![]() |
Fatmairmak çok teşekkür ederim.
Uzama ölçümünü yapıp yazacağım; bakalım sizce de normal mi? O zaman hazır mevsimi gelmişken ben bir toprak değiştireyim; humuslu toprak, torf ve kompost karıştırayım. Arokarya için ideal saksı harcı karışımı hakkında bilgisi olan var mı? Ne tür toprak sever, ne oranda ne karıştırmalıyız? Elimde torf var, az bir miktar biofarm humus var; az bir miktar Arsil var, bir miktar da ev yapımı kompost var. Onları karıştırıp iyi bir harç yaptıktan sonra hem toprağını hem de yerini değiştirmeyi düşünüyorum. |
Arokaryo (Araucaria excelsa)
Arokarya botanik adı Araucaria excelsa olup Araucariaceae familyasından bir süs bitkisidir.Türkçe adı salon çamı denilmektedir. Doğada 18 türü bulunan Araucaria cinsinin bu türlerin yetişme istekleri şu şekilde; kışın en uygun sıcaklık 10-16 C dolayındadır.Ancak 5 C'nin altına düşmemelidir.
Orantılı nem;): %60-%70 yeterlidir. Işık isteği: aydınlık yarı gölge veya hafif güneşli yerlerde iyi yetişir. Doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Üretim Tekniği: tohum ve yeteri kadar anaç bitkinin bulunması halinde tepe çelikleri ile yapılır.Çelikler çok yumuşak veya sert olmayan sürgünlerden Aralık ayında alınır, reçinesi temizlenir ve odun kömürü tozuna batırılır.Daha sonra hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Köklendirme ortamı sıcaklığı 13-16 C olmalı ve üzeri cam veya plastik örtü ile örtülmelidir. Bu şekilde 3-4 ay sonra köklenme işi gerçekleşir. Bakım önerisi: her 2-3 yılda bir Mart ayında saksısı değiştirilmelidir. Gübreleme: Mayıs- Ağustos ayları arasında 2 haftada bir 0.5-1 g/l açelya gübresi verilmeli Sulama: İlkbahar ve yazın kireçsiz su ile sulanmalı yapraklara su püskürtülmelidir.Kışın dinlenme döneminde ise 7-10 günde bir az miktarda su verilmelidir. Budama gerekemez. |
Beş gün önce salon arokaryası hediye aldım. Çok sevdiğim bir salon bitkisi olduğundan böyle bir çiçeğe sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorum şu anda. Hemen bakımı konusunda yazılanları okudum. Bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim.
|
50-60 cm boylarında Arokarya arıyorum...Konuyla ilgilenen veya konu hakkında bilgisi olanların yardımlarını rica ediyorum...
|
5 Eklenti(ler)
Eşimin doğduğu gün babasının fide olarak getirdiği bir Araucaria var. 24 yıllık ve hala saksıda. 24 yılda, İstanbul'dan Muğlaya, Muğladan, Antalyaya, ordan İzmir'e taşınmış. Zamanla alt dalları kuruyup düşmüş. Tepe dalları duruyor. Alt dallar aşağıya sarkmış ve kuruma belirtileri gösteriyor. Tekrar canlılığını sağlamak için, saksının üstündeki toprağı yeniledim. Haftada bir tüm saksı sılanacak şekilde suluyorum. 15 günde bir sıvı besinli suyla suluyorum. Yaprakları uçlardan yeşerdi ve uzadı. Tepeden yeni bi filiz verdi. Bir de en alt dalın da altında yeşil bir nokta belirdi. Filiz gibi görünüyor ama kaybedilen dallardan sonra yeniden alttan filiz vermez diye biliyordum. Yanlış mı biliyorum acaba? Fotoğrafını da altta veriyorum. (bir alt mesajdaki 10 numaralı foto)
Bu ağacı daha da toparlaması için, kuruma belirtileri gösteren alt dalları ve alt dal yapraklarını nasıl canlandırabilirim? Fotoğraflarını aşağıda ekliyorum. Yetmediği için 5i bu mesajda 5i de bi alttakinde. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Çeyrek asırlık bu koca oğlanı nasıl toparlatırım? |
5 Eklenti(ler)
Sığdıramadığım diğer 5 fotoğraf da burada.
|
Merhaba, benim de arokaryam var. Sizin ağacınızın dalları aşağı doğru, yerini sevmemiş olabilir. Uzman arkadaşlardan yardım gelmesini bekleyelim. Benim ağacımın dalları yukarı doğru. Gövdenin altından birkaç tane dal ucunu ben de kaybettim.
|
Alıntı:
Sanırım farklı bir alt tür. Yaprakları yukarı değil aşağı yönlü sarkık oluyor. Bu güne kadar da böyle olmuş hep. Ufak bi taramayla bizdeki türünün "Araucaria nemorosa" olduğunu sanıyorum. Aşağıdaki linkteki fotoğraf uygun görünüyor bizdekinin yaprak yapısına. http://www.flickr.com/photos/44464178@N00/349488972/ |
Selam Gravel,
Ela'nın da dediği gibi farklı bir alt tür arokarianız var. Sorununuza cevap verebilmem için bir kaç sorum olacak yanıtlarsan yardımcı olmaya çalışabilirim. *En son ne zaman saksı değişimi yaptınız? *Sulu gübre kullanmayı hiç kestiniz mi ve ne kullanıyorsunuz? *Saksı toprağı olarak ne kullanıyorsunuz? *Gün içinde güneş alıyor mu alıyorsa güneşlenme süresi nedir? *Yapraklarına su uyguluyor musunuz?(sprey şeklinde yıkama) bunlara yaklaşık cevaplar vermeniz yetecektir sanıyorum. |
Alıntı:
* Herhangibir gübreleme uygulanmıyordu, son 1 aydır sulu gübrelemeye başladım. * Sanıyorum son saksı değişiminden sonra toprak değişimi de olmamış. Ya da ilaveler yapılmış. 3-4 ay önce üst kısım toprağını kipadan aldığım torf ilavesiyle değiştirip, harmanladım. (Çok ayrıntısını bilemiyorum ama marketlerde satılan 10ltlik 20 ltlik poşetli torflardan. Heidi markaydı galiba). Bir miktar pomza ilave ettim ve onu da karıştırdım. * Gün içinde direk güneş almıyor ama saat 1den saat 6-7ye kadar direk güneş alan bir pencere önünde. Tülle direk güneşin girmesini engelliyorum. Aydınlık bir yerde bulunuyor diyebilirim. * Son 3-4 aydır oldukça sık spray uygulamaya çalışıyorum. Sabah 6-7 arası işe çıkmadım eşim uyguluyor. Akşam 7den gece 12-1e kadar 2-4 kez ben uyguluyorum. Kendisiyle aynı evde yaşamaya başlayalı yukarıda yazdığım şeyleri uyguladım, o da buna cevap verdi. Yaprak döküyordu durdu. Yeşillendi, yaprakları uzadı. Ama gene de bilen birisinden yaptıklarımın doğruluğunu ve başka yapabileceğim şeyler var mı diye öğrenmek istiyorum. İlginiz için şimdiden çok teşekkürler sevgili E®TY |
Sanıyorum bakımsızlıktan kaynaklı ve saksı yetersiz geliyor bitkinize. Yapmanız gereken şuan bulunan saksısının en az 1,5 katı büyüklüğünde yeni bir saksıya değiştirmeniz. Değişim sırasında eski saksısından çıkarttığınızda göreceksiniz saksı içinde kök dolanmalarına rastlayacaksınız çok fazla müdehale etmeden ince olan kökleri uçlarından düzgün ve keskin bir makasla budarsanız. Bu bitkinizin stresini azaltacaktır. Saksı değişiminde yaklaşık 40 lt lik yeni bi torf almanızı ve tüm eski toprağı atmanızı öneriyorum. Ve kısa bir süreliğine sıvı gübre kullanımını azaltmanızı hatta kesmenizi öneririrm. Bu bitkinizi ve köklerini tembelleştirir. 15 gün arayla uyguladığınızı söylemişsiniz bu işlemi 30-40 günde bir uygulamaya çalışın. Daha güçlendiğini göreceksiniz. O yaştaki bir arokarianın desteksiz ayakta kalması gerekir. Işık konusunda sorun olmayabilir. yerini değiştirmeniz gerekmez şuan itibariyle.
Bir de tavsiyem tam olarak kurumuş ibreleri (gövdedeki) parmaklarınızla nazikçe temizleyin. Gövdeye ve yeni çıkan sürgünlere (filizlere) zarar vermemeye dikkat edin. Uygulamayı rüzgarsız klima kapalı ortamda yaparsanız köklerin kurumasını engellersiniz. Çok uzun sire kökler açıkta kalmasın. Unutmamanız gereken bi şeyi hatırlatmak isterim. Bitkiniz yaşça epey yaşlı ve bakımsızlıktan strese girmiş durumda. Sizin yapmış olduğunuz ani ve sık tedbirler onu biraz toparlasa da bünyesi tamamen toparlanmış değil. Yapacağınız işlem riskli fakat dikkatli yaptığınız taktirde başarılı oalcağınızdan umutluyum. Şimdiden kolay gelsin ... |
Benim arokaryam evde duruyor. Sabahları işe gelmeden, akşam da iş dönüşü su spreyi sıkıyorum. Salonum sabahtan akşama kadar çok güneşli olduğu için bugünlerde tülü kapatıyorum. Pencerenin vazistansını 24 saat açık bırakıyorum. Arokaryamı 1 ay balkona çıkarmıştım. Balkonda alt dalları sarardı. Rüzgar sebebiyle mi yoksa aşırı güneşten mi çözemedim. Daha önce belirttiğim gibi şu anda dalların uçları yukarı doğru gidiyor. Yaklaşık 2 senedir saksısı değişmedi, önümüzdeki Mart ayında değiştirmeyi düşünüyorum.
|
Alıntı:
Şu an boyu yaklaşık 2m kadar ve yukarı doğru çok fazla gitmesini istemiyorum evin şartlarından ötürü ki kendi evimiz olmadığı için bir kez daha taşınacak ileride bir gün. Saksı değiştirme işlemini bahar ayında yapmanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Risk almak istemiyorum şu an için. Baharla birlikte, mart nisan gibi, büyük bir saksıya geçireceğim sanırım. Hem belki o zamana kadar bu işlem esnasında bize yardım edebilecek deneyimli birisini de bulma ihtimalimiz olur diye düşünüyorum. İlk defa deneyeceğim için ve kaybedeceğimiz ağaç bizim için çok kıymetli olduğu için çekiniyorum açıkçası. Sıvı besini kesiyorum sizin öneriniz üzerine. Kipa'da çam gübresi görmüştüm. Katı, granüle bir ürün. Sıvı besin yerine kullanmalı mıyım? Kurumuş ibre dediğiniz, gövdedeki dikensi kurumuş şeyler mi? Bir de en alt dalında altından daha önce kaybettiği dalların yerine yeni filiz,sürgün verir mi? 10. resimde görünen yeşil nokta bir sürgün mü? İlginiz ve verdğiniz bilgiler için çok teşekkürler E®TY. :eek: |
Ewet onlar sürgün eğer bitkiniz onu besleyebilirse oralardan dallar çıkacaktır. Katı gübre kullanımı tavsiye etmiyorum özellikle yaz sıcaklarında bitki köklerini yakar. Ama çam gübresini toprağın üzerine serperseniz yıkanma ile toprağı besleyecektir bir sorun teşkil etmez. Söylediğim periyodlarda sıvı besinlerinizi kullanın. Temizlemeniz gereken dikensi şeyler kurumuş ibrelerdir. (bir ormancılık tabiri :) )
|
Alıntı:
Arokarialarınıza bol, sağlıklı yıllar diliyorum.. |
Alıntı:
|
Familyası:Arecaceae
Anavatanı:Avustralyadır. Yaşlandıkça gövdesi kalınlaşan bir palmiye türüdür. İstekleri:Aydınlık fakat direk güneş almayan ortamları sever.Yıl boyu oda sıcaklığı ister fakat kışın sıcaklığın daha düşük olması gerekir.(10 santigrat derecenin altına düşmemelidir.) Kuru ortama dayanıklıdır.Aşırıya kaçmamak şartıyla toprağı sürekli nemli tutulmalıdır. Bakımı:İlkbahar ve yaz aylarında hafif dozda besin verilmelidir. Kalorifer ortamında yapraklarına sıkça su püskürtülmelidir.İlkbaharda eğer gerekli ise saksısı değiştirilebilir. Üretimi:Sıcak yastıklarda tohumlarından üretilebilir. Hastalık ve zararlılar:Sıcak ve kuru ortamda örümcek görülür. |
Ewet bunun faydası şudur. Hem kurumuş olan ibreleri gövdeden temizlemiş olacaksınız görüntüsel güzelliği değişecektir sizin içindir bu. Hem de bitkilerde kurumuş yaprak dal ve ibreler zarar verilmeden temizlenir. Bunun nedeni bitkinin kendisini daha az şartlarda zorlamasıdır. Kuru olan ve kurumakta olan kısımlar sürekli su ve besin ihtiyacı duyar. Bitki biolojisi gereği bu kısımlara bakma ve tedavi etme isteği duyar. Bu da yaşamsal fonkisyonlarını oraya yönlendirmesi demektir. Bitkinizde bunların olmaması bitkinin bu tip bi istek duymaması ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Bitkilerde en çok kaynaklanan sorun strestir. Bu stres faktörlerini bitki uzaklaştıramazsa daha çok strese girer. Ayrıca kuru ibreleri temizlerseniz kendini (kuru ibre yerlerini) yenileme isteği doğacaktır. Bitkinin bu isteğini siz kimi yerlerde ibre kimi yerlerde sürgün olarak göreceksiniz. Ayrıca kurumuş ibreler arasında var olan yeni sürgünler daha iyi beslenme fırsatı yakalamış olacak. Bu da yeni çıkan sürgünlerin yaşama şansını ve bireysel kuvvetini arttırır.
Soru sormanız konusunda bir sıkıntı görmüyorum yeter ki yardım edebileceğim konular olsun gerisini problem etmeyin. Çok klasik olacak ama bilgi paylaştıkça değerlenir. Hele ki aşığı olduğum bir bitki hakkında ise bu bana daha çok zevk verir. saygılarımla |
Çok çok teşekkür ederim Sn. E®TY . Dikenleri temizliyorum. Bakıma devam ediyor besin verme sıklığını azaltıyorum. Gördüğüm dğeişimleri de buraya yazarım.
Unutmadan son bir soru daha sormak istiyorum. Şu an haftada bir suluyorum. Tüm saksı nemelenecek ve saksı altından bir miktar su verene kadar. Sonra 1 hafta sonra suluyorum tekrar. Eşim eskiden 2 günde 1, 1 bardak su veriyordu. Hangisi daha doğru acaba? Ya da ikisi de mi yanlış? Sulama için (özellikle şu yaz sıcağını da dikkate alırsa) sizin öneriniz nedir acaba. Saygılarımla :) |
Alıntı:
Bu arada msn adresinizi buldum ekledim(tabi eğer o adres ise) sakıncası yoktur umarım, çok sık siteye bakamıyorum. Gelişmeleri ordan takip edebiliriz. |
Merhaba Arokarya sevenleri :)
Benim de henüz yeni aldığım uzun bir yolculuk geçirdikten sonra salonumun ışık alan pencere tarafı köşesine yerleştirdim.Ancak, dedim ya uzun bir yolculuk geçirdi,bu yolculuk yüzünden yan dallarından 1 tanesi gövdeden kırılmış,acaba bu dalı iyileştirmemim bir yolu var mıdır?Aşı macunu ile yapmayı düşündüm ama eğer başka bir yöntem varsa bilmek istedim.Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim. Sevgiler ;) |
arkadaşlar ben şili arokaryası tohumu arıyorum.öyle az bişey de değil hani.bir iki yerde sordum çok pahalı.uygun tohum bulabileceğim bir yer biliyorsanız beni haberdar eder misiniz?
|
Selam ,
Yıllar önnce bir arokaryamız vardı. Yıl başında ışıklarla süsleme hatasında bulunduk , iki ay sonra kurudu . Çok üzüldük ailecek çünkü 5 yıldır gözümüz gibi bakmıştık . Şimdi yeni bir arokarya aldık , en güzel hali doğal olanıdır... |
bu da arocoria
|
Bendeki arokarya yaklaşık 4 aydır bende. İlk zamanlarda herhangi bir sorun olmamasına rağmen, (havalar daha da soğuduktan sonra) sulamadan kaynaklanan dikkatsizliğim sunucu maalesef en alt dallarında, gövdede ve dalların uçlarında kararmalar oluştu.
Kurtarmak için ne yapmalıyım? Yaklaşık 20-25 gündür yağmur yağıyor ve toprağıda kurmadı.Dükkanın içi güneş görmüyor, çok soğuklarda klima ile ısıtılıyor. Resimlerini ekliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum. |
Maalesef fotoğraf yükleyemedim yarın tekrar deneyeceğim.
|
Ev çamını nasıl üretebilirim?
Herkese merhaba. Evimizde çok uzun zamandan beri baktığımız bir çam ağacı var. Ancak herhangi bir kozalağı olmadığı için nasıl üretesilieceğimizi bilmiyorum. Dallarından denedik, tuttu ancak ağaç gibi gövdeli olmadı, aynı dal gibi büyümeye devam etti. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
|
Tepe çeliğinden üretiliyor diye biliyorum.
|
herkese meraba,
havanın güzelliğinden faydalanıp dün ilk defa arokaryamı balkona çıkarttım ve akşamda orda bıraktım,ve hala balkonda..güneş direk vurmuyor ama aklım onda kaldı eve gider gitmez biraz su püskürtüp içeri alıcam..size sormak istediğim şey; bu işlem Ankara koşullarında riskli mi? yoksa dozun da yapılırsa bitki için de iyi olur mu? |
Kimse aylardir yanit vermemis ,
benim 4 yildir baktigim Arokaryam var , zaten tropik bir bitki , gunesi seviyor . Nisandan itibaren sabah gunesi goren balkonumda ta eylul sonuna kadar kalabiliyor . Hic bir sorunu olmadi . Sulamayi ihmal etmeyin yeter , nemi de seviyor . Zaten normal sartlarda dis mekan bitkisi , Kibrista bahcelerde cok var , kaprisli oldugunu sanmam , kimse 3-4 metre tirmanip fisfislamaz;) Biz seviyoruz ki simartiyoruz .:rolleyes: |
Sevgili Volare,
Evet uzun bir zaman oldu,cevabınız için teşekkür ederim. Benim arokaryam ne yazıkki kurudu :( Hala umutluyum ama sanırım umudum boşa çıkacak..Çok üzüldüm kurumasına çünkü onu 7-8 saatlik yoldan getirdim. Fotoğraf eklemeyi unutmazsam öneri ve düşüncelerinizi alırsam çok mutlu olacağım. Sevgiler,:) |
arokorya çamı evımde baktığım bu guzel ağaç 2 senedır hiç boy atmadı sadece bu sene tek bır fılız verdı akşam uzerı güneş alıyor ve oda içersınde şimdıye kadar hiç gübre verılmedı ne kurudu nede buyudu olduğu gıbı duruyor bana bu konuda yardımcı olursanız tam olarak ne vermelıyım nasıl bır bakıma almalıyım bunun buyumesını ıstıyorum teşekkurler
|
Serdar Bey,
Benimde çok sevdiğim arakoryam var. Alalı 1,5 yıl oldu. ilk altı ay hiç büyümediğini farkettim. Daha sonra yapraklarına devamlı su püskürttüm ve sıvı gübre verdim. Şimdi her geçen ay büyüyor ve yeni filizler veriyor saygılar |
1 Eklenti(ler)
buda benim arakoryam , küçücük arakoryaya kocaman saksı aldım 5 sene saksı değiştirmicem daha.
|
Tepe çeliğinden üretiliyor biliyorum. Nasıl ve ne zaman yapılabileceğini bilen var mı acaba?
|
1 Eklenti(ler)
|
Bu ağaç samsun ikliminde dışarda yaşayabiliyor demekki.
|
Göründüğü üzere dışarıda ama birazda korunaklı yer belki onunda etkisi vardır.
|
Yalnız bu bahçenin sahibi çok zevkli ve düzenli biri , palmiyenin iplerindeki simetriye bakarmısınız
Anlamadığım o misina gibi ipin palmiyeye ne faydası var , bide palmiyenin dibine betonmu dökmüş. |
Beton gibi görünüyor ama külde olabilir. Birdahaki geçişimde bakarım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025