agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Guzmania Ostara (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/9699.htm)

oppss! 19-03-2010 18:57

Bakımını ayrıntılarıyla öğrenmiştim, maliyet sorun değil ancak zaman darlığı (sınavların yaklaşması vs.) bu işlerle de pek ilgilenemiyorum, bi kargomu babama aldırdıttıktan 3 gün sonra açabildiğim bile oldu:)
Bu konuyu yaza doğru tekrar hatırlayalım :)

umıt79 19-03-2010 20:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 600366)
O zaman benim guzmanyam sanırım suyu biraz fazla kaçırdığım için gitmiş olmalı:o

Bir ihtimal bu olabilir Sevim Hanım..
Ben kendi gözlemlerimden şunu biliyorum ; bu bitki saf suyu seviyor.Yani şebeke suyu nedendir bilmiyorum yapraklarında kurumalara suyunun çekilmesine sebep oluyor...Ben damacana su kullanıyorum bazı bitkilerime ...

Fark ettiğim fısfısı az miktarda yapıldıkça seviyor.Toprağı vıcık vıcık çamur olunca da bitki maalesef kötüleşiyor..Yaprak aralarında hafif su bırakırsanız da iyi oluyor.

saydemir 19-03-2010 21:57

Bauhausta satılan "guzmania minor" buradakilerden farklı bir türmü acaba?? Birde guzmaniaların saksı harcında torf mu kullanılıyor? Guzmania, tillandsia gibi epifitik bromeliadlarda saksı harcı nasıl olmalı? Bilen deneyimli arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Satışta torf içerisinde satılıyorlar sanırım ama epifitik bitkilerin kök kısımlarının torf içinde olması köklerin havasız kalmasına sebep olmaz mı?

praecox 19-03-2010 22:12

Yok olmuyor.
Ancak bu başlıkta her ne kadar guzmania nerogelia vresia ve hatta aechmea çaprazlandıklarından olsa gerek karıştırıldı ise de...
genelde torf en yi çözüm.
tillansia ve diğer yukarıda saydığım bir dizi bromeliad havadar bir saksı içinde oldukları sürece sorun değiller.

umıt79 19-03-2010 23:00

Evet sayın praecox cidden karıştırılacak kadar çok çaprazlama yapılmış ki .Sadece aechmealar guzmanialarla değil elde edilen bitkilerde birbirleri ile çaprazlanmış.Adeta farklılaşmış..Ben fotoğraflarda bu tür hybridlerin en belirgin olanlarını seçmeye çalıştım...Son fotoğraflara yakın doğadan bir guzmania fotoğrafı ekledim.Fakat doğal bir guzmania bitkisi neye benziyor açıkcası bende bilmiyorum.

Bitki ticaretiyle uğraşanlar bizlere bunları direkt ve tek olarak Guzmania olarak tanıttıklarından olsa gerek bu şekilde biliyoruz...Fotoğrafları eklerken tereddütte kaldığım bir konuydu.Hepsini aynı başlık altına mı eklesem , yoksa başka bir konu açarak mı eklesem?

Bildiğimiz şekliyle, bulabildiklerimi isimleriyle Guzmania başlığına almanın daha mantıklı olduğunu düşündüm...

merkürvenüs 20-03-2010 11:39

Merhaba,

4 ay önce guzmania almıştım henüz bu siteyi bilmiyordum, bir çok siteyi inceledim ve yaprak hunisinde su bulundurulması gerektiği yazıyordu bende bu şekilde yaptım ama üstten çürümeye başladı. Ancak alttan 3-4 yaprak kalınca çürüme durdu (onlar da çok kötü durumda). Bir süredir bu şekilde duruyor ne ölüyor ne de büyüyor, yavru da vermedi. Toprağı iyice kuruyuncaya kadar su vermiyorum ve huniye de su koymuyorum. Yaşatmak ve yavru vermesini sağlamak amacıyla ne yapmalıyım?

oppss! 20-03-2010 17:58

Ek birşey yapmaya gerek yok, yanlız biraz daha yüksek nemli bir yere alabilirsiniz...

merkürvenüs 21-03-2010 12:44

Merhaba,

Mutfakta duruyor sanırım nem ve ışık yeterli, beklemekten başka yapacak birşeyim kalmadı gibi görünüyor...

umıt79 27-03-2010 21:30

3 Eklenti(ler)
Bu gün Sevgili oppss için daha önce sipariş vermiş olduğum Guzmanialar ı aldım.İşte ;

Eklenti 132409

umıt79 27-03-2010 21:32

1 Eklenti(ler)
Fotoğraf makinem çok iyi değil bu yüzden resim kalitesi çok düşük üzgünüm..
Eklenti 132410

umıt79 27-03-2010 21:38

Üstelik sarı olan guzmania da benim mimik kırmızım gibi şimdiden yavrulamış durumda .Yanından ikide bebek guzmania büyütmüş.Bir aya kadar kendi boyunda iki yavrusu olacak..

oppss! 27-03-2010 21:48

Çok teşekkür ediyorum ümit bey, inşallah sağ salim gelecekler...

oppss! 02-04-2010 12:23

Şu anda bir guzmaniamın 3 yavrusu var, köklenmeden de ayırlabilir mi yoksa köklenmesini mi beklemeliyim?

oppss! 03-04-2010 21:07

Bugün çiçekçiden iyi bir fiyata çiçeği geçmiş guzmania aldım, iki yavrusunu ayırdım, ana itkiyi takrar yerine yerleştirim, çok küçük birde yavrusu vardı çünkü...
Yanlız ayırdığın yavrular oldukça büyüktü ancak kökleri yoktu, bu tür bitkilerin yapısına güvenerek ayırdım bende köksüz olarak...

umıt79 03-04-2010 21:24

Böylelikle denemiş oldunuz .
Ayrılır mı ayrılmaz mı sorusunun cevabını yine sizinle bulacağız.
Fotoğraflarını da ekleseydiniz keşke .Gelişimlerini de ya da akıbetlerini de görmüş olurduk..

oppss! 03-04-2010 21:31

En kısa zaman eklerim, rengide süpriz olacak bana:)

umıt79 03-04-2010 21:38

Evet şu an rengini de bilmiyorsunuz değil mi?

Bitki sağlıklıysa rengi problem olmaz..

Sevgi Durul 20-09-2010 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 585086)
Bendeki guzmanianın ortasındaki kırmızı kısım rengini kaybedip, kuruduktan sonra koparttım.
Bir müddet öyle durdu. Sonra yavrularından ikisini ayrı ayrı saksılara diktim. Üzerlerine poşet geçirdim. Ve sabah güneşi gören pencere önüne koydum. Bakalım yavruları açtırmayı başarabilecek miyim?

Ayırdığım guzmania artık yok. Açtırmak şöyle dursun, yaşatamadım bile.

ATAMET 02-12-2010 22:00

Benim guzmaniamın da ortadaki kırmızılığından eser kalmadı.Hunisinde su buşunduruyorum ama tepedeki hunide kalan su sararan kırmızı yaprakların çürüyüp teker teker kararp kopmasına neden oluyor.Dibinde üç tane yeni yavru çıktı ve büyüdüler.Onları ayırdıktan sonra sararan yerler tekrar kızarma şansı varmı yoksa ömrü bundan ibaret mi...Bu bitkinin seyri nasıl olacak şimdi ??

izgi 17-04-2011 15:19

iki tane guzmaniam var ikisinin de kıpkırmızı çiçeği varken şimdi soldu rengi iyice açıldı yaprakları da cansızlaştı tam olarak kurumadı ama kurumak üzere yavruları da yok. Burda okuduklarıma göre yapraklaı arasına biraz su koydum elimden de başka birşey gelmiyor. umarım iyileşirler.

serkyil 23-06-2011 09:41

bu da benim guzmanya.
yanlardan dört tane yavru verdi, çiçeği hiç büyümedi ama

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1308811035

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1308811035

alperfect 26-07-2011 11:57

guzmania yavruları

3 Eklenti(ler)
6 ay önce hediye gelen guzmania iki tarafından iki yavru verdi, bir hayli büyüdüler,anaç da bozulmaya başladı zaten kırmızı kısım neredeyse tamamen kurudu yavruları ayırayım mı yoksa biraz daha beklemek gerekir mi

alperfect 31-07-2011 11:58

bir yavruyu ayırıp diğerini beraberinde bırakıp saksıyı büyüteceğim. Bakalım ne olacak

serkyil 09-09-2011 08:47

guzmanyanın yandan çıkan yavrularını hangi ayda ayırsak daha iyi olur. ekim veya kasımda uygun mu?

Mine Pakkaner 09-09-2011 13:18

Önümüz kış, ayrılan yavruların gelişmek, köklenmek ve ve pişkinleşmek için ısı ihtiyacı olacak. Yeterli sıcaklığı sağlayamayacaksanız ilkbaharı bekleyin.

serkyil 09-09-2011 14:33

tamam teşekkür ederim mine hanım

Jezebel 04-01-2012 11:56

1 Eklenti(ler)
Dün hediye gelen Guzmanyam

Eklenti 262528

ne yer, ne içer bilmiyorum, umarım yaşar.

nil-nilüfer 07-01-2012 20:37

merhaba, geçtiğimiz ilkbaharda guzmanya bitkimin yavrularını ayırdım 3 adet yavrum oldu gelişimleri gayet iyi fakat ne zaman çiçek açar **** çiçek açması için yapılması gereken ilave birşeyler varmı merak ediyorum bilgisi olan varsa rica edebilirmiyim.....

Jezebel 10-01-2012 11:57

1 Eklenti(ler)
Guzmanyanın çiçeğinin ilginçliği;)

Eklenti 263384

.

Benol Hazaroğlu 10-01-2012 21:06

Bir zamanlar bende de vardı. Çiçeği geçince bir daha açmadı.

Jezebel 10-01-2012 22:29

Benim de vardı yıllar önce, sanırım fazla sulamadan dolayı kaybettim .
Bakalımbu güzellik yaşamayı başaracak mı.

carmonacarmona 20-01-2012 19:08

Benimde var bir guzmanyam. Guzmanyalarınızın çiçeklerinin sararması gayet normal. Guzmanya mevsimlik bir çiçektir. Mevsimi bitince çiçeğinden başlayıp sararmaya başlar. Benimde pek bilgim yok guzmanya hakkında, gözlemlerimi paylaşabilirim ancak. Çiçekten sonra yapraklarda solmaya başlar. Bu normal bir şey. Çiçeğin bir yerinde mutlaka filizi olur. Tavsiyem o filizle ilgilenmeniz ve 1. sayfadaki tanımına göre mevsimi gelince filizi ayrı bir saksıya almanızdır...

cegabo 20-01-2012 20:03

Bugün bauhausta gördüm. çok hoşuma gitti. ama okullar kapandığı için 2 hafta evde olamıcaz. alamadım. ama dönünce ilk işim onu almak olacak...

emmi 30-01-2012 13:57

Guzmania

Selam arkadaşlar
iki tane guzmania var elimde.tamamen kaktüs ve sukkulentlerle uğraşmak istememden ve yerimin yetersizliğinden dolayı onları isteyen Ankarada olan arkadaşlara vermek istiyorum.saygılar

mustafaocak61 13-02-2012 19:08

Guzmania Ostara

1 Eklenti(ler)
Merhabalar!

-Kaç gün ara ile sulanmalı?
-Su miktarları ne kadar olmalı?
-Sıcaklıkları ne kadar olmalı?
-Kuruma ve çürüme durumu söz konusunda ne yapılabilir?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

FatihBahce 01-10-2012 16:23

1 Eklenti(ler)
Bugün İzmir-Çankaya'da yürürken metro çıkışı bir tezgahta Guzmania soğanları satıldığını gördüm.

Kırmızının yanında lila, turkuaz, sarı, beyaz ve mor renkleri de varmış.

3 tanesi 5 TL'dan satıyordu.
Çiçekçiler orta boyunu 75 TL, büyük boyunu 125 TL dan satıyor.
Bir arkadaşıma düğün için almıştım.

Bugün de her renkten birkaç tane toparladım.:p

Çiçek halindeyken haftada bir sulamak yeterli. Yazın direkt güneş görmemesi gerir.

Nuri Murvet 02-12-2012 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 171449)
Guzmania ve benzeri (Aechmea Tillandsia gibi bromeliadlar, annanasgiller) her sene çiçeklenmekden sonra ölür ve yandaki yavuları seneye çiçek açıcak şekilde yeni saksılarına dikilir. Evde çiçeğini tekrar açtırmak çok zordur aşırı sıcak ve nem gerektirir. Uygun bir terraryumunuz varsa olabilir.

Saygılar

Merhaba

Başlıklarda gezinirken ilgimi çektiği için Guzmania bitkisinin sayfasını ziyaret ettim.

Sayın newyorker genel bilgilerini burada ve bakım ilgili gerekli bilgi paylaşımlarını yapmış...

Sayın praecox'da eksik olan bilgileri tamamlamış harika...

Yanlış bilgi olarak tamamlamak gerekirse, Guzmania soğanlı bir bitki değildir.

Bu isim başlığı altında ticari sahtekarlıkla başka bitkinin soğanlarını satışa sunmuşlar.

Guzmania türlerinde epifit ve yarı epifit olmak üzere iki yaşam tarzı bulunmaktadır.

Kök sistemi zayıf olduğundan ideal toprak isteği turba, ağaç kabuğu ve kaba kum (ya da perlit) oluşan bir karışımdır.

Sulamadan sonra, saksı altı tabağında su kalmamalıdır.

Rozet formlu epifit bitki özelliğinde olduğu için yaprak koltuklarında ve çanağında kireçsiz su bulundurmak gelişimi için iyidir.

Çanak ve yaprak koltuklarındaki suyu hazırlamak için 1 lt. çeşme suyana 3-4 damla sirke damlatıp suyu kaynatalım, soğuyan suyu süzüp kullanalım.

Bu suyun 10-15 günde bir değiştirilmesi gereklidir.

Çiçeklenmesini teşvik için özellikle ideal (ışık, nem, sıcaklık ve gübreleme) ortamını hazırladıktan sonra kapalı bir ortamda 7-10 gün boyunca yarım elma bulundurmak çiçeklemesini teşvik edecek, çiçeklendirecektir.

İdeal sıcaklık 15-20 ° C arasındadır.

En fazla 27° C kadar ısılara tahammülü vardır.

İdeal nem isteği %75-85 dir.

Bakım yanlışlığı yapılmadığı sürece son derece dirençli bitkilerdir.

Bitkileriniz hastalıklardan uzak, sağlıklı olması dileği ile..

Başarılar ..

Kolay gelsin...

cicekdelisi 04-12-2012 13:58

benim guzmanyamda çiçeğinden kurumaya başladı.alt dallarının içinden bir tane yavrusu var bu yavruyu nasıl ayıracağım? ayırdıktan sonra direkt dikecekmiyim kökelndirecekmiyim

cicekdelisi 04-12-2012 14:00

resim eklemedim çünkü tıpkı yukarıdaki serkyil üyesinin guzmanyası gibi yavrulamış durumda

cicekdelisi 05-12-2012 12:46

anlaşılan guzmanyamın yavrucuklarını ayırmam için beklemem gerekiyor çünkü cevap yok:(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025