agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Aşılama teknikleri (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/11476.htm)

mustafa01 10-11-2015 09:24

Göz aşısı

Merhaba bahcede cekirdekten yetismis 2.5 m boyunda bas parmak kalinliginda erik var.daha önce hic asi yapmadim.bu eriğe göz aşısı yapmak istiyorum.internetten baya okudum.

benim tecrübeli arkadaslara sormak istediğim ayni gövde üzerine birden fazla göz aşısı yapilir mi?

mesela 3 göz kesip ayni bedene aşilasak..aşıyı yaptıktan sonra üst tarafi kesmek şart mi ? Aşı tuttuktan sonra kessek olur mu ?

malina 10-11-2015 13:58

3-4 farklı erik aynı ağaçta mı olsun diyorsunuz? Yanılmıyorsam Güler yapmıştı...

heyyamola 12-11-2015 00:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa01 (Mesaj 1419389)
Merhaba bahcede cekirdekten yetismis 2.5 m boyunda bas parmak kalinliginda erik var.daha önce hic asi yapmadim.bu eriğe göz aşısı yapmak istiyorum.internetten baya okudum.

benim tecrübeli arkadaslara sormak istediğim ayni gövde üzerine birden fazla göz aşısı yapilir mi?

mesela 3 göz kesip ayni bedene aşilasak..aşıyı yaptıktan sonra üst tarafi kesmek şart mi ? Aşı tuttuktan sonra kessek olur mu ?

Sorunuz burada cevaplanmış.

ngzs 16-02-2016 01:11

çiçek açmaya başlamış erik ağacından aşı kalemi alınır mı ?

Muda 16-02-2016 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ngzs (Mesaj 1440401)
çiçek açmaya başlamış erik ağacından aşı kalemi alınır mı ?

Ağaçların bütün dalları aynı zamanda çiçeklenmemekte. Bu nedenle uyuyan gözlerin bulunduğu dallardan aşı kalemi alabilirsiniz.

ngzs 16-02-2016 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1440541)
Ağaçların bütün dalları aynı zamanda çiçeklenmemekte. Bu nedenle uyuyan gözlerin bulunduğu dallardan aşı kalemi alabilirsiniz.

uyuyan dallardan çelik alıp suya koysam köklenir mi

hakanersoz 17-02-2016 20:13

Çok büyük olasılıkla köklenmeyecektir.

ngzs 15-05-2016 11:16

Anacın ince olduğu ceviz ağacına kalın olan uyanmamış kalemi aşılamak için hangi yöntemi uygulamalıyım?

ayazkapli 15-05-2016 18:41

En iyi yöntem yarma aşıdır.

jack1020 13-07-2016 13:16

aşı malzemeleri

Arkadaşlar,
Aşı yapmak için illaha aşı bandı,aşı çakısı ve aşı macunu gereklimidir...
bunların yerine neler kullanılabilir...örneğin maket bıçağı,selobant,streç film,çamur gibi...
şimdiden teşekkürler

delta4579 30-10-2016 21:22

Birçok aşı çeşidini denedim benim favorim yongalı göz aşısı.
bütün meyve türlerine uygulanabiliyor.
senenin 6-7 ayı yapılabiliyor.
ince kabuklu ağaçlara kolaylıkla yapılabiliyor.
anacın ve aşının kabuk vermediği zamanlarda da yapılabiliyor.
aşı yeri çok güzel kaynıyor , hatta birkaç sene sonra aşı yeri zor farkediliyor.
aşıdan sonraki yan dallar geniş açılı çıkıyor.

]

Muda 09-11-2016 13:28

Kara dutta kabuk altı aşısı

5 Eklenti(ler)
Bahçemde bulunan beyaz küçük dut ağacını durgun göz aşısı ile aşıladık. Ancak önceki kış nedeni ile sanırım aşıların hiç biri tutmadı. Bu yıl yarma aşı yapmak istemediğim için kabuk altı aşısı yaptım. Tutmaz ise çıkan sürgünlere aşı yapmak için. İlkbaharda ağaçlara su yürümeye başladığı zaman dut ağacını kestik. Su çıkmaya başladı. Bir haftayı geçkin bir zaman sonra yeniden kestik. Hala kısmen de olsa su çıkıyordu. Birkaç defa yıkadıktan sonra kabuğu sadece bir defa keserek kabuk ile ağaç arasını esnettim. Ağacın kambiyum dokusuna zarar vermeden hazırlamış olduğum kalemleri kabuk ile ağaç arasına yerleştirdim. Ağacın büyük kısmına ekşi karadut iki tane kalem yerleştirdim. Küçük olan dalına da iki tane tatlı karadut yerleştirdim. Ekşi karadutun iki tanesi de tutmasına rağmen bir tanesi toprağı alınca tam kaynaşma olmadığı için öldü. Diğeri ise iyi oldu. Tatlı karadut da bir kalem tuttu.

Eski resimleri görünce burada anlatmak istedim.

Eklenti 632583

Eklenti 632584

Eklenti 632585

Eklenti 632586

Eklenti 632587

Muda 09-11-2016 14:02

2 Eklenti(ler)
Eklenti 632591

Eklenti 632592

Ağacın büyük kısmına ekşi karadut iki tane kalem yerleştirdim. Küçük olan dalına da iki tane tatlı karadut yerleştirdim. Ekşi karadutun iki tanesi de tutmasına rağmen bir tanesi toprağı alınca tam kaynaşma olmadığı için öldü. Diğeri ise iyi oldu. Tatlı karadut da bir kalem tuttu.

Muda 09-11-2016 14:07

4 Eklenti(ler)
Eklenti 632593

Eklenti 632594

Eklenti 632595

Eklenti 632596

Bunlar tatlı karadut resimleri. Daha küçük olmasına küçük dalda yetiştiği halde büyük kalemden ve büyük daldan çıkan hayatımda gördüğüm en hızlı büyümeyi yapan karaduta yetişti ve geçti.

Muda 09-11-2016 14:13

3 Eklenti(ler)
Eklenti 632597

Eklenti 632598

Eklenti 632599

Yabancı kaynaklarda kabuk altı aşısının üç yıl kadar korunması gerektiği yazıyordu. Çok çabuk kırılacağı için sanırım.

Muda 09-11-2016 14:35

5 Eklenti(ler)
Ben rüzgardan veya kuşlardan zarar görmemesi için kaya yanında olmasına rağmen her iki aşıyı belirli bir yükseklikten kestim. Ağaç küçük olmasına rağmen oldukça yaşlı. İki yıl budama yapınca biraz gübre ve su verince iyi atak yaptığını düşünüyorum. Yara yerlerini nasıl kapatıp kapatmayacağını bir kaç yıl içinde görebilirsek resimlerim. Umarım bir sıkıntı olmaz. Ekşi karadut ve diğer dut çeşitlerinden mümkün olduğunca yetiştirmek istiyorum.

Eklenti 632602

Eklenti 632603

Eklenti 632604

Eklenti 632605

Eklenti 632606

AŞICI ŞAKİR TÜR 01-04-2018 19:01

Odunsu kısmın kalmasında kesinlikle bir sakınca yok, zaten kabuk odundan ayrılma tavına geliş ise odunlu çıkartmak çok zor iş, yani direk kabuk çıkartmak daha kolay ama iç tarafta gözün hemen altında bir noktacık var (büyüme konisi) o kesinlikle orada olmalı değilse aşı tutmaz, işte yongalı (odunlu) aşı burada önemli o koni içeride sağlam kaldığı için sadece kambiyum dengesini sağlayın her zaman aşı tutar, ama kışın yaparım derseniz o da bahara uyanır, deneyin görün.

AŞICI ŞAKİR TÜR 01-04-2018 19:09

Kambiyum

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 332594)
Tekin hocam, aşılamada çok önemli olarak üstüne basa basa vurguladığınız, meşhur kambiyum tabakasını çok güzel gösteren 2 resim buldum. Ağacın kesilen kısımlarında, bir türlü ayırt edemediğim için size de sormuştum. Şimdi daha netleşmiş oldu. Umarım faydalı olur.

Beyefendi kambiyum konusunda bir püf noktası söyleyeyim, bazen aşı yapılacak kalem anaça göre ince olabiliyor, işte burada mantık işbaşı yapıyor, iki üç milim çapraz koyarsanız kalemi o zaman yüzde yüz kalemin anaç kambiyumunu her hangi bir noktadan yakalamış olursunuz. Hava almayacak şekilde sararsanız garanti tutar aşınız.

devrann 01-04-2018 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AŞICI ŞAKİR TÜR (Mesaj 1535860)
Beyefendi kambiyum konusunda bir püf noktası söyleyeyim, bazen aşı yapılacak kalem anaça göre ince olabiliyor, işte burada mantık işbaşı yapıyor, iki üç milim çapraz koyarsanız kalemi o zaman yüzde yüz kalemin anaç kambiyumunu her hangi bir noktadan yakalamış olursunuz. Hava almayacak şekilde sararsanız garanti tutar aşınız.

Merhaba
Peki anacı ortadan delip yani üstten matkapla, kalemi o boşluğa yerleştirsek,anacın kaleme göre kalın olduğu durumlarda işe yaramaz mı ?Birde duta üzüm aşılanabiliyormuş bilginiz var mı ?

tarku 06-04-2018 19:37

Merhaba,
Dün bahçemde aşıları tutmamış ve oldukça büyümüş m 106 anaçlarına kabuk altı aşı yapmayı denedim. Bu aşıların tutup, tutmadığı kaç günde belli olur? Tutan aşıların bağlarını ne zaman çözeyim? Son soru (valla son) birden fazla kalem aşıladım bunları ne zaman teke düşürmeliyim ya da düşürmeli miyim?

Toprakhasreti 15-04-2018 01:13

İyi akşamlar.

15 şubat'ta 2 senelik, tohumdan yetiştirilmiş duta yarma aşısı ile şah dut aşıladım. Kalemleri geçen sene aralık ayında kesip, buzdolabında sakladım. Onlarda iki senelik. Bugüne kadar kalemlerde bir (pozitif) gelişme yok, hatta bir kuruma var gibime geliyor, ama aşı yerlerinin altında, yani anaçta tomurcuklar oluşmaya başladı. Kurumuşlarsa, nerde yanlış yaptığımı söylermisiniz? İlk defa denedim. Teşekkür ederim..

Muda 15-04-2018 09:07

Kalem aşısında kural kalemlerin sulanmaya başlaması yani uyanmaya başladığı zaman. Siz kışa girerken aldığınız için kalemlerde su yok. Ancak bekleyin belki uyanır. Yaptığımız durgun göz aşılarının olup olmayacağını umutla bekliyorum. Elmalarda yapraklar göründü.

Dut aşısında cevizde olduğu gibi aşı yapacağınız yerin yukarısından kesip acı suyunu akıtmak gerekiyor. Bir hafta sonra biz ikinci kesim yapıp aşı yaptık. Ekşi karadut ve tatlı karadut aşılarının ikişer aşıdan birer tanesi tuttu. Yyukarıda yapım aşamalarımın resimleri var.

Toprakhasreti 01-05-2018 00:13

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1537416)
Kalem aşısında kural kalemlerin sulanmaya başlaması yani uyanmaya başladığı zaman. Siz kışa girerken aldığınız için kalemlerde su yok. Ancak bekleyin belki uyanır. Yaptığımız durgun göz aşılarının olup olmayacağını umutla bekliyorum. Elmalarda yapraklar göründü.

Dut aşısında cevizde olduğu gibi aşı yapacağınız yerin yukarısından kesip acı suyunu akıtmak gerekiyor. Bir hafta sonra biz ikinci kesim yapıp aşı yaptık. Ekşi karadut ve tatlı karadut aşılarının ikişer aşıdan birer tanesi tuttu. Yyukarıda yapım aşamalarımın resimleri var.

Teşekkür ederim. Bir fidanımın tam aşı yerinde bir sürgün (?) gelişiyor..Aşı yerini beyaz bantla sardığım için, sürgünün kalemden veya anaçtan olup olmadığını göremiyorum. Fark ettiğim sadece, bu sürgünün, aşının alt taraflarında yetişen sürgünlerden daha hızlı ve daha kuvvetli yetişmesi...İkinci aşıladığım fidanımdan daha bir canlanma yok. Sadece fark ettiğim, kalemin üzerindeki bulunan tomurcukların halen yumuşaklıklarını korumaları

vural-can 15-10-2018 18:13

Merhaba..

Defne ağacına hangi meyve aşılanır ? Hangi mevsim olmalı ?

kızıl-çam 24-11-2018 13:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vural-can (Mesaj 1549905)
Merhaba..

Defne ağacına hangi meyve aşılanır ? Hangi mevsim olmalı ?

Defne ağacına hiçbir meyve ağacının aşılanabileceğini düşünmüyorum.
Uzak akrabası olan avokadoyla denemeler yapılmış olsa bile sonuç elde edilememiş. http://avocadosource.com/CAS_Yearboo...PG_102-105.pdf

Mevsimi değil biliyorum; ama aşılamayla ilgili bir sorum olacak.
Karaçama kızılçam veya fıstık çamı, mavi serviye de piramit servi aşılamak mümkün müdür? Eğer mümkünse hangi mevsimde, hangi yöntem kullanılmalı?
Teşekkürler

Acerkan 14-12-2018 12:26

Bu soruyu ben de merak ediyorum:)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kızıl-çam (Mesaj 1552770)
Defne ağacına hiçbir meyve ağacının aşılanabileceğini düşünmüyorum.
Uzak akrabası olan avokadoyla denemeler yapılmış olsa bile sonuç elde edilememiş. http://avocadosource.com/CAS_Yearboo...PG_102-105.pdf

Mevsimi değil biliyorum; ama aşılamayla ilgili bir sorum olacak.
Karaçama kızılçam veya fıstık çamı, mavi serviye de piramit servi aşılamak mümkün müdür? Eğer mümkünse hangi mevsimde, hangi yöntem kullanılmalı?
Teşekkürler

tarku 26-03-2019 16:38

Benim sorum belki biraz garip gelebilir. Şu paragraftakinin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum.
" Son yıllarda bazı ülkelerde MM 111 anacı üzerine M9 anacı ara aşı olarak aşılanmakta, böylelikle MM111 den daha bodur, güçlü kök sistemine sahip ağaçlar elde edilirken her iki anacında üstün özellikleri kombine edilmektedir."

Böyle bir aşı yapıldığında; ağaçlar güçlü kök sisteminde ve m9 bodurluğunda mı oluyor? Ayrıca böyle bir fidanı dikerken, m9 aşılanmış nokta toprak altında mı kalmalı yoksa aksi mi?

ΜakûlΥenilikler 18-05-2019 07:04

Kiraz ve vişne ağaçlarıma aşı yaptım, iki adet elma ağacım vardı onlarınki gayet başarılı oldu, ama diğer aşılar uymadı, birde bu sene çok sert kış oldu kırıkkalede. Köklerede bu yıl tarçın tozu takviyesi yapacağım çok faydalıymış.

chandler06 28-06-2019 14:07

Çelikten köklendirme de güzel

SecretGarden.. 06-01-2020 06:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Harun Parlak (Mesaj 326308)
BESLEMELİ YANDAN YANAŞTIRMA AŞI
Anac üzerinde aşı yapılacak yere 3-3 cm uzunlukda yay şeklinde bir kesit açılır. Bu yayın ortasından aşşağı doğru bir dilicik, Kalem üzerinde ise ters tarafa bir dilicik açılarak dilicikler bir birine gelecek şekilde oturtulur ve kambiyumlar çakıştırılır...

Çok guzel olmus wallahıde bayıldım anlatıma hayatımda ılk defa bır agacın basıt aşılama serüvenıne kafam bastı..emegınıze saglık tekrar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025