![]() |
Alıntı:
Bu bence difinizin kökten çürüdüğünü gösterir .Topraktan çıkartıp kökte eğer çürüme varsa sağlam olan kısma kadar bıçakla kesip daha sonra kireçsiz suda köklendirmeniz daha iyi olacaktır;) |
Ben de uzun zaman önce gövdesinin inceden kalına doğru büyüme yapması sonucu dik duramayan Difenbahya'm ile ilgili ne yapabilirim diye sormuştum burada. Sağolsun Mine hanım hemen cevaplamıştı. Sonrasında ev aldık ve onun tadilatı derken yapamadım söylediklerini. Tadilatlar bitip de yeni eve taşınma aşamasında hem de taşınırken yıpranmasın diye uygun bir yerinden kestim gövdeyi. Su dolu bir kaba koydum.Yeni ev telaşı, sonrasında gebeliğimin ilk ayları derken, bodrumda az ışık alan bir yerde ilgi yoksunu bir şekilde bekleyen difenbahyama bir baktım ki kökler çıkmaya başlamış. Arada suyunu değiştirdim ama son zamanlarda hiç ilgilenememiştim doğrusu. Öylece birkaç ay kaldı o odada. Kökler neredeyse 5 cm uzunluğundaydı artık, kendime onu ihmal etmem nedeniyle kızarak diktim fazla büyük olmayan bir saksıya. Bundan sonra tıpkı burada önerildiği gibi alttan su vermeyi planlıyorum, zaten yapraklarına su püskürtürdüm eskiden de. Çiçek bile açmıştı bir zamanlar (#167 nolu mesajda fotoğrafı var). Bakalım ne kadar zamanda kendini gösterecek. Yakında bir fotoğraf eklemeye çalışırım. Benzer sorun yaşayanlar suda köklendirmekten korkmayın, sizi üzmüyor sadece biraz sabır istiyor.
|
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,ilk iki fotoğraf kesilmeden önceki,sonrakilerde kesildikten sonraki hali:(Acaba daha kesmelimiyim bilemedim..
Durumu çok valim gibi görünüyor.Hemen kireçsiz,dinlendirilmiş suya koyup,karanlık bir yere aldım.Ne dersiniz yaşama şansı var mı? |
Alıntı:
Bence en doğru olanını yapmışssınız.Benimde aynı durumda bir difim vardı apartmanda bakmak istemeyen komşumuz suyun içinde terasa atmıştı.Kökü sümüksü bir yapıya dönüşmüştü,bende toprakla buluşturdum ama 1-2 hafta geçmesine rağmen gelişme göstermedi bende yaklaşık 20 cm lik dal yapmış kökü 3 parçaya böldüm ve aynı şekilde sizin gibi kireçsiz suya koydum.Şu an gidişhat iyi görünüyor:p |
Ahh çok teşekkürler Sayın Levsel,inanın çok kötü hissetmeye başlamıştım,ama şimdilik suda yaprakları daha canlı gibi,bakalım..
|
merhabalar bende birşey soracaktım. komşumun uzun bir difenbahyası vardı 2 hafta önce kesti 2 parçasınıda bana verdi. 6 cm uzunlukta yaklaşık, bana yanlamasına toprağa dikeceğimi söyledi ve sık sık sula dedi 2 hafta oldu toprağı açıp baktım daha öylece duruyor. söylenenler doğrumu böyle büyürmü?
|
5 Eklenti(ler)
çok üzgünüm komşumdan aldığım difimi malesef kurtaramadım arkadaşlar..
daha fazla dayanamayıp kesip suya koydum fakat yolunda gitmeyen birşeyler var anladığım kadarıyla.. suya koyduğum parçanın gözlerinden birşeyler çıkıyor beyaz beyaz kök desem kök değil nedir bu sizce? birde sanırım çürüyor çünkü üst tarafıda kararmış ve yumuşamış.. sanırım ben bu çiçeği kurtaramayacağım.. resimleri ekliyorum lütfen bir göz atınız... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben bu şekilde hiç denemedim ama 528 nci mesajımda dediğim gibi gelişme göstermeyince bende suya koydum tekrardan.Şu an durum iyi gibi.Biraz daha bekleyebilirsiniz gelişme olmazsa suyu deneyebilirsiniz sizde. |
Alıntı:
|
uzun zamandır uğrayamıyordum. diffimi diktim geçen hafta söyledim mi bilmiyorum burada. kökler ufak olduğu için suda çıkan yaprak diğerlerinden küçük oldu haliyle.
benekli diffimi de kedim kırmış dibinden anneme kaç kere söylemem rağmen gidip çöpe atmış onu nasıl üzüldüm bilemezsiniz neyseki ondan çelik almıştım zamanında yaprak çıkarmakla meşgul şuan :) |
Alıntı:
inşallah dediğiniz gibidir.. bana bir anda hastalık gibi geldi dediğim gibi gövdenin üst tarafında bir yumuşama var.. halen suda bakalım gelişim olacakmı... |
Sevgili bernacyhn, benekli difenbahyanın resmini mümkünse görmek isteriz.
|
çiçeğimi suya koydum yanlardan çıkan gövdeleri de ayırdım onları da koydum
yakın zamanda köklenince dikeceğim |
difenbahya için güneş ister demişsiniz, benim birde difenbahyam var, ben çok yerde onunda aydınlık bir yer istediğini ama direk güneş istmediğini okumuştum. bu 2 bitki tropikal oldukları için sanırım nemli ortam seviyorlarmış sanırım özellikle.
ben difenbahyamı salonda pencerenin bulundugu yerde köşeye yere koydum yapragının birisi uctan kurumaya basladı diye, biraz iyi gibi ama tabi çiçekler geç tepki verebiliyor, uzun vadede yerini sevecek mi bilemiyorum. |
2 Eklenti(ler)
fotoğralarını gönderiyorum difenbahyanın, ilk aldıktan sonra alttaki yaprakları daha bi assa eğildi, ortadaki yaprak hnüz açmamıştı, o açtı, hatta ortadan tekrar bir küçük yaprakçık daha çıkıyor. ama diğer fotoğraftada göreceğiniz gibi uctan bir parça kuruma var, kuruma devam edermi bilmiyorum. en sonki yeri pencerenin bulunduğu duvarın hemen altı köşesi.
birde ben manisada oturuyorum. sularımız kireçli. yapraklarını yıkıyorum ama üzeri beyaz beyaz kalıyor, bu bitkiye zarar verirmi? içme suyumu kullanmalııym? |
Sayın Optimus bitkinizin yaprağının kurumaya başlayıp sararması gayet normal bir durum. Bu tür bitkiler genellikle alttan bir yaprak dökerse üstten bir yaprak vermeye meyillidirler. Bitkinizin durduğu yer gayet güzel geldi bana. Zira benim difembahyam da hiç güneş almamasına rağmen bol günyüzü gören aydınlık bir yerde durmaktadır ve halinden çok memnundur. Sularınız kireçli ise ya içme suyunuzu kaynatıp su püskürtün **** hazır olarak aldığımız arıtılmış suları kullanın. Yapraklarında beyazlanma yapmazlar...
|
içim rahatladı o zaman, çiçeklerimin yerlerini sevip sevmediği konusunda baya endişeliyim çünkü. normalde sulama yaparken içme suyu kullanıyorumda, yapraklara su püskürtürken çeşme suyu kullanıyordum, adlığım damacana suyun yarısını çiçeklerim içiyor ;)
|
optimus ben çiçeklerim için çeşmeden pet şişeleri doldurup balkona koyuyorum.
ve suları dinlendiriyorum.. çiçeklerimi o önceden balkona koyduğum dinlendirilmiş çeşme suyu ile suluyorum.. çiçeklerimde hiç şikayetçi değiller. istersen sende dinlenmiş su ile sula. |
o halde bende öyle yapayım, ben bilmediğim için her tecrübeyi zevkle uygularım, yeterki benm çiçekcağızlarım ölmesinler ;)
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,difenbahyamın yaprak uçları kurumaya başladı :( ne yapmalıyım? Bir de saksımda iki kök var,sizce ne zaman ayırmalıyım?
|
Bence hiç ayırmayın yoğun görünümüyle daha güzel görünür ancak sanki difenbahyanız sanki soğukta kalmış veya aşırı sususzluk şoku yemiş gibi görünüyor, o yaprakları dip kısmından temizleyin daha iyi bir görünüme sahip olsun.
|
Bende sıcaktan böyle olduğunu düşündüm,evim çok güneş alıyor,yaprakları ondan kurumuş olabilir mi? Biraz daha serin,ışık alan ama çok aşırı güneş almayan odaya götürdüm. Çiçeğimin bakımını nasıl yapmalıyım sizce? Yeni hediye geldi,bu konuda da acemiyim :( Yardım ederseniz çok mutlu olacağım
|
Sayın Eylüllüm bakım konusu çok iyi bir şekilde önceki sayfalarda işlendi. Sayfaları okumak için zamanınız varsa okuyum derim zira aklınıza takılan her sorunun cevabı sayfalarda var. İnşallah çiçeğinizi kaybetmeyeceksiniz...
|
Dif yavrusu topraga dikmiştim çürüdü.Difin yapraklarında kenarlardan içe dogru kıvrılmalar var neden olabilir.Birde bizim difin yaprakları çok büyük dev bir agaç gibi başka difler saksılarda çok güzel duruyor acaba benim difin cinsimi farklı ?(daha önce resmini yüklemiştim)
|
2 Eklenti(ler)
Önceki sayfalara bakanlar hatırlarlar. Benim de büyükçe bir diffim vardı. Kedim yapraklarını kırdığı için annemle beraber onu kestik ve suya koyduk. önce gölgedeydi ve aylarca çürümeden öylece orada durdu; sonradan güneş gören bir dolabın üstüne aldım baktım ki üç haftada yeni yavru verdi. öncekilere göre daha küçük bu yavru ama diffimi kurtarmanın sevinci bambaşka :)
diğer küçük yapraklı diffimi de ekleyeyim dedim :) |
merhaba benimde yeni bir difenbahyam oldu.annemin komşusundan yapraklı şekilde dal aldım suya koydum yaklaşık 1,5 ay olmasına ragmen bi gelişme yok sizce ne yapmalıyım.suyu ne kadar koyulmalı köklendirmede
|
Sayın Züboli 1,5 ay gibi sürede çeliğiniz çürümediyse emin olun biraz daha sabırlı beklerseniz köklerini en yakın zamanda göreceğinize eminim. Köklendirmede önemli olan suyu bulanık tutmamak. Su bulanıklaştıysa suyu değiştirmenizi tavsiye ederim...
|
Diffim için besin almak istiyorum ama hangi markanın ürününü almalıyım karar veremedim. Vilmorin mi yoksa Anadolu mu alayım tavsiye verebilir misiniz?
|
Sevgili Berna Anadolu marka almanı tavsiye ederim. Çok iyi geliyor. **** bulabilirsen NPK nın 20-20-20 si çok ideal. Kullandım ve çok iyi geldiğini gözlemledim...
|
O isimdeki markaları duymadım hiç, burası küçük yer "Tropikal Bitki Besini" isimli sıvı gübreyi aldım ben difenbahyam için. Sn.Faruk sanırım siz demiştiniz alttan yaprakların sararması normaldir diye, sararmalar hala devam ediyor ne yazık ki hızlı bir şekilde, bunun besinle alaksı var mı bilemiyorum... Bununla birlikte yeni açan 2 yaprak diğer aldığım zamanki halindeki yaprakların neredeyse 2 katı büyüklüğünde. Tabi bununda besinle alakası varmı bilemiyorum...
NPK oranıda %18 şeklinde ve diğer elemenlentler mevcut... bu konu hakkında birşey diyebilir miisnz? (ayrıca bugün difenbahymı daha büyük saksıya aldım, aslında 1 büyükle değişilmesi gerktiğini okumuştum ama sanırım benimki 2 büyük numara falandır, bilemiyorum ama sararmalar durur mu diye değiştirdim..) |
Sayın Optimus bu bitki alttan sürekli sararıp dökülmeye ve üstten de sürekli yaprak çıkarmaya meyillidir. Yapraklarının alttan sararması bitkinin hastalandığı anlamına gelmez. Kullandığınız sıvı beside NPK oranı bana düşük geldi. NPK yı zirai ilaç satan yerlerde toz halinde de alabilirsiniz. İdeal olanı NPK 20-20-20 dir. Bitkinizin yeni çıkan yapraklarının büyük çıkması bitkinin sağlıklı büyümesi anlamına gelebileceği gibi kullanılan sıvı besinin verdiği olımlu etki anlamına da gelebilir. Ben bitkimi alttan sulama yapıyorum ve sürekli toprağının nemli kalmasını sağlıyorum. Gelişimide gayet sağlıklı bir seyir izliyor...
|
bu %18, her biri için ayrı ayrı %18
|
1 Eklenti(ler)
Benim difenbahyam sahip olduğum çiçeklerin içerisinde en güzellerinden biri idi, bol aydınlık ve kısmen güneşli yerini çok sevmiş, yaşlı olmasına rağmen bir de alttan yavru vermişti. Daha önceleri yaz ayında hem temizlik hem de yapraklarını ıslatmak için yıkadığım olmuştu; ancak, kış ayında yıkadım tamamını ve çok üşüdü, hem de saksısında fazla su birikti. Bir hafta içinde yaprakları kurudu ve dibindeki yavru fazla sudan öldü. Bu esnada aylardan Ocak ayıydı. Güzel çiçeğimi durduk yere yıkamadım tabii, karlı bir günde evden taşınmış idik ve üstü yaprakları görülemeyecek şekilde toza tabi tutulmuştu işçiler tarafından.
Nisan ayına girdiğimizde yaşlı olan dallardan birini üç yerinden kestim ve hepsini suya koydum. Fakat kök vermedi, aksine çürümeye yüz tuttu. Daha sonra eski saksısına yanyana diktim hepsini. Şimdi altta görüldüğü gibi ne canlı ne de ölü bir halde. Su vermeyi kestim. Tamamen kuruyunca sulanıyor sadece. Yani siz siz olun kış ayında bu çiçeği yıkamayın. Hatta korkumdan tozlanan diğer çiçeklerimi de yıkamıyorum halen. Yine aydınlık ve doğu cepheli yeni yerinde (eskiden güneyde idi) çok yakında olmasa da eskisi gibi canlanacağına inanıyorum çiçeğimin. Bugüne dek çiçek öldürmeme çabalarım hep sonuç verdi, bu da ölmeyecek, biliyorum. |
Sayın Senor inşallah bitkiniz yeni çelikleriyle en kısa zamanda tekrar yüzünüzü güldürür...
|
o saksı ona birazcık küçük mü acaba?:confused:
|
Resmi tepeden çektiğim için küçükmüş gibi duruyor. :o
2 dal varken tam geliyordu. Yanda dikilen 2 çelikle beraber çelik sayısı şimdi 4 'e çıktı. Hepsi de gelişirse mutlaka küçük gelecektir. Seneye topraktan ayırmak ister o zaman. |
Saksının daima küçük olanı idealdir. Büyük saksılarda bitki saksıyı doldurma telaşına girerek sürekli kök gelişimi yapar ve boya gitmez. Fakat küçük saksıda bitki kök gelişimini belli bir süre sonra bitireceği için bitki enerjisini toprak üstü kısmı olan gövdesine aktaracağından dolayı boy uzaması ve yaprak çıkarması sürekli devam edecektir. Lafın özü küçük saksılar daha ideal. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim...
|
Bitkisine (kök yapısına) göre değişmekle beraber saksının uygun boyda olması da gelişimini etkileyen bir husus. Tabi ki ufacık bir bitkiyi kocaman saksıya dikmemeli ne kadar çabuk gelişse bile. Tam tersi zaten belli, kökü saksıya zor sığan bir bitki de o saksıya dikilmemeli.
Ama benim önceki mesajımda durum böyle değil. Resmi görünce ben de fark ettim, saksı küçük görünüyor. bugün bir de alttan çekecektim, fırsat olmadı. Çekip yükleyeyim de siz de şaşırın, fotoğraf yanıltıyor bazen.Aslında baya büyük saksı.Tepeden çekildi resim. Resim çekerken yanına kalem vb.koyanları daha iyi anlıyorum şimdi:p |
difenbahya
arkadaşlar,
ben de siteyi yeni gördüm ve çok beğendim.yapanın ve katkıda bulunanların ellerine sağlık... :) bana geçmişolsun diye bir difenbahya(yeni öğrendim) almışlar. ama küçük saksı içinde 6-7 gövde bir arada duruyor. ne yapmamı tavsiye edersiniz? nasıl yapablirim? ben bu konuların yabancısıyım. bitkinin kötü olmasını istemiyorum. annem de bir tanesini istiyor. nasıl verebilirim? sorularımı yanıtlarsanız sevinirim. teşekkür ederim. :D |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025