agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/9444.htm)

thomasina 27-09-2009 13:19

Aslında kimisi geç tutuyor, kimi de çürüdüğünü geç belli ediyor. Eğer sap çok kısa değilse, bak yavaşça çürüklük varsa kes, yeni tarafı tekrar sapla toprağa... oksijenli su da verince tamamdır.

ilksenozturk 01-10-2009 13:48

thomasina merhaba;

benim içerde baktığım, arajman fotoğrafını koyduğum mor telgraf çiçeğim sanırım çiçek veriyor :) görünce çok mutlu oldum, tabi erken konuşuyor olabilirim ama olsun yaprak rengi bile yetiyor onun.

bu arada mutlu kutlu'dan gri çizgili olanından aldım, hayran kaldım telgraf çiçeğine bir kez daha, renkleri çok güzel, sarkan sarılan bitkiler bi başka güzel.

ilksenozturk 06-10-2009 20:12

1 Eklenti(ler)
mor telgraf çiçeği, kaz ayağı ve buz çiçeklerini kullandığım mütevazi arajmanım.
tabi daha küçükler...

Bengisan 24-11-2009 20:58

1 Eklenti(ler)
Buda benim balkonumdan

querelle 02-12-2009 12:00

İstanbul'daki Botanik bahçesinde bu bitkinin mor olanı (bir üstteki mesajdaki yani) Örümcek Otu olarak geçiyor. Ben de yıllardır merak ederdim ismini, nihayet öğrenmiş oldum :)

The Island 02-12-2009 17:00

Mor olan telgraf çiçeğinden bir çelik bulmuştum, köklendirmem 2 aydan fazla sürdü. :) Sabrın sonu bir telgrafım oldu sonunda..

dyebto 10-01-2010 00:20

Mor telgraf çiçeği köklenme konusunda keçi gibi inatçı bir dal getirmiştim mersinden 1 ay uğraştın en sonunda köklenmedi ben de söktüm attım.

Gümüş çizgili telgraf çiçeği ise onun tam aksine toprakla buluşması yeterli,çok çabuk bi şekilde ve gayet güzel kökleniyor.Mutlu Beyden almıştım.Şuan köklendiler 1 büyük bitkiden 10-15 tane çelik yapıp diktim 2-3 hafta felan önce hepside gayet sağlıklı köklendiler.

sevim.K 10-01-2010 10:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 485635)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1248362364

Bir süredir çevrede bunu araştırıyorum bulamadım. Resmi kime gösterdiysem eskiden çok vardı bu çiçekten diyorlar.

Nihayet buldum. Baharda diğer zebrinalarla hoş bir görüntü oluşturacak. Şimdilik köklensin diye gözüne bakıyorum:)

umıt79 10-01-2010 20:44

Bende bu sabah Mutlu Bey den aldığım telgraf çiçeklerimi saksıya geçirdim.Gayet iri geldiği için mor telgraf çiçeğinin köklerini saksıya sığdıramadım doğrusu.Annem biraz kök budaması yaparak büyükce bir saksıya yerleştirdi.Yanlarına da kargoda ezilen zedelenen dalları diktik.Mutlu Bey direkt olarak toprağa dikersem bir hafta da kökleneceğini söyledi.Bakalım şimdi bekliyoruz ne olacak ..

ilksenozturk 11-01-2010 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 561078)
Nihayet buldum. Baharda diğer zebrinalarla hoş bir görüntü oluşturacak. Şimdilik köklensin diye gözüne bakıyorum:)

peki nereden buldunuz?

sevim.K 11-01-2010 14:56

Sevgili iclalöztürk zaten bildiğim ve çok eskiden yetiştirdiğim bir çiçekti. Tesadüf bir arkadaşımda gördüm minik bir çelik aldım:) Tüylü yapraklı olanından bulabilirmiyim bilmiyorum araştıracağım. Şu an dört tane tradensia oldu. İkisi zebrina:)

KARADENİZ37 13-01-2010 15:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 485635)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1248362364

Bir süredir çevrede bunu araştırıyorum bulamadım. Resmi kime gösterdiysem eskiden çok vardı bu çiçekten diyorlar.

Sevgili Arzu Kırlangıç siz de mesajınızda görmüştüm diyorsunuz. Eğer yine görürseniz bizler için çoğaltır mısınız:confused:

Sevim hanım bir arkadaşımdan bir dal aldım bu çiçekten,yeni diktim toparlanma aşamasında eğer beklemek bir problem olmazsa biraz büyüdüğünde size çelik yollamaktan mutlu olurum.

sevim.K 13-01-2010 15:10

Aaa canım yaa ne demek nasıl beklemem:). Sevgiyle, sevinçle beklerim yeter ki büyüsün, gelişsin. Tüylü yapraklı bir de kırmızı yapraklı olanları araştırıyorum bulabilirsem.Sevgiler:)

Tubay 13-01-2010 18:27

Sehpa altı dekor telgraf çiçekleri

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benden.Cam sehpanın altında oldukça güzel duruyorlar.Yeşil ve çizgili karışık.Üçüncü resimdeki kapı önünde hoş bir karşılama yapıyor gelenlere;)

umıt79 13-01-2010 21:15

Tubay Hanım maşallah demekten kendimi alamıyorum.Üçüncü resimde ki telgraf çiçeğinden hiç görmemiştim .Formu çok güzel.Benim telgraf çiçeğimin dalları çok gevrek dokunmamla birlikte kırılıyor.Sizlerin telgrafları da böyle mi?

Tubay 14-01-2010 12:32

Umıt 79 yapısal olarak çok çabuk kırıldıkları doğru.Hatta çizgili olanın formu çok daha güzeldi.İş yerinde ayak altında bir yerde olduğu için kopmalar ve kasıtlı koparmalar sıkça oluyor

ilksenozturk 15-01-2010 07:33

tubay hanım;
çiçekleriniz çok çok güzel olmuş, arajmanınıza ve diğer yeşil çiçeğinize bayıldım.
elinize sağlık.

Tubay 15-01-2010 11:05

İlksenozturk çok teşekkür ederim.Çizgili telgraf çiçeğini düzenli gübrelediğinizde yaprakları yeşildeki kadar sık oluyor ve daha koyu mor rengini alıyor.

umıt79 15-01-2010 17:43

Bunu bilmiyordum ben .Mutlu Bey den aldığım çizgili telgraf çok aralıklı yapraklara sahip.

Mesela ne kadar zamanda ki bir gübreleme periyodundan bahsediyorsunuz Tubay Hanım.Şimdi ben 10 günlük aralıklarla gübreleme yapıyorum .Bu çok mu sık ?

KARADENİZ37 15-01-2010 18:53

2 Eklenti(ler)
Benim çok sevdiğim telgraf çiçeklerim.Yeşil biraz daha büyüyüp geliştiğinde morla birlikte aranjman yapmak istiyorum.

KARADENİZ37 16-01-2010 14:28

Nette telgraf çiçeği resimlerine bakarken aşağıdaki bilgiyi buldum arkadaşlar.Umarım faydası olur.

Genel Özellikler

Yaprakları yumurta şeklinde, küçük, üst yüzü yeşil, beyaz ve pembe şeritli, alt yüzü mor; çiçekleri beyaz, sarkıcı formda bitkilerdir. Tabiatta 60 türü bulunan Tradescantia cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri T.albiflora ve T.blossfeldiana’dır.

Latince adı: Tradescantia
Türkçe adı: Telgraf Çiçeği
Anavatanı: Güney Amerika’dır
Familyası: Commelinaceae

Yetişme İstekleri
Çiçeklenme zamanı:
Sıcaklık: En iyi gelişmeyi 10-15 ’ler arasında göstermesine karşın, sıcaklığı 18-24 olan yerlerde de bulunabilir.Ancak 8 ’nin altına düşmemelidir
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem ister.
Işık: Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever.Yeşil yapraklıları az ışık,alaca yapraklıları çok ışık isterler.
Saksı Harcı (Toprak isteği): John Innes saksı kompostu No:2’de iyi yetişirler.

Bakım Önlemleri
Saksı Değiştirme: Her yıl Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Her yıl Nisan ayında yapılır. Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Yazın büyüme döneminde bolca sulanmalı ve sıcak havalarda sık sık su püskürtmelidir. Kışın ise orta derecede nemli tutulmalıdır.
Budama: Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılmalıdır.
Üretim Tekniği: Üretimi çelik ile Nisan-Eylül ayları arasında yapılır. Sürgün uçlarından alınan 5-7.5 cm uzunluğundaki çelikler John Innes saksı kompostu No.2’ ye dikilirler. Gölge bir yerde ve 16 C’ de 2-3 hafta içerisinde köklenirler.
Hastalık ve zararlıları: En önemli hastalığı Kurşuni küf; zararlıları ise Nermatodlar, sümüklü böcekler, kırmızı örümcekler ve yaprak bitleridir.

Tubay 16-01-2010 15:30

Umıt79 sağolsun Karadeniz37 bilgileri aktarmış.Benim yöntemim nisan ayında,bahçe toprağı,torf ve yanmış hayvan gübresine dikip 10 günde bir suni ve organik gübre karışımı eklemek.

k_donmez 11-02-2010 19:56

66 nolu mesajdaki mor yapraklı olanın çeliklerinden geçen Ağustos'ta Yalova'dan Ankara'ya getirerek bahçede büyük bir saksıya diktim. Kışa kadar çok güzel gelişti. Bu kış her soğuk dalgasında birazı öldü.Şimdi ise toprak üstünde hiç canlı yaprak görünmüyor. Bahar'da gelişme olmazsa Ankara'da dışarıda yetişmeyeceği kanaatine varacağım. Bu bitkiyi Ankara'da dışarıda toprakta veya saksıda canlı tutabilen var mı?

sevim.K 15-02-2010 20:27

Yeşil tradensiyam capcanlı. Ama yeşil üzeri parlak gri çizgili olan öldü sanırım. Morum da. Canlanırlar, yeniden filizlenirler diye umut ediyorum:(

TuruncuHis 15-02-2010 21:49

Çiçek sevdam başladığından beri ilk kez don oldu. Bugüne dek hiç umursamamışım ya da farketmemişim demek ki :( Gümüş çizgili mor Tradescantia'mın upuzun dallarını don vurdu; kalan yeni sürgünlerde ise ne olduğunu çözemediğim toz gibi ağlar var.
Çiçekler ölüyor soğuktan (eğer ağlar kırmızı örümcek ise) bu akar belası ölmüyor...

k_donmez 26-04-2010 19:51

Ankara koşullarında bahçedeki saksıda kış mevsiminde parça parça ölen mor telgraf çiçeğinin toprak üstünde hiçbir emaresi kalmamıştı. Dün saksısını başka bir bitki için kullanmak üzere baktığımda taze 2 sürgünün toprak üstüne çıktığını gördüm. Bugün bir sürgün daha gelmişti. Anlaşılan bu çiçek Ankara'da yaşamaya kararlı. En azından sıcak havalarda.

Tubay 07-05-2010 11:00

Telgrafımın çiçekleri

1 Eklenti(ler)
Telgraf çiçeğim coştu. Dolgun yaprak formunu kaybetti ama bu çiçekli halini de çok seviyorum;)

livadi 07-05-2010 12:24

Ben bunun eski halini de hatırlıyorum.
Bu hali de çok güzel gerçekten.
Zevkini sefasını sürün sayın Tubay :)

KARADENİZ37 08-05-2010 11:33

Kocaman bir MAŞALLAH sevgili Tubay bu ne güzellik bu ne zerafet ilk defa telgraf çiçeğini böyle çiçekli görüyorum.Sanırım benim kızların annesi (anasına bak kızını al :)).Onlara gözüm gibi bakıyorum ve Tubam diye seviyorum.Biraz da serpilsinler burada yer alacaklar.

sevim.K 08-05-2010 14:18

Çok güzel büyümüş:) Ben balkona koydum ama sanırım daha gölge bir yere koymalıyım.

k_donmez 21-05-2010 20:21

1 Eklenti(ler)
Kışın toprak üstü yapısı tamamen ölen ve baharla canlanan mor çiçekli telgraf çiçeğim eski formuna kavuşacak gibi duruyor. Bu arada baharla birlikte bahçede kendiliğinden çıkan ve telgraf çiçeğine benzettiğim bitkiyi de şaşırtarak aynı saksıya aldım. Şimdilik iyi geçiniyorlar.

Günüm 21-05-2010 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 643077)
Kışın toprak üstü yapısı tamamen ölen ve baharla canlanan mor çiçekli telgraf çiçeğim eski formuna kavuşacak gibi duruyor. Bu arada baharla birlikte bahçede kendiliğinden çıkan ve telgraf çiçeğine benzettiğim bitkiyi de şaşırtarak aynı saksıya aldım. Şimdilik iyi geçiniyorlar.

Sayın k_donmez, o kendiliğinden çıkan telgraf çiçeği mi? Bende üç ayrı saksıda çıktı.

umıt79 21-05-2010 21:08

Mor telgraf çiçeğim komşuların çalınan çiçek iyi tutar mantığına kurban gitmek üzereydi.

Gümüş çizgililer aynı akıbetin kurbanı oldu bile. Mor telgraf çiçeğimi kaldırıp gölge bir alana bıraktım. Dallarını büküm yerlerinden kırıp kırıp saksı dibine sokuşturdum .Şimdi hepsi tuttu ,sarkmaya başladı ve formu çok güzel .Özellikle tek kökten beş ayda çoğalttığım düşünülürse..

k_donmez 21-05-2010 21:08

Sayın Günüm,
Ne olduğunu bilmiyorum. Telgraf çiçeğine benzettim. " Bu bitkinin adı nedir" başlığında da ustalara sordum. Cevap bekliyorum.

umıt79 21-05-2010 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 643108)
Sayın Günüm,
Ne olduğunu bilmiyorum. Telgraf çiçeğine benzettim. " Bu bitkinin adı nedir" başlığında da ustalara sordum. Cevap bekliyorum.

Sayın Dönmez sizinki telgraf çiçeği .Benim gümüş çizgili telgraf saksımda da çıkmıştı böyle yeşil yeşil.Değişebiliyor görünümü...

Günüm 21-05-2010 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 643108)
Sayın Günüm,

Ben de sordum.;)
Sökmeden önce emin olmak istedim.

k_donmez 22-05-2010 12:22

Sayın Günüm

Telgraf çiçeği imiş. İlgili bölümde cevaplandı.

Günüm 22-05-2010 12:37

Çok teşekkür ederim sayın k donmez.

k_donmez 28-06-2010 20:21

1 Eklenti(ler)
Mor ve yeşil telgraflar bir saksıda bahçede bol güneş altında güzel gelişiyorlar.

ilksenozturk 29-06-2010 07:22

Telgraf çiçekleri bu mevsimde atakta,
Sn K Dönmez, sizinkiler de bu kadarcık zamanda çok güzel gelişmişler maşallah

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025