agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni959Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-03-2012, 21:05   #571
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu Mesajı Göster
Zeki bey bir sukulent çimlendirmesine girdim kaplara dağıttım tohumları bir kaptaki 3 adet tohumun birisi hızlı bir biçimde 3 günde çimlendi bulunduğu kaptaki diğer tohumlardan hareket yok ve kab sera ortamı oluşması için hava almaz kilitli poşetle kapalı şimdi ne yapmalıyım diğerlerin çıkmasınımı beklemeliyim yoksa poşetini çıkartıp güneşli bir yere mi alayım?
Succulent lerin çok farklı çimlenme koşulları var.
Bazıları soğuk katlama gerektirir.
Tohumun adını, tercihan Latince, biliyorsanız araştırabiliriz

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 21:07   #572
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemheat Mesajı Göster
Led Lamba Altında Dursa Faydası Olur mu???

Kac saat ışık görmeli acaba?
Gündüzleri Cam Önündeler,Aksamda lamba altına almak gerekir mi?
LED olur.
Günde 20 saate kadar iyi olur

Eski 02-03-2012, 22:26   #573
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı Mesajı Göster
Succulent lerin çok farklı çimlenme koşulları var.
Bazıları soğuk katlama gerektirir.
Tohumun adını, tercihan Latince, biliyorsanız araştırabiliriz
Araştırdım çimlenme için sıcaklık ortalamasını da öğrendim 28 derece deniyor kaloriferin üstüne araya karton koyarak yerleştirdim muhtemelen istediğim sıcaklığı elde ettim çimlendirdiğim türler ya çölde ya da tropikal savanlarda yaşıyorlar ama genel ifadeyle iyi drenaj karışım ve 28 derece sıcaklık yetiyor biraz daha soğuk çöl iklimlerinde vs. olanlarda ise 20 21 derece iyiymiş. Şimdi bir adet tohum çimlenen kabı poşetini kapatıp arada havalandırsam kabtaki diğer tohumlar için biraz daha beklesem yeni çimlenmiş bitki için sorun olur mu bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 22:30   #574
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Pachypodium rosulatum var. Horombense - Madagaskar endemik
tohumları 24 saat ılık suda bekletip ektim. Bu tür tropikal yerlerde yetişen bitkilerin çimlenmesi için 28 derece deniyordu muhtemelen bu dereceye ulaştım.

Yetiştiği iklim tropikal düşük kuraklık oranına sahip savan
Pachypodium horombense - Pachypodium rossulatum v. horombense care

Eski 03-03-2012, 14:20   #575
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-07-2009
Işık altındaki çimlenmiş bitkilerimi biraz daha ışığa yaklaştırdım ve 3 tarafını alüminyum folyo ile kapattım. Gözle görülür bir fark oluştu.

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2012, 15:08   #576
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin Mesajı Göster
Işık altındaki çimlenmiş bitkilerimi biraz daha ışığa yaklaştırdım ve 3 tarafını alüminyum folyo ile kapattım. Gözle görülür bir fark oluştu.
Yazdıklarını kaçırmamaya çalışıyorum , gelişmeleri paylaştıgın için teşekkürler.

bütün gün mü florasan altında tutuyorsun , yoksa gündüzleri cam önü aksamları mı lamba altında?

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2012, 16:55   #577
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Pachypodium rosulatum var. Horombense - Madagaskar endemik
tohumları 24 saat ılık suda bekletip ektim. Bu tür tropikal yerlerde yetişen bitkilerin çimlenmesi için 28 derece deniyordu muhtemelen bu dereceye ulaştım.

Yetiştiği iklim tropikal düşük kuraklık oranına sahip savan
Pachypodium horombense - Pachypodium rossulatum v. horombense care
Bir bilgi bulamadım.
Bir de Forumdaki kaktüs/Succulent cilere danış.
Belki onlar yardımcı olabilir.

Eski 03-03-2012, 17:00   #578
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Profesyonel yetiştiriciler bütün gün suni ışıkla işi hızlandırabilirler ama amatörlerin gündüz ışığını heba etmemesi lazım.
Üstelik günler de uzuyor, bence pencere ışığından faydalanılmalı

Eski 03-03-2012, 18:37   #579
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Alıntı:
Bir bilgi bulamadım.
Bir de Forumdaki kaktüs/Succulent cilere danış.
Belki onlar yardımcı olabilir.
Sizden bitki hakkında özel bir bilgi istememiştim ama neyse teşekkürler.

Eski 03-03-2012, 18:46   #580
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Sizden bitki hakkında özel bir bilgi istememiştim ama neyse teşekkürler.
Ben tohumunun çimlenmesi hakkında bilgi aradığını sandım ve araştırdım, "bilgi bulamadım" dedim.
Bu başlık çimlendirme ile ilgili.
Yoksa neye yazayım!
Neyse

Eski 03-03-2012, 19:07   #581
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Genel ifadeyle tohumdan yeni çıkan bir bitkinin akıbetini sordum şimdi poşette duracak ve aynı kabtaki diğer tohumların çıkmasını bekleyeceğim poşetini çıkarmayacağım bu kabtaki çıkan bitki için zararı olurmu sorum her mesajımda belirttiğim gibi bu şekildi çünkü bu konu çimlendirmeyle bağlantılı çimlendikten hemen sonrasıyla alakalı.

Araştırdım çimlenme için sıcaklık ortalamasını da öğrendim 28 derece deniyor kaloriferin üstüne araya karton koyarak yerleştirdim muhtemelen istediğim sıcaklığı elde ettim çimlendirdiğim türler ya çölde ya da tropikal savanlarda yaşıyorlar ama genel ifadeyle iyi drenaj karışım ve 28 derece sıcaklık yetiyor biraz daha soğuk çöl iklimlerinde vs. olanlarda ise 20 21 derece iyiymiş. Şimdi bir adet tohum çimlenen kabı poşetini kapatıp arada havalandırsam kabtaki diğer tohumlar için biraz daha beklesem yeni çimlenmiş bitki için sorun olur mu bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.

Eski 03-03-2012, 19:38   #582
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
.
.
Şimdi bir adet tohum çimlenen kabı poşetini kapatıp arada havalandırsam kabtaki diğer tohumlar için biraz daha beklesem yeni çimlenmiş bitki için sorun olur mu bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.
Hiçbir sorun olmaz.
Torfun kurumasına izin vermeden ve, çimlenen fideye zarar vermeden, boyu orantısız bir şekilde uzamadıkça diğer tohumların çimlenmesini bekleyebilirsin.

Eski 03-03-2012, 20:38   #583
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Tamam teşekkür ederim Zeki bey hayırlı günler.

Eski 04-03-2012, 10:23   #584
Ağaç Dostu

Alıntı:
Yazdıklarını kaçırmamaya çalışıyorum , gelişmeleri paylaştıgın için teşekkürler.

bütün gün mü florasan altında tutuyorsun , yoksa gündüzleri cam önü aksamları mı lamba altında?
Merhaba,
Bütün gün florasan altında tutuyorum. Saksılarım biraz daha küçük olsa idi ışık altındaki yerlerinden çıkarmak daha kolay olacaktı. Benim de naçizane önerim saksıların boyutu ile alakalı olsun, mümkün mertebe küçük ve kare şeklinde saksı kullanırsanız yer değiştirmesi daha kolay olacaktır. Ben özellikle resimlerdeki yeşil saksıları kaldırdığımda toprak kırılıyor ve riske atmak istemiyorum.

Zeki Bey,
Bütün gün ışık altında tutmanın az olsa gerçek gün ışığından faydalanamamak dışında başka bir etkisi var mıdır? Olumsuz bir etkisi olur mu?

Eski 04-03-2012, 11:21   #585
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

ben gündüzleri ev icerisinde cam onune koyuyorum , ogleden sonra gunes vuruyor
aksamlarıda 2 gundur koridorda yanan led lambanın altında aydınlıkta ama yakından vurmuyor ısık yaklasık 2 metreden aydınlanıyor
dün gunes vardı saat 15-16gibi bir saat dısarda bıraktım, hem dısarının sogugunada alıssınlar diye. bugunde gunes vurursa yine cıkartmayı dusunuyorum balkona

Eski 04-03-2012, 12:35   #586
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-02-2012
Merhaba;

Halil Beyin, sağolsun, yolladığı tohumlar az önce annemlerin eline geçmiş. Domates, biber, patlıcan, fasulye tohumları çoğunlukla. Annem önce biraz yetiştirip, daha sonra bahçeye geçirme istiyor. Ben yapacakları işlemin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Önce büyük leğenlere tohumları ekip, üzerlerine kalın naylon geçirerek, camekanlı ve ortalama sıcaklığı bu soğuk günlerde 5-6 derece olan, öğleden sonraları güneş alıp biraz daha ısınan balkonda yetiştirmek istiyorlar. Bir iki gün içinde ekmiş olacaklar. Bu şekilde yapmak doğru olur mu? Bir de sıcaklık, ışık ve toprağın bakımı ile ilgili spesifik tavsiyeleriniz var mı?

Şimdiden çok teşekkür ederim. İnşallah güzel bir biçimde büyütebilirlerse, ben de fotoğraflarını göndereceğim.

fatmaank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 18:46   #587
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Merhaba,
Bütün gün florasan altında tutuyorum. Saksılarım biraz daha küçük olsa idi ışık altındaki yerlerinden çıkarmak daha kolay olacaktı. Benim de naçizane önerim saksıların boyutu ile alakalı olsun, mümkün mertebe küçük ve kare şeklinde saksı kullanırsanız yer değiştirmesi daha kolay olacaktır. Ben özellikle resimlerdeki yeşil saksıları kaldırdığımda toprak kırılıyor ve riske atmak istemiyorum.

Zeki Bey,
Bütün gün ışık altında tutmanın az olsa gerçek gün ışığından faydalanamamak dışında başka bir etkisi var mıdır? Olumsuz bir etkisi olur mu?
Olmaz Özgür Bey

Eski 04-03-2012, 18:55   #588
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
ben gündüzleri ev icerisinde cam onune koyuyorum , ogleden sonra gunes vuruyor
aksamlarıda 2 gundur koridorda yanan led lambanın altında aydınlıkta ama yakından vurmuyor ısık yaklasık 2 metreden aydınlanıyor
dün gunes vardı saat 15-16gibi bir saat dısarda bıraktım, hem dısarının sogugunada alıssınlar diye. bugunde gunes vurursa yine cıkartmayı dusunuyorum balkona
2 metreden lambanın pek faydaı olmaz.
Bu mevsim dışarıya alıştırmak için daha erken.
Deneme yanılma ile kendi birikiminizi sağlamak istiyorsanız yaptığınız gibi devam edin.
Doğrusunu öğrenip hızla iyi neticeler almak istiyorsanız bu başlıkta bir çok kere yazılmış olanları gözden geçirin.

Eski 04-03-2012, 19:03   #589
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatmaank Mesajı Göster
Merhaba;

Halil Beyin, sağolsun, yolladığı tohumlar az önce annemlerin eline geçmiş. Domates, biber, patlıcan, fasulye tohumları çoğunlukla. Annem önce biraz yetiştirip, daha sonra bahçeye geçirme istiyor. Ben yapacakları işlemin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Önce büyük leğenlere tohumları ekip, üzerlerine kalın naylon geçirerek, camekanlı ve ortalama sıcaklığı bu soğuk günlerde 5-6 derece olan, öğleden sonraları güneş alıp biraz daha ısınan balkonda yetiştirmek istiyorlar. Bir iki gün içinde ekmiş olacaklar. Bu şekilde yapmak doğru olur mu? Bir de sıcaklık, ışık ve toprağın bakımı ile ilgili spesifik tavsiyeleriniz var mı?

Şimdiden çok teşekkür ederim. İnşallah güzel bir biçimde büyütebilirlerse, ben de fotoğraflarını göndereceğim.
Fasulye doğrudan yetişeceği yere ekilir.
Diğerleri bu mevsimde Ankara dışarıda çimlenmezler.
Mutlaka içeride oda sıcaklığında çimlenmeleri gerekir.
Daha detaylı bilgi için bu başlığı gözden geçirmelerinde yarar var.

Eski 04-03-2012, 23:09   #590
Ağaç Dostu

Işık altında yer kalmadığından yeni ektiğim tohumları koymak için ışık altındakilerin bir kısmını artık şaşırtmam gerekecek. Kadife çiçekleri yeterli olgunluğa erişti sanırım.

Eklenen Resimler

Eski 04-03-2012, 23:10   #591
Ağaç Dostu

Resimlere devam...

Eklenen Resimler

Eski 04-03-2012, 23:11   #592
Ağaç Dostu

Bu seferlik son resimler...

Fasülyeler ufaklığın ödevi Ona fasülye ekince kardeşi de istedi, ona da nohut ektik

Eklenen Resimler

Eski 04-03-2012, 23:17   #593
Ağaç Dostu

Zeki Bey,

Size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Verdiğiniz öğütleri uygulayınca daha önceki denemelerime göre farkı net olarak gördüm. Çabaların sonucunu görünce de insan kendini durduramıyor. 9 farklı çeşit domates tohumu ekildi, çimlenmeyi bekliyorlar. Ayrıca 6 çeşit çiçek tohumu siparişi verdim, onlarda birkaç güne elime geçecekler.

Sizden öğrendiklerimle, mükemmel bir şekilde olmasa da artık çimlendirme aşamasını kotardım sanırım. İnşallah şaşırtma işlemini de videonuzda gösterdiğimiz şekilde yapabilirim.

Eski 05-03-2012, 10:25   #594
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

Sevgili ozgurbilgin,
resimlerini takip ediyorumda amma boy atmıslar , serpilmiş ve büyümişler , MASAALLAH...
Alüminyum folyoyu tamamen asagı indirmissin, ışıgı 3 taraflı yansıtmıs oluyorsun, akıllıca.

Takipteyim sizi.

Eski 05-03-2012, 17:02   #595
Ağaç Dostu

Alıntı:
Olmaz Özgür Bey
Merhaba Zeki Bey,

Günün belirli saatlerinde ışığı kapatıp bitkileri karanlıkta bırakmalı mıyız? İncelediğim birkaç tane kaynakta birçok bitki türünün gelişmelerinde belirli bir karanlık devre geçirmeye ihtiyaç duydukları yazıyordu. Bu karanlıkta geçen süre bitkiler için bir dinlenme devresi olduğu gibi ışıkta oluşturulan fotosentez ürünlerinin bitki organlarına taşınması ve depolanmasını sağlayan bir zaman aralığı olarak da hizmet görürmüş.

Eski 05-03-2012, 17:12   #596
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Merhaba Zeki Bey,

Günün belirli saatlerinde ışığı kapatıp bitkileri karanlıkta bırakmalı mıyız? İncelediğim birkaç tane kaynakta birçok bitki türünün gelişmelerinde belirli bir karanlık devre geçirmeye ihtiyaç duydukları yazıyordu. Bu karanlıkta geçen süre bitkiler için bir dinlenme devresi olduğu gibi ışıkta oluşturulan fotosentez ürünlerinin bitki organlarına taşınması ve depolanmasını sağlayan bir zaman aralığı olarak da hizmet görürmüş.

Özgür Bey,

Doğru!
Geceleri 3-4 saat ışığı kapatmak tavsiye ediliyor.
Sebebini tam bilmiyorum.

Ben saat 11:00 ile 03:00 arasında kapatıyorum.

Kolay gelsin.

Eski 07-03-2012, 09:16   #597
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-03-2012
Abilerim droseranin 4 cesit tohumu var 30sardan. Bende plastik bir kap aldim.sera etkisi icin . torf kare saksilar hazir. sormak istedigim 15 wattlik beyaz floresan etkii olur mu ? Yumruk seklinde . Ve ben bu sasirtmayi anlayamadim nedir o tam olarak ?

Telefondan yaziyorum yazim hatalari icin kusura balmayin.

bilgehan97 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2012, 16:39   #598
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Patlıcan tohumlarını çimlendirdim. İlk çıkan yapraklar 2 tane oluyor. Ama bir tanesinde 3 yaprak çıktı. İlk defa böyle bir şey başıma geliyor. Bunun nedeni ne olabilir?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2012, 20:55   #599
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bilgehan97 Mesajı Göster
Abilerim droseranin 4 cesit tohumu var 30sardan. Bende plastik bir kap aldim.sera etkisi icin . torf kare saksilar hazir. sormak istedigim 15 wattlik beyaz floresan etkii olur mu ? Yumruk seklinde . Ve ben bu sasirtmayi anlayamadim nedir o tam olarak ?

Telefondan yaziyorum yazim hatalari icin kusura balmayin.
Lamba çimlendikten sonra lazım.

Şaşırtma için buraya bakın.

Eski 07-03-2012, 20:56   #600
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Patlıcan tohumlarını çimlendirdim. İlk çıkan yapraklar 2 tane oluyor. Ama bir tanesinde 3 yaprak çıktı. İlk defa böyle bir şey başıma geliyor. Bunun nedeni ne olabilir?
fotoğraf koyarsanız yorum yapan çıkar.

Etiketler
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025