agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Hurma (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/5233.htm)

prefirst 27-04-2013 11:24

Teşekkür ederim sayın Direkt. Peki son fotoğrafta hurmanın yanındaki palmiye hakkında bilginiz var mıdır acaba. Geçen sene antalya'da bir yelpaze palmiyenin dibinden söküm tekrar köklendirip saksıya diktim şimdi sürekli geniş yapraklar çıkarıyor. Onun bakımı hakkında eklemek istedikleriniz varsa bilgiye muhtacım :)

feyziuslu 27-04-2013 15:02

Hurma Ağacı

1 Eklenti(ler)
1985 veya 1986 senesinde, hurma çekirdeğinden,önce saksıda yetiştirmeye çalıştığım hurma fidesini,sonradan köydeki bahçemize dikmiştim.Yıllar içinde birçok defalar aşırı soğuklardan tüm yaprakları adeta kavruldu ve artık kurudu dediğimiz zamanlarda bile ortasından yapraklar çıkararak hem bizi sevindirdi,hem de büyümeye devam etti.Yıllardır oldukça büyük ve çok sayıda çiçek keseleri çıkarıp,çiçek açıyor.Henüz hiç meyveye durmadı.Biz hiç bir özel bakım(gübre,ilaç,sulama vs..)yapmadık. 11.Nisan.2013 tarihinde çektiğim fotoğrafını ekliyorum.Büyüdükçe yaprakları çocuklar için tehlikeli oluyor.Ev içinde ve de saksıda gelişme şansı yok maalesef.

prefirst 27-04-2013 20:49

Sayın feyziuslu hurma tek başına meyve vermez. Dişi hurmanın meyve vermesi için erkek hurmanın polenlerine ihtiyacı vardır. Ama maşallah. Çok iyi büyütmüşsünüz. Annemler izmir ya da muğladan yazlık düşünüyorlar. 2-3 sene içinde ben de hurmayı bu durumda toprağa geçireceğim ama o zamana kadar evde en iyi şekilde geliştirmek istiyorum. Bir de bende bir palmiye tutkusu var sizde de var mıdır bilemem :D Hurmayı ilk defa çekirdekten yetiştirme merakı da bundan geliyor :)

drekt 27-04-2013 20:51

sayın feyziuslu budamayı zaman ıcınde yanlış yapılmış evet çok tehlikeli olabilir yaprakları fakat düzeltmek mümkün elektrikli testereyle ağaç kabuğunu belirleyerek çıkıntılı yaprak parcalarını düz bir şekilde alarak gövdeyi düzleştirirsiniz. meyve vermesi için döllenmesi gerekli meyve vermemesi bu yüzdendir. dibinde de piç varsa ayırıp yakınına dikebilirsiniz .

prefirst palmiye bailığı altında bu konuyu araştırabılırsınız .bu konuda uzman olan kişiler var forumda daha iyi bir sekilde yardımcı olacaklarına inanıyorum

drekt 27-04-2013 20:57

1 Eklenti(ler)
örnek saksıda budanmıs ağaclar

feyziuslu 28-04-2013 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prefirst (Mesaj 1145640)
Sayın feyziuslu hurma tek başına meyve vermez. Dişi hurmanın meyve vermesi için erkek hurmanın polenlerine ihtiyacı vardır. ........)

Sayın prefirst;bu hurmayı estetik amaçlı dikmiştim,meyve almayı düşünmemiştim.Manisa'da meyve veren ağaçlar da görüyorum,meyvelerini büyütüyor ancak meyveler fazla şekerlenemiyor.Bunun için çok sıcak iklim istiyor sanırım.
Budama konusunda; sayın drekt'in hakkı var.Yaprakların ağaçta kalan kısımları kuruduktan sonra yıllarca ağaçtan ayrılıp düşmüyor.Elektrikli testere ile temizlemek gerekiyor.

prefirst 29-04-2013 18:31

Bakalım benimki evde nereye kadar büyüyecek? Yeşil yapraklı bitkiler için sıvı gübreler var onlardan alıp suyla birlikte veriyorum bazen. Ama bakalım hayırlısı :)

Muda 26-10-2016 15:30

5 Eklenti(ler)
Fethiye'de gördüğüm hurma agaçları.

Eklenti 631207

Eklenti 631208

Eklenti 631209

Eklenti 631210

Eklenti 631211

Polat1903 14-08-2017 08:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erbek_ (Mesaj 264900)
Benim hurma....;)

Normal pazardan alınan hurma mı bu?

siflera12 22-08-2017 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Polat1903 (Mesaj 1515633)
Normal pazardan alınan hurma mı bu?

Pazardan alınan hurmalar çok güzel çimleniyor benim 7-8 tane hurmam var

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

nacar08 11-07-2019 23:44

2 Eklenti(ler)
Merhabalar...

Hurma çekirdeklerini 1 hafta suyun içinde bekletip, kağıt havluya sarın, kağıt havluyuda ıslatıp kilitli poşete koyun, 15 güne kalmaz hepsi çimleniyor. Çimlenenleri toprağa ekince de 1-2 haftaya filizleniyor.

Fotoğrafını paylaştığım hurmalar suda bekletmeye başladıktan sonra yaklaşık 5-6 haftada bu duruma geldiler. Peynir kutusundakiler 2 hafta sonra ekildi.

Buyukcelebi_ 07-08-2019 19:28

3 Eklenti(ler)
Merhabalar;

Maalesef öteki üyeliğimin şifresini bulamadığım için yeni üyelik açtım.

3 yaşında bir hurma fidanım var... benim için manevi değeri çok yüksek.. Bugün baktığımda yapraklarını büzmüş olduğunu gördüm. Hiç sağlıklı görünmüyor. Normalde yaprakları daha geniş ve kuvvetliydi. Aşağıda resimlerini koyuyorum.

Acaba problemi ne olabilir? Ölmesinden korkuyorum, acaba bir sorunu varsa ne yapmam gerekir?

Yardımcı olursanız minnettar olurum.

chuckybebek79 07-08-2019 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buyukcelebi_ (Mesaj 1573185)
Merhabalar;

3 yaşında bir hurma fidanım var... benim için manevi değeri çok yüksek.. Bugün baktığımda yapraklarını büzmüş olduğunu gördüm. Hiç sağlıklı görünmüyor. Normalde yaprakları daha geniş ve kuvvetliydi. Aşağıda resimlerini koyuyorum.

Acaba problemi ne olabilir? Ölmesinden korkuyorum, acaba bir sorunu varsa ne yapmam gerekir?

Hurmanızı kireçli suylamı suluyorsunuz ? ve çok mu su veriyorsunuz ?

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Buyukcelebi_ 07-08-2019 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chuckybebek79 (Mesaj 1573187)
Hurmanızı kireçli suylamı suluyorsunuz ? ve çok mu su veriyorsunuz ?

Şebeke suyuyla suluyoruz.. çok sık su vermiyoruz, hatta 1 haftadan fazladır su vermemiş olabiliriz, ondan olabilir mi? acaba verince çok mu veriyoruz?

chuckybebek79 08-08-2019 04:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buyukcelebi_ (Mesaj 1573191)
Şebeke suyuyla suluyoruz.. çok sık su vermiyoruz, hatta 1 haftadan fazladır su vermemiş olabiliriz, ondan olabilir mi? acaba verince çok mu veriyoruz?

Şebeke suyu değil Artijen suyuyla sulamanız gerekiyor çünkü şebeke suyu bitkilerde kireçlenme yapıyor. Artijen suyuyla sulayamıyorsanızda şebeke suyunu şişeye doldurup 1-2 gün bekletin o zaman tuz oranı azalıyor ve Düzenli olarak sulamanız daha iyi olur suyu az verip 2 günde bir sulayın ama suyu heryerine eşit miktarda dökmelisiniz. Birde saksının altını mutlaka kontrol edin delikleri varmı diye.

Mesut Temiz 08-08-2019 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buyukcelebi_ (Mesaj 1573185)
Merhabalar;

Resimde saksı toprağı çok kuru görünüyor... Belki şu anda ıslaktır, ama bence bir dönem susuz kalmış ve o nedenle yapraklarında kuruma belirtileri ortaya çıkmış... Hurma hem güneşi hem suyu çok sever... Arapların "hurmanın başı güneşte, ayakları suda olmalıdır" diye bir sözü olduğunu okumuştum... Bitki toprağı yaz sıcakları boyunca kuru kalmamalı...

Bir de bitkinin toprağa girdiği kısımda toprak çukurlaşmış görünüyor resimde (yanlış görmüyorsam).. Sularken tek bir noktadan değil de suyu gezdirerek sularsanız oyulma meydana gelmez..
Bunun dışında, hurma çok kolay çimlenen ve büyüyen bir bitkidir, kolay kolay bir şey olmaz... Tabii, kış soğuklarından korumanız gerektiğini söylememe gerek yok... Bol şans diliyorum...

Liliteyze 22-10-2019 11:22

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bunu yeni satın aldım satan kişi biraz sabredersen yeni yapraklar çıkaracak güzelleşecek dedi yeni çıkan yapraklar kuru gibi geldi bana kahve rengi lifleri var normal mi sizce durumu nasıl ağacımın bilen biri varsa

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025