agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Clivia (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/4787.htm)

bernacyhn 05-07-2012 19:58

Sayın gultar benim cliviam da geçen kışı dışarıda geçirmişti. İçeri aldıktan kısa bir süre sonra açtı.

gultar 13-07-2012 15:34

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn (Mesaj 994647)
Sayın gultar benim cliviam da geçen kışı dışarıda geçirmişti. İçeri aldıktan kısa bir süre sonra açtı.

Sn.bernacyhn, benim clivia' m devamlı dışarıda. içeri grme gibi bir şansı yok.
Ne zaman istere o zaman açıyor. Saksıları cok büyük kendileri de oldukça irileştiler. Geçen yıl vermediler bu yıl ikisinden de yavru bekliyorum. Ayrıca sanıyorum tohum da oluşuyor.

feyziuslu 13-01-2013 23:16

Ben de Clivia'yı çok beğeniyorum.Yaprakları çok dekoratif ve çiçekleride çok gösterişlidir.Don ve doğrudan güneş ışınlarından oldukça etkilenir.Eşit oranda turba,yaprak çürüntüsü,yanmış gübre ve kum karışımında iyi gelişir.Aşırı suyu sevmez,bitkinin dip kısmı neredeyse kuru olmalıdır.Aşırı sulanırsa, saksının bazen yarısını dolduran kalem kalınlığındaki etli ve sulu kökler çürür ve bitki çiçek açmaz.Clivia'ya ''Kafir Zambak'' denilmesi çoğaltılmasındaki zorluktandır.Bu nedenle biraz pahalı ve nadirdir.Yedi yıldır bu bitkiyi evimde yetiştiriyorum.En küçük oğlumun üniversite tahsili için taşındığımız İstanbul'da Maltepe İnönü caddesinde bir sokak satıcısında kitaplardan tanıdığım Clivia'yı görünce çok memnun olmuş ve derhal satın almıştım.Çiçek çok güzel açmış ve gelişmişti.Yaz tatilinde Manisa'ya dönerken bitkiyi alt yarısı sarı renkli buzlu camla,üst yarısı beyaz camla kapatılarak camekan haline getirilmiş,bütün gün güneş alan konumda ve çok sıcak olan kapalı balkona güneş perdesini de çekerek bırakmak zorunda kalmıştık.Yaklaşık 2,5 ay sonra okulların açılmasyla geri döndüğümüzde çiçeği kupkuru bulacağımızı düşünürken,yalnızca üç yaprağı kurumuş bulduk.(diğer yaprakları aynı gösterişli halindeydi) Ayrıca dipten beş adet yavru Clivia ile karşılaşınca çok şaşırmıştık.Demek ki doğrudan güneş almıyacak ve çok az sulanacaktı.Böylece çok kolay çoğalıyordu. Ancak yine de dikkat edemedik,defalarca köklerini aşırı sulamadan çürüttük,yapraklarını güneşte yaktık malaesef.

feyziuslu 15-01-2013 20:25

3 Eklenti(ler)
Eklenti 361996

Eklenti 361997

Eklenti 361998 O Clivia'dan geçmiş yıllara ait üç fotoğraf:

dünyam1 15-01-2013 20:39

çok güzel çiçekmiş , çiçeği fazla olan varsa ben talibim..:D

gultar 10-02-2013 17:49

2 Eklenti(ler)
Bu yıl Clivia'm aceleci, açtı bile...

nevsune 11-02-2013 13:00

1 Eklenti(ler)
Bu yıl doğru düzgün kış olmayınca kapalı balkonda duran benimki de açmaya hazırlanıyor. Kışın Ocak ayı sonuna dek sulanmaması gerektiğini okumuştum. Hava ılık gidince Ocak 20 gibi sulamaya başladım, bir iki gün sonra dipten çiçek oluşumu başladı. Çiçek sapı neredeyse gözle görünür bir biçimde büyüyor.
Eklenti 369034

Kökleri saksının üzerine çıkmaya başladı. Büyük saksıdan hoşlanmadığını bildiğim cliviamı çiçekleri bitince bir büyük saksıya aktaracağım.

MİRBE 12-02-2013 21:31

Benim ki yavru yapmış çiçek yok görünürde.

kopshtar 14-02-2013 15:45

1 Eklenti(ler)
Bu yıl benimki de havaları sıcak gördü çifte bayram yaptırıyor :)

feyziuslu 17-02-2013 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gizsu (Mesaj 1100757)
Arkadaşlar paylaşmayı seven varsa yavrulardan birine gözüm gibi bakmaya hazırım:)bende istediğiniz birşey yollayabilirim

Sayın Gizsu;kendi adıma cevap vereyim.İstanbul'dan Manisa'ya taşındığımızda Manisa güneşine alışsın diyre balkona çıkardığım bir gün yaprakları kavruldu.Bitkiyi kurtarmaya çalışırken fazla sulama yüzünden tüm köklerini çürüttüm.Şimdi rehabilitasyonda.İki yaprağı var ve kök oluşturmaya başladı.Eğer yavru fide verirse,birisini size gönderirim.En iyimser ihtimalle bir yılı bulur.Siteye yüklediğim resimler orada da belirttiğim gibi eski resimlerdi(Mesaj:94).Clivia çok su sevmez,bitkinin dip kısmı neredeyse kuru olmalıdır.Çiçeklenme döneminde (şubat-mart ayları) su ihtiyacı biraz artar.Umarım daha önce edinebilirsiniz bu güzel çiçeği.

nevsune 23-02-2013 10:50

2 Eklenti(ler)
İkinci tomurcuk demetimiz de göründü. Bu aralar biraz enzim biraz da gübre şerbeti vermiştim, sevmiş demek.
Eklenti 372193

Oysa ben çiçeklenmesi bitsin de şu dışarı taşan kökleri yeni saksısında toparlayayım diyordum. İnsanoğlu böyle nankör işte:p
Eklenti 372194

Sevgi Durul 23-02-2013 10:55

Bana da Güler hanım göndermişti, hem de kocamandı, çok sulamaktan kaybettim maalesef.:(

Tomurcuklar çok güzel, açmış halini de bekliyoruz sevgili nevsune.

nevsune 23-02-2013 12:22

Evet SDurulcum sulamaya biraz dikkat etmek gerekiyor.

Bu kaynakta bakımı ile ilgili güzel bilgiler var. Özellikle kışın Ocak sonuna dek neredeyse hiç sulanmaması gerektiği yazıyor. Ben bu kış 2 ay kadar hiç su vermedim. Ocak ayının son haftası sulamaya başladım, hemen ardından tomurcukları göründü.

Cliviamı ben geçtiğimiz Temmuz ayında almıştım ve çiçeği açmış bitmiş olmalı çünkü Bauhaus cliviaları çiçekli satışa çıkartır. İlk gördüğümde hepsi çiçekliydi ama hem elim dolu olduğundan, hem de yanımdaki arkadaşım çiçek böcek alışverişine bizler kadar düşkün olmadığı için sıkıldığından, alamamıştım. 1 ay kadar sonra gidip kalanlardan bunu almıştım ki, o zaman da hiç birinde çiçek görünmüyordu. Yani yılın 2. çiçeklenmesini yaşıyor olsa gerek. Bu aralar yeni gelen clivialar da çiçekli, demek yılda 2 kez çiçekleniyorlar bunlar.

Üretimi biraz zormuş okuduğuma göre ama Güler hanım yeşilparmak olduğu için çoğaltmış da, dağıtmış bile:)

MİRBE 28-02-2013 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gizsu (Mesaj 1100757)
Arkadaşlar paylaşmayı seven varsa yavrulardan birine gözüm gibi bakmaya hazırım:)bende istediğiniz birşey yollayabilirim

Sn.gizsu,

mesela ne yollayabilirsiniz? kaktüs sukulent , europa milli var mı?

nevsune 07-03-2013 09:34

2 Eklenti(ler)
Tomurcuğun görülmesiyle başlayan 25 günlük bekleyişten sonra, muhteşem çiçekler açmaya başladı.
Eklenti 375711

Çiçeklerin çok gözalıcı ve canlı tonda olan turuncu renkleri genelde fotoğraflarda daha açık görünüyor.
Eklenti 375712

Belli belirsiz, ancak çiçeğin içine burun sokulduğunda farkedilebilecek çok hafif hoş bir kokusu var.

gizsu 08-03-2013 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyziuslu (Mesaj 1103209)
Sayın Gizsu;kendi adıma cevap vereyim.İstanbul'dan Manisa'ya taşındığımızda Manisa güneşine alışsın diyre balkona çıkardığım bir gün yaprakları kavruldu.Bitkiyi kurtarmaya çalışırken fazla sulama yüzünden tüm köklerini çürüttüm.Şimdi rehabilitasyonda.İki yaprağı var ve kök oluşturmaya başladı.Eğer yavru fide verirse,birisini size gönderirim.En iyimser ihtimalle bir yılı bulur.Siteye yüklediğim resimler orada da belirttiğim gibi eski resimlerdi(Mesaj:94).Clivia çok su sevmez,bitkinin dip kısmı neredeyse kuru olmalıdır.Çiçeklenme döneminde (şubat-mart ayları) su ihtiyacı biraz artar.Umarım daha önce edinebilirsiniz bu güzel çiçeği.

Sn feyziuslu inceliginize ve ilginize tesekkurederim.Once sizinki hayata donsun guclensin unutmazsaniz ben beklerim cok tesekkurler..

nevsune 11-03-2013 10:09

1 Eklenti(ler)
Tomurcuklar açtıkça güzelleşiyor. Fotoğraflar, gördüğüm güzelliği tam yansıtmıyor. Keşke neden bu kadar etkilendiğimi size tam gösterebilsem. Baktıkça bakasım geliyor.
Eklenti 377297

Bu da genel görüntüsü.

egülnur 12-03-2013 21:58

1 Eklenti(ler)
Bir buçuk ay önce Bauhaus tan aldığımda mevcut çiçek salkımı solarken yandan yenisi çıktı. Kokusuz ama yaz güneşinin rengi ve enerjisini eve taşıdığı bir gerçek. Bakımını hiç bilmiyorum. Şimdilik kalriferli ve aydınlık salonda haftada 2 kez sulanmaktan mutlu gibi. Okunacak uzun bir başlık çıktı gene :)

gizsu 21-03-2013 08:04

Arkadaslar coooook istiyorum bulamiyorum gonluzengin karsilik beklemeden gonderebilecek biri yokmuduur:)

sedoş1 21-03-2013 09:09

Sesiniz duyulmuştur sy gizsu saksı değişim zamanı gönderebilirim

sedoş1 04-04-2013 21:27

Saksıları değiştirdim sizinkinide ayırdım
fakat bu aralar hastam var müsayit olunca bildiririm

prairie dawn 21-09-2013 02:39

merhaba, benim cliviam bu sene simdi resimlerden yavru oldugunu ögrendigim seyi verdi ve bir ay sonrasinda da cicekler acti :D. cicekler zamanla kurudu döküldü fakat ciceklerin actigi dalda artik tomurcuk mu desem bilemedim - yesil top gibi birsey kaldi. bes aydir ne uzuyor ne kisaliyor. bu topcuk nedir? dökülen ciceklerin oldugu sapi kesmeli miyim?

bir de sulamasini yaparken sadece suyu köklerin toplandigi jiffynin icine dogru yapmam tavsiye edilmisti. sizlerin bitkisinde de jiffy saksi var mi? sulamayi nasil yapiyorsunuz?

MİRBE 27-09-2013 16:01

Clıvıa soğanlı mı???

Bendeki 5 kök oldu çıkardım saksıdan soğan yok kök yapmış..

Mutlu Kutlu 27-09-2013 16:21

Soğanlı değil, rizomludur.

Yavruları ana gövdeden kırıp ayırabilirsiniz, ama bunun törenini yapmalısınız. Yavruları kırdığınız yer yara olarak kalacağı için yavruların tamamı gövdeye yapıştıkları noktadan kesilir/kırılır, anaç ve yavruların yaraları kapansın diye en az 15 gün ip e asmalısınız aynı çamaşır kurutur gibi. 15 gün sonra yaralar kabuk bağlar dikebilirsiniz ama az su vermelisiniz. Yavruları kırar kırmaz dikerseniz açık taze yaralardan bakteriler girer ve çürütürler kesinlikle.

Kırmak için kıyamıyorsanız 30 lt saksıya topluca dikin, besin verirseniz daha neşeli olur. sulamak abartılmamalı yoksa küt diye çürüyor.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 1203532)
Clıvıa soğanlı mı???

Bendeki 5 kök oldu çıkardım saksıdan soğan yok kök yapmış..

MİRBE 29-09-2013 09:20

Teşekkür ederim Mutlu Bey.

nevsune 22-12-2013 15:29

1 Eklenti(ler)
Bu yıl kışın havaların geç soğumasına aldanıp erken çiçeklendi.
Eklenti 461540

Aslında kışın Ocak ayı sonuna dek 2 ay boyunca sulanmadan dinlenmesi gerekiyordu ama tomurcukları görünce sulamak zorunda kaldım. Çiçekleri bitince dinlenmeye alacağım.

Yagmur143 14-05-2014 11:45

Çiçeğiniz çok güzel açmış. Bu çiçeği çok istiyorum. Ama malesef buradaki çiçekçilerde bulamadım. Üstelik çiçekçi abla buralarda bulamayacağımı söyledi. Ben yine de ümidimi kaybetmedim. Çevre ilçelere de bakacağım.

Yagmur143 25-06-2014 20:46

En sonunda benim de bir cliviam oldu. Gönlü zengin bir hanımefendi (sn Gultar) sayesinde ben de bu çiçeğe kavuştum. Sabırsızlıkla açmasını bekleyeceğim. Çok mutluyum.

sakdag 27-01-2015 20:53

1 Eklenti(ler)
Bitkim çiçeklenmeye başladı. Ama sanki bir sorun var gibi, çiçek sapı görünürlerde yok...

Eklenti 534817

alys 28-01-2015 15:57

Sayın sakdağ;

Herhangi bir sorun yok. Tomurcuklar görünmüş. Yavaş yavaş çiçek sapı uzayacak. 20-25 cm civarı yüksekliğe ulaştığında da tomurcuklar renklenip açılacaktır. Benim clivialarımdan bir tanesi çiçekli. Diğerleri de sizinki gibi çiçek sapı uzatıyolar. Keyifle çiçeklerinin açılmasını bekleyin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025