agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni574Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-03-2006, 12:00   #1
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2004
Galeri: 574
Aşılama

Babam ile kalem aşısı denemesi gerçekleştirdik.
Zamanında öğretmen okulunda öğretmişler
Geçerliliğini tartışalım istedim.

(fotoğraflar pek iyi olmadı ama suç makinede )

KALEM AŞISI (Yaban Eriği - Kayısı)

1- Yaban eriğini yerden ~1/2m. yukarıdan düz kesiyoruz.

2- Kesilen dalın ortasını, yaklaşık 2cm kadar boyuna kesiyoruz

Eklenen Resimler

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2006, 12:01   #2
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

3-Kayısı dalının ucunu V şeklinde kesiyoruz.

4- Bu dalı boyuna kestiğimiz dalın içine yerleştiriyoruz.
Dikkat edilecek nokta; kayısının V şeklindeki ucunun kenarının, eriğin kabuğu ile düzlemde olması.

Eklenen Resimler

Düzenleyen aybala : 04-03-2006 saat 15:41
Eski 04-03-2006, 12:07   #3
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

5- Aynı şekilde diğer kenara da V şeklinde kestiğimiz diğer dalı yerleştiriyoruz.

Eklenen Resimler

Eski 04-03-2006, 12:13   #4
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

6- Hava almasını önlemek için üzerini macun ile kaplıyoruz.

Eklenen Resimler

Eski 04-03-2006, 12:14   #5
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

7- macunu muhafaza etmek için de üzerini sarıyoruz.

Eklenen Resimler

Eski 26-03-2007, 20:26   #6
rfo
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2006
allah RAZI OLSUN KARDEŞ , CANINIZA SAĞLIK

rfo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2008, 02:17   #7
Ağaç Dostu

semmasi's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2008
ben yeni bir üyeyim gerçektende çok öğretici bir konu açmışsın teşekkürler.çok ilgimi çekti.

semmasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 09:06   #8
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Degerli dostum aşınız tutar inşallah .ama o kullandığınız cam macunumu aceba.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2006, 16:33   #9
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2005
Galeri: 112
Eğitici bir sunum oldu, teşekkürler. Bu arada kayısıyı yaban eriğine aşılayabileceğimizi de öğrendik. Acaba başka hangi ağaçlar birbirleriyle bu şekilde uyumlu?

gülcicek beğendi.
hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2006, 23:52   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Eğitici bir sunum oldu, teşekkürler. Bu arada kayısıyı yaban eriğine aşılayabileceğimizi de öğrendik. Acaba başka hangi ağaçlar birbirleriyle bu şekilde uyumlu?
Verilmiş bir cevap göremedim. Ben bildiklerimi söyliyeyim;

- Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere (erik, şeftali, zerdali, kayısı, kiraz, vişne, badem)
- Yumuşak çekirdekliler yumuşak çekirdeklilere (elma, armut, ayva, muşmula)
- üzümsüler üzümsülere (üzüm, dut, incir)
- turunçgiller turunçgillere (trunç, mandalina, portakal, greyfurt)
benim bildiklerim bunlar. Sert kabukluların anaçlarını bilemiyorum. Ama Cevizde anaç olarak tohumdan yetiştirilmiş çöğürler kullanılıyor galiba

Duta üzüm aşılamak ise biraz zahmetli oluyor. Bunu gerçekleştirmek için şöyle bir yol izliyorlarmış. bahçesinde gördüğüm birisi anlattı, bende aktarmaya çalışayım;

- Dutun sağlıklı ve iştahlı bir dalı matkapla deliniyor
- Yakında bulunan, kökü topraktan beslenen asmanın taze bir sürgünü bu delikten geçiriliyor
- İçinden asma geçen delik iki tarafından hava almıyacak şekilde macunlanıyor
- dut ağacı delikleri kapatıp asma dalını beslemeye başlayınca asmanın gelişi kesiliyor

Böylece dutun köklerinden beslenen üzümler çok daha verimli hem çok daha lezzetli oluyor. Çok enteresan gelmişti bana

Birde bal kabağına karpuz aşılıyorlar, karpuzlar büyük olsun diye. Nasıl yapılıyor bilmiyorum

Düzenleyen Todor : 09-08-2006 saat 00:12 Neden: ekleme
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 14:22   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2008
Sayın TODOR

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Verilmiş bir cevap göremedim. Ben bildiklerimi söyliyeyim;

- Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere (erik, şeftali, zerdali, kayısı, kiraz, vişne, badem)
- Yumuşak çekirdekliler yumuşak çekirdeklilere (elma, armut, ayva, muşmula)
- üzümsüler üzümsülere (üzüm, dut, incir)
- turunçgiller turunçgillere (trunç, mandalina, portakal, greyfurt)
benim bildiklerim bunlar. Sert kabukluların anaçlarını bilemiyorum. Ama Cevizde anaç olarak tohumdan yetiştirilmiş çöğürler kullanılıyor galiba

Duta üzüm aşılamak ise biraz zahmetli oluyor. Bunu gerçekleştirmek için şöyle bir yol izliyorlarmış. bahçesinde gördüğüm birisi anlattı, bende aktarmaya çalışayım;

- Dutun sağlıklı ve iştahlı bir dalı matkapla deliniyor
- Yakında bulunan, kökü topraktan beslenen asmanın taze bir sürgünü bu delikten geçiriliyor
- İçinden asma geçen delik iki tarafından hava almıyacak şekilde macunlanıyor
- dut ağacı delikleri kapatıp asma dalını beslemeye başlayınca asmanın gelişi kesiliyor

Böylece dutun köklerinden beslenen üzümler çok daha verimli hem çok daha lezzetli oluyor. Çok enteresan gelmişti bana

Birde bal kabağına karpuz aşılıyorlar, karpuzlar büyük olsun diye. Nasıl yapılıyor bilmiyorum
Bu duta üzüm aşılamayı biraz daha açsak acaba nasıl olur yeni konuda elinizde foto var mı?

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 21:04   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-12-2007
Kalem aşıları baharda olur

Degerli arkadaşlar. Yeni denemeler güzeldir bende bu sene makapla aşı yapacaktım makkap arızalı çıktı bir tane yaptım ama o da tutmadı.Orada önemli olan şu anacın kabugu ile aşı kaleminin kabugu iyi çakışması lazım.
Ben yarma .ingiliz,göz ,kakmada veya kabuk denen aşıları yaparım. ve devamlı yaptıgım aşılardır.bahçem var. kiraz ,nar,elma,kayısı agaçlarım var.Bunları satamadıklarımı cins degiştirmek için aşı yapıyorum.Başarı oranı çok yuksektir.
Dikkae edilmesi gerekeni yapan herkes tutturur. kalemde en iyisi ingiliz aşısı.kalem ile aşılanacak anaç kalınlıgı aynı olursa iyi olur.yani küçük parmak kalınlıgında olursa iyi. mart ayında veya soguk olan yerde nisan ayında yapılırsa yüzde 80 tutar.Aşı makası biraz daha derin kesse (V) şeklinde hem rüzgar atmaz ve tutma oranı yükselir.Resmi çizemedim , kalem ve anaç ( / ) şekildeki gibi kesilerek ikisi birbirine yapıştırılacak. yani birbirini öpmesi lazım.Birde dış kabuklar aynı şekilde öpüşmeli yani bir tarafı kesin çakışmalı.daha sonra oynatmadan izole bant ile sarılmalı.kalemde 2 göz bırakılmalı.Fazla göz olursa tutmayabilir. GÖz aşısı ise haziran 15 ten sonra başlar temmuz ayına kadar devam eder. Daha sonra yapılan göz aşıları uyuyan göz oldugu için seneye baharda uyanır.Daha kuvvetli sürgün verir.bunuda ince lastikle baglarsanız daha iyi olur.göz aşılarıda genelde tutar. soerusu olan varsa cevaplanır.saygılar.

kovboy20 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2006, 16:59   #13
Ağaç Dostu

Baki Berk Kayalar's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2005
Galeri: 73
Gül ve kuşburnu.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2013, 20:21   #14
Ağaçsever

gülcicek's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baki Berk Kayalar Mesajı Göster
Gül ve kuşburnu.
kuşburnu ağacına gül kalemi aşıladık ama tam bilgimiz yak hangi tarihte ve nasıl şekillerde yapcağımızı elimizden geleni yaptık ama gül çeliğinde tomurcuklar fiizlenmek üzerelerdi 4 gün fln oldu sanki bugün biraz kararmış gibilerdi ( bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz?

gülcicek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2013, 13:48   #15
Ağaç Dostu

eko_'s Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülcicek Mesajı Göster
kuşburnu ağacına gül kalemi aşıladık ama tam bilgimiz yak hangi tarihte ve nasıl şekillerde yapcağımızı elimizden geleni yaptık ama gül çeliğinde tomurcuklar fiizlenmek üzerelerdi 4 gün fln oldu sanki bugün biraz kararmış gibilerdi ( bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Kuşburnu ile gül aynı familya aşı tutması gerekir.Fakat bu dönem sanki aşı için Nevşehir de zaman erken.Gül kalemi alınarak soğuk ortamda saklanarak 1 ay sonra yapılsa daha iyi olur dilcikli aşı olarak.Ya da Haziran 20 gibi göz aşı
daha mantıklı gibi geliyor.Ben bu yaz kuşburnu'na göz aşı olarak düşünüyorum.

eko_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2006, 14:47   #16
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Aşılama;

http://www.bahce.biz/bitki/bakim/asilama/asi.htm

http://www.ceviz.gen.tr/cogaltma.htm

Eski 13-03-2006, 15:11   #17
ağaç dostu

Giriş Tarihi: 10-01-2006
Galeri: 2
Sorum garip gelebilir ama o macun cam macunu mu?

gülcicek beğendi.
arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2008, 00:31   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-09-2008
dostlar selam sizlere. Foruma yeni katıldım.Amatörde olsa doğa ve tarımsal hobilerim nedeni ile birtakım sorularıma yanıt nezaketi gösterecek dostlara şimdiden teşekkür ediyorum. Pittos porrum bilindiği gibi peysaj sanatının en sorunsuz herdaim yeşil ve albenisi olan bir bitki. Bunun yetiştiriciliğinde çelikleme en çok kullanılan yöntem Ama ,sorum ??
çelik alma zamanı, bitkideki yeri ,büyüklüğü köklenme süresi nedir.
Şimdiden teşekkürler

kellecioğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2006, 15:33   #19
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

evet...bildiğimiz cam macunu
bonsai bölümünde oktars'ın şöyle bir mesajı var;
http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=366&page=2

Alıntı:
Aşı Macunları:
• Aşı bölgesini kapatarak su kaybını önler
• Aşı bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini engeller.
Sıcak macunlar:
Kullanılan materyal:
• Zift 500 gr
• Balmumu 500 gr
• İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr
• Elenmiş ince odun külü 125 gr
• Balık tutkalı 42 gr
Hazırlanışı: Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Soğuk macunlar: Soğuk macunlar, hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek kalmadan yumuşaklığının koruyan macun çeşididir.
Kullanılan materyal:
• Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
• Bezir yağı 20 gr
• Balmumu 100 gr
• Mavi ispirto 300 gr
Hazırlanışı: Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması beklenir. Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir.
http://www.tarimkredi.org.tr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=80

Eski 14-05-2007, 12:50   #20
okyanus

Giriş Tarihi: 07-05-2007
sevgili aybala eğer cam macunu oluyorsa,bir sürü zahmete katlanarak aşı macunu hazırlamaya ne gerek var.birde ben mobilyacıların kullandığı,israil tutkalını duydum sizce olurmu.

orman adamı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2011, 15:15   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-01-2011
selam arkadaşlar aranıza bu gün katıldım aşılama konusnda çok az bilgi almıştım şimdi biraz daha bilgilendim teşekür ederim bahçemde çıkan yabani meyveler var onları aşılamayı düşünüyorum bende inşallah başarılı olurum

Nuran34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2015, 03:08   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-07-2015
teşekür ederiz bilginize su bazlı boyalara 5 kg 300g göz taşı eritip katıyoruz kesilen dalları bu boyayla koruyoruz

ali64441@ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2006, 16:48   #24
Ağaç Dostu

aydolum's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2006
Galeri: 3
macun gerekli ama şart değil suyunu kolay vermeyen killi toprakta konulabilir veya toprak çamur yapılıp üzerine naylon geçirilirsede yeterli olur

aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2006, 13:26   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-04-2006
Galeri: 1
Ehem,Bir Fidan ve Fidecilik Teknikeri olarak uygun fiyata aşı yaparım...Siz isteyin yeter.Tutma garantisi veriyorum.

MesutYıldız beğendi.
trockya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2006, 13:48   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2006
acaba malta eriği (yeni dünya) gövdesine kayısı erik ya da badem aşılanabilir mi???

gülso beğendi.
ibuprofen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2006, 11:02   #27
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Gülde Aşılama

gül aşısı

Aşı İle Çoğaltma

Aşı ile çoğaltma tekniği çoğaltılması istenilen bitkinin bir parçasını anaç olarak kullanacağımız başka bir bitki ile kaynaştırarak tek bir bitki olarak geliştirme tekniğidir.

Bitkinin toprak üstü kısmını yani gövde ve dalları oluşturacak kısma kalem veya göz denir.

Bunlardan kalem üzerinde birkaç uyur göz bulunan dal parçasıdır. Bu parçanın göz olarak alınması halinde tek bir gözden oluşan bir parça söz konusudur.

Yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına ise anaç denir.

Aşılama yöntemleri kalem aşıları ve göz aşılarıdır. Türlere göre aşılamada başarı alanları çok farklılık gösterir.

Resim 5. gül aşı parselinden bir görünüş

Resim 6. Gülde Aşılama

a) Aşı bıçağı ile kalemden gözün çıkarılması

b) Kalemden çıkarılmış aşı gözü

c) Anaç üzerinde aşı bıçağı ile T şeklinde çizik açılması

d) Açılan T’ye gözün yukarıdan aşağıya doğru yerleştirilmesi

e) Anaca yerleştirilmiş göz

f) Aşı yerinin bağlanması .

Üzerinde birkaç tomurcuk bulunan ve kalem adı verilen bir parçanın kullanılarak yapılan aşı çeşidine kalem aşıları denir.

Kalem aşıları daha çok iğne yapraklı bitkilerde değerli varyetelerin çoğaltılmasında kullanılır.

Bir çok kalem aşısı metodu vardır.

Üzerinde bir göz veya tomurcuk bulunan küçük bir kabuk parçasından alınan bir kalem kullanılarak yapılan aşılama yöntemine göz aşısı denir.

Bu yöntemle bir bireyden çok sayıda göz alma olanağı vardır. Bu nedenle göz aşısı metodu kıymetli bitkilerin ve güllerin üretilmesinde ekonomik ve amatör yetiştiricilerinde kolaylıkla uygulanabileceği aşı yöntemidir.

Göz aşıları da sürgün göz aşıları ve durgun göz aşıları olmak üzere 2 çeşittir.

Sürgün göz aşılarında anaca yerleştirilen göz o yıl içinde sürgün verir. Genelde Nisan- Mayıs aylarında yapılan aşılardır.

Durgun göz aşılarında ise gözler o yıl uyur halde kalırlar ve ancak ertesi yıl sürerler.
Haziran – Temmuz - Ağustos ve Eylül aylarında durgun göz aşısı yapılır.

Güllerde durgun göz aşısının yapım aşamaları şöyledir:

• Anaçta aşı bıçağıyla T şeklinde çizik açılır ve kabuk hafifçe kaldırılır.

• Kalemden aşı bıçağı ile göz (Yaprak sapı ile birlikte) çıkarılır.

• Çıkarılan göz anaçta bulunan T şeklindeki bölgeye yukarıdan aşağıya doğru itilerek yerleştirilir.

• Daha sonra aşı yeri düzgün bir şekilde aşı bağı ile bağlanır.

Resim 7. Doğrudan torbaya dikilmiş anacın aşılanmış hali.

Kaynak: Konya Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Yetiştiricilik Teknik Bilgileri

Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-10-2006 saat 19:26
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 08:44   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-04-2010
selamlar ben 27 yaşındayım ve samsun da yaşıyorum

Merhaba arkadaşlar ben yeniyim ama çok meraklıyım benim bahçemde vişne ağaçlarım var ve ben her dalında farklı bir meyvesi olsun istiyorum sanırım bu aylarda sadece göz aşısı yapılır ben dün vişne ağacıma nar aşıladım göz aşısı yöntemi ile 2 gün oldu ama aşıladığım göz solgunlaşmış acaba tutmadımı **** nasıl anlarız ne kadar zaman da anlaşılır tutup tutmadığı? bir de bana önerileriniz olursa sevinirim vişne ağacımın her dalında farklı bir meyve olsun istiyorum .. başarırsam çok güzel bi görüntü olucak eminim..

osamados Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 14:23   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-04-2010
Sayın osamados, vişneye nar aşısı olmaz, bunu ancak kendi cinsinden olan meyve aşılayabilirsin (Kiraz, erik, kayısı Vb. gibi)

Mehmet Ertop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 00:42   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osamados Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar ben yeniyim ama çok meraklıyım benim bahçemde vişne ağaçlarım var ve ben her dalında farklı bir meyvesi olsun istiyorum sanırım bu aylarda sadece göz aşısı yapılır ben dün vişne ağacıma nar aşıladım göz aşısı yöntemi ile 2 gün oldu ama aşıladığım göz solgunlaşmış acaba tutmadımı **** nasıl anlarız ne kadar zaman da anlaşılır tutup tutmadığı? bir de bana önerileriniz olursa sevinirim vişne ağacımın her dalında farklı bir meyve olsun istiyorum .. başarırsam çok güzel bi görüntü olucak eminim..
Sn. osamados,

''Vişneye nar aşıladım göz aşısı yöntemiyle 2 gün oldu aşıladığım göz solgunlaşmış'' diyorsunuz.

Bu cümleyi anlıyamıyorum. Yani göz aşısı yapalı 2 gün oldu. Ve 2 gün sonra uyanan göz solgunlaştı, anlıyorum.

Zira aşılanan göz uyanamamış olmalı.

Vişneye nar aşılanır mı? Aşılanır. Nelere aşılamadık ki. Tutar, büyür meyve bile verir. Ama ya aşı uymsuzluğu gösterir, ya ömrü az olur ya da çok az meyve verir. En önemlisi meyve gerçek tadında olmaz. Ama deneme denemedir. O da tecrübedir.

Bence vişnenin bir dalını bırakın _tohumlamada iyi oluyor_ diğer dallarına iki üç çeşit kiraz aşılayın, hem bol olur.

Aşılama işini 'kabuk altı çoban' yaparsanız daha oranlı olur. Hatta bir dala üç aşı yapabilirsiniz.

Kolay gelsin

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
aşı makası, aşılama

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025