yapcagın aşı türüne gore degisir...mesela yarma aşı ilkbahar basında,goz ası ise temmuz-agustos aylarında yapılıyor...

hatipali74 15-08-2012 03:21

Erik, Kayısı, Kiraz, Ceviz gibi meyve ağaçlarında Ağustos ayında yapılan aşı hakkında bilgi arıyorum. Bu mevsimde yapılacak göz aşısında nelere dikkat edilmeli, yongalı mı aşı yapmak gerekir.Bilgisi olan arkadaşlara teşekkür ederim...

Harun Parlak 15-08-2012 08:16

Patlamaya hazır göz var ise yongasız, Patlamaya hazır göz yok ise yongalı. Kısacası kalem aldığınız türden transfer edeceğiniz üreme noktası taşıyor omalısınız. kolay gelsin.

Kivi111 28-08-2012 12:50

Arkadaşlar bizim köyde kayalık bir yerde riskli bir yerde bitmiş defne ağacı bulunmakta. Biz bahçemizde de istiyoruz. Acaba o ağacı hangi ağaçlara aşılayabiliriz?

hikmet7151 28-08-2012 13:24

sevgili tekin t aşı yaparken aşı materyalinin altında odunsu kısmın kalmasının hiçbir sakıncası yoktur

hikmet7151 28-08-2012 13:28

ceviz ve kestane aşıları en zor tutan aşılardır ancak gerekli şartlar sağlanırsa herhangi bir problem yaşamazsınız şartlardan kasıt 1 HAVA SICAKLIĞI 22 ila 25 derece olmalı aşılamanın diğer şartlarını biliyorsunuzdur soracağınız varsa yardıma hazırım

hikmet7151 28-08-2012 13:33

aşı yongalı da olur yondasız da ben size yongalı aşı tavsiye ederim daha kolaydır aşı kallus oluşturabilmesi için her iki materyalin kabukları alt ve üst mutlaka çakışmalı boşluk olmamalıdır ayrıca güneş ışınlarından korursanız ve sıcaklık uygun ise 15derece altında kallus oluşmaz

milne 27-12-2012 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi junior (Mesaj 915060)
ben de teşekkür eder ve bir de çok önemli soru soracağım. Yine forumdan, Kütahya'dan Bayram Kaptan beyin yazdığından okuduğum kadarıyla:

"Eğer sürgünün uç kısmından aşı kalemi veya gözü alınmış ise o ağaç az verimli oluyor vede geç meyveye yatıyor.büyüme eğiliminde oluyor.Eğer aşı kalemi sürgünün ortalarından alınmışsa meyveye beklenen zamanda yatıyor.Eğerki sürgünün alt kısmına yakın yerden alındıysa çok verimli oluyor."

bu anlatılanlar kiraz için yazılmış. bence çok ilginç olmakla beraber diğer meyve ağaçlarında da geçerli mi diye bilenine sormak istiyorum.

5 yıl önce yaptığım aşılardan bir çeşit granny smith elma ve ismini bilmediğim bir armut ağacım var aşıdan sonra da çok iyi gelişim gösterdiler armut 3 senedir veriyor ama üzerinde 6-7 adetten fazla olmuyor her sene budama ma rağmen resmen kavak ağacı gibi uzayıp gidiyor öyle ki 1 metre olan sürgünleri bile var , elma ise daha hiç vermedi üzeri olduğu gibi sürgün ve 2 ağaçta da geleceğe dönük meyve gözleri yok denecek kadar az zamanında aşının çubukları da bir tanıdıktan istek üzerine gelmişti muhtemelen söylendiği gibi uç sürgünlerden alınmış çubuklar tabi o zamanlar iyice acemiydim böyle bir durumun olduğunu bilmiyordum burada okuduğum mesajlarda anladım durumu öncelikle bu bilgiyi verene çok teşekkürler ediyorum.

Armudu kesip alttan tekrar aşılamayı düşünüyorum elmayı da yoğun bir şekilde budadım 2 sene daha gözlemlemeyi düşünüyorum olmazsa onuda tekrar aşılarım yapabileceğim başka bir yöntem de yok sanırım.

O yüzden bu bilginin hayati bir önem taşıdığını düşünüyorum çünkü aradan 4-5 sene geçip mağdur olma durumu yaşanıyor benim yaşadığım gibi, şimdi alacağımız sürgün yere yakın dalların meyve gözlerinin ucunda olan sürgünlerden mi olması önemli olan, üst dallar ve sürgün olan dallar bu sorunu teşkil ediyor anladığım kadarıyla bir de gözün oldukça aşağı tarafı denen durum mesela 50 santimetrelik bir çubuk kestik bu çubuğun başlangıç noktasını ''0'' cm noktası farz edelim ve gittikçe küçülen uç noktasına ''50'' cm farz edelim alacağımız aşı çubuğunun 0-10 cm aralığında ki bölge dolaylarında mı olması lazım
benim anladığım böyle ve aşağı meyve dallarının ucundaki sürgünlerden alacağız aşı çubuklarını hocalarımız cevaplarsa çok sevinirim.

Harun Parlak 31-12-2012 18:13

Selahattin Yılmaz beyin uygulamalı video anlatımı.

milne 01-01-2013 20:25

Selahattin Beyin bu videolarını defalarca kez seyrettim umarım anladığım gibidir herşey, teşekkür ederim.

junior 16-01-2013 07:24

sayın bilgi sahibi üyelere sormak istediğim bir husus var.

bu tarif edilen aşılar küçük ve orta çapta ağaçlara uygulanabiliyor, sorun yok, ama ya tomruk çapına gelmiş ağaçlara ne yapılabilir.
benim problemim kestanelerle. 40-120 cm arası çapta kestane ağaçları neredeyse sıfır kalite kestane veriyor. kaliteli ve yüksek verimli kalemlerle aşı yapmak istiyorum. ama ağaçların kabukları çok kalın ve lifli, içi hasır gibi. tipik anaç-kalem ilişkisi görünmüyor. dış kabuk şu şekilde.
http://gicl.cs.drexel.edu/wiki-data/...insaw_Cut1.jpg

http://thumbs.dreamstime.com/thumbla...19532NWId8.jpg

dış kabuğu bu şekilde olan ağaca nasıl aşı yapılır.

ayrıca birşey daha sormak istiyorum. bu kestane ağaçları tepe kesimi yapılırsa kavak gibi kesiğin yanından patlayıp sürmüyor. tüm gövdeyi çürütüp kökten sürüyor. en azından ben böyle anlıyorum. böyle olunca da bitki kuvvetli kökün büyük kısmını yok ediyor, ufak bir kök kısmından o küçük olarak oluşturduğu gövdeyi besliyor. bu da tekrar eski gücünü alması için yıllar gerektiriyor. mesela kavak 2 yılda eski tepe şekline ulaşırken kestanede bu yıllar alıyor. acaba özel bir kesme şekli veya tepesini macunlamak filan mı gerekiyor ki kesiğin yanından patlayıp sürsün. veya kesiğe gübre hormon vb. şeyler mi sürülmeli(köklendirmek için hormondan aklıma geldi)

ve yine bu sebepten aşı kaleminden de şüpheleniyorum tutmayacağına dair. yani tepesini kurutuyor. kaleme doğru su yürütmüyor galiba. ve dediğim diğer sebep; dış kabuk çok kalın ve anaç-kalem uyuşmasına yol açabilir. bu 2 değindiğim konuyu açıklayan çıkarsa sevineceğim. öbür ay aşılamak istiyorum bunları. şimdiden teşekkür ederim.

Harun Parlak 19-01-2013 10:39

Bu kütüklere aşı kalemi kaynamasını sağlaman mümkün değil . balta ile kesilmiş olsaydı kesin sürgünler verirdi motor ile kesilen ağaçlarda genellikle sürgün vermiyor. eğer sürgün verirse yeni sürgünlere aşı yapabilirsiniz. Kolay gelsin

Selahattin Yılmaz 20-01-2013 00:56

Fidan ve Ağaç aşılama - Ceviz ağacında çeşit değiştirme aşısı - 11. Bölüm - YouTube bu aşıyı (Kabuk altı aşı) deneyiniz. Diğer türlerle o kalınlıkta sonuç alma olasılığınız çok az.

junior 20-01-2013 03:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 1087854)
..balta ile kesilmiş olsaydı kesin sürgünler verirdi motor ile kesilen ağaçlarda genellikle sürgün vermiyor...

bunun sebebi nedir. kullanılan yağ mı yoksa oluşan ısı mı yoksa ikisi birden mi( yağın ısı ile beraber gövdeye nüfuzu) ya da başka birşey.

ve acaba kol testeresi de olur mu balta yerine (ona göre keseceğim.)

( sayın tekin bey ve sayın selahattin beye cevaplar için teşekkür ederim)

göksel38 20-01-2013 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 1088210)
Fidan ve Ağaç aşılama - Ceviz ağacında çeşit değiştirme aşısı - 11. Bölüm - YouTube bu aşıyı (Kabuk altı aşı) deneyiniz. Diğer türlerle o kalınlıkta sonuç alma olasılığınız çok az.

selahattin bey görüntüde kullandığınız içine toprak doldurduğunuz malzeme nedir acaba onun yerine hastanelerde rontgen flimi çekilen malzeme kullansak olurmu aşıya zarar verirmi

Harun Parlak 20-01-2013 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi junior (Mesaj 1088239)
bunun sebebi nedir. kullanılan yağ mı yoksa oluşan ısı mı yoksa ikisi birden mi( yağın ısı ile beraber gövdeye nüfuzu) ya da başka birşey.

ve acaba kol testeresi de olur mu balta yerine (ona göre keseceğim.)

( sayın tekin bey ve sayın selahattin beye cevaplar için teşekkür ederim)

Sizin dip kütükler ağaç kesim zamanı sonbahar da yapmış olmalısınız. Bu yüzden kambium da yaşam faal olmadığından yapacağınız aşılar kaynama yapmayacaktır.
Bu tür kalın ağaçların sürgün verdiklerinde çok kuvvetli sürgün verirler bu kuvvetli sürgünlere yapacağnız aşılar daha hızlı kaynama yapacağı gibi hızlı gelişcektir.
Yok İlla da bu tür kütüklere yapacaksanız aşı da kalem aşı zamanı Şubat Mart bölgelere göre Nisan da olabilir. Bu zamanda kesimi yaptığınız anda aşılamayı yapmalısınız. Ayrıca kesim yaptığınız da el testeresi ile kesim yapsanız da keskin bir bıçak ile temizlemelisiniz.
Yukarıda kesimini yaptığınız ağaçların kabukları kambium dan ayrıldığı için aşılarınız kesinlikle kaynama yapmayacaktır.

Motor ile kesilen ağaçlar da neden sürgün vermediğini kesin olarak bilmiyorum ama büyük ihtimal testere kesiği ile bıçak kesiğinin insan derisinde bile kaynama farkı çok çok fazla sanırım yırtılmadan dolayı olabilir. Ayrıca ağaç kesme motorunda ki yağlar da kabuk ve kambium arasına girdiğinden yaşamsal alanı ayırmış olduğundan da olabilir. Umarım aydınlatıcı olur iyi akşamlar dilerim.

Lilium 20-01-2013 23:20

Motorlada kesilen ağaç sürgün verir, sürgün verip vermemesi motorla kesimin bir ilgisi olacağını düşünmüyorum, buna benzer kendi yaşadığım tecrübelerde var, gençleştirilmesi yapılan onca ormanlarımız var bunlar hep motorlu testerelerle kesiliyor. İki yıl önce köyümüzdeki ormanlıkta gençleştirme çalışması yapılmıştı tümü patlayıp filizlendiler.
İncir ağacımı erik ağacımı zeytin ağacımı motorlu testereyle kestim hepsi de patladı.

Archer 21-01-2013 00:06

Merhabalar, havalar mevsim normallerinin üzerinde gidiyor. erikler çiçek açmak üzere,
Ben de bunları göz önünde bulundurarak yapacağım aşılar için bugün aşı kalemlerini hazırlayıp önce hafif nemli kağıt havluya sardım daha sonra buzdolabı poşetlerine
koyarak, buzdolabının sebzelik bölümüne koydum. Bunları ne kadar süre bekletebilirim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025