agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Schefflera (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2781.htm)

mavişim 20-03-2009 12:40

Merhabalar
Ben siteye yeni üye oldum.Shefflera çiçeği ile ilgili birkaç sorum olacak.Benimde alt taraftan yapraklarını döküp üst taraflarda kaldığı.Bir kök halinde ama iki dalı var ben onları ayırıp yapraksız yerlerini kesip tekrar yetiştirebilirmiyim.Birde çelik yaprak nereleri anlıyamadım.Aspirinli su hazırlanışı hakkında da bilgi alabilirsem çok sevinirim.Menekşelere de verebilirmiyim bu karışımı.Ayrıca ne kadar zaman da vereceğim.Cevap işin şimdiden teşekkürler.

deryas 23-03-2009 11:11

2 Eklenti(ler)
Benim de sheffleramla başım dertte:(
Elime makası aldım, nereden keseceğime bir türlü karar veremiyorum.
Belki de kıyamıyorum:(
Durmadan yaprak veriyor ama ortası iyice boş kaldı,budamak zorundayım sanırım:(
Bu işi daha önce yapmış biri yardımcı olursa çok sevinirim.
Eklenti 68346
Eklenti 68347

lalecan 25-03-2009 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryas (Mesaj 384977)
Benim de sheffleramla başım dertte:(
Elime makası aldım, nereden keseceğime bir türlü karar veremiyorum.
Belki de kıyamıyorum:(
Durmadan yaprak veriyor ama ortası iyice boş kaldı,budamak zorundayım sanırım:(
Bu işi daha önce yapmış biri yardımcı olursa çok sevinirim.
Eklenti 68346
Eklenti 68347

bildiğim kadarıyla üst kısmından kesin, suya koyup hergün suyunu değiştirmek kaydıyla köklendirin.bir ay kadar bir sürede köklenir **** toprağa ekin. ektikten sonra toprağa aspirinli su verip toprak iyice kuruyana kadar su vermeyin.birde altta kalan kökün toprağını tazeleyin az su verin birde yapraklara su fısfıslayın çiçek harap olmuş görünüyor. ben tek yaprağı iyice çillendirip ektim şimdi dipten patlamasını bekliyorum.

deryas 27-03-2009 10:02

sayın lalecan
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim fakat sıkıntım o yönde değil...
Bitkinin yapraklarının tozlu oluşundan fotoğrafta harap olmuş gibi görünüyor ama öyle değil.Aksine durmadan yeni yapraklar veriyor.Bitki oldukça sağlıklı..
Tek sıkıntım üst kısımlarında çok sık yaprak olduğundan tam olarak nereden keseceğime karar verememem:(
Sanırım gözüme kestirdiğim bir yerden bugün yarın kesmek zorundayım:(

engram35 27-03-2009 10:31

merhaba arkadaşlar bizim şeflerada bu yanlız bir karın ağrısı var çözemedik kapalı balkonda duruyor fakat havasız değil sık sık havalandırılıyor toprağının kurumasıyla su veriyoruz ama nedendir bilmiyorum yaprakları sararıyor vede kıvrık kıvrık çıkıyor vede gelişimi durmuş vaziyette yardımlarınızı bekliyorum

[IMG]http://img12.imageshack.us/img12/4267/pic0009x.th.jpg[/IMG]

Süleyman Koçak 05-04-2009 16:48

şeflerada havai köklendirme

Merhabalar.
(Mesajım, hem şeflera hem de havai köklendirme konularını içerdiği için her iki başlıkta da bu konuyu açtım)
Boyu 170 cm'ye yaklaşan fotograftaki şefleramı ( Havai köklendirme başlığı 215. mesaj), hem boyunu kısaltmak hem de çoğaltmak için, işaretli yerlerinden havai köklendirme yaptım. Köklendirme işlemine 26 Ocak ta başlamıştım. 3 Nisan'da da köklenen bölümleri kestim ve saksıya aldım. Kök miktarı umduğumdan az olmakla birlikte, yine de işlemin başarılı olduğunu düşünüyorum.
Benim sorum şu: Kök miktarının az olduğunu düşündüğüm yeni yavru şefleralarımın hayata tutunabilmeleri için yapmam gerekenler nelerdir? Yaprak sayısını azaltmalı mıyım mesela? Ya da besin takviyesine gerek var mı? Bakımları nasıl olmalı? Şu an, ayırma işleminden önce çıkmış sürgünlerin biraz boyunlarını büktüklerini görüyorum. Bu normal mi?Cevaplarınızı bekliyorum. Selamlar..

A.Şahin 04-05-2009 23:53

Schefflerada yaprak çeliği;

3 Eklenti(ler)
15 günde köklendi. Yanlız kafama takılan, göz olmamasından dolayı nereden sürgün verip devam edeceği.

Crocus Şen 05-05-2009 09:15

Sayın A.Şahin,Benimde yaklaşık 1 aydır suda bekleyen bir dalım var ama hiçbir hareket yok.Siz köklendirmeyi nasıl gerçekleştirdiniz?Maşallah çok sağlıklı görünüyor..

A.Şahin 05-05-2009 19:47

Suda değil de direk olarak torf toprak karışımına diktim IBA kullanmadım, ışık alan bir yerde köklenme oldu. İki yaprak çeliği denemiştim ikisi de köklendi. Neresinden sürgün vereceğini hala anlamış değilim sadece köklü bir yaprak parçası. :(

Faruk 05-05-2009 19:58

Sayın A.Şahin bende yapraktan 2 tane scheflera köklendirdim ama bu bitki üzerinde göz olmayınca yapraktan çoğalmıyor. Ben de atmak zorunda kaldım maalesef. Benimkilerde de göz olmayınca yavrulamayacaktı. Sadece toprak altında kökünü uzatmaya devam edecekti. Ben de bu yüzden atmak zorunda kaldım...

Orkun Kırcı 05-05-2009 20:05

Bende denemiştim bu şekilde. Hiçbir yerden uzayamadığı için attım sonunda. Yapraktan çoğaltma işi olumsuz sonuçlanıyor. En iyisi daldan çelik almak.

A.Şahin 07-05-2009 19:27

Bence bişekilde ilerleyecektir yoksa köklenmezdi. Acaba afrika menekşesi gibi mi sürgün verecek ? Beraber göreceğiz :)

karagoz 07-05-2009 19:34

deneyimlerinizi paylaştıgınız için tesekkürler

lalecan 10-05-2009 18:58

1 Eklenti(ler)
shefleramı 1 ay gibi bir sürede su da köklendirip ektim martın birin de ama yukarı doğru patlamıyor dün akşam çıkarttım bayağı bir köklenmiş atacaktım ama tekrar diktim keşke başka yaprak çıkartabilse bilgis olanlar yardımcı olursa sevinirim

A.Şahin 17-05-2009 23:18

2 Eklenti(ler)
Atmamanız isabet olmuş ;) Yaprak çeliğimin biri sürgün verdi :)

akoman 14-06-2009 10:24

Merhabalar mine hanim ben askerde oldugum icin uzun bir sure yazamadim benim scheffleram yaklasik 3-3.5 metre ve saksida halla daha banamisin demeden hic bri ilac hormon kullanmadan yari golgelik bir alanda haftada bir sulamayla cosuyor ancak bu coskuyu artik durdurmam grekiyormu cunku benim bunu ekicek bir bahcem yok ve 3 tane destek(sopa) ile dik tutmaya calisiyorum ayriyetten yazilarda belirtildigi gibi alt yapraklarida dokulmuyor ve ciplak kalmiyor yaklasik 6-7 ana dal olustu bir de yeni surgun verdi yine alttan oneriniz ?daha olmadi kendime kucuk bir tane alip bunu satmayi dusuyorum:)

http://img199.imageshack.us/img199/3995/dscn2658.jpg

akoman 14-06-2009 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İzmirli (Mesaj 289550)
Merhaba =)
Ben scheffleramı bahçeye dikmek istiyorum ancak izmirde soğuktan etkilenip etkilenmediğini merak ediyorum. Ürkmez'de bahçede schefflera görmüştüm yaşıyordu. Acaba izmir'de de yaşar mı?
Teşekkürler

****** yasar ama bakin bu agaclarlar direk gunes alan yerleri cok sevmiyorlar hatta golgede daha diri ve canli oluyorlar ...
bahcenin kuzey batiya bakan yonunde ekerseniz **** evin konumuna gore sabah ve ogle saatleri gunesinden sakinicak pozisyonda dikerseniz cok daha verilmli alirsiniz sonucu...

ayriyetten deniz kenari oldugu icin nemli hava olucaktir yazin ve bunuda cok sever . yinede gunesi iyi kulanin bu cicekte gubre ve saireye ihtiyac yoktur benim saksimda hic gubre **** vitamin yok ama 3,5 metre bahcede olsaydi ne olurdu bilmiyorum :)

akoman 15-06-2009 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi engram35 (Mesaj 387866)
merhaba arkadaşlar bizim şeflerada bu yanlız bir karın ağrısı var çözemedik kapalı balkonda duruyor fakat havasız değil sık sık havalandırılıyor toprağının kurumasıyla su veriyoruz ama nedendir bilmiyorum yaprakları sararıyor vede kıvrık kıvrık çıkıyor vede gelişimi durmuş vaziyette yardımlarınızı bekliyorum

[IMG]http://img12.imageshack.us/img12/4267/pic0009x.th.jpg[/IMG]

Sheflariniz gayet saglikli alt yapraklarini doktugu icin o sekilde sarariyor ama bir an once bitirimesini iztiyorsaniz hemen daha az isik alan bir yere cekin ve yapraklarini nemlendirin suyunu verin hafta bir su vermeye baslayin topraginin cok sik olup olmadigini ( sulama ile toprak saksiya sikisiyor ve kurumada beton gibi oluyor bazen ) kontrol edin takviyede bulunmaniza su durumda gerek yok ancak bu uygulamalardan sonra (15 gun sonra ) hala devam ediyorsa vitamin takviyesine basvurabilirsiniz

Not: bunlar bir peyzajnin onerisi degildir ben oyle yaptim kurtardim bilginize. vitamine gerek kalmadi gubra dahi hic bri sey yok

ayselev 02-07-2009 21:13

merhaba scheffleram bir süredir yapraklarında kahverengi lekeler oluşturarak dökülüyor. daha önce bu sorunu yaşayan arkadaşlar nasıl çözüm buldunuz. yardımcı olursanız çok sevinirm

isolet 12-08-2009 18:57

Demek o bitki schefflera imiş. Ya bende resmini çekip getiricem de unutuyorum. Bu bitkinin çeliğini almak için ne yapmak gerekir. Dalını kırıp eve getirmem yeterli mi?

hüzün 16-08-2009 07:09

sevgili isolet ben de aynı durumdayım dün ağaç olmuş şeflera dan birkaç dal aldım ama direk ekeyim mi köklenmesi içinsuya mı brakayım bilemiyorum:)) bilen arkadaşlardan fikir bekliyorum .bu arada önceki yazılanları okudum da şeflera güneşi seviyor arkadaşlar. dün hatay dörtyolun sahilde çok sağlıklı ağaçlarını gördüm. öyle zannediyorum ki İZMİR de de olur iklim aynı çünki.sevgiler..

isolet 16-08-2009 09:29

Dal aldınız yani öle mi. Benim ki o kadar büyük değil ama yapraklarından mı alayım onlardan.

hüzün 16-08-2009 20:54

evet henüz ekmedim de tecrübeli arkadaşlarımızdan bilgi bekliyorum ...

sükunet 27-08-2009 22:28

hemen scheffleramdan bir yaprak koparıp suda köklendirme deneyeceğim.
artık kesinleşti sanırım bu çiçek yapraktanda üretiliyor.
bende denemeliyim ne kaybederim ;)

emy_83 28-08-2009 09:20

Sevgili sükunet,
Bence de dene. Benim scheffleram yok ama bir yerden bulup ben de deneyeceğim.
Menekşe gibi köklerden sürgün atıyor demekki.

scapella 02-09-2009 13:14

Ben de schefflera'mın yapraklarına önce fısfısla su sıkmaya başladım, baktım hoşuna gidiyo, bir gün aldım küvette yapraklarını iyice yıkadım. Nasıl canlandı size anlatamam. Şu an çok sağlıklı, keyfi yerinde, siz de hep banyo yaptırın :)

Lalezan 16-09-2009 23:27

2 Eklenti(ler)
Buda benim scheffleram..Yapraklarına devamlı su püskürtüyorum.Bundan çok hoşlanıyor,hızlı ve sağlıklı yaprak çıkartıyor.

sükunet 18-09-2009 07:04

lalezan bu ne güzellik böyle.
maşallah diyorum çiçeğine.
imrenilecek güzellikte...

samarra 18-09-2009 09:56

benim çiçeğimin yapraklarındaki sarılıklar yok olmaya başladı yeşil oldu

almira 02-10-2009 15:26

2 Eklenti(ler)
Schefleramın boyu hayli uzadı. Yakında tavana değecek diye korkuyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025