agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   fittonia (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/4895.htm)

bilge5130 18-09-2010 10:38

Hiç şüpheniz olmasın:))

bilge5130 20-09-2010 21:40

Sayın Cellin arkadaki kaktüsleriniz de gözden kaçmıyor.Maşallah kaktüslerinizde çok güzelmiş.Güle güle büyütün.

Orhan Özbilgiç 05-10-2010 14:44

4 Eklenti(ler)
Komşumuz, başka bir yere taşınırken eşime hediye etmiş. Gerçekten çok hoş yaprakları var.;)

Artık bakımı ile ilgili bilgilenmek için sık sık sizlere başvuracağız.:)

Eklenti 173823

Eklenti 173824

Eklenti 173825

Eklenti 173826

burcuciner 05-10-2010 14:58

fitonyam ilk aldığımda küçücüktü.Her sonbahar budamama rağmen her bir yaprağı elim kadar büyüyor ve sarmaşık gibi sara sara uzuyor ve baharda mor mor çiçekleniyor.Ne iş?

yağ-mur 05-10-2010 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burcuciner (Mesaj 701901)
fitonyam ilk aldığımda küçücüktü.Her sonbahar budamama rağmen her bir yaprağı elim kadar büyüyor ve sarmaşık gibi sara sara uzuyor ve baharda mor mor çiçekleniyor.Ne iş?

fotoğrafını görmek isterim bildiğim kadarıyla fitonya çok yavaş büyüyor başka bir bitki olabilir mi?acaba merak ettim şimdi:confused:

burcuciner 05-10-2010 18:59

Sevgili Yağ-mur,yarın fotoğrafını çekip ekleyeceğim şu an akşam oldu çiçekleri falan tam gözüksün istiyorum da.Yalnız ilk aldığımda -2 yıl önce- diğer arkadaşların yüklemiş olduğu resimlerdeki gibiydi ve saksının üzerinde fitonnia yazılıydı:)Yine de kontrol edersen ben de sevinirim:)Belki de sarmaşık bu:)

burcuciner 06-10-2010 09:57

3 Eklenti(ler)
işte dev fitonniam neden diye sormuştum bu böyle sarmaşık gibi gidiyor ve bir sürü çiçek açıyor?

mavisedir 06-10-2010 10:40

merhaba
Aynı çiçekten benimde var, baktım önünü alamıyorum 3 gün önce budadım tüm dallarını. İyi mi yaptım bilmiyorum. Sonucunu zamanla görücem artık.Benimki beyez çiçek açıyor. Aldığımda normal klasik fitonyaya benziyordu forum olarak, bir başladı büyümeye kendini ayakta tutamadı, saksının içinde dolandırdım dalları bir süre idare etti, yine boy attı ben de budadım. Bu çiçek hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa, yardımcı olurlarsa sevinirim.

a1919 06-10-2010 10:57

Sayın burcuciner,
Çiçeğiniz hypoestes fittonia değil. Bende de var aynısından :)

mavisedir 06-10-2010 11:31

Sayın a1919,
Hypoestes hakkında bilgi verirseniz sevinirim. 1 senedir mücadele ediyorum bu çiçekle, ne istediğini anlayamadım. Hep mutsuz, devamlı yaprak döküyor, bir yandan da hızla büyüyor. Yukarda yazdığım gibi en sonunda budadım. Bakalım ne olacak :)

a1919 06-10-2010 12:26

Ben baharda almıştım. Evin içinde çok iyi durumda değildi. Bende kapalı balkona aldım. Direk güneş gelmeyen bir köşede duruyor. Yapraklarına su püskürtüyorum. Toprağını çok kurutmayın zaten hemen yaprakları sarkıyor kuruduğunda. Benim de çiçek açan dallar aynen sizinki gibi uzadı. Sanırım o dalları budamak gerekiyor gürleşmesi için. Yani ben de çok tecrübeli değilim bu konuda. Deneme yanılma yapıyorum :)

burcuciner 06-10-2010 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavisedir (Mesaj 702175)
Sayın a1919,
Hypoestes hakkında bilgi verirseniz sevinirim. 1 senedir mücadele ediyorum bu çiçekle, ne istediğini anlayamadım. Hep mutsuz, devamlı yaprak döküyor, bir yandan da hızla büyüyor. Yukarda yazdığım gibi en sonunda budadım. Bakalım ne olacak :)

Her sonbahar buduyorum hem de sırf kök bırakarak.Yine de tavana kadar uzuyor;)

burcuciner 06-10-2010 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi a1919 (Mesaj 702162)
Sayın burcuciner,
Çiçeğiniz hypoestes fittonia değil. Bende de var aynısından :)

Sevgili a1919,
Google dan hypoestes resimlerine baktım,gerçekten benim çiçeğimden:)Yalnız orada küçük yapraklı ve kısa olan çiçek bende neden ince uzun bir sarmaşığa dönüşüor?Acaba yaprak verdikçe budamam mı gerekli?Bir fikri olan var mı?Sevgiler:rolleyes:

merkürvenüs 06-10-2010 15:45

Sayın burcuciner bu ana başlık altında hypoestes alt başlığı var, orada birçok bilgi bulabilirsiniz...

mavisedir 15-10-2010 15:05

Merhabalar
Fittoniamın yaprak altlarında beyaz birşeyler gördüm arkadaşlar, pamukçuk mu deniyor onlara? Sildim ve arap sabunlu su sıktım, temizlendi yapraklar fakat yaprakların canı gitti sanki, yani diriliği gitti gibi geliyor bana, toprağıda nemli, su ihtiyacı yok. Hata mı yaptım acaba biryerde? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

mavisedir 15-10-2010 19:37

Verdiğiniz linke baktım, benim fittonia da bulunana benzemiyor. Minik beyaz pamuk gibi bişey bendeki ve iki üç tane vardı, onlarıda temizledim zaten. Çiçeğin bazı yapraklarındaki diriliğin gitmesi beni endişelendirdi çok. Fotoğraf yüklemeye çalışıcam, sanırım program indirmek gerekiyor ve cep telefonuyla çekilmiş fotoğraf ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum.
İlginize teşekkürler sayın cellin

Ayşe Yıldız 15-10-2010 21:19

Sizin söylediğiniz unlu beyaz bitlerden olmalı. Bende zor arındırdım çiçeğimi. Bitti gibi görünsede tekrar oluşuveriyor.Aarap sabunu ile tekrar yıkayın bunu 10 günde bir yapın ve suyun toprağada gelmesini sağlayın sık sıkta kontrol edin. Bitkinin yapraklarının kuruyup dökülmesine sebep oluyorlar.

Yeşil Çay 23-12-2010 15:02

Ben fittonialarıma saksı değişimi yapacaktım.Nisan ayında yapılması gerektiğini okudum.Bilgi veren arkadaşlara teşekkürler.Benim gibi acemi bir çiçeksever için çok faydalı bir site.

la_bama 19-03-2011 21:42

1 Eklenti(ler)
Bu da benim Fittonia çiçeğim. 1 hafta oldu koyalı, bakalım sonuç ne olacak?
Eklenti 197514

bpınar 21-03-2011 14:45

çiçeğiniz akvaryumun içindemi duruyo,dibine nasıl bir toprak koydunuz,drenaj nasıl olacak?:o

optimus 22-03-2011 18:09

netten fittonia satışı yapan bir yer var mı? biraz baktım ama bulamadım. bu çiçeği çok seviyorum...

optimus 08-04-2011 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi csydn (Mesaj 779950)
Koçtaş'tan dört çeşit aldım Cumartesi günü, bir sitesine bakın isterseniz gönderimi var mı..!

şimdi baktım, nette yok, aslında geçen sene vardı, alamamıştım, belki eklerler nete bu senede... harika bir çiçek bence...

nehirderya 12-04-2011 13:27

grandbaba fittonianın üstündeki çiçeğin adını biliyor musunuz?

canannuman 18-04-2011 10:39

Fittonia mı akvaryuma ekilmiş ben mi yanlış gördüm.

aerte 24-07-2011 10:47

dün akşam fittonia'yı çalışma masama koymak için aldım. Çalışma odam aydınlık serin ve havadar fakat direk güneş ışığı olamıyor. İnternette nasıl bakılırı araştırdığım zaan direk güneş ışığı gereklidir diyor fakat bu sitede tam tersini söylemişsiniz. Hangisi doğru? Fittonia'yı yetiştiren tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirler mi?

ardabora 25-07-2011 21:42

Praktiker'de 3 tl.ye fittonia fideleri satılıyor şu an,Bayrampaşa praktiker....

narhanımcık 27-07-2011 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aerte (Mesaj 840053)
dün akşam fittonia'yı çalışma masama koymak için aldım. Çalışma odam aydınlık serin ve havadar fakat direk güneş ışığı olamıyor. İnternette nasıl bakılırı araştırdığım zaan direk güneş ışığı gereklidir diyor fakat bu sitede tam tersini söylemişsiniz. Hangisi doğru? Fittonia'yı yetiştiren tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirler mi?

Evet, ben de birkaç gün önce bir fittonia aldım ve bakımı konusunu araştırdığımda "Gölge yerlerde yetiştirilir. Bitki kesinlikle güneş gören yerlerde bulundurulmalıdır." gibi bir cümleyle karşılaştım, pek bir şey ifade etmedi bana. Mine Pakkaner hanımın "aydınlık ama güneşsiz bir yere koyun" ifadesi daha açık fakat http://www.bitkibakimi.com/cicek/249...-bilgiler.aspx adresindeki bilgiler tam tersini söylüyor.

Bitkiyi alırken satış görevlisi de gölgeyi sevdiğini söylemişti ama gölge bir yerde kısa süre kalınca yapraklarını yukarı dikiverdi, yukarıda verdiğim linkteki "güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur" bilgisine dayanarak yandan güneş alabileceği bir yere koydum ama yapraklar hâlâ biraz güneş için mevlâya açılmış eller gibi duruyor :)

Bir de sorum olacak, fittonialar da krotonlar gibi güneş gördükçe kızarıyor mu yoksa kırmızı ve yeşil olarak değişik çeşitleri mi var?

aerte 28-07-2011 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi narhanımcık (Mesaj 841324)
Evet, ben de birkaç gün önce bir fittonia aldım ve bakımı konusunu araştırdığımda "Gölge yerlerde yetiştirilir. Bitki kesinlikle güneş gören yerlerde bulundurulmalıdır." gibi bir cümleyle karşılaştım, pek bir şey ifade etmedi bana. Mine Pakkaner hanımın "aydınlık ama güneşsiz bir yere koyun" ifadesi daha açık fakat http://www.bitkibakimi.com/cicek/249...-bilgiler.aspx adresindeki bilgiler tam tersini söylüyor.

Bitkiyi alırken satış görevlisi de gölgeyi sevdiğini söylemişti ama gölge bir yerde kısa süre kalınca yapraklarını yukarı dikiverdi, yukarıda verdiğim linkteki "güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur" bilgisine dayanarak yandan güneş alabileceği bir yere koydum ama yapraklar hâlâ biraz güneş için mevlâya açılmış eller gibi duruyor :)

Bir de sorum olacak, fittonialar da krotonlar gibi güneş gördükçe kızarıyor mu yoksa kırmızı ve yeşil olarak değişik çeşitleri mi var?

Ben de aydınlık ama güneş görmeyen bir yere koydum, gölge sayılmaz aslında şu anda herhangi bir dökülme veya renk solması ile karşılaşmadım.

"Yapraklar güneşi gören yere doğru eğilir" gibi birşey okumuştum ama uzun vade de olduğunu düşünüyordum. Denemelerimde sabahtan akşama kadar yapraklar güneşe doğru eğiliyorlar.

İlginç bir bitki :)

Bu arada ben bonzaimi yaşatmak için bonzai besini diye bir sıvı aldım. Suyla karıştırıp bonzai ye veriyordum. Daha sonra o besini fitonia'nında hakkettiğine inandım ve ona da vermeye başladım. Göz yanılması değilse gerçekten işe yarıyor tavsiye ederim:)

narhanımcık 28-07-2011 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aerte (Mesaj 841615)
Ben de aydınlık ama güneş görmeyen bir yere koydum, gölge sayılmaz aslında şu anda herhangi bir dökülme veya renk solması ile karşılaşmadım.

"Yapraklar güneşi gören yere doğru eğilir" gibi birşey okumuştum ama uzun vade de olduğunu düşünüyordum. Denemelerimde sabahtan akşama kadar yapraklar güneşe doğru eğiliyorlar.

İlginç bir bitki :)

Bu arada ben bonzaimi yaşatmak için bonzai besini diye bir sıvı aldım. Suyla karıştırıp bonzai ye veriyordum. Daha sonra o besini fitonia'nında hakkettiğine inandım ve ona da vermeye başladım. Göz yanılması değilse gerçekten işe yarıyor tavsiye ederim:)

Ben de fittoniayı alırken bir de bonzai almıştım, yanında da bonzai besini. Çiçek coşturan yazıyordu üzerinde sanırım. Sizinki de ondan mıydı acaba? Bir marka daha vardı çünkü. Gerçi içerikleri birbirine yakındır herhalde..

aerte 28-07-2011 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi narhanımcık (Mesaj 841665)
Ben de fittoniayı alırken bir de bonzai almıştım, yanında da bonzai besini. Çiçek coşturan yazıyordu üzerinde sanırım. Sizinki de ondan mıydı acaba? Bir marka daha vardı çünkü. Gerçi içerikleri birbirine yakındır herhalde..

Çiçek coşturan değildi benimki. Aslında bonsaim baya yaprak döküyordu onu kurtarmak adına son çare gidip oradaki görevlilerle konuşmaktı amacım. Onlar önermişlerdi. Orada fittonia'yı görüp almıştım öyle bir mazisi var :)

Şişenin açıklamasında "bonsai özel besini" yazıyordu. İçerikleri çok yakın olmayabilir. Bauhaus tan almıştım. Sizinkinin markası neydi?

narhanımcık 28-07-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aerte (Mesaj 841676)
Çiçek coşturan değildi benimki. Aslında bonsaim baya yaprak döküyordu onu kurtarmak adına son çare gidip oradaki görevlilerle konuşmaktı amacım. Onlar önermişlerdi. Orada fittonia'yı görüp almıştım öyle bir mazisi var :)

Şişenin açıklamasında "bonsai özel besini" yazıyordu. İçerikleri çok yakın olmayabilir. Bauhaus tan almıştım. Sizinkinin markası neydi?

Ben de Bauhaus'tan aldım, baktım da markası Çiçek Coşturanmış, onun altında da "bonsai özel besini" yazıyor. Oradaki görevli bana da bir marka önermişti aslında, "Ve.." ile başlıyordu sanırım adı ama ben yaklaşık üçte biri fiyatına olduğu için diğerini tercih ettim, iyi mi ettim bilmem...

aerte 29-07-2011 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi narhanımcık (Mesaj 841722)
Ben de Bauhaus'tan aldım, baktım da markası Çiçek Coşturanmış, onun altında da "bonsai özel besini" yazıyor. Oradaki görevli bana da bir marka önermişti aslında, "Ve.." ile başlıyordu sanırım adı ama ben yaklaşık üçte biri fiyatına olduğu için diğerini tercih ettim, iyi mi ettim bilmem...

muhtemelen aynı markalar. Bu sabah birşey dikkatimi çekti, bonsaimin ağaç kısımları yeşilleşmeye başlamış. Bunun nedeni bonsai özel besini olabilir mi? Çünkü yaptıklarına göre fiyatı bana da çok ucuz gelmişti.

narhanımcık 29-07-2011 18:09

Ben henüz bir defa kullandım sadece, gelişmelerden haberdar ederim.

aerte 01-08-2011 09:04

Sulama aralığınız nedir? Her gün suluyor musunuz?

narhanımcık 01-08-2011 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aerte (Mesaj 842718)
Sulama aralığınız nedir? Her gün suluyor musunuz?

Bonsaim için mi soruyorsunuz bunu? Toprağının üstü kurudukça suluyorum ki bu genelde günaşırı oluyor. Çok sıcak günlerde ya da güneşlensin diye dışarıya çıkarmışsam daha da çabuk kuruyabiliyor, o zaman her gün. Bu arada benim bonsai de yeni yapraklar verdi, besinden mi, bilmem. Ama sulama konusu hassasiyet istiyor, sitede yazılanları okumuşsunuzdur herhalde.

Fittonia için soruyorsanız onun da toprağını nemli tutacak şekilde suluyorum. Sabah ve akşam birer saat kadar güneşleniyor, yapraklarını hafif indirdi şimdi, sanki biraz da saksının içine yayılmış gibi. Henüz bonsai besinini onda denemedim, azıcık vereyim bakalım neler olacak.

aerte 02-08-2011 10:06

evet bonsai için sormuştum. Normalde toprak kuruduğu zaman sulayın diyorlar ama konuştuğum görevliler toprak her zaman 2/3 oranında ıslak olmalı dediler.

Doğru gelişim için bu şartmış, yani sürekli gözlema altında olması gerekiyormuş. Bu arada benim bonsaimde de yeni yapraklar verdi ama bir taraftan da sürekli bir dökülme var bir de dediğim gibi ağacın gövde kısmı yeşilleşmeye başladı.

Yarardan çok zarar veriyor gibi.. Bonsai yi direk güneş ışığına çıkartıyor musunuz? Bunu pek önermiyorlar diye biliyorum.

narhanımcık 02-08-2011 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aerte (Mesaj 843095)
evet bonsai için sormuştum. Normalde toprak kuruduğu zaman sulayın diyorlar ama konuştuğum görevliler toprak her zaman 2/3 oranında ıslak olmalı dediler.

Doğru gelişim için bu şartmış, yani sürekli gözlema altında olması gerekiyormuş. Bu arada benim bonsaimde de yeni yapraklar verdi ama bir taraftan da sürekli bir dökülme var bir de dediğim gibi ağacın gövde kısmı yeşilleşmeye başladı.

Yarardan çok zarar veriyor gibi.. Bonsai yi direk güneş ışığına çıkartıyor musunuz? Bunu pek önermiyorlar diye biliyorum.

Direkt güneş ışığına değil de alacalı güneş alan gölge bir yere koyuyorum bazen, o da çok uzun süre değil.

Benim toprağımda da yosunlanma var, suyu biraz kısmam gerekiyor sanırım. Ama benimkinin yapraklarında dökülme yok. Belki cinsiyle ilgilidir. Küçük bir araştırmayla Çin Kuş Eriği (Sageretia Theezans) cinsi olduğunu öğrendim. Türlerine göre bakımları da değişiyor bonsailerin. Sageretialar kuraklık karşısında hassasmış, o yüzden fazla kuru bırakmamaya çalışıyorum.

Bu arada bunları bir bonsai forumunda konuşmamız gerek sanırım.

yener.T 28-09-2011 17:11

2 Eklenti(ler)
Benim fittonyalarım toplu halde

gülenmelek 28-09-2011 18:56

Görsel şölen olmuş Sayın serilaaa, ellerinize sağlık. Siz bitkilerin dilinden gerçekten anlıyorsunuz, gün gelir biz de anlarız umarım ;)

ardabora 24-10-2011 23:05

2 Eklenti(ler)
25 temmuz tarihinde "Praktiker'de 3 tl.ye fittonia fideleri satılıyor şu an,Bayrampaşa praktiker...." demiştim. Bir minik fittonia almıştım.

Baktım ki çiçeği kazasız belasız büyütebiliyorum, bu sefer de Bauhause'tan 6 değişik renk fide aldım. Tanesi 2.50 tl...

Birinci resimdeki ilk aldığım fittonia,ikinci resimdekiler kadar minikti, 3 ayda boyu gayet iyi uzadı.

Çiçek açmayan salon bitkilerini pek sevmiyorum aslında ama kolyoz ve fittonia çiçek açan diğer bitkilerle yarışacak kadar güzel,özellikle renkli çiçeklere hasret kaldığım kış aylarında eve renk getiriyor.

Eklenti 252508

Miniklerin şimdilik keyfi yerinde. Yaklaşık iki hafta oldu dikeli ve üstten minik yapraklar çıkarmaya başladılar.

Sabah güneşi alan bir pencerede,tülün arkasında ikamet ediyorlar. Toprağı kurudukça suluyorum, henüz bitki besini vermedim...

Eklenti 252509

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025