![]() |
1 Eklenti(ler)
Snoopy açelyanızın rengi çok güzel çıkmış.
Ben de koçtaş'tan tomurcukta olan bir açelya almıştım ama bir ay oldu, tomurcuklarda değişme yok. Büyümüyorlar. Serin ve aydınlık bir yerde duruyorlar, acaba neden hala açmadılar? Tomurcuklarda büyüme de yok, kötüleşme de. Yapma çiçek gibi duruyor. |
Nariel, ben de bu renk açelyayı ilk kez görüyorum, kendi beyaz kenarları pembe. Aldığımda tomurcuk halindeydi, rengini bilmiyordum, sürpriz oldu.
Ben bu kez farklı olarak her gün yapraklarına su püskürttüm ve bol suladım, yavaş yavaş açmaya başladı.. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
3 Ekim'de uygulamaya başlamıştım, bugün 11 Ekim. 8 günde kocaman oldu tomurcuklar ve çiçek açtılar. Bence sen de bir an önce denemelisin. Güler Hanım gibi bir tecrübenin seni yanıltmayacağından eminim. Bu naylon geçirilmiş hali; |
1 Eklenti(ler)
3 Ekim;
|
1 Eklenti(ler)
Ve bugün,11 Ekim;
|
Elimde püskürtecim yok, serpme şeklinde su döksem olur mu? Nem istiyor anladığım kadarıyla.
|
Ben şimdilik eski bir camsil şişesiyle idare ediyorum. :p Boş parfüm şişesi de olabilir aslında. Biraz uzaktan sıkınca en sondaki damlalar en küçük oluyor. Arada kaçan büyükleri de ben umursamıyorum. :D
|
Sümeyye azmine hayran kaldım. Başka bir amaçla o sehpa, odanın bir kenarında öylece ters bir şekilde dursa insan çatlar. Ama herşey çiçeklerimiz için değil mi? Bu arada ben de Koçtaş'tan bir tane açelya almıştım. Bir hafta içinde tomurcuklar çürüyormuş gibi kararmaya başlamışlardı. Çivi çiviyi söker diyip gittim 2 tane daha açelya aldım. Üçünü bir saksıya sıkış-tepiş diktim. Seninki bir canlandı ki sorma. Sanki ötekileri kıskandı. Birbirlerine bakıp bakıp çiçek açıyorlar şimdi. Ama yapraklarına akşamları yaprak gübresi karıştırılmış su sıkıyorum. Birde bol yağmurla yıkanıyorlar kaç gündür. E daha ne istesinler değilmi. Kızlarımın keyfine diyecek yok. İnşallah bir daha ki seneye de onları böyle görebilirim.:p
|
Bu arada Bitkiseli İstanbul gibi yerde sende bu çiçeği bulamazsan, biz anadolu çocukları ne yapalım değil mi?;) Yarın bende kızlarımın resimlerini çekip buraya yükleyeceğim. Bence acil tarafından sende bir tane edin.:)
|
Tam bu sayfadan çıkmıştım ki aklıma geldi. Aslında zaten şimdiki yazacağım konu için girmiştim buraya. Unutmuşum :p Yaklaşık 10 tane birbirinden farklı renklerde çok güzel açelyalardan çelik almıştım (Sanırım 1 hafta kadar oluyor). Önce suya koydum. Baktım yaprak döküyorlar buradan edindiğim bir bilgiyi uygulamaya koyuldum. Beş litrelik bir su şişesini kesip alttan delikler açtım. Hepsini bu şişenin içine diktim. Dikmeden önce köklendirme ilacı uyguladım. Suladım. Hatta paslı bir demir teli bile soktum toprağa.:o. Sonra da streç filmle kapladım üstünü. Birde yayvan bir borcama oturtup balkonumun direk güneş almayan bir köşesine yerleştirdim. (Gerçi burda kaç gündür yağmur yağıyor, güneşi nereden görecekse). Velhasıl kelam merak ettiğim şudur. Sulama yapacakmıyım. Arada üstlerini açıp havalandırmam gerekiyormu? Ha unutmadan söyliyeyim, torfuna azıcıkta açelya gübresi karıştırdım. Başka yapmam gereken bir şey varmı? Bir bilen varsa ne olur söylesin. Zira tutmazlarsa çok üzüleceğim.:(
|
Alıntı:
İstanbul da olsam bulmazmıyım hiç ama gelin görünki Maraş llerindeyim sevgili hatcce;) |
Maraş ilindede vardır bitkiselicim. Açelyanın olmadığı bir vatan toprağı yoktur gibi geliyor bana. (Gerçi coğrafyam çok zayıftır :o) Sen aramaktan vazgeçme. Mutlaka bir yerlerde seni bekliyordur. ;)
|
;)
1 Eklenti(ler)
Sayın Sümeyye Polat, verdiğiniz tavsiyeyi elimden geldiğince uyguladım, akşamları açelyama elimle su serpip üzerine poşet geçirdim, sabah da açtım. Ve işte çiçeklerim.. :
|
Sevgili Nariel,Güler Hanım'ın önerisiydi ben sadece aracı oldum. ;) Rengi pembeymiş,benimki gibi. Ne renk açacağını bilmeden beklemek çok heyecan verici değil mi?
|
Güler Hanıma da çok teşekkür ederim ;) Evet heyecanla bekledim rengini görmeyi, çok tatlı bir pembe tonu çıktı..
Bu heyecan bana yetmemiş olacak ki Koçtaş'ta ölmeye başlayan açelyalardan birini daha kurtarıp aldım, heyecanla ve aynı uygulamayla onun da rengini görmeyi bekliyorum.. ;) |
1 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar;
uzun aradan sonra yine açelya başlığındayım burada kopamıyorum geçen mart ayında bol çiçekliyken aldığım açelyam yazı hasarsız atlattı üaerinde tomurcuklar var ama açması 1 aya yakın sürüyor anladığım ve çiçekçilere sorduğum kadarıyla. dün dayanamadım bir tane de canlı pembe işyerindeki odama aldım(20 ytl) çok seviyorum bu çiçeği... iş yerindeki çiçeğim |
1 Eklenti(ler)
Açelyam artık tam anlamıyla açtı ve güzel ebruli rengini gösterdi. Yapraklarına elimle su damlatıyorum, bazen pencereyi açarak onu serinletiyorum, seyrek suluyorum çünkü toprağı kurumuyor.
|
Benim de aynı renk açemyamın yaprakları buruşmaya başladı beyaz ve koyu pembeside var onlar gayet güzel aynı şeyleri yapmama rağmem pembem cansız sanki sulamadığın zaman pörsür ya öyle:(
|
Sevgili aliş, sorunun ne olduğunu bilmiyorum ama toprağını inceleyin derim. Belki köklerinde problem vardır ve suyu çekemiyordur, toprak ıslak kalıyordur vb.. Sorunun ne olduğunu anlayamazsanız köklerini pek dağıtmadan toprağını değiştirin bence.
|
gardenya,pitonya japon gülü,gloxinia bambu,minyatür kılıç,guzmanya,sardunya....ve daha adını bilmediğim bir sürü çiçeğim var afrika menekşelerimi kendim çoğaltıyorum.AAAAH O AÇELYA yokmu bir sene kurumuş dallarına bakıp ağladım bile ama hiç cevap alamadım.10 ytl ye bile bulabilsem bende alıcam ama buralarda fazla çiçek çeşidi bulunmuyor.benimde çiçek sevdiğimi bilenler gittikleri yerlerden bana değişik çiçekler getirmeye çalışıyorlar.
|
laledevri şuanda balıkesir de açelya bulunuyormu?Soma da yok bende balıkesirlilerin gelini olarak gelen gidenlegönderirseniz sevinirim
|
Açelya için mini sera yapımı
3 Eklenti(ler)
Sizlere benim sıkça kullandığım bir mini sera yapımını aktarmak istiyorum. Gerekli malzemeler: 1- 19 Lt Pet su bidonu, 2- Makas veya maket bıçağı, 3- Yeterince iri çakıl taşı. 1.Aşama: Temiz ve darbesi olmayan 19 Litrelik PET su bidonu temin ediniz. Eklenti 54015 Polikarbonat su damacanası sert olduğu için işlenmesi güç olacaktır. Ben tercih etmiyorum. Eklenti 54017 2.Aşama: Pet bidonu boğaz kısmından makas veya maket bıçağı ile kesiniz. Eklenti 54016 3.Aşama: Dibindeki bombeli kısım düz olana kadar iri çakıl taşı ile doldurunuz. Çakılların üstüne açelya saksınızı tabağı ile koyunuz. Sulama sırasında fazla su taşarak, çakılların arasından nem oluşmasını sağlayacaktır. Ayrıca kullanacağınız farklı renkler ile dekoratif bir görüntü yaratacaktır. Arada dökülebilecek yaprakları toplayınız; çürüme nedeni ile kötü koku ve görünüme sebep olmakta. Açelya için nemli ortam önemli. Bu sırada havalandırmayı da sağlamak gerekir. Bidonun yanlarına 10 adet kadar havalandırma delikleri açınız. Pense ile tutacağınız metal eski bir tükenmezi ocakta ısıtarak yapabilirsiniz. Üstüne A 4 boyutunda 'Asetad' koyup nemi muhafaza edebiliriz. (arzuya bağlı) Sizlere açelyalarınızın bol bol açtığı güzel günler dilerim. |
2 Eklenti(ler)
Baharda aldığım açelyam tekrar açtı, sanki rengi bu sefer daha koyu
Resimlerim ceptelefonuyla çekince bulanık çıkmış kusura bakmayın. Eklenti 54568 Eklenti 54569 |
sayın leyla
kusura bakma geç cevap veriyorum evet balıkesirdeki çiçekçilerde açelya bulmak mümküm ben kasımın başında 20 ytl ye almıştım. Bu zamanlarda balıkesire geldiğinizde **** gelip-giden yakınlarınız varsa rahatça bulunabilir. Tabi buralarda biraz pahalı ama seviyoruz bu keretayı. |
2 Eklenti(ler)
Açelya severler, 2 saksı açelyam var. 1 hafta önce toprağında solucan gördüm. Hemen yanında duran küpe çiçeğimde beyaz böcek vardı. Onlara da geçmiş olması fikri ile açelyalarımı da zeytinyağlı-sabunlu- sarımsaklı su ile fısfısladım. Solucan için de toprağını değiştirdim. 1 hafta sonra açelyalarımla ilgili durum hüsrandı. Sağlıklı ve son halini ekliyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler...
|
Benim iki saksı açelyam da, bulundukları odaya uyum sağlayamadılar, kurumaya yüz tuttular, tomurcukları ve yaprakları döküldü. Ben de ikisini de kaldığım yurdun bahçesine koydum saksıyla, belki açık hava iyi gelir.
|
Alıntı:
|
Sevgili eylems ilginiz için teşekkür ederim, cevap yazmanıza çok memnun oldum. Akşam uyuyamadım ve açelyalarımı gece budayıp, üstüne bolca yaprak gübresi fısfıslayıp şeffaf poşete geçirdim. Şimdi sizin önerinizi okuyunca çok memnun oldum. Ümitlendim açıkçası... Aklıma takılan tek şey poşete hava deliği açmalı mıyım ve ne kadar böyle durmalı? Ben içeri almadım, balkonun aydınlık ama direk güneş almayan bir köşesinde. Aydın'da havalar hala soğuk sayılmaz çünkü...
|
Poşete hava deliği açın yeterli bence.
|
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,benim açelyalarımın nesi var? ne yapmalıyım?
taşındığımızdan beri böyleler,3 aydır tomurcukları üstünde kaldı,yaprakları döküldü. ıslattım,poşetledim,fısfısladım,bozulan yerlerini krptım ama nafile...2 yıldır bendeler ve önceleri çok mutluydular ...?:( |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025