![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohumdan üretim - Tohumların ekilmesi
Tohumdan üretim - Tohumların ekilmesi I Tohumları ekme vakti geldi. Burada müsamahanıza sığınarak ekmek ile dikmek arasındaki fark konusunda bir hatırlatma yapma istiyorum. Türk Dil Kurumunun sözlüğüne göre bizi ilgilendiren anlamları şöyle: Ekmek = Bir bitkiyi üretmek için toprağa tohum atmak veya gömmek. Dikmek= Bir cismi dik olarak durdurmak. Yetiştirmek için bir bitkiyi toprağa yerleştirmek. Özetle tohum ekilir, fidan, bitki, ağaç,.., dikilir. Tohumlarımızı ekmek için önce sterilize edilmiş kabımıza sterilize edilmiş çimlendirme torfunu kenarının 1 cm altına kadar dolduralım, hafifçe bastırarak üzerini düzleyelim: ![]() ![]() Tohumlarımızı yavaşça ve dikkatlice torf üzerine eşit olarak yayılacak şekilde ekelim: ![]() ![]() Bir iki kaptan fazla ekim yapıyorsanız hangi kaba ne ektiğinizi hatırlamanız mümkün değil. Daha sonra çimlenen tohumdan ne olduğunu bildiğiniz zaman geldiğinde dahi beyninizi bununla yormayın. Daha tohum zarfı elinizde iken, tohum üzeri örtülmeden etiketleyin : üzerine tohumun adını, ektiğiniz tarihi, vs. yazdığınız bir etiketi çimlnedirme kabının üzerine yapıştırın. ![]() Düzenleyen Zeki Yağlı : 07-02-2011 saat 21:46 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohumdan üretim - Tohumların ekilmesi II
Tohumdan üretim - Tohumların ekilmesi II Ekilen tohumların üzerini tohumun büyüklüğü kadar kalınlıkta bir torf tabakası ile örtün. Ve hafifçe sıkıştırarak düzleyin. Toza yakın çok küçük tohumları (cam güzeli, begonya, bazı campanula'lar) hiç örtmeyin yalnız hafifçe torfa bastırın. ![]() ![]() ![]() Ekim işlemi tamamlanmış kapları nemi kaybolmasın diye şeffaf naylonla örtün. Bu bir cam da olabilir. Ben eşimin buzdolabına koyarkan kullandığı streç'e dadandım. İyi gerdirilirse kap üzerinde kendisi duruyor. ![]() ![]() Düzenleyen Zeki Yağlı : 07-02-2011 saat 21:44 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohumdan üretim - Çimlendirem ortamının nemi
Tohumdan üretim - Çimlendirem ortamının nemi Tohumları çimlendirmek için genelde nem, ısı ve ışığın uygun bir karışımını belli bir süre sağlanması lazım. Nem torfun kendisinden geliyor. Eğer uygun çimlendirme torfu kullanılır ve yukarıda tarif ettiğim şekilde ekilirse torf nemini çimlendirmenin sonuna kadar kaybetmez. Eğer kazara torf nemini kaybederse, kurursa, tohum çimlenmeye başlamamışsa tekrar ıslatarak çimlendirmeyi deneyebilirsiniz. Ama çimlenme başlamışsa tüm bitkicikler ölür. Kuruyan torfu tekrar nemlendirmek zor ve uzundur. Hiçbir zaman üstten sulamayın, çünkü kuruyan torf suyu suyu tutmaz aşağıya akıp gider. Bu arada tohumları ve çimlenmeye başlayan fidelerin köklerini oynatır. Mecbur kalıp sulayacaksanız çay kaşığı ile veya damlalıkla yapın. Doğru nemlendirme için, bir kabın içine su koyun ve ektiğiniz kuruyan kabı bu suyun içine koyun. Su yavaş yavaş emilir ve yukarı doğru çıkar. Sulama çok az ve dikkatli yapılmalıdır. Torf hiçbir zaman ıslak olmamalıdır yalnız nemli olmalıdır. Aradaki farkı şu şekilde anlatabilirim: Nemli = avucuna alıp sıkınca su çıkmaz = DOĞRU Islak = avucuna alıp sıkınca su çıkar = YANLIŞ Islak ortamda tohum çimlenmez, "boğulur", çürür. Siz de suyunu da eksik etmedim neden çıkmadı acaba diye hayıflanırsınız. Tüm çimlendirme süresince çimlendirme ortamı ıslak değil yalnız nemli olmalıdır. Eğer torfunuz uygun değilse veya doğru tedbir alıp kurmasına engel olmazsanız boş yere tehlikeli bölgelerde cambazlık yapmak zorunda kalırsınız. Düzenleyen Zeki Yağlı : 07-02-2011 saat 21:42 |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| cotyledon, ekim, ekme, kotiledon, sera, şaşırtma, tohum, tohum çimlendirme |
|
|