![]() |
bu konuyla ilgili bilgi verecek kimse yokmu acaba yardimci olabilirmisinizß?
|
Biraz susuz kalmış gibi geldi bana sizinki. Direk güneş almayan bir yerde duruyor benimkiler bol suluyorum kurumalarına izin vermiyorum nemi seviyorlar benim bildiklerim bunlar.
|
2 Eklenti(ler)
merhabalar,
açelyamı nisan gibi adapazarından almıştım, muhteşem renkte çiçekleri vardı, çiçekleri bitti, ama yaprakları gelişmeye devam ediyordu taa ki ankaraya taşınana kadar,yeni çıkan yaprakları açık yeşil hatta sarı gibi,ama çıktıktan 4-5 gün sonra koyulaşıyorlar sadece uçtakiler sarı kalıyor birde bu sarı yaprakların arasında bir sürü küçük tomurcuk verdi, ilk başta musluk suyuyla suladım şimdi hazır içme suyuyla suluyorum burda balkonda yarı gölgede,dibine biraz güvercin gübresi koydum,suyunu eksik etmiyorum,demir eksikliği gibi geldi ama sonradan koyulaşan yapraklar kafamı karıştırdı, sizce ne olabilir? tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum....Eklenti 246964 Eklenti 246965 |
2 Eklenti(ler)
Benim acelyamda iki haftalik salonum kuzey tarafta sadece aksamlari günes aliyor oldukca serin yazdiklarinizi harfiyen uyguluyorum yapraklarina su püskürtüyorum 3 günde bir suluyorum insallah yerini sever degisik renklerindende almayi düsünüyorum.
|
Ben yazı atlatabilecekler mi diye düşünüyordum ama hiç sorun yaşamadım 3 ' de iyi durumda ama kışın içeride tutmadım kapalı balkonunuz varsa oraya alabilirsiniz.
|
Yaklaşık 3 hafta önce açelyamın tomurcuklandığını gördüm. Tomurcuklar küçük ve cılız geldi gözüme, bende havalar soğuyunca daha kuvvetlenir düşüncesiyle tomurcukları topladım. Sonra da tedirgin oldum ya bir daha tomurcuklanmazsa diye. Acaba yanlış mı yaptım arkadaşlar?
|
Benim açelyam da tamamen tomurcuk olmuş durumda bu kotu mudur bu mevsimde :(
bilemedim bir taraftanda heyecanla bekliyorum, dışarda duruyor açık havada. içeri almayı da dusunmedim, bildiğim kadarıyla açelya serinliği seviyor... |
Alıntı:
Kasımpatı çiçeğinde böyle bişe yapıldığını okumuştum, oradan yola çıkarak topladım tomurcukları:( Şimdi merakla bekliyorum, bakalım ne olacak. |
1 Eklenti(ler)
|
açelyalar kokulu mudur?
|
Alıntı:
|
açelyalar kokulu mudur?
|
maalesef kokulu değiller...
|
Sevgili artemisia10, teşekkür ederim.
Bunu yaşatmak için çabalayacağım, nem oranı düşük bir memleket İzmir, açelya burada çok mutlu olmuyor. Fısfıslamanın faydası mu oluyor yoksa zararı mı kestiremiyorum. |
teşekkürler
|
5 Eklenti(ler)
Bu güzeller 2,5 aydır bizim balkonda:) Kış mevsiminde balkonumuza neşe getirdiler:)Yazı sağ salim atlatırsak, seneye beyazını ve değişik renklerini de edinmeyi düşünüyorum.
|
Alıntı:
Acaba Açelyanın Karasal iklim şartlarında (Gümüşhane) yetişmesi mümkün değil mi? Ya da daha mı zor? |
Kışın iklim şartları İzmirde çok güzel, nem oranı da uygun.
Ancak yazın sıcaklık 42 C olduğunda bitkiler su kaybından kavruluyor. Burada haziran -eylül arası olan iklim koşulları çok korkunç, tüm canlılar etkileniyor. Klimasız nefes alınmıyor. Gümüşhanede hiç bulunmadım, yorum yapamam. |
Alıntı:
Gümüşhane şartları için de forumdan bir başka arkadaş; uyum sağlar, belki yaprak yapısı çok az değişir dedi. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
benim açelyam yapraklarını önce kuruttu sonra da döktü nedeni ne olabilir.
bir de hiç çiçek açmadı. çiçeğimi nasıl kurtarabilirim. fotosu aşağıda |
Alıntı:
|
Arkadaşlar hava kuru derken kafamdan uyduruyor gibi görünüyor sanki .
Hava kuru derken nem oranını higrometre' den bakarak söylüyorum % 30-40 civarında, bu da optimalin yarısı ;) Saygılar. |
Nihayet ben de açelya aldım, 3 kök aynı saksıda değiştirmem gerekiyor mu bilmiyorum. Daha önce miyatür gülleri ayırmıştım sonrasında öldüler açelyada cesaret edemedim o yüzden tomurcuk var üzerinde ne rengini biliyorum ne de katmerli mi nasıl olduğunu açaınca göreceğiz
|
4 Eklenti(ler)
Önceki hafta aldığım açelyanın nihayet fotoğraflarını çektim. Boyut fikri versin diye bir asetat kalemini yanına koydum oldukça küçük zaten, saksıda 3 bitki var gibi görünüyor ayırıp ayırmama konusundan emin değilim birarada daha iyi yaşarlarsa bırakcağım eğer ayrı ayrı daha rahat gelişir derseniz ayırıp dikdörtgen bir saksıya dikeceğim.
Ben alırken üzerinde çok fazla tomurcuk vardı ama sanki kurumuş gibi görünüyorlar onları temizleyeyim mi? Belki de donmuşlardır çünkü çiçekçi '30 C leri gördüğümüz soğukta çiçeklerin yarısını kaybettik' demişti. Aldığım toprağı ile duruyor toprağını ne zaman değiştireyim, aldığımdan beri yaprak döküyor yerdeğişikliği stresi diye düşünüyorum başka bir şey olma ihtimali var mıdır? Sonraki mesajda iki fotoğraf var birinde açmış kuru görünümlü bir gonca diğerinde yeni gelişen bir gonca (galiba beyaz ) Ben bu çiçeği duğun altına tutup faşır fuşur yıkamak istiyorum nemi de seviyor ya şu aşamada zararı/faydası ne olur Daha ilk küçük fidanda bu kadar başınızı ağrıttım kusura bakmayın |
2 Eklenti(ler)
Çiçek ve tomurcuk
|
1 Eklenti(ler)
Bir problemde benden.Geçen yıl aldığım açelyayı kapalı balkonda,terasta,mutfakta denedim.Ama yaşatamadım.Dün eşim hediye olarak açelya almış sevinemedim:(
Acaba direkt terasamı çıkarsam,yoksa kapalı balkona mı? Bütün çiçekleri açılmış ama tomurcuklu dallar kurumuş durumda.Şimdiden sos veriyor zavallı açelya,nasıl kurtarabilirim? |
Sevgili umutyolcusu, alperfecet açelyalarınız susuz kalmış. Torfun suyu kaçtığı için, üsten sulasanız, hemen alttan akar gider. Saksıları ilk önce kreçsiz, klorsuz su dolu, saksıyı içine alacak büyüklükte bir kapta 15- 20 dakika bekletin. Torfun suyu yerine gelsin. Daha sonra Güler hanımın önerdiği şekilde büyük bir naylon poşeti nemlendirip, açelya yapraklarına vitamin uygulayıp, sarın. Her gün havalandırmak şartı ile. Direk güneş gören yere koymayın, açelya suyu çok seviyor, klorsuz ve kireçsiz su ile sulayın. Açelyalarınız bence don haricinde dışarıda serin bir yerde durmalılara.
|
Sevgili acemifüsun,toprağı ıslak ama yine de dediklerinizi yapacağım.Çünkü geçen yıldan zaten kötü bir tecrübem var.Üzerinde 15-20 tane çiçek var.Poşetle sardığımda zarar görmez mi çiçekleri?
Ayrıca bir dalından çelik alıp başka bir saksıya diksem mi?Nasıl yapabilirim? |
Poşete girince çiçeklerin ne olacağını bilemiyorum. İsterseniz siz yine de torfa dediğim şekilde su uygulayın, biraz da yapraklarını nemlendirip, vitaminleyin, bakalım nasıl bir değişiklik olacak? Çelikten açelya denemem hiç olmadı, bilemiyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025