agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni43Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-03-2013, 22:14   #1
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2008
Masanobu Fukuoka'nın izinde...

Masanobu Fukuoka'nın izinde...

Herkese Selamlar,
Geçen sene Ayvalık civarında (gömeç) bir yer almıştım. Uzun bir süredir araştırıyorum ne yapsam ne etsem diye. Bu süreçte agaçlar.net sayesinde hayatımda duymadığım ve bilmediğimi birçok şeyi öğrendim:

Kompost yapımı, EM, Fukuoka'nın doğal tarımı, permakültür, pestisitlerin, toprağı devamlı sürmenin zararları, allelopatik bitkiler, soluncanların faydaları, malçlama, tohum çimlendirme vs vs.

Bazen gittiğiniz yer kadar yolculuğun kendisi de önemlidir ya, benim için yolculuk hayli keyifli geçiyor.

Monokültür tarımın bana göre olmadığına karar verdim. Aynı çeşitten yüzlerce fidanı dik, hizaya sok, sonra uğraş dur çok mantıklı gelmedi bana.

Son dönemde kafamda meyve ormanı gibi bir düşünce oluştu. Ceviz, badem, altlarında fındık, ayva, nar, dut, elma, erik, armut vs. boylarına ve birbirine gölge etmeyecek şekilde konumlandırılacak. Kenarlarda çalımsı bitkiler. Taşlık yerlere incir, çam.

Tabi bütün ağaçların meyve ağacı olması şart değil, arada güzel ibrişim, ıhlamur, meşe ya da sögüt ağaçları da olacak uygun yerlerde

Uygun fiyatlı olan bazılarını fidan olarak alıp ekmeyi düşünüyorum. Kalanlarının tohumlarını araziye saçmayı ya da ekmeyi planlıyorum.

Bunları yaparken şu ilkeleri uygulamaya karar verdim
1) sürdürülebilir olacak
2) dışarıdan alacağı input çok sınırlı ya da hiç olmayacak
3) topraktan aldığım kadarını geri vereceğim
4) amaç maksimum verim ya da maksimum kar olmayacak

Araziye öncelikle örtü olarak yonca ekilecek, 30 adet kadar yabani armut ağacı aşılandı. Şubatta cevizi tohumdan ekmiştim ama domuzlar bazılarını yemiş, mayısa doğru durum netleşecek.

Çimlendirdiğim viyollerde çimlendirdiğim bademler var. onları ekmeye başlayacağım. Yukarıda bahsettiğim ağaçların tohumlarını toplamaya başladım.

Eminim birçok şey planlandığı gibi gitmeyecek, o yüzden her türlü fikre ve öneriye açığım.

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2013, 00:34   #2
Ağaçsever

adembaba1's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2013
Hayirli olsun,kac donum tarlaniz?Fukuoka san cok ilging bir kisilik,meslegi biyolog,25-30 yil hic topragini surmedigi,normal yontemlerin disina cikarak su bastirmadigi pirinc tarlasi var,50 donumde turunc bahcesi vardi,youtube de videolarini seyretmistim,2008 de 95 yasinda vefat etti..

adembaba1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2013, 14:16   #3
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adembaba1 Mesajı Göster
Hayirli olsun,kac donum tarlaniz?Fukuoka san cok ilging bir kisilik,meslegi biyolog,25-30 yil hic topragini surmedigi,normal yontemlerin disina cikarak su bastirmadigi pirinc tarlasi var,50 donumde turunc bahcesi vardi,youtube de videolarini seyretmistim,2008 de 95 yasinda vefat etti..
Sevgili Adembaba1, yerim 36.5 dönüm, 33 dönüm kullanılabilir alanı var. 3 dönümü taşlık gibi.

Eski 30-03-2013, 00:40   #4
Ağaçsever

adembaba1's Avatar

Fukuoaka san meyve agaclarinin budanmasina karsidir,onda dogaya teslimiyet var,ona gore agaclar kendi haline birakilmali,mudahele edilmemeli,bu sistemini babasindan devraldigi turunc bahcesine uyguladiginda sonuc felaket olmus,turunc bahcesini zararli bocekler sarmis,urun alamamis,babasindan ve koylulerden azar isitmis,herkes onu kinamis,tembellikle suclamis..

Eski 30-03-2013, 00:50   #5
Ağaçsever

adembaba1's Avatar

Fukuoka san bu felekatin sebebinin soyle aciklamis:Babasinin bahcesi yillarca ilaclanmis,gubrelenmis,budanmis vs,fukuoka san yillarca boyle bakilmis bir bahceyi dogal tarim yontemini uyugulamak icin kendi haline biraktiginda buna aliskin olmayanan bahceyi zararlilar,hastaliklar isgal etmis,bahcenin bildigi tek savunma mekanizmasi insanlar eliyle oldugu icin bahce savunmasiz kalmis..

Eski 21-04-2013, 02:44   #6
Ağaçsever

adembaba1's Avatar

Hayirli olsun,fotografli paylasimlarinizi bekliyoruz,her paylasim bizim gibi sehir koyluleri icin bir tecrube.

Eski 31-05-2013, 12:53   #7
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-04-2010
güzel paylaşım.

teonet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2013, 13:12   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-03-2007
Sayın tiryaki; kolay gelsin. Bir iki zeytin ağacıda yakışır oralarda.İnşallah herşey gönlünüzce olsun. Yonca demişsiniz, ne tür yonca dikeceksiniz?

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2013, 13:22   #9
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Sayın Melih Bey,
Tabi ki Zeytin de olacak. GEA yonca tohumu almıştım
Şu kitabı okuyorum bu aralar:

Amazon.com: Restoration Agriculture (9781601730350): Mark Shepard: Books

yaklaşık 400 dönümde doğal tarım / permakültür uygulaması yapan birisinin yazdığı bir kitap.

Eski 21-06-2013, 14:30   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-03-2007
Taşlık olan yerlere zeytinleri dikin, derim. Eskiler; dik bayıra mevlam kayıra derlerdi, zeytin için. Taşlı yerde hem serin olur, hemde taşların altında rutubet olur.
Yabancı dilin olması çok güzel. Okuduklarınızdan akılda kalan değişik şeyleri paylaşırsanız seviniriz. bende ucundan kıyısından bulaşmak istiyorum. Sağlıkla kalın.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2013, 16:42   #11
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Melih Bey,
Bahsettiğim kitabı yarıladım sayılır. Temel permakültür tasarımı dışında farklı bir tasarım yok.

Ana mantık her ağaçtan maksimum verim elde etmeye çalışmak yerine bir sürü bitkinin bir arada yaşadığı ekosistemi kurup her metrekareden optimum verim elde etmek şeklinde. Mesela büyük bir kestane ya da ceviz ağacının yanında yarı bodur bir meyve ağacı, diger yanında çalımsı bir bitki ve bir üzüm.

Arazi üzerine düşen her damla suyu toprakta tutacak şekilde şekillendiriliyor, stratejik yerlere su tutacak göletler yapılıyor.

Yazar büyük ölçekteki çiftliklerde kompost vs yapımını komik buluyor. Bırakın dallar yapraklar düşsün kendi kendine gübreye dönüşsün diyor. Üzümü tellere bağlamak yerine ağaca sarılmasını öneriyor. Başka şeyler buldukça yazarım

Şu sitede anlatmaya çalıştığım şeyin resmi mevcut www.centerfordeepecology.org

Eski 23-07-2013, 12:46   #12
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Kitaptan bir öneri, sıra araları 7 metre

sıra 1-5
kestane (üzüm) ---- 4 metre ---- kestane (üzüm)
frenk üzümü ---- 0.6 metre ----frenk üzümü

Sıra 6-9
Elma (üzüm) --- -8 metre ---- Elma (üzüm)
Fındık ---- 1.2 metre ---- Fındık
ahududu ---- 0.6 metre----ahududu

üzümler ağaçlara tutturuluyor, zaten doğada da böyle yetişiyormuş.

Eski 23-07-2013, 23:56   #13
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
bizim köyde de (ordu-fatsa) üzümleri mutlaka başka bir ağacın dibine dikip ona sardırırlar.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2013, 01:03   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-05-2008
Doğayı kullanma doğayla beraber yaşamayı öğren sende Doğan'ın parçasısın onunla yaşa

yekadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2013, 07:58   #15
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Masanobu Fukuoka' nın tohum topları ile ilgili bir videoya rastladım.

Masanobu Fukuoka Makes Seed Balls - YouTube

Enerjisine hayran kaldım.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
masanobu fukuoka

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025