agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Şans Bambusu (Dracena sanderiana) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3362.htm)

irism 18-11-2008 15:17

evet ışık konusuna katılıyorum,çünkü benimkilerin sararmaya başlaması yerini değiştirmemden sonra oldu.Şimdi tekrar eski yerine aldım ama henüz bir iyiye doğru değişim yok.Üstelik sararma çapraz bir şekilde devam ediyor,ama çaprazın öbür yarısı yeşil,dolayısıyla ne yapacağımı bilemedim :(

cookies 22-11-2008 15:09

ben kesiyorum o sararıyor offf yaaa :(

irism 25-12-2008 15:28

ben hiçbir işlem yapmadım o sararan kısma,hiçbir değişiklik de olmadı,ve 1 ayı geçti...bitkimin mücadelesine hayran kaldım,galip gelen de o oldu sanırım :D

ama ****** takipteyim,heran ona destek vermek için gözlemliyorum sürekli:rolleyes:

Nihal 26-12-2008 17:57

Benim bambum sarardı.Sararan kısmı kestim.Oraya mum damlattım ama yine sararıyor.Ne yapmam lazım?

denizakvaryumu 26-12-2008 23:10

Bambuların sararması bir şeylerin yanlış yapıldığına işarettir.

Yani ille de olayı muma bağlamamak lazım.

En fazla yapılan yanlışlık su olayı...Kesinlikle klorsuz su olacak ve kesinlikle çeşmeden olmayacak.Damacana su kullanın.

altinediz 30-12-2008 01:45

Önceleri bende sadece adının bambu(bamboo) olduunu bildiğim, gerçek isminin ne olduğu konusundaki araştırmalarımında bir netice vermediği bu bitkinin Dracena sanderiana olduğunu öğrenmek gerçekten çok güzel.

Geçen sene bende 2 tane vardı. Sonra b,re düştü ve sonrasında ise o tek kalanda ölmüştü. geçen gün tekrar devamlı alışveriş yaptığım çiçekcide küçük bir kalabalık arajman halinde gördüğüm sanderiana'ları almayı çok istedim fakat bakımından korkup tekrar öldürme endişesi ile almaktan vazgeçmiştim. Bugün ilgili forum içerisindeki tüm yazıları okuyarak aslında o kadarda endişe etmemem gerektiğine ve hemen gidip almaya karar vardim. Tabi saatin farkına varar bu işlemi yaklaşık en az 8 saatcik daha ertelemek zorunda olduğumu anladım:)

Kıscası Dracena sanderiana (Şans Bambusu), (Lucky bamboo) hakkında forumda okuduğum tüm mesajlar doğrultusunda bilgi sahibi olarak yeniden bir girişim yapmak en doğrusu olarak görüyorum. Umarım sonu hüsran olmaz.

Ama olsada durmak, yılmak yok. Yola devam. :p

dilekagaci 03-02-2009 15:20

3 Eklenti(ler)
danışmak istedigim sanş bambularının kökleri budanır mı? alındıgından beri ki 4 sene falan oluyor vazonun içinde jel toprak + su içinde durmaktalar...jelini değiştirmem lazım ancak feci şekilde kök salmış hatta vazodan çıkmıyor...çıkarıp köklerini budasam uçlarından birşey olur mu? kökleri kesen var mı aranızda...tavsiyelerinizi beekliyorum...

içlerinden bir taneside üstünden sararmaya başladı :(

bukni 18-02-2009 12:02

ben bundan yaklaşık olarak 5 ay önce almış olduğum bambu bitkisi birden alttan yukarı doğru sararmaya başladı. bende bu durum üzerine sararan kök çevresi ve üst kısmını yeşil kısma kadar boğumlardan kopardım ve tekrar yine suyun içine koydum ( suyu yeni değiştirdim yalnız ben bambu suyunun içine her değiştirdikçe üre gübresi atarım). fakat sararma durmadı aşağıdan yukarı doğru devam ediyor. şimdi de sararma spiral olan kıvrımlı olan bölgede.

peki bu durumda ne gibi bir yol izlemeliyim?

not: sararan kısmın içi boş **** yumuşamış görünümde.

amalia 19-02-2009 21:56

kesilmekten kısacık kalan bambum..

sürekli sararan ,ben kestikçe daha da sararan , ne istedigini bilmedigim kaprisli bir bambuyla basım dertte.Yazılanları tek tek okuyarak uyguladım,yerini degiştirdim ,suyunu damacanadan aldım halada alıyorum, kestigim yerleri mumla sıvadım ama hala sararıyor..

yaklaşık 60 cm olan bambu şimdi ki haliyle 20 cm kaldı.Bu seferde sararırsa komle kırıp atıcam o olacak..Yapılabilecek bir şeyler daha varsa yardımcı olun bana yoksa yakında bambuyu parça parça hale getiricem..

İklimsiz 19-02-2009 22:03

Bambunuzun bulunduğu ortam güneş alıyor mu?

Az da olsa güneş ışığıyla temasta zamanla sararma meydana geliyor.

Sararan kısmı kesme ve mumlama yaptığınızı yazıyorsunuz. Mümkün olan en gölge yere alın.

Nariel 19-02-2009 22:25

1 Eklenti(ler)
Benim yaklaşık 3 yıldır hiç uzamayan bir şans bambum var, neredeyse aldığım günkü gibi duruyor. 20 cm ya var, ya yok ama ben halinden memnunum :) En azından ölmüyor.

Aldığım yıl birkaç kere suyuna çok çok seyrek miktarda sıvı gübre katmayı denedim, 1 gün içerisinde yaprak sarartarak tepki verdi her defasında. Çeşme suyu koymayı denediğimde yine yaprakları sarardı.

Sadece damacana suyla besleniyor garibim, pek mineral ve besin almıyor haliyle. Ben de ne halin varsa gör dedim, kendi haline, bol ışıklı bir yere bıraktım, 2-2,5 yıldır bıraktığım gibi duruyor ;)

fizikçi 19-02-2009 23:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilekagaci (Mesaj 354721)
danışmak istedigim sanş bambularının kökleri budanır mı? alındıgından beri ki 4 sene falan oluyor vazonun içinde jel toprak + su içinde durmaktalar...jelini değiştirmem lazım ancak feci şekilde kök salmış hatta vazodan çıkmıyor...çıkarıp köklerini budasam uçlarından birşey olur mu? kökleri kesen var mı aranızda...tavsiyelerinizi beekliyorum...

içlerinden bir taneside üstünden sararmaya başladı :(

merhaba, şans bambularının kökleri zaman zaman budanır,hatta ben daha bugün benimkilerin köklerini elime bir makas alıp bir güzel kısalttım....

direk ışık almayan aydınlık bir yerde tutuyorum ( pencere önü ) her gün suyunu değişiyorum ve sadece köklerinin suda kalmasına özen gösteriyorum...

ışık ile...

fizikçi 19-02-2009 23:27

Bu arada benim iki bambuma da sadece dinlenmiş, ılık ama içilebilen artezyen suyu veriyorum...hiç damacana suyu kullanmadım şimdilik pek şikayeti yok görünüyorlar....çünkü köklere yakın bölgelerden yeni filizler vermeye ve onları uzatmaya devam ediyorlar...

amalia 22-02-2009 15:33

Sararan kısmı kesme ve mumlama yaptığınızı yazıyorsunuz. Mümkün olan en gölge yere alın.[/QUOTE]

Zaten çok fazla guneş almayan bir yerdeydi, orada sararma yapmaya başlayınca ışık olan ama güneş ısınlarını direk almayan bir yere koymuştum.Az evvel baktıgımda gene kestigim yerden bir santım kadar içeri sarardıgını gördüm.Bu sefer sararmayla birlikte büzüşme gibi bir belirtide var.Birazda böyle beklesin bakalım gerçi umutsuzum ama....

sistemci 07-04-2009 09:23

Bambu Çoğaltmak

Evde baktığım birkaç salon bambum var ufak 50-55 cm boylarında.Bunları nasıl çoğaltabilrim.

Todor 07-04-2009 18:46

Salon bambusu dediğiniz, şans bambusu mu?

sistemci 08-04-2009 21:44

galiba ufak bi vazoda su içinde bakıyorum

prensess 23-04-2009 20:23

3 Eklenti(ler)
Şans bambularım bana yeni yıl armağanı olarak gelmişti ve ilk geldiklerinde çok sağlıklı görünüyorlardı.;) Bir hafta içinde sararmalar ve bambu kayıplarım oldu.Çiçekçiye sorduğumda musluk suyu değil hazır içme suyu ya da kaynatılmış su kullanmam gerektiğini söyledi.Bambuların pek çoğu zaten ölmüştü bu arada:( Kalanları diğerlerinden ayırdım ve onları IKEA dan aldığım küçük kare vazonun içine küçük akvaryum taşlarıyla destekleyerek yerleştirdim.Çok da güzel oldu.Çok şükür kalanlar çok sağlıklı ve 4 aydır büyüyorlar.Yapraklarını siliyorum genelde.Sanırım arada fısfıslasam daha çok hoşlarına gidecek:p

perilimerili 06-05-2009 14:43

İkea'dan yandan yaprak çıkartmış düz bir tane almıştım bir kaç sene önce.. İki haftada bir içme suyuyla suyunu değiştirerek pek güzel baktım, ikinci bir yaprak bile çıkarmıştı başka bir yerden. Yakın zamanda sararma oldu ve üst kısmından kestim bitkiyi kurtarmak için tamamiyle içgüdüsel bir durumdu. Daha kuvvetli olan yaprak filizlerini bir çay bardağına oturttum, gövde de eski yerinde devam etti. Bu başlıktan haberim olmadığı için tepesi kesik olan yerden açık kaldı ama 1 haftadır hem yaprak kısım minik boynuzlar verdi hem gövde yandan minik bir boynuz uzattı. Şimdilik işler iyi gidiyor ama mum olayını yine de deneyeceğim, **** şekersiz sakız :)

Crocus Şen 16-05-2009 15:35

4 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar;
Teyzemde yaklaşık 2 yıldır duran bambusunu dün görünce çok üzüldüm,Köklerini iyice yıkamama rağmen yosunlaşmış,helezon yerlerinden yeni kök oluşumları başlamış,hatta yaprakların arasından da kök çıkartmış..:(birkaç fotoğrafını çektim umarım bana yardımcı olursunuz..Acaba helezon kısımlarından kesip yeniden suya mı koysam,aynı zamanda dip kısımlarındaki köklerin yenilenmesi içinde kessem ilerde aralardan yaprak çıkartır mı?

Crocus Şen 16-05-2009 15:37

3 Eklenti(ler)
Ayrıca tepe ksıımlarından yeni yapraklar çıkmamış,kurumuş:(

vida 06-06-2009 11:12

arkadaslar yeni üye oldum bişey sormak istiyorum bambunun kök tarafından yeni bir tane daha çıkııyor şu an 5 cm kadar ne yapmam gerekiyor ne zman nasıl ayırmalıyım ayırırsam kururmu bişe olmasını istmiyorum lüften cvplayın :S:S:S:S

isolet 09-06-2009 18:17

3 Eklenti(ler)
İyi günler. Ben forum sakinlerine birşey sormak istiyorum. Ben bambumu yanlışlıkla güneşte unuttum. Akşam serinliğinde dışarı çıkarmıştım ama sonra sabah unutum okuldan döndüğümde ise yapraklar gitmiş, sararmış halde buldum. Bende bunun üzerine yapraklarını kestim ama sadece yapraklarını gövedeye bağlı olan yerlerine kadar. Forumda okudum merak ettim ve onu tamamen suyun içine koydum. Dallarının bulunduğu yerlerden kök salsın diye. Acba bambum yaşamaya devam eder mi böle bi sonuçta?

Eklenti 85282

Eklenti 85283

Eklenti 85284

İşte size bahsettiğim bambum. Ufak olan kısımda üst kısmı sararmış idi bende kafadan kestim sararması durdu. sonra forumda okuduğum kadarı ile uç kısmındaki mum yüzünden oluyormuş. Ama ben hiç bişe yapmadan sararması durdu. Kesmek işe yaradı galiba. O ufak kısımda şimdi ufak beyaz bir uzantı çıktı ve büyüyor. Büyük kısımda ise üst orta kısmındaki yeni sürgü yaprak onun gelişmesinde birşey olurmu onu da kesmem gerekli mi acaba.

Dagkum 14-06-2009 22:31

Gövdede filiz çoğaltma ???

Merhabalar öncelikle,

Günlerdir bambularım için araştırmadayım ve bu sırada sitenizle tanıştım ve çok sevdim :p Forumu okudum ama sorularıma cevap bulamadım çoğu arkadaşın bambuları sararmış bu konu hk epey bilgilendim sayenizde teşekkürler.

3 tane lucky bambum var ( asıl adının dracena olduğunu da öğrenmiş oldum )
Spiral şeklindeler ve ben onlara taşlı bir vazomda bakıyorum.Yaklaşık 1,5 ay önce aldım ve o zamandan bu yana filizleri uzadı .Siz filizlere sürgün mü diyorsunuz onu tam anlayamadım ?
1- Benim sorum bambularımda birer tane tepelerinde filiz var ama ben bu filizlerin farklı yerlerden çıkmasını istiyorum ne yapmam gerekiyor ?
2- Mumlamayı bildiğimiz normal mumla da yapabilir miyiz ???

Ne olur cevap yazın merakla bekleyeceğim,teşekkürler...

oobd 28-06-2009 01:39

benim bambularım kısacık ve üstünde filizleri var.. uzamalarını istiyorum ama olmuyor.. ne yapmam gerekiyor acaba?

hinzir 09-10-2009 11:29

bambum

herkese iyigünler forumunuzu hep takip ediyordum ancak daha bugün üye oldum
benim bir tane küçük bi bambum var ama hakikaten baya küçük çünkü köklerden çürümeye başlayıp gövdenin neredeyse heryerini kapladığı için kesmek zorunda kaldım.şu an ortaparmağımdan birazcık daha uzun güdük bir bambum kaldı:D bitkinin üst kısmındaki yeri mumladım içme suyu verdim ve doğrudan güneş ışığından uzak tutuyorum.bambumun gövdesi sarı ..ama bir yerden filizi var (en üstte) var ve yaprakları yeşil ..sizce yaşama şansı var mı?..teskkür ederim şimdiden:cool:

in search 13-10-2009 03:15

3 Eklenti(ler)
Merhaba aranıza yeni katilan doğa sevenlerdenim bende..

Benimde 2 Bambum var biri üstten sararınca ve yumuşamaya başlayınca onu bi güzel budadım ve minyatür hale getirdim onca zamandır hiç büyümedi ne yazık ki fakat, mumladıgım yerin altından hemen filizlendi ve yaprak verdi..

Diğer büyük olan bambu da belirttiğim yerden neden garip bişeyler var ne oldugunu da tam anlayamadım sankin oradan köklenmek istercesine duruyor ??
Tam o bölgeden kessem tekrar köklenirmi suda ve yeni bir Bambu elde edebilirmiyim?
Resimde belirttigm yerler..

Birde minyatür Bambumu toprağa ekmek istiyorum ,topraga ektigimde ne gibi bir değişim veya yaşam mücadelesi olacakdır,köklerine ait bir resim ve topraga olan ekimi onca kök ile nasıl yapılmalı?

Bu arada biraz evvel topraga ekmiş bulunmaktayım, umarım sudan cıkan balığa dönmez:p

roseskin 26-10-2009 12:14

bambumun yapraklarında sararma oldu. sararma için birtakım besinlerde aldım 2 haftadır kullanıyorum ancak hala geçmedi. ne yapabilirim

karaselvi 26-11-2009 21:15

Arkadaşlar sadece çeşme suyunda **** içme suyunda hiç bir besin bulunmaz banbunuz belki yıllarca buna dayanacaktır ama sonunda besinsizlikten ölecek sararacak besin arayışı için ordan burdan kökler salacak bu gayet normal. Benim tavsiyem önceki mesajlardada geçtiği gibi toprağa dikmek. Toprak özellikleri önceki mesajlarda yazılmış. sadece suda tutmak çok mantıksız bence. Bitkiniz dayanıklı olduğu için ona acı çektirmeyin.

myıldız 27-11-2009 08:55

Şans getirip getirmedikleri tartışılır ama kendileri çok şanssız bu bambuların;genelde çürütülüyorlar....:(

Sevgi Durul 19-01-2010 20:50

2 Eklenti(ler)
Lucky bambularım ve daha önceden sararıp ölen bambudan aldığım minik sağlam filiz. Toprağa dikmiştim, kaç kere atmaya niyetlendim. İyi ki atmamışım epey büyüdü.

erbek_ 21-01-2010 18:38

Filizinizi toprağa mı diktiniz? Hımmm.. Benimki kaç aydır suda duruyor ama hiç bir gelişme yok... Alt yapraklarını kopardım ben, üstü yapraklı bırakıp, bilmiyorum tamamen kelleştirdim, benzesin şans bambusuna diye sanki ama :( Hani orjinali öyle ya ... Şimdi pek bi çelimsiz duruyor, pişman da olmadım değil... Ama toprağa dikmedim ben... İlle de atalarına benzetecem ya :D

westefe 26-04-2010 14:32

benimde bir bambum var ama sürgün vermiyor ne yapmalıyım?

bilgekuzey 26-07-2010 15:13

Vuuu Siteye girmeyeli 3 sene olmuş...

İlk Hepinizden özür diliyorum ( uğrayamadığım için )

İkinci ; Başım fena halde belada. İş yerimde 15 adet uzun Bildiğiniz Bambu yetiştirmeye çalışıyorum ama her defasında bambular sararıyor sonra ölüyor. Sanırım ben bir şeyleri yanlış yapıyorum.

İlk bir kaç hatamdan bahsedeyim ; Benim bambuların boyları 2 metreye yakın yani uzun bambular. Koyacak pek fazla yer olmadığı için güneşi bolca alan Kocaman camların bulunduğu yerin önüne koya biliyorum. Günde 2-3 lt su veriyoruz ( tamam arada unutmuyor değiliz ) toprağı devamlı nemli kalıyor su püskürtüyoruz hatta onlarla konuşuyoruz... ama genede ölüyorlar. Benim yaptığım hata nedir ? Bilen var mı? Bu arada Sadece Çiçeklerden,dogadan bahsetmek ne kadar güzel bir duyguymuş..

Gülistan 13-01-2011 13:12

Selam,
Bende sitenin uzun süredir takipçilerindenim. Zaman zaman bilgi alma için burdaki bilgilerden faydalanmaya çalışıyorum. Ancak benim de evdeki bambumla sorunum var ve yardıma ihtiyacım var. Benim suda 3 adet bambum var 3 farklı boyda. En uzun olanı alttan sararmaya başladı. Yaklaşık 8 aydır bakıyorum 1,5 sene önce aldığım bambumla aynı suda ama onda bir değişiklik yok. Pek çok mesajı okudum ama çoğunda üstten sararmalar var ve kesip mumlanması gerektiği yazıyor. Ancak benim bambum alttan sararıyor ve ne yapacağımı bilemiyorum doğrusu.Önerilerinize çok ihtiyacım var...

Batuhan Yılmaz 26-01-2011 09:40

Arkadaşlar şu banbuların ucundaki mum gibi yeşel şey nedir birde bu bitki örneğim 1 metrelik bir bambu olsun 10'ar cmlik olarak keserek nasıl üretiriz bir yöntem duydum delip mum damlatılıyomuş nasıl yapılır alıntı yapıp yollarsanız **** mesaj atarsanız sevinirim ağaç dostu :D

cansuyum784 18-04-2011 07:28

bambum ölüyormu ne :(

bundan bir ay kadar önce iki bambu aldım..suda yetiştiriyorum,ikisininde uçtan vermiş olduğu yapraklar var,ama bir tanesi bambunun ana gövdesi uç kısmından yaklaşık 5 cm kadar yeri sarardı..kesmeyi düşündüm ama verdiği yapraklarda o kısımda..ne yapacağıma karar vermek için nette gezinirken sitenizi keşfettim..bana yardımcı olurmusunuz:(

harakiri 24-10-2011 21:10

Herkese merhaba,
Geçen hafta bir düz dırasena edindim ve 30cm'lik uzun ince vazoya koydum. Alır almaz kısa bir araştırma yapıp suyunu içme suyu ile değiştirdim.

Benim birinci sorum teknik olacak,
Bu dırasenalar yumuşak suyu (muhtemelen) mu yoksa sert suyu mu sever? Ona göre 1,5lt haftalık içme suyu edineceğim.

İkinci sorum,
Su değişimi konusunda muhtelif beyanlar var. Haftada bir, 10 günde bir ve 15 günde bir diyenler var.
Sizce hangisi en doğrusudur? Haftada bir mi 2 haftada bir mi su değişimi yapmalıyım?
Son olarak suyun tümünümü yoksa büyük bölümünü mü değiştirmeliyim?

Şimdiden teşekkürler,
Selamlar.

harakiri 25-10-2011 13:06

Sorumu kendim cevaplayayım.
Kök su içinde kalacak ve suyu 7-10 günde bir değiştireceğiz. (En iyisi haftada bir.)
Kullandığımız suyun klorsuz ve florürsüz olmasına dikkat edelim. Şişe sulardaki florür değerlerinin 0'a yakın olup olmadığına bakalım.

Su sertliğiyle ilgili bir bilgi yok ama muhtemelen yumuşak su seviyordur.

aşkiya 21-04-2012 13:35

benim iki tane bambum var biri çok güzel büyüdü ama öteki geldiği gün nasılsa hala aynı. aynı. ikiside aynı vazonun içinde. herşeyleri aynı. ama biri hiç büyümedi ne yapabilirim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025