![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
|
Bende portakal suyunda beklettim 2 gün. Bakalım ne zaman çıkacaklar. Tohumların çıkma süresi onların meyvadan alınma zamanına da bağlı galiba. Taze çekirdeklerden bir ay gibi bir sürede çıkabilirken, uzun süre beklemiş tohumlarda çimlenme süresi çok fazla uzayabiliyormuş(1 yıl gibi). Ben meyvasından ziyade çiçeklerine hasta bu oldum bu bitkinin. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Onun için çekirdekleri pulp veya meyve asidi ve özünde bekletme gerekliliği olmuş olabilir. Tohumlar meyveden ilk çıkarıldığında bir miktar meyve özsuyu ve meyvede bulunan başka maddeleri ihtiva ediyor olabilir. Tabii bu tamamen benim varsayımım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
|
Portakal suyu meselesi şu sebepten olmalı, çekirdeklerin etrafını saran zar **** kapsüller portakal suyu tadına yakın. Belkide asit oranlarının yakın olma ihtimali ile ilgili olarak böyle bir öneri gelmiş olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-08-2006
|
Alıntı:
inceltiyor , sert kabuğu yumuşatarak çimlenmeyi hızlandırıyor.Zaten bazı asitler(giberellic asit gibi ) çimlenmeyi hızlandırıcı ya da oranını arttırıcı olarak kullanılıyor |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hiç birisinde giberalik asit den bahsetmiyor. Bir sebebi olmalı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Ağaç Dostu
|
Buyrun burdan yakın: Some Passiflora species, e.g. fresh wet tropical species may have no inhibitors at all. I don't think anyone knows. We will assume they are there however for the purposes of this article, especially in tropical species that have dried out. Some dried out tropical species e.g. P. kermesina are certainly very very difficult to germinate. The inhibitors stop the seed from germinating too soon, e.g. while still inside the fruit, inside an animal's digestive system, over winter or while it is too dry or cold. The most common inhibitor in temperate plants is abscisic acid, a plant hormone, which induces dormancy in the embryo. There may also be other inhibitors. The plant 'judges' it so that seed from fruit ripening in Autumn takes all Winter for the enzymes in the seeds to degrade the abscisic acid. By spring or later, the abscisic acid is gone and the seed can sprout. I have seen this with Passiflora 'Adularia' seed. The fruit fell to the ground in late September (Autumn) & the tiny seed came up from the flower bed en masse the following August. It is difficult to believe that anything other than inhibitors could have kept such tiny seed dormant so long. Moon phases. Traditionally, gardeners have been advised to sow seeds at the full moon, perhaps because our ancestors discovered that seeds germinated more rapidly then. Some people today sow at the new moon in order to ensure germination before the growth spurt given the plant by the full moon. Probably not relevant to planting indoors in artificial conditions. If you are sowing seed outdoors, or planting, Moon phases may be important but there is no firm scientific evidence as to which & when, different sources of information being contradictory. Worth trying. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
|
vallahi ben direkt toprağa attım üsrtünü hafif örttüm yalnız biraz fazla sulamışım bir ara seraladım dışarı çıkarttım suyu buharlaşsın diye yalnız çoğunlukla kalorifere yakın yerde 1 tanesi yapraklandı diğeri başını yarın çıkartcak topraktan 3. hafif hafif baş kaldırıyor ama şu varki hiç bir işlemsiz diktim bakalım ne olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-08-2006
|
Bir kısmını ektim gönderdiğiniz zaman ama çimlenmedi.Toprağı kaldırıp baktığım zaman sapasağlam duruyorlar.Hiç bir değişiklik yok şu ana kadar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-02-2007
|
Bende kendi ekme biçimimi anlatayım. İlk olarak tohumları gönderen firmanın yolladığı kağıtta yazdığı üzere hafifçe zımparaladım tohumları,ardından ılık su hazırlayıp 20 saat kadar beklettim bu suda.Çabuk soğumaması için kızımın termos bardağına koydum,üzerinide kapakla kapattım.Bu sırada torftan ibaret bir miktar toprağı (bunlar bu sitede okuduğum bilgilerdi)mikrodalgada dezenfekte ettim.önce 1 dakika sonrada iki kez 2şer dakika koydum fırına.Sonrasında havalandırdım bir kaç saat.Elimde yumurta kartonu vardı,her bir bölmesini toprakla doldurup her bir göze bir adet tohum koydum.Pulvarizatörlü bir şişeyle yarım litreye 1 tatlı kaşığı hesabı yaptığım suylada püskürterek suladım.Yumurta kartonunu streç filmele sarıp bütün gün güneş alan bir yere yerleştirdim. Hergün açıp bakıyorum.2.gün bir küçük yaprak gördüm aslında bu kadar çabuk çıkacağına ihtimal vermiyordum ama bu kadar dezenfekte ettiğim toprakta başka birşeyin çıkacağınıda zannetmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
|
Ben tohumla filan uğraşmadım; bugün gittim Alibeyköy Ağaç AŞ den 12 liraya iki kök halinde bir yeşil merdivene sarılmış 40 cm boyunda olanından aldım, henüz kupkuru filizlenir diye bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-07-2006
|
Benim tohum bugün kafasındaki takkeyi atıp yapraklarını açmış, pet şişeden yaptığım serayı artık kapatmam gerekir mi? şaşırtma da yapmalı mıyım acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
Kalmaz mı üstad. Dün gönderdim bile. Paket içinde tohumlar, pul büyüklüğünde kağıda basılmış resimleri artı yabancı sitelerden bulduğum ingilizce belgeler var. Yalnız caerulea yı Türkçe ye çevirebildim henüz. Mailinize gönderirim Diğerlerine çalışıyorum daha. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2006
|
Alıntı:
sen yolladın ama hesap no nu falan da yazmamışsın bize. istersen msn ni falan yazıver ordan alırız bi de değişik belgeler falan varsa dediğin gibi ordan atarsın |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2006
|
![]() tohumların çimlendirilmesi konusunda önemli bir çıkarıma ulaştım(kendimce) kesinlikle toprağı tam olarak ıslatmamak gerekiyor(önemsiz gibi görülen çok önemli bir detay) ayrıca zımparalama, oksijenli suda, limon ya da portakal suyunda bekletme gibi işlemler yararlı olsa da en önemlisi sanıyorum sıcak-soğuk katlama olacak(bu da 2. önemli detay) ben elimdeki tohumları 5-6 farklı yöntemle uygulamaya tabi tutacağım tabi bu bahsettiğim detayları iki ana unsur olarak ele alcağım. dur bakalım ne olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-12-2006
|
![]() Merhabalar Bende Yeni zelanda'dan Passionfruit tohumu getirdim Antalya'da denemek istiyorum.Burada yazılan yazılardan beni memnun oldum ama son durum nedir. Limon suyunda bekletme sürecinden sonra ıslak bir tülbente mi bekletiyoruz? Son durum hakkında,bir bilgi alabilirsem çok memnun olurum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Sayın Kürşad tohumlar elime geçti.Teşekkürler. Cd.yi ingilizce olduğu için anlamadım ama güzel görüntüler var. Mektupta hesap no'su ve borcumun miktarını göremedim. Bildirirsen memnun olurum. Tohumları forumdan anlayabildiğim kadarı ile biraz zımparalayıp, iki gün kadar turunç suyunda bekletip büyükçe bir plastik bardağın içine hayvan gübresi ve bahçe toprağını eşit karıştırıp nemli şekilde dikip üstünüde poşetle kapatacağım. Hesap numarasını unutma saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaçsever
|
Bitkiseli, Tohumlarınız ne kadar zamanda çimlendi?Bende bir kaç tohum ekmiştim bir tanesi 3 gün içinde çıkmasına rağmen "amman ne güzel çok sulıyayımda hemen büyüsün" mantığına dayanamayarak sizlere ömür oldu.diğer tohumlardansa hiiç ses seda yok merak ediyorum,neredeyse 1 ay oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Düzenleyen habibe : 12-04-2007 saat 08:22 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
Benim tohumlar da 3 haftadır bekliyor ama ses seda yok. **** ben tohumları bekliyorum. Sellukalarımın yanına ekmiştim. Sellukalarımın yaprakları çıktı, ama passiflorada kıpırtı yok. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaçsever
|
![]() Teşekkürler bitkiseli, Bir ayın sonunda nihayet ikinci tohumumda çimlendi.Oksijenli suda bekletmemiştim ben,ayrıca İzmirde kalorifer filan kullanmıyoruz biz (ayıptır söylemesi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
|
ADA çok teşekkür ederim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2007
|
herkese selam. bende de passiflora var, çok güzel çiçek açıyor, fakat meyvesi yok. meyveli türden yetiştiren arkadaşlardan fide alabilmem mümkün müdür acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
Benimki hala iki yaprak, bir şey olacak diye çok korkuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
|
Nazar boncuğu iliştirin. Benimkiler 2 aydan uzun zamandır uyuyor. Aslında öldüde ben uyuyor diye teselli ediyorum kendimi. Kuzenim ona verdiğim tohumları ekmemiş ondan geri aldım. Bir kısmını BENBEN1967 ye gönderdim. Bir kısmıyla da ben yeniden deneylere başlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaçsever
|
Gene aynı şey... Minik bitkicik fazla sulanmaya dayanamayarak mantar oldu.Dezenfekte edilmiş toprakta nasıl mantar oluşuyor anlamıyorum.Oksijenli su yaptım fakat umudum yok sanırım ikinci tohumda gidecek... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
|
Dün akşam tohumlara biraz işlem uyguladım: Adabayrakoğlunun gönderdikleri dahil 12 çeşit tohum oldu. Akvaryumu 15 gündür test ediyorum 21-22 santigrad da geziyor. İçine viyolleri önceden 8 li keserek yan yana dizmiştim. Her sıranın başına bir tane plastik kaşığa bilgisayarda yazdırdığım latince isimleri olan isimlik yapıştırdım ve viyole sapladım. Portakalı 8 e dilimledim. Ve her dilimi de koparmadan 2 ye yardım. tohumların elle tutulabilecek gibi olanlarını 80 lik zımparaa 3-4 kere sürterek kabuğunu deldim. Üstünde nasıl ki ayakkabıyı boyadıktan sonra cilalıyorsunuz öyle bir katman var gibi geldi. Bu yüzden zımparayı hepsine uyguladım. sonra yardığım portakal dilimlerine 4 erli olmak üzere tohumları soktum ve plastik kaşıkla iyice dibine yerleştirdim. Daha sonra elektrikli radyatörün üstüne koydum ve üstüne de kağıt peçete koydum 4-5 tane. Peçeteyi de sprey ile su kullanarak ıslattım. Islatma işlemini akşamdan beri 4-5 kez yaptım. Plastik tabağı komple poşete koyup ağzına düğüm atsaymışım kuruma yapmayacaktı. Bunu da öğrenmiş olduk. Birazdan viyollere koyup üstüne torf ile örteceğim yarım santimetre naylon örtmeyeceğim çünkü 3-4 günde bir spreyle ıslatacağım. Belki ilk birkaç kere portakal suyu da ilave ederim çünkü tohum çimlendikten sonra portakal suyuna ihtiyaç duymayabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|