![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2006
|
Ihlamur tohumu çimlendirme
Arkadaşlar tohumdam ıhlamur fidanı yetiştirme hakkında bilgisi olan varsa beni bilgilendirmesini rica edeceğim. ekim ayında topladığım tohumları hazırladığım yastığa gömdüm ve üzerini çuvallarla kapattım,bana söylenen bahara kadar böyle kalması yönünde ,bundan sonrası için dikkat etmem gereken şeyler nelerdir.? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2006
|
Ihlamur tohumları açık alanda hazırladığım yastığa yarleştirdim.Üzerinide çuvallarla kapattım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Yaşadığınız yer aşırı soğuk değilse yani tohumlar dondan etkileyenmeceklerse çuvalı koymanıza gere yok. Tohumlardaki çimlenme engelinin kalkması için 2-3 ay ortalama +4 derecelik sıcaklıkta tohumların kalması yeterlidir. Birde ıhlamur tohumları yeşilken ekilmeli (Ağustos sonu-Eylül gibi) aksi takdirde yıllanma olur yani bir sonraki yılda çimlenme gerçekleşir. Katlamayı buzdalabında da yapabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2006
|
Öncelikle bilgiler için teşekkürler, Yaşadığım yerde bazı arkadaşlar katlama yöntemi öncesi tohumları 3-4 sefer sıcak suda bektetip ondan sonra hazırlayıp buzdolabına koyuyorlar,gayette başarılı sonuç alıyorlar. Birde tohumlar yeşilken ağustos-eylül ayında ekildiğinde torum gelişimini tamamlamadığından dolayı zahiyat çok fazla oluyor,Onun için buradakiler ekim ortasında topladıkları tohumlardan daha çok fidan verimi alıyorlar.Yıllarca uyguladıkları yöntem bunu göstermiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Ağustos sonunda alınan ıhlamur tohumlarının embriyo gelişimi tamamlanmış ancak kabuk tamamen sertleşmemiştir. Bu bakımdan zayiyat olma ihtimali düşüktür. Olmuşsa da mutlaka başka bir neden söz konusudur. Diğer yandan sert kabuklu türlerde sıcaksu işlemi her zaman uygulanan bir metottur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2006
|
Bahçemdeki ıhlamur ağacında hala tohumlar var bunları eksem sonuç alabilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
bluevard
|
merhaba arkadaslar elınde IHLAMUR TOHUMU olan arkadasım varsa veya temın edebılecegım adres bılen varsa bana yardımcı olmanızı beklıyorum iyi çalısmalar nahyasembol@hotmail.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-02-2007
|
ıhlamur tohumunun çimlendirilmesini kolay ve anlaşılır dilde biri anlatırsa sevinirim.Ya da kaynak gösterirse. selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
agaclar.net
|
Erdoğan hoşgeldiniz. Şu başlığa bir bakar mısınız? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001 Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
-
Giriş Tarihi: 24-01-2007
|
Ihlamur Tohumu Çimlendirmesi
Elimde 1 kg ıhlamur tohumu var ve bunların çimlendirme işleminin zor olduğunu biliyorum bu konuda bilgisi olan üstadların yardımcı olmasını rica ediyorum. Ekilme zamanı için mart ayı uygunmu . Ekmeden önce tohumları bir işlemden geçirmem gerekiyormu _? tohumları ektikten sonra üzerinde kaç cm toprak olmalı **** perlit ile torfmu karıştırmalıyım vs.gibi bilginiz varsa yardımınız için şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1700 başlığına bakın. Açtığınız diğer başlıkla beraber bu da silinecek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Sonunda oldu, Ekim'in 7 ila 15 'i arasında topladığım ve hazırlamış olduğum yastığa diktiğim ihlamur tohumlarından çimlenme olayı gerçekleşti tek tek çıkmaya başladılar, çok yakında fotoğrafını çekip siteye koyacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Ihlamur tohumu çimlendirme
En sonunda ıhlamur fideleri çıkmaya başladı. Tohumlar Ekim 7-15 arası toplandı. Sıcak su uygulaması yapıldı (Dört defa) ve hazırlanan yastığa ekildi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2006
|
![]() Evet yazık oldu Ihlamur tohumlarıma. Sayın arkadaşlar, Geçen yıl,yani Ekim ayı sonu itibariyle yaklaşık olarak üç binin üzerinde Ihlamur tohumunu çimlenmesi yani fidan olması için toprağa vermiştim.Çünkü bazı bilen arkadaşlardan öyle bilgi almıştım!... Ancak üzülerek söylemeliyimki,geçen süre içersinde,yani bu ay itibariyle hala tohumlarım çimlenmedi ve ben ümidimi kesmiş durumdayım. Burada bulunan arkadaşlardan veya yetkili arkadaşlarımızdan Ihlamur tohumlarını nasıl çimlendirebilirim? onları tazecik fidanlar olarak nasıl yetiştirebilirim? veya ana kök yanında çıkanlardan alsam çiçek açarlarmı? veya Ihlamur tohumlarından çıkan fideler büyüdüklerinde mutlaka çiçek açarmı? eğer açarsa hangisinin çiçekli açma oranı yüksektir. Bu ve benzeri konularda yardımlarınızı bekliyor saygılar sunuyorum efendim. Lütfen.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2006
|
Yazık oldu Ihlamur tohumlarıma.
Sayın arkadaşlar, Ihlamur tohumundan fide yetiştirme konusunda bilgi verecek arkadaşlarımdan ricam; Lütfen açık ve anlayabileceğim şekilde cevap verilirse memnun olacağım,çünkü katlama ve yatak nedir inanın bilmiyorum. Son olarak, Bursa için tohum toplama mevsimi tam olarak hangi aydır? Saygı ve hürmettlerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Ali Boztepe gerçekten ıhlamurlar için üzüldüm, Fakat şu gerçek ki herhalde tohumdan en zor fidan elde edilen bitki ıhlamur, Bursa için mevsim şartlarını bilemiyorum fakat bulunduğum bölgede ıhlamur tohumlarını toplama zamanı ekim 5-15 arası , bu toplanan ıhlamur tohumlarını 80 derece sıcak suda 3 veya dört defa bekletip hazırlanan yastığa ( yastık bildiğimiz humus ve toprak karışımı) gömdüm.üzerini kalın karton ve kömür çuvalları ile kapattım.bundan sonrası bekleme safhası.Yanlız bulunduğum bölgedede fidan elde edemeyen çok kişi var.Bendeki sonuç şu an için gayet olumlu aşağıda linkte 1 ay önce çekilen fotoları görebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2289 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2019
|
Alıntı:
Öncelikle emeğinize sağlık. Gerçekten de sağlıklı görünen fidanlarınız var. Aklıma şu takıldı; 80 derecelik su tohumun yapısında herhangi bir bozulmaya sebep olmuyor mu? Yetiştirdiklerinize bakılırsa olmuyor fakat bende böyle bir bilgi mevcut. Acaba sert kabuklu tohumlarda mı sıkıntı olmuyor? Paylaşımlarınız için teşekkürler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Hayırlı olsun ozanutku; Bundan sonra ne yapmayı planlıyorsun? Bu sonbaharda tüpe alacakmısın yoksa bir sonraki seneye mi bırakıyosun? Tohum yataklarını seranın içerisine mi yaptın? Tohumdan nasıl üretirim diye araştırırken Salihli Kılıç Yaylas'ındaki Orman Bakanlığı'nın fidanlığında görevli olan orman mühendisi Nurten Altındağ da bana bahsettiğin yönteme yakın tarif etmişti. 3 defa 80 derece sıcak suda soğuyuncaya kadar bekletip ekmemi tavsiye etti. Tekrar gözünaydın.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Çınaraltı ıhlamurları sonbaharda torbalara alacağız.Bu arada Salihli Fidanlık mühendisliğindeki Nurten Altındağ eşim olur.İnşallah yakın zamanda Kılıç Yaylası fidanlığına yapacağımız gezide daha detaylı bilgilere sahip olursunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-08-2007
|
ya ben bişey sorucam bizim bahçede ıhlamur ağacı var üzeri yeşil etli bir yapıya sahip olan tohumlarından dolu şimdi ben bunları alsam kabuğunu soymam gereklimi ekmem için mesela kabuğunu soysam ve evin içinde saksıda yetiştirsem olurmu bi zahmet yardım edin arkadaşlar şimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Geçen sene eylül ayı sonunda topladığım ıhlamur tohumlarının, bir kısmını sülfürik asitte 15dk bekletip iyice yıkadıktan sonra 15dk sıcak suda bekletim ve buzdolabında katlamaya aldım. Şubat ayında dere miline ektim. Yaklaşık %60'lık çimlenme oluştu. Diğer kısmını ise babam kabuklarını soyup yine buzdolabında katlamaya aldı. Şubatta ektiğimiz bu tohumlarda yaklaşık %25'lik çimlenme oluştu. Kabuklarını soyduklarımızda çimlenme az olunca çıkarıp kontrol ettiğimde, bir kımı çürümüş, diğer kısmı öylece duruyordu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
1- Tohumları çimlendirmek için giberalik asit veya viyolde torf uygulayan oldu mu acaba? 2- Tüpe alırken köklerin etrafındaki toprağın da alınması gerekiyor mu çıplak kökle de alınabilir mi? 3- İlk alınan tüp poşetinin ebadı ne kadar olmalı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar çevresinde veya bildiği bir yerde yetişkin ıhlamur ağaçları olan yerleri bilen varmı.Tohum almak için lazım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|