agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni49Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-08-2006, 13:11   #1
Ağaç Dostu

Kudret's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 52
Ihlamur üretimi

Merhaba.
Ben tohumdan ıhlamur üretmek istiyorum. Üretirim ortamları nasıl olmalı, tohum ekimi ne zaman ve nasıl yapılır.

Düzenleyen Kudret : 04-12-2007 saat 17:15 Neden: EKSİK BİLGİ
Kudret Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2006, 13:15   #2
Ağaç Dostu

Kudret's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 52
Ihlamur Üretimi

Tohumu ne zaman toplanır? Ne zaman ve nasıl ekilir? Ortamları nasıl olmalıdır? Yetişme süresi nedir, çelikten üretimi yapılırmı?

Düzenleyen Kudret : 04-12-2007 saat 17:18 Neden: Eksik bilgi.
Kudret Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2006, 16:40   #3
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Giriş Tarihi: 24-08-2005
Galeri: 21
Katlama nedir?

Ihlamur tohumlarında kabuktan ve embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli vardır. Tohumları Ağustos sonu Eylül ortasında yeşilken toplanmalı. Aksi taktirde tohumlar geç alınırsa bir sonraki yılda çimlenilir. Biz buna yıllanma diyoruz.

Bundan sonra tohumların nasıl katlamaya alınacağından bahsedeciğim.

Katlama nedir?

Tohumlardaki çimlenme engelini ortadan kaldırmak amacıyla + 4 derecede kumlu toprakta belli bir süre bekletilmesidir.
  • Bir kutu veya saksı içerisine en altta kum+tohum+kum+tohum+kum şeklinde sıralanır ve buzdolabında 2-3 ay kadar bekletilir.
  • Bu süre zarfında toprak orta derecede nemli tutulmalıdır. Aşırı sulama yapılmamalıdır. Aynı şekilde susuz da bırakılmamalıdır.
  • İlkbaharda tohumlar katlamadan alınarak ekimi yapılır.
  • Tohumları katlamaya alırken meyve kabuğunu kırmak gerekir.
Ihlamuru kök sürgünüyle de üretebiliyoruz. Kök sürgünü ağacın dip kısmından çıkan sürgünlerdir. Kış aylarında bu sürgünler dipten kesilerek yetiştirme ortamına alınır. İlkbaharda havanın ısınmasıyla köklenme meydana gelir. Çok sayıda yetişmiş fidanlar elde edilir.

Muda beğendi.

Düzenleyen malina : 13-08-2006 saat 16:49 Neden: paragraf
ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2019, 08:05   #4
Yeni Üye

Melissae's Avatar

Giriş Tarihi: 02-12-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi Mesajı Göster
Ihlamur tohumlarında kabuktan ve embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli vardır. Tohumları Ağustos sonu Eylül ortasında yeşilken toplanmalı. Aksi taktirde tohumlar geç alınırsa bir sonraki yılda çimlenilir. Biz buna yıllanma diyoruz.

Katlama nedir?

Tohumlardaki çimlenme engelini ortadan kaldırmak amacıyla + 4 derecede kumlu toprakta belli bir süre bekletilmesidir.
  • Bir kutu veya saksı içerisine en altta kum+tohum+kum+tohum+kum şeklinde sıralanır ve buzdolabında 2-3 ay kadar bekletilir.
  • Bu süre zarfında toprak orta derecede nemli tutulmalıdır. Aşırı sulama yapılmamalıdır. Aynı şekilde susuz da bırakılmamalıdır.
Ihlamuru kök sürgünüyle de üretebiliyoruz. Kök sürgünü ağacın dip kısmından çıkan sürgünlerdir. Kış aylarında bu sürgünler dipten kesilerek yetiştirme ortamına alınır. İlkbaharda havanın ısınmasıyla köklenme meydana gelir. Çok sayıda yetişmiş fidanlar elde edilir.
Sayın ormanbotaniği, öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Kök sürgünleri (ağacın hemen dibinden çıkan sürgünlerden mi bahsediyoruz yoksa ayrıca ağaçtan biraz daha mesafeli kökten çıkanlar oluyor bazı ağaçlarda onlardan mı bahsediyoruz?) alırken etrafını derin kazıp köklü olarak almamız gerekiyor mu yoksa daldan çelik alır gibi dipten kesip almamız yeterli mi? Şimdiden teşekkürler...

Melissae Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2019, 12:28   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-06-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melissae Mesajı Göster
Sayın ormanbotaniği, öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Kök sürgünleri (ağacın hemen dibinden çıkan sürgünlerden mi bahsediyoruz yoksa ayrıca ağaçtan biraz daha mesafeli kökten çıkanlar oluyor bazı ağaçlarda onlardan mı bahsediyoruz?) alırken etrafını derin kazıp köklü olarak almamız gerekiyor mu yoksa daldan çelik alır gibi dipten kesip almamız yeterli mi? Şimdiden teşekkürler...
bahcede ıhlamur almıştım ama yerini değiştirdiğim 2 yıl oldu hiç ıhlamur meyvası alamadık.bakalım seneye kısmet.

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2019, 08:14   #6
Yeni Üye

Melissae's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi Mesajı Göster

Katlama nedir?

Aslında ağacın dip kısmından diye belirtmişsiniz yinelenen bir soru gibi olmuş ama kök sürgünü deyince aklım karıştı biraz. Sonuçta o sürgünü köklü olarak almaya gayret etmemiz gerekiyor mu? Bölgelere göre değişiklik gösterebilir ama yaklaşık ne zaman almalı bu kök sürgünden? Teşekkürler...

Eski 09-11-2006, 10:19   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-11-2006
Ihlamur tohumu çimlendirme

Arkadaşlar tohumdam ıhlamur fidanı yetiştirme hakkında bilgisi olan varsa beni bilgilendirmesini rica edeceğim.

ekim ayında topladığım tohumları hazırladığım yastığa gömdüm ve üzerini çuvallarla kapattım,bana söylenen bahara kadar böyle kalması yönünde ,bundan sonrası için dikkat etmem gereken şeyler nelerdir.?

farko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2006, 15:55   #8
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Yastığı nereye koydunuz dışarıda mı, evin içinde mi yoksa serada mı ?

Eski 10-11-2006, 13:42   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-11-2006
Ihlamur tohumları açık alanda hazırladığım yastığa yarleştirdim.Üzerinide çuvallarla kapattım.

farko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2006, 14:29   #10
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Yaşadığınız yer aşırı soğuk değilse yani tohumlar dondan etkileyenmeceklerse çuvalı koymanıza gere yok. Tohumlardaki çimlenme engelinin kalkması için 2-3 ay ortalama +4 derecelik sıcaklıkta tohumların kalması yeterlidir. Birde ıhlamur tohumları yeşilken ekilmeli (Ağustos sonu-Eylül gibi) aksi takdirde yıllanma olur yani bir sonraki yılda çimlenme gerçekleşir. Katlamayı buzdalabında da yapabilirsiniz.

Eski 14-11-2006, 10:12   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-05-2006
Öncelikle bilgiler için teşekkürler,
Yaşadığım yerde bazı arkadaşlar katlama yöntemi öncesi tohumları 3-4 sefer sıcak suda bektetip ondan sonra hazırlayıp buzdolabına koyuyorlar,gayette başarılı sonuç alıyorlar.

Birde tohumlar yeşilken ağustos-eylül ayında ekildiğinde torum gelişimini tamamlamadığından dolayı zahiyat çok fazla oluyor,Onun için buradakiler ekim ortasında topladıkları tohumlardan daha çok fidan verimi alıyorlar.Yıllarca uyguladıkları yöntem bunu göstermiş.

ozanutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 12:13   #12
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Ağustos sonunda alınan ıhlamur tohumlarının embriyo gelişimi tamamlanmış ancak kabuk tamamen sertleşmemiştir. Bu bakımdan zayiyat olma ihtimali düşüktür. Olmuşsa da mutlaka başka bir neden söz konusudur.

Diğer yandan sert kabuklu türlerde sıcaksu işlemi her zaman uygulanan bir metottur.

Eski 12-12-2006, 10:20   #13
Ağaç Dostu

HomeWork's Avatar

Giriş Tarihi: 12-12-2006
Bahçemdeki ıhlamur ağacında hala tohumlar var bunları eksem sonuç alabilir miyim?

HomeWork Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 23:44   #14
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HomeWork Mesajı Göster
Bahçemdeki ıhlamur ağacında hala tohumlar var bunları eksem sonuç alabilir miyim?
Şimdi ekerseniz bir sonraki yıla kalır.

Eski 12-12-2006, 10:31   #15
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Bahsi geçen yöntemleri denerseniz sonuç almanız mümkün.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 21:51   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Ihlamur ağacını çelikle üretmemiz mümkün müdür?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 23:46   #17
Ağaç Dostu

ormanbotanigi's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Ihlamur ağacını çelikle üretmemiz mümkün müdür?
Ihlamuru tohum dışında yalnızca kök sürgünüyle çoğaltabiliriz. Şimdi tam zamanı olduğunu da hatırlatayım.

Eski 25-12-2006, 23:47   #18
Ağaç Dostu

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim sayın ormanbotaniği

Eski 30-01-2007, 17:19   #19
bluevard

ayhan coruk's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2005
Galeri: 6
merhaba arkadaslar elınde IHLAMUR TOHUMU olan arkadasım varsa veya temın edebılecegım adres bılen varsa bana yardımcı olmanızı beklıyorum iyi çalısmalar nahyasembol@hotmail.com

ayhan coruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2007, 20:31   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-02-2007
ıhlamur tohumunun çimlendirilmesini kolay ve anlaşılır dilde biri anlatırsa sevinirim.Ya da kaynak gösterirse. selamlar

erdogan1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2007, 20:44   #21
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Erdoğan hoşgeldiniz.
Şu başlığa bir bakar mısınız?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001

Selamlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2007, 09:10   #22
-

Giriş Tarihi: 24-01-2007
Ihlamur Tohumu Çimlendirmesi

Elimde 1 kg ıhlamur tohumu var ve bunların çimlendirme işleminin zor olduğunu biliyorum bu konuda bilgisi olan üstadların yardımcı olmasını rica ediyorum. Ekilme zamanı için mart ayı uygunmu . Ekmeden önce tohumları bir işlemden geçirmem gerekiyormu _? tohumları ektikten sonra üzerinde kaç cm toprak olmalı **** perlit ile torfmu karıştırmalıyım vs.gibi bilginiz varsa yardımınız için şimdiden teşekkür ederim

KEREMBAYTAR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2007, 09:17   #23
Ağaç Dostu

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1700 başlığına bakın. Açtığınız diğer başlıkla beraber bu da silinecek.

Eski 10-03-2007, 10:22   #24
Ağaç Dostu

Sonunda oldu, Ekim'in 7 ila 15 'i arasında topladığım ve hazırlamış olduğum yastığa diktiğim ihlamur tohumlarından çimlenme olayı gerçekleşti tek tek çıkmaya başladılar, çok yakında fotoğrafını çekip siteye koyacağım.

Eski 04-04-2007, 08:49   #25
Ağaç Dostu

Ihlamur tohumu çimlendirme

En sonunda ıhlamur fideleri çıkmaya başladı.

Tohumlar Ekim 7-15 arası toplandı. Sıcak su uygulaması yapıldı (Dört defa) ve hazırlanan yastığa ekildi.

Eklenen Resimler

Eski 02-05-2007, 22:00   #26
Yeni Üye

ali boztepe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2006
Thumbs down Yazık oldu Ihlamur tohumlarıma.

Evet yazık oldu Ihlamur tohumlarıma.
Sayın arkadaşlar,
Geçen yıl,yani Ekim ayı sonu itibariyle yaklaşık olarak üç binin üzerinde Ihlamur tohumunu çimlenmesi yani fidan olması için toprağa vermiştim.Çünkü bazı bilen arkadaşlardan öyle bilgi almıştım!...
Ancak üzülerek söylemeliyimki,geçen süre içersinde,yani bu ay itibariyle hala tohumlarım çimlenmedi ve ben ümidimi kesmiş durumdayım.
Burada bulunan arkadaşlardan veya yetkili arkadaşlarımızdan Ihlamur tohumlarını nasıl çimlendirebilirim? onları tazecik fidanlar olarak nasıl yetiştirebilirim? veya ana kök yanında çıkanlardan alsam çiçek açarlarmı? veya Ihlamur tohumlarından çıkan fideler büyüdüklerinde mutlaka çiçek açarmı? eğer açarsa hangisinin çiçekli açma oranı yüksektir.
Bu ve benzeri konularda yardımlarınızı bekliyor saygılar sunuyorum efendim.
Lütfen....

ali boztepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 22:21   #27
Yeni Üye

ali boztepe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2006
Yazık oldu Ihlamur tohumlarıma.

Sayın arkadaşlar,
Ihlamur tohumundan fide yetiştirme konusunda bilgi verecek arkadaşlarımdan ricam; Lütfen açık ve anlayabileceğim şekilde cevap verilirse memnun olacağım,çünkü katlama ve yatak nedir inanın bilmiyorum.
Son olarak, Bursa için tohum toplama mevsimi tam olarak hangi aydır?
Saygı ve hürmettlerimle.

ali boztepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 08:39   #28
Ağaç Dostu

Sayın Ali Boztepe gerçekten ıhlamurlar için üzüldüm,

Fakat şu gerçek ki herhalde tohumdan en zor fidan elde edilen bitki ıhlamur,
Bursa için mevsim şartlarını bilemiyorum fakat bulunduğum bölgede ıhlamur tohumlarını toplama zamanı ekim 5-15 arası , bu toplanan ıhlamur tohumlarını 80 derece sıcak suda 3 veya dört defa bekletip hazırlanan yastığa ( yastık bildiğimiz humus ve toprak karışımı) gömdüm.üzerini kalın karton ve kömür çuvalları ile kapattım.bundan sonrası bekleme safhası.Yanlız bulunduğum bölgedede fidan elde edemeyen çok kişi var.Bendeki sonuç şu an için gayet olumlu aşağıda linkte 1 ay önce çekilen fotoları görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2289

Eski 03-12-2019, 06:22   #29
Yeni Üye

Melissae's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozanutku Mesajı Göster
Sayın Ali Boztepe gerçekten ıhlamurlar için üzüldüm,

Fakat şu gerçek ki herhalde tohumdan en zor fidan elde edilen bitki ıhlamur,
Bursa için mevsim şartlarını bilemiyorum fakat bulunduğum bölgede ıhlamur tohumlarını toplama zamanı ekim 5-15 arası , bu toplanan ıhlamur tohumlarını 80 derece sıcak suda 3 veya dört defa bekletip hazırlanan yastığa ( yastık bildiğimiz humus ve toprak karışımı) gömdüm.üzerini kalın karton ve kömür çuvalları ile kapattım.bundan sonrası bekleme safhası.Yanlız bulunduğum bölgedede fidan elde edemeyen çok kişi var.Bendeki sonuç şu an için gayet olumlu aşağıda linkte 1 ay önce çekilen fotoları görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2289
Sayın ozanutku,
Öncelikle emeğinize sağlık. Gerçekten de sağlıklı görünen fidanlarınız var. Aklıma şu takıldı; 80 derecelik su tohumun yapısında herhangi bir bozulmaya sebep olmuyor mu? Yetiştirdiklerinize bakılırsa olmuyor fakat bende böyle bir bilgi mevcut. Acaba sert kabuklu tohumlarda mı sıkıntı olmuyor? Paylaşımlarınız için teşekkürler...

Eski 09-06-2007, 22:15   #30
Ağaçsever

çınaraltı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Hayırlı olsun ozanutku;
Bundan sonra ne yapmayı planlıyorsun?
Bu sonbaharda tüpe alacakmısın yoksa bir sonraki seneye mi bırakıyosun?
Tohum yataklarını seranın içerisine mi yaptın?
Tohumdan nasıl üretirim diye araştırırken Salihli Kılıç Yaylas'ındaki Orman Bakanlığı'nın fidanlığında görevli olan orman mühendisi Nurten Altındağ da bana bahsettiğin yönteme yakın tarif etmişti.
3 defa 80 derece sıcak suda soğuyuncaya kadar bekletip ekmemi tavsiye etti.
Tekrar gözünaydın....

çınaraltı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025