agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Difenbahya (Dieffenbachia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm)

bernacyhn 29-08-2008 18:09

5 Eklenti(ler)
küçük ve büyük difenbahyalarııım

büyük difenbahyam coştu ve coşmaya devam ediyor küçük olan da sürgün veriyor devamlı yanlardan 4 tane sürgün var hepsi de yaprak açtı. hem de ilgilenmediğim halde büyük onunla ilgileniyorum diye bana naz mı yapıyor artık nedir anlamadım gitti.

Nariel 29-08-2008 19:01

2 Eklenti(ler)
Difenbahyalarımdan birinin dibinden birçok yavru çıktı, ben bunları ayırmadım ve kel kel uzayan ana gövdenin yanında çok hoş oldular:

Eklenti 45972

Diğer difenbahyam ise, verdiği tek yavrusuyla bütünleşerek güzel bir şekilde evimizi süslemeye devam ediyor:

Eklenti 45973

Nariel 29-08-2008 19:05

Sayın bernacyhn, sürgünlerin de büyümesini istiyorsanız bence iki haftada bir yeşil yapraklı bitkiler için olan gübrelerden verin. Bitki güçleniyor, hem yaprağa hem sürgüne gidiyor.

newyorker 29-08-2008 20:56

Ah ah benimde böyle olsa teşke. Bitkim geldiğinden beri 3 yaprak kaybetti. 3 fidesi vardı onlardan birini ayırdım ama ana bitkide bir sorun var gibi. yavrular harıl harıl büyüyor büyük olan bir fide annesine yaklaştı ama büyük bitki hiç büyümedi. bir yaprak çıkardı oda çelimsiz ve küçük. Ne yapıcam bilmiyorum. Acaba sorunu ne?? birde şmdi saksı değişse birşey olur mu??

Nariel 29-08-2008 21:16

Newyorker, bence senin difenbahyan yemeyip içmeyip yavrusunu besliyor, bu yüzden ana gövde gelişmiyor. Ama onlara bir bütün halinde bak, sonuçta birleşikler ve yavrunun büyümesi demek, bitkinin büyümesi ve sağlıklı olması demek.

newyorker 29-08-2008 21:21

Ama bilmiyorum büyük bitkinin 3 yaprağı kaldı. acaba saksı değiştirsem olur mu?

cüce nar 30-08-2008 16:10

3 Eklenti(ler)
Difenbahyam ın gövdesi kalınlaşıp yapraklandıkça alttaki ince gövde artık bitkiyi taşıyamaz duruma gelmişti.Bunun üzerine ben de gövdenin istediğim kalın bir noktasından hava köklendirmesi yapmaya karar verdim.İstediğim noktaya bir naylon yardımıyla torf sarıp ara ara nemli kalması için suladım.20 gün sonra artık köklenmişti ve kalın kökleri naylonu delmeye başlamıştı.Bunun üzerine naylonu açarak işaretli yerden kestim ve bitkiyi su dolu bir bidona köklerinin iyice gelişmesi için yerleştirdim.Çünkü bitkimin yapraklarının beslenebilmesi için gelişmiş bir kök yapısına ihtiyacı var.Bir hafta da bidonda kaldıktan sonra yeni saksıya aldım.Artık annemin ince gövdeli yapraklanmaya hazır,benimse eskisinden biraz boyu kısa fakat altı çıplak olmayan kalın gövdeli bir difenbahyam var.

bernacyhn 30-08-2008 21:42

sevgili cüce nar, bu benim aklıma hiç gelmemişti. acaba ben de denesem mi benim büyük difenbahyam da artık taşıyamıyor kendini alt kısmı baya bir ince. ne zamandır buraya üyeyim ama hava köklendirmesinin ne olduğunu bilmiyordum. bunun için de ayrıca teşekkür ederim size. ama önce köklendikten sonra koyacağım bidonu ayarlamam lazım. nerden bulurum ki acaba bir buçuk metre var benim bitkim. ona uygun bidonu nasıl temin edebilirim acaba??

cüce nar 31-08-2008 12:38

Sevgili bernacyhn,bildiğimiz plastik su ,turşu bidonlarından kullandım ben.Aslında eğer köklendirmeyi yaparken gövdeye sardığın torf yeterli büyüklükte olursa ona da ihtiyaç kalmaz.Ben küçük bir paketleme yaptığım için kökler yeterli büyüklüğe ulaşmadan naylonu delmeye başlamıştı.bazı arkadaşlar keserek suya konulduğunda gövdenin çürüdüğünden yakınıyolardı.Bu yöntemle böyle bir riski de ortadan kaldırmış oluyoruz.Bitki hem topraktan beslenmeye devam ediyor hem de kökleniyor.Bu yöntem odunsu gövdeli ağaçlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.Bonsai forumlarında ayrıntılı bilgiler mevcut.

bernacyhn 31-08-2008 13:36

Evet doğru söylüyorsunuz. Benim paketi baya bir büyük yapmam gerekecek.Yarın carrefour'a gidip torf ve besin alacağım. Akşam eve gelince paketlemeyi yaparım. Ben bir şey sormak istiyorum. Bitki köklendikten sonra keseceğiz ya altta kalan kısmının da sürgün verip çoğalmasını istiyorum ama kesim yerini neyle mühürlememiz gerekiyor acaba?

bernacyhn 31-08-2008 16:20

1,50 metre oldu kendini taşıyamıyor artık kesmek zorundayım. Bu sayede daha fazla bitkim olacak. Niyeyse içimde evdeki bitkilerin daha da çok olmasını isteyen bir şey var. Devamlı hepsini çoğaltıp büyütmek geliyor içimden. İlerde zaten ziraat mühendisliği okumak istiyorum. Bitkileri gördükçe isteğim artıyor.

newyorker 31-08-2008 16:36

Nasıl bakıyorsun difenbahyana?

cüce nar 31-08-2008 16:39

Kestiğin bölgeyi aşı macunu ile kapatırsan o bölgedeki su kaybını önlemiş olursun.Ben kapatmamış ve o şekilde anneme hediye etmiştim.Şu anda kesilen yerin alt tarafından yapraklanma başladı.Hatta annem benim verdiğim gövdeyi üçe bölerek suya koymuş.Sudaki çelikler bile köklenmeye ve yaprak vermeye başlamış.

newyorker 31-08-2008 16:42

benim difebahyamın 2 yaprağı kaldı. yavruları ise çok canlı. ne yapıcam?

ephesos 31-08-2008 17:47

Maşallah 11 yaşındasın ama bakmadığın **** bakmak istemediğin bitki yok velilerin nediyor bu duruma çok merak ediyorum.
Difenbahyan yavruları beslerken kendi zayıf düşmüştür sıvı gübre kullan , baharla beraberde istersen ayıronları.

bernacyhn 31-08-2008 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cüce nar (Mesaj 279745)
Kestiğin bölgeyi aşı macunu ile kapatırsan o bölgedeki su kaybını önlemiş olursun.Ben kapatmamış ve o şekilde anneme hediye etmiştim.Şu anda kesilen yerin alt tarafından yapraklanma başladı.Hatta annem benim verdiğim gövdeyi üçe bölerek suya koymuş.Sudaki çelikler bile köklenmeye ve yaprak vermeye başlamış.

aşı macununu nasıl bulabilirim? bilinmedik bir şey mi yoksa şu bizim camlarda kullandığımız macunlardan mı?

bitkiseli 31-08-2008 21:22

Camlarda kullandığımız macunlardan değil onlar genelde nalburda oluyor;) aşı macununu ziraat ilaçları satan yerlerden bulabilirsin.:)

Nariel 31-08-2008 21:27

Kesik bölgelere mum da damlatılıyor ama difenbahyaya uygulanabilir mi bilmiyorum. Aklınızda olsun.

bernacyhn 31-08-2008 21:41

yakınlarda her türlü bitkinin satıldığı bir yer var( açık havada çeşit çeşit ağaçların olduğu yerlerden biri adını unuttum) oradan bulabilirim sanırım. gittiğimde mumun da kullanılıp kullanılamayacağını öğrenirim okullar açılmadan önce. 8 günüm kaldı. okulla beraber staj da başlıyor. buralara pek uğrayamayacağım sanırım. 8 gün içinde bitkilerim için yapabildiğim ne varsa yapacağım. rabbim yardımcım olsun. bu arada yarın oruca niyetleneceklerin Allah niyetlerini kabul etsin inşallah

Lalezar78 31-08-2008 22:25

Sevgili bernacyhn mum damlatabilirsin ben denedim hatta damlatmadıklarım çürüdüler. Sn. Selahattin Yılmaz'ın tavsiyesi var. Bu sayfada 234 nolu mesaj
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=3808&page=8

newyorker 01-09-2008 21:49

Ben ne yapıcam 2 yaprağı kaldı yavruları çok canlı.

Nariel 01-09-2008 22:18

Bitkinin fotoğrafını yollayabilir misin newyorker?

newyorker 01-09-2008 23:23

2 Eklenti(ler)
İşte fotoğrafları. Büyük bitki 1 yaprak daha kaybediyor.

Nariel 01-09-2008 23:26

Bitkinin toprağına parmağını biraz batırıp, nem durumu nasıl söyleyebilir misin? En son ne zaman suladın? Güneş vuruyor mu üzerine?

newyorker 02-09-2008 10:37

Hayır. biraz gölgedeydi aydınlığa aldım dün.
Topragı nemli zaten genelde parmagımı batırıyorum her seferinde.
En son 3-4 gün once suladım. Geçenlerde sıvı gübre verdim ilk defa.

Nariel 02-09-2008 12:46

Ana difenbahyanın yaprağı yanık gibi gözüküyor. Sanki susuz kalmış ya da güneş yakmış gibi. Söylediğine göre koşulları uygun, yavruları beslemekte o. Sıvı gübreyi doğru uyguladın mı? Sulandırdın talimata göre değil mi? Gübrenin fazlası da bitkiyi yakar.

bernacyhn 02-09-2008 14:39

ya benim difenbahyamın toprağı bitlenmiş ne yapacağım bilmiyorum. grimsi renkte ufacık toparlak görünümlü bir şey. acaba zararlı mıdır?? öyleyse nasıl kurtulurum ben bu meretten...

newyorker 02-09-2008 15:02

Evet sayın Nariel gübre uygulamasını talımatlara göre uyguluyorum. Doğru gelirken biraz yandı.

bernacyhn 03-09-2008 00:29

2 Eklenti(ler)
hava köklendirmesi denemesi yaptım daha demin doğru mu oldu bilmiyorum ama bu saatte resmini de çekip koydum buraya. yanlışım varsa uyarırsanız çok mutlu olurummm:)

newyorker 03-09-2008 12:41

doğru bernacyhn gövdesi bayağı inceymiş. benimkide bayağı toparladı. ayırdığım fidede köklenmek üzere.

newyorker 03-09-2008 15:40

Ha birde köklendirmeyip yanına bir yavru alsan..

bernacyhn 05-09-2008 13:11

Hem güzel görünsün istiyorum hem de çoğaltmak istiyorum o yüzden köklendirme yapıyorum.

newyorker 05-09-2008 14:52

Bence köklenen dalı başka saksıya dik.

bernacyhn 05-09-2008 18:02

Evet ben de öyle yapmayı düşünüyorum. Diktikten sonra difenbahya saksılarımın hepsini yan yana koyacağım böyle orman gibi toplu duracaklar o tarz görüntüleri çok seviyorum... Bir de çiçek açsa ben ölmeden süper olur. :) Çiçekli halinin resmini görmüştüm hatta ilk sayfalarda var. Çok hoş bir görüntüsü var

Orkun Kırcı 12-09-2008 00:01

Öncelikle herkese selamlar, benimde bir diffim var şimdilik çok sağlıklı ama yaprakları sizinkiler gibi büyümüyor. Avuçiçi kadar oluyorlar.Ayrıca şunu gözlemledim; direkt olarak güneşe maruz kaldığında yaprakları beneklenerek kuruyor onun için direkt ışıktan koruyorum. Vesselam yaprakların büyümemesinin sebebi ne olabilir acaba çok mu genç ne dersiniz.

İşte benim diffim:
http://img359.imageshack.us/my.php?i...sc02155bf1.jpg

Birde yaprağının birinde lekeler var acaba yaprak yaşlandı da ömrünün sonuna mı geldi, resime bakıp sebebini yazabilir misiniz?
http://img359.imageshack.us/my.php?i...sc02157cs7.jpg

berduray 12-09-2008 00:08

Bitki gübresi kullandınız mı? Sıvısı ya da çubuk şeklinde olanları var grosmarketlerde.

Orkun Kırcı 12-09-2008 00:14

Hayır hiç kullanmadım yaklaşık 9 aydır bende geldiğinde gayet büyük yapraklara sahipti en kısa zamanda alayım bari. Tabii Bayburtta bulabilirsem :((

özlem11 12-09-2008 13:03

Bide neme ihtiyacı var sanki...

Orkun Kırcı 12-09-2008 15:54

Hmm olabilir. Daha önceleri yapraklarına su püskürtüyordum, ancak 2 aylık yaz tatili (öğretmenim de)boyunca bundan mahrum kaldı. Bununda etkisi var sanırım. Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.

bernacyhn 12-09-2008 18:13

Benim difenbahyamın iki tane daha yaprağını kedim kırdı. Ne yapmaya çalıştığını anlamadım. Kel kaldı bebeğim iyice bir yanında yapraklar var öbür yanında hiç yok. Hava köklendirmesi yapmaya çalışıyorum bakalım olacak mı? Annem söküp atacağım diyor sakın sakın sakın dedim. atmaya kalkma ben çoğaltayım ondan sonra ne istersen yap dedim. Bebeğimi kaybetmek istemiyorum :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025