agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   karanfil (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3061.htm)

Koyu yeşil 13-04-2009 12:18

Ben kendi karanfil tohumlarımı torfa ekip içerde çimlendirdim. Biraz büyüdüklerinde bahçeye aktaracağım.

maki01 15-04-2009 15:34

lutfen yardım edin,
ben de tohumdan karanfil cogaltmaya calışıyorum..gecen sene başaramadım..konu ile ilgili forumda yazan herseyi okudum sanıyorum..benim karanfilim de mis kokulu pembe ,anılarla acan turden... onu yaşatmak benim için anlatamayacağım kadar cok onemli.. bu sene yumurta kabı gibi fide yetiştirilen ozel kaba ektim.. filizlendi ama karanfile hic benzemiyor.. iki minik yapraklı herhangi bir bitki gibi.. gecen sene boyları uzadı bir kısmı 2 yaprak daha verdi ..sonra kokleri curudu sanki öldüler.. ziraatcı arkadaşlara götürdüm toprakta mantar olabileceğini soylediler ve bu yıl icin ozel olarak fide yetiştirmek uzere hazırlanmış topraklara tohumları ektim ve filizlendiler.. sorum şu:
-karanfil tohumu filizlendiğinde boyle nerdeyse feslegen gibi normal yaprak verir mi?
ilk filizlendiğinde neye benzer?
gercekten cok ama cok onemli karanfilimi cogaltmam..
bu arada gecen yaz aldıgım tohumlardan biraz daha elimde var ..isteyen arkadaşlara gonderebilirim..

Koyu yeşil 15-04-2009 15:43

Çimlendirdiğim tohumların resmini yarın sizin için ekleyeceğim. Şu anda benimkilerde karanfile benzemiyorlar :) Çimlendikten sonra sulamaya dikkat etmelisiniz. Çok su bitkiyi çürütebilir. Topak kurudukça az miktar su yeterli ve yeni filizlenen tohumlarınızı direkt güneşe koymamalısınız, zayıf olduklarından kolaylıkla yanıyorlar. Işık almaları yeterlidir.

maki01 15-04-2009 16:17

cok tesekkur ediyoum.. karanfilim köy karanfili dediğinizden türden.. formu bir kez daha okuyup celik yontemini de bir kez daha deneyim dedim ama oyle 13 cm lık sapları yok.5-6 santimlik bir dalı uzulerek kırıp plastik bardaga ektim.. bardağını altına delik actım tabii..bakalım ne olacak..

begonvil 14 15-04-2009 17:04

Ben de kararnfil tohumlarımı asprinli suya koydum. Forumda okumuştum bakalım ne olacak

heva 15-04-2009 17:47

2 Eklenti(ler)
ben de bu sene karanfili tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum
direk saksıya ektim
on beş günde bir suyuna gübre koyuyorum
gündüz de pencere önünde dışarıda güneş alıyor
Eklenti 72886
Eklenti 72887

maki01 15-04-2009 18:54

fotolar için teşekkür.. benim filizler de böyle..umarım bu kez büyütebilirim onları.. gubre vermekten bile korkuyorum acıkcası..sıcaklık uygun ise gündüz balkona golge bir yere cıkarıyorum akşam odaya alıyorum..direkt güneş ışığı almıyor

heva 15-04-2009 19:12

benim tohum aldığım yer öyle tavsiye etti çok sağlıklılar size de tavsiye ederim güneşe koyun

tolgahann 15-04-2009 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalina (Mesaj 386386)
Tohumdan ürettiğim karanfillerimin boyları çok uzatı ve yatmaya başladılar.Uçlarındaki yapraklarından başka da yaprak oluşmadı.Nerde yanlış yapıyorum yardım edermisiniz...

Fideler ışıktan yoksun kalmış gibi gözüküyor.Fazla sulamayı kesin ve bol güneşi bir yere koyun.Geç kalınmş gibi gözüküyor ama herzaman umut vardır.

heva 15-04-2009 21:29

geçen sene de ekmiştim güneşi çok göremediği için öldü fideler
gün ışığı şart

maki01 16-04-2009 12:32

hemen güneşe alıyorum.. teşekkürler

çiğdem11 20-04-2009 14:44

1 Eklenti(ler)
Eklenti 73652

Geçen hafta aldım, üzerinde çok fazla tomurcuk var ama hala açmadılar :(

heva 20-04-2009 14:58

1 Eklenti(ler)
tohumdan diktiğim karanfiller büyüyor
Eklenti 73653

maki01 20-04-2009 16:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 400948)
Fideler ışıktan yoksun kalmış gibi gözüküyor.Fazla sulamayı kesin ve bol güneşi bir yere koyun.Geç kalınmş gibi gözüküyor ama herzaman umut vardır.

karanfilin türü onemli sanırım.. benim karanfil filizlerim günese dayanamadı.. bir bölümünü kaybettim. çin karanfili ya da mevsimlik yaşayan karanfiller için dogru olabilir ama acı acı karanfil kokan benim karanfilim gibi köy karanfil filizleri direkt güneş ışıgında cok kısa sürede gövdelerindeki suyu kaybedip boyun büküyorlar... neyse ki 30 u hala yaşıyor.. hala 2 yapraklılar.. lutfen köy karanfilini tohumdan cogaltma konusunda bilgilerinizi paylaşın bizlerle ...hala yardıma ihtiyacım var.. filizlerimin saglıklı bir şekilde büyümeleri için ne yapmalıyım
Not: Heva sanırım senin karanfilin Çiğdemin karanfili türünden.. haklısın o tür güneş ışıgını çok seviyor..Adana güneşine bile dayanıyor..

heva 20-04-2009 18:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 403830)
karanfilin türü onemli sanırım.. benim karanfil filizlerim günese dayanamadı.. bir bölümünü kaybettim. çin karanfili ya da mevsimlik yaşayan karanfiller için dogru olabilir ama acı acı karanfil kokan benim karanfilim gibi köy karanfil filizleri direkt güneş ışıgında cok kısa sürede gövdelerindeki suyu kaybedip boyun büküyorlar... neyse ki 30 u hala yaşıyor.. hala 2 yapraklılar.. lutfen köy karanfilini tohumdan cogaltma konusunda bilgilerinizi paylaşın bizlerle ...hala yardıma ihtiyacım var.. filizlerimin saglıklı bir şekilde büyümeleri için ne yapmalıyım
Not: Heva sanırım senin karanfilin Çiğdemin karanfili türünden.. haklısın o tür güneş ışıgını çok seviyor..Adana güneşine bile dayanıyor..

Sayın maki01
karanfiliniz için çok üzgünüm
ektiğiniz bir tohumun fide olup kuruması insanı çok üzüyor
benim karanfilim karışık renkli karanfil olarak geçiyor genta tarımdan almıştım
ben tohum ekerken seyrek ekmiştim ve bol güneşe koymuştum
geçen seneki fidelerim de sizinki gibi olmuştu
çünkü ilk baştan sık ektim ve evin içinde yetiştirmeye çalışmıştım

maki01 21-04-2009 11:34

S.o.s

3 Eklenti(ler)
yardımlarınızı beklediğim filizlerim ve çoğaltmaya çalıştığım karanfilimin fotolarını ekledim.Bahar ve yaz aylarında balkondan eve taşan kokusuyla ve anılarıyla gercekten cok ozel benim için.Çogaltmam şart..Lütfen yardım..
filizler için ne yapmalıyım..
Eklenti 73770

Eklenti 73771

Eklenti 73772

nariçi 21-04-2009 12:03

Yeni çimlenip çıkanlar cılız, suyunu fazla koyma, ışık almıyorsa ışık alsın.

maki01 22-04-2009 19:39

1 Eklenti(ler)
Sayın Heva,
Karanfilimin ve çimlenen tohumların fotografını yukarıdaki mesaja eklemiştim.Sizin karanfilinize benziyor mu? Benim filizler hala 2 yaprak gelişmiyor kalakaldılar öylece..çok üzülüyorum gerçekten
Eklenti 74106
Sevdiğimden ,eşimden hatıra bu karanfil bana..Onu da kaybetmek istemiyorum..

heva 22-04-2009 20:26

Sayın maki01
Benimkiler de cılızdı ilk başta.
Ben çiçekçiden çiçek coşturan aldım on beş günde bir onunla suladım,güneşe koydum üçüncü yapraklarını verdi.
Bitkilerin ekmeği ve suyu gibidir gübre.
Anısı çok büyükmüş inşallah toparlarlar.
Bir deneyin güneş ışığını ve gübreyi inşallah yaşatabiliriz.

heva 22-04-2009 20:47

1 Eklenti(ler)
karanfilin şimdiki hali
Eklenti 74110

maki01 23-04-2009 01:29

Yazınızı okumadan ben de aynı isimle mavi şişede satılan bir sıvı gübre verdim.Çiçekli,çiçeksiz tüm bitkiler için olan karışım.Menekşe ve minyatür güle ve karanfilime verirken denemek istedim. Umarım dediğiniz gibi benim filizlerimde gelişir...
Bir konuyu merak ediyorum. İlk fotolardan tam çıkaramadım.Sizin filizlerde sap ya da gövde yok gibi.Benim filizler ince bir sapın üzerinde 2 yapraktan oluşuyor. Govde boyu 1-2 cm civarında.. Aynı gün süs biberi ve fesleğen tohumlarını da ekmiştim. Biberlerim 2-3. yapraklarını vermeye başladı bile.. Bakalım umarım başarırım karanfilimi çogaltmayı..
Desteğiniz için Teşekkür ediyorum..

heva 23-04-2009 20:54

Sayın maki01
Tohumları ektikten sonra güneşi çok göremezlerse sizin fideler gibi boyları uzuyor.
Benim fidelerin resmini üssten çektim o yüzden sapı yok gibi görünüyor.
ilk başta benim fideler de sizinki gibiydi büyüdükçe sapını toprağa gömdüm
Bundan sonra inşallah gübre ve güneş ışığıyla kurtarabiliriz
Size yardım edebilirsem çok mutlu olacağım
Ben karanfillerimle konuşuyorum,bir de onu deneyebilirsiniz.

maki01 23-04-2009 22:19

Sayın Heva,
Konuşmamam mümkün değil zaten hergün yalvarıyorum onlara.. Dışardan izleyen gülebilir halime..Pencere önüne koyuyorum artık. 2-3 saat güneş alıyorlar.Hatam balkona çıkarmaktı sanırım.
Filizlerimle yaşıyorum kısacası.."Kapıları aç, havalansınlar.. Esmeye başladı kapıyı kapat...Bu köşeye güneş ışığı daha eğimli geliyor.. yarın burayı deneyeyim" gibi..
Yeni tohumlar ektim birkaç gün önce farklı boyutta bardak ve saksılara. Saksılardan biri sizinkine benziyor.4. gün ilk filizler çıktı.Bu önerilerinizi onlara uygulayabilirim. Toprak ekleyebileceğim boşluk var.
Umarım katkılarınızla yaşatabilirim filizlerimi...

heva 29-04-2009 14:32

2 Eklenti(ler)
Son durum
Eklenti 75403
Eklenti 75404

maki01 02-05-2009 03:48

Sayın Heva,
Ne iyi yaptınız yeni fotoları yayınlamakla.Aklım sizin bana yol gösteren filizlerinizdeydi hep. Açıkçası çekinmiştim "Gelişmelerini, yeni fotograflarını gönderir misiniz?" demeye .Çok teşekkürler..
Bu arada önerilerinizle hem ilk filizlerim toparlanmaya başladı hem de yeni ektiğim tohumdan çıkan filizler çok daha sağlıklı gelişiyor. Aralarında 1 aya yakın fark olmasına ragmen yeni çıkan filizler ilk filizlerimi yakaladı ve geçti. 3ve 4. yapraklar minik minik görünmeye başladılar. Sanırım bu kez başaracağım sizinle birlikte..

heva 02-05-2009 09:05

İnanın sayın Maki01 size yardım edebildim mi diye ben de düşünüyordum.
Siz de yayınlasanız fotoğrafları ne güzel olur.
İnşallah eşinizin emanetleri sorunsuz büyüyecek.

maki01 02-05-2009 14:01

2 Eklenti(ler)
İnşallah Sayın Heva, başarabilirsem babalarına götüreceğim onları.
Artık umutluyum başaracağız :p
Sizinkilerden kopya çeken yeni filizlerim..
Eklenti 75876
Eklenti 75877

maki01 09-05-2009 01:58

1 Eklenti(ler)
Filizlerim büyüyor..:p
Eklenti 77298

maki01 09-05-2009 02:03

Merhaba Ceyda Hanım,
Ben tohumları kendi karanfilimden aldım. Biber çekirdeklerine benzeyen biraz daha küçük ve siyah renkli tohumlar. Baharat olarak kullandığımız karanfilden üretmek mümkün mü bilmiyorum..

maki01 09-05-2009 22:09

Yok bunlar değil.Yeşil ya da kırmızı biber çekirdeğinin kurumuş hali gibi ,daha küçük, ince ve siyah. Bir aya kadar yeni tohumlarım oluşur sanırım.İsterseniz gönderebilirim.

maki01 10-05-2009 20:52

1 Eklenti(ler)
Başarılı bir çekim olmasa da benim tohumlar böyle.
Eklenti 77632

cenan 11-05-2009 14:34

sağol maki.ben ektim valla çıkarmı bilmem:)

mor papatya 11-05-2009 19:12

arkadaşlar birisi bana karanfillere biz şerbet verirdik demişti eskiden şimdi benimde karanfilim var daha 1 yıllık ama şimdi nasıl bişey şerbet dediği böyle bir şey duyan varmı,değişik ev yapımı karışım karanfillere verilen gibi vb.?

maki01 11-05-2009 22:17

Site içi arama moturuyla aradığımda şu başlıklarda şerbetle ilgili bilgi buldum. İkinci linkte güvercin gübresinden şerbet hazırlama ile ilgili detay bilgi var.

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10306

Ben "Çiçek Çoşturan" adı altında satılan sıvı gübrelerden veriyorum.

Ek:Afrika menekşesi ile ilgili formun mesajlarında buna da rastladım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1436

mor papatya 12-05-2009 10:25

çok teşekkür ederim maki01 çok sağol.

cenan 12-05-2009 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 418023)
Yok bunlar değil.Yeşil ya da kırmızı biber çekirdeğinin kurumuş hali gibi ,daha küçük, ince ve siyah. Bir aya kadar yeni tohumlarım oluşur sanırım.İsterseniz gönderebilirim.

Allah Allah!İsterseniz gönderebilirim yazısını neden görmemişim daha önce.Çok Sevinirim valla öyle birşey olursa:o

maki01 13-05-2009 00:14

1 Eklenti(ler)
Karanfilimin bugünkü fotosu ekte. Solmuş, tohum için beklettiğim çok sayıda çiçek var üzerinde. Tamamen kuruyup, tohumlar olgunlaştığı zaman adres için mesaj yazarım size. Gerçekten, acı baharat kokusuyla ve de anılarıyla çok özel benim için. Her evde bir tane olmalı :)

Eklenti 78123

Ülkü 17-05-2009 12:48

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim çin karanfillerim.

cenan 18-05-2009 09:07

Gerçekten, acı baharat kokusuyla ve de anılarıyla çok özel benim için. Her evde bir tane olmalı :)

Eklenti 78123[/QUOTE]

Buna bende katılıyorum.Sözünü unutmadın değilmi maki:rolleyes:

bengi_su 18-05-2009 09:37

syn. ceyda onlar tomucuk

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025