![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-08-2007
|
Herkese selamlar.Ben siteyi birkaç gündür inceliyorum ve henüz üye oldum.Girne' de yaşıyorum ve evimin bahçesinde amatör olarak domates, biber, zeytin yetiştiriyorum.Karşımdaki evin bahçesinde papaya ağacını aylardır görüyordum, bugün meyvelerin turunculaştığını gördüm.İngiliz kadından tohumları sorduğum zaman, olgunlaşmış olanlardan birini alabileceğimi söyledi meyveyi kesip yedim içinden 125 adet tohum çıktı. Tohumları yıkayıp dışarıya masanın üzerine serdim ve üstlerine nemli mendil koydum.Bugün de tohumları her tüp'e 3-4 adet gelecek şekilde toplam 30 tüp torf karışımına ekip üzerine organik gübre attım bakalım neler olacak. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2006
|
Papayada "damping off"
Ben de geçen sene papaya tohumlarını çimlendirip kısa sürede meyve elde edebilirim ümidiyle çalışmalara başlamıştım. Ancak elimdeki yüzlerce tohumun hiçbirisi ağaç haline gelmedi. Çok kolay çimleniyorlar ama çimlendikten kısa süre sonra (yaklaşık 10 cm olunca) hepsi ölüyordu. İnternette papayada çokça karşılaşılan bir sorun olarak "damping off" tan bahsediyorlar. Sanırım sorun bu. Bu konuda konuştuğum bir ziraat mühendisinden 1 kimyasal aldım.Yanlış hatırlamıyorsam yaygın adı "captan" olan antifungal ilaçtı. Ama ondan da fayda görmedim. (Belki kullanım hatasıdır!) Son denemem yaklaşık 2 ay önce oldu. Bu sefer herhangi bir ilaç kullanmayıp sadece kömür ve oksijenli su kullandım. Gayet iyi durumdalar.Yaklaşık 20 cm oldular, gövdeleri sertleşmeye başladı ve bolca da yaprakları var.Balkondan içeri aldıktan sonra kış döneminde saksılarını büyütmeyi düşünüyorum.Haftaya fotoğraflar ile beraber kömür ve oksijenli su ile ilgili detayları da veririm. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2006
|
Papaya tohumlarını sihirli tablet de denilen sıkıştırılmış torf içinde çimlendirdim. Papaya tohumlarının bir çimlenme problemi yok. Ekimden önce 2 gün kadar oda sıcaklığında suda beklettim. Daha sonra nemini muhafaza edebilecek bir kap içine bu tabletleri koyup tohumları yaklaşık yarım santimetre derine ektim. 10-20 gün kadar beklemiştim çimlenmeyi görebilmek için. Ama bu süre tohumların ne kadar beklediğiyle de alakalı sanırım.Çimlenmeyi gördükten sonra dikkatli bir şekilde tabletleri alıp daha önceden eczaneden aldığım aktif kömür tabletleri ile karıştırdığım torfun içine şaşırttım. Aktif kömür tabletleri uzayan köklerin temas edebileceği kadar yakın ve aralarda torf olacak kadar da gevşek dağılım göstermeli. Bu aşamadan sonra da her sulamayı (balkonda 7 cm lik saksı için yaklaşık 2 günde 1 sefer) yarım litre suya yarım kapak oksijenli su ile yaptım.Sonuçlar ortada. Saksı drenajı çok önemli.Torf ve karbon tabletler çok gevşek olmalı. Bu arada balkonda bıraktığım saksılar hep gölge olan bir yerde durdu.Aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir yer seçmek gerekli sanırım. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-09-2013
|
Alıntı:
Forumda anlatılan pratik seralardan yaptım ama hala bir gelişim yok hatta durumları daha da kötüleşiyor. Çok endişeliyim. Forumda sararma için toprakta demir eksikliği deniliyordu. bir başka forumda mevsimsel deniliyor. Aklım bu konuda karma karışık. Ne önerirsiniz? Ne yapmalıyım? |
|
|
|
|
![]() |
|
|