agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

maysan80 02-12-2011 19:14

2 Eklenti(ler)
bu son aldığım gardenyam altı aylık daha. Sayın serdag ve sayın eb ru değerli yorumlarınızı bekliyorum

eb_ru 03-12-2011 12:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maysan80 (Mesaj 884492)
valla mı?
vay be hep merak etmişidir. nşa olmayan durumlar nedir diye.
:)
kaderde kimya mühendisleriyle tanışmakta varmış.
saygılarımla.

:) 0 °C ve 1 atm basınca sahip olmayan ortama nşa değildir diyebiliriz.
Gardenyanız gayet sağlıklı görünüyor.(aman nazar değmesin)

SerDag 03-12-2011 16:10

Sevgili eb_ru çok teşekkür ederim. çiçeği bitti, yarın hemen koşup kestane toprağı ve pomza taşı arayacağım. Eğer bulamazsam asitli toprak diye satın alayım mı ne dersiniz..?

Sayın maysan80 bu tam bir kimya işi zaten. Yeni gardenyanız hayırlı olsun güle güle büyütün. Kuzucuk daha pek tazeymiş, toprak biraz fazla ıslak gibi, 1-2 gün su vermeyin diyeceğim şimdilik. Doğru toprak bileşimini bulunca ben bu ara değiştireceğim, benim gardenya yeterince gelişkin. Siz hemen değiştirmeyin önce ortama bir uyum sağlasın, yeni alınan bitkilerin hemen saksıları değiştirilince bir şok daha yaşıyorlar çünkü. Yaprak dökmeden bir süre yerine alıştırın. Biraz serpilsin. yeni yapraklar versin. Ondan sonra baharda değiştirirsiniz. Saksı/toprak değişimi için genelde baharda ve en geç güz başı önerilir. Gardenyada da bir istisna olacağını sanmıyorum.

eb_ru 03-12-2011 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 884705)
sevgili eb_ru çok teşekkür ederim. çiçeği bitti, yarın hemen koşup kestane toprağı ve pomza taşı arayacağım. eğer bulamazsam asitli toprak diye satın alayım mı ne dersiniz..?

Bence alın ama bulursunuz kestane toprağı, yanlış hatırlamıyorsam AOÇ'nin serasında vardı. Ben gardenyamı ordan almıştım bu arada :)

edasu 04-12-2011 12:33

siteye yeni üye oldum gardenyanın yaprkları kuruyor ve üstünde beyaz pamuk gibi bişeyler var solmaya başladı ne yapabilirim

elek 04-12-2011 13:43

Sayın Edasu, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

"Beyaz pamuk gibi şeyler" dediğiniz unlu bit olabilir mi bunu bir araştırın. Eğer unlu bit ise bitkiyi karantinaya alıp, toprağın en azından üst kısmını değiştirip uygun ilaçlarla sorunu çözmeniz gerekir.

Gerekli bilgileri aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10740.htm

edasu 04-12-2011 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 884913)
Sayın Edasu, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

"Beyaz pamuk gibi şeyler" dediğiniz unlu bit olabilir mi bunu bir araştırın. Eğer unlu bit ise bitkiyi karantinaya alıp, toprağın en azından üst kısmını değiştirip uygun ilaçlarla sorunu çözmeniz gerekir.

Gerekli bilgileri aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10740.htm

teşekkür ederim evet onlardan var ilaçlamaya başlayım

maysan80 04-12-2011 18:09

sayın ebru ve sayın serdeg yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 884705)
kuzucuk daha pek tazeymiş, toprak biraz fazla ıslak gibi, 1-2 gün su vermeyin diyeceğim şimdilik. doğru toprak bileşimini bulunca ben bu ara değiştireceğim, benim gardenya yeterince gelişkin. siz hemen değiştirmeyin önce ortama bir uyum sağlasın, yeni alınan bitkilerin hemen saksıları değiştirilince bir şok daha yaşıyorlar çünkü. yaprak dökmeden bir süre yerine alıştırın. biraz serpilsin. yeni yapraklar versin. ondan sonra baharda değiştirirsiniz. saksı/toprak değişimi için genelde baharda ve en geç güz başı önerilir. gardenyada da pek farklı bir istisna olacağını sanmıyorum.


l i t t l e gardener

dediğiniz gibi daha kuzucuk. toprağa su vermiyorum diye bilirim günde toplasanız 5 damla damlatıyorum ya da hiç damlatmıyorum. bu durum çok hoşuna gitti herhalde ki bana 3 yaprak ve filiz ile cevap verdi. yaprak dökme olayını daha yaşamadım. yaklaşık bir buçuk aydır bende. ortama alışmıştır diye düşünüyorum ama dediğiniz gibi mart ayını beklemekte fayda var galiba.

maysan80 04-12-2011 18:12

sayın eb ru
bilmiyorum mersin'e hiç gittiniz mi?
orada çeşit çeşit meyvelerin suyunu karıştırıp satarlar adına da "atom" derler. siz de gardenya için yapsanız bir atom olmaz mı???????????
::))))

eb_ru 05-12-2011 11:29

:)) Araştırmak lazım sevgili maysan
Şu aralar tohumdan bitki yetiştirmeye taktım onlarla boğuşuyorum, gardenya yoluna girdi diye bırakmıştım ilgilenmeyi ne yalan söyleyeyim.
Aslında duyduğum birşey vardı ama bulamadığımdan deneyemedim. Isırgan otu fermantasyonu ile sıvı gübre elde ediliyor, seyreltip bitkilere veriliyor. Her bitkiye verilebilir tabi. Bahara deneyeceğim ben. Isırgan otu Icinde cokca demir, C vitamini, magnezyum, silis, A vitamini mevcutmuş. Şurda basitçe anlatımı mevcut :ISIRGAN OTUNDAN BESLEYC GBRE YAPMAK - Yeryz Dernei. Tabi ben ısırgan otunun yanına başka otlar da koymayı düşünmüştüm ama araştırmak bulmak ve uygulamak henüz kısmet olmadı.

eb_ru 05-12-2011 14:29

2 Eklenti(ler)
Merhaba Mine Hanım
Size gardenya ile ilgili bir soru soracağım. Gardenya yaprağının ucundan başlayan ve tüm yaprağı kaplayan kararmalar var ve neredeyse bitkideki bütün yapraklarda mevcut. Yaprağın ön ve arkasından görünümlerini ekliyorum. Bu bitkiye ne yapmak lazım? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. (Bitki benim olmadığı için boydan resim gönderemiyorum)

eb_ru 06-12-2011 10:02

Gardenya dostları, alışveriş bölümünde gardenya tohumu almak istedim ancak az miktar istediğim için arkadaş getirtemeyeceğini söyledi. İki çeşit gardenya var:Gardenia resiniflua ve Gardenia volkensii. Tohum almak isteyen olursa şuraya göz atsın, belki birkaç kişi daha çıkarsa getirilebilir. http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/23925.htm

Mine Pakkaner 06-12-2011 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eb_ru (Mesaj 885219)
...Gardenya yaprağının ucundan başlayan ve tüm yaprağı kaplayan kararmalar var ve neredeyse bitkideki bütün yapraklarda mevcut. Yaprağın ön ve arkasından görünümlerini ekliyorum...)

Daha az birkaç yaprak fotoğraflar mısınız, bunun gibi neredeyse tamamen ölmüş bir yaprakta fotoğraftan sorun tanımlamak benim için güç.

Bir de bitki ne zaman alındı, nasıl bir yerde duruyor, sıcaklık ne, nasıl gübreleniyor, nasıl sulanıyor sorularının da cevabını rica ediyorum. Boydan bir genel görüntü de şart. Bitkinin sahibinden rica edelim.

SerDag 07-12-2011 21:26

Ah ah toprakları al gel ama gardenya nanik yapsın olacak iş mi? Üzerinde 8-9 mini mini tomurcuk. Nasıl değiştireceğim ben bu toprağı şimdi.. "Bir müsaade et artık", dedim bitkiye sonunda. Mecbur baharı bekleyeceğiz.

Sayın maysan evet bahara dek bekleyin. Bitki daha çok yavrucuk.

Sevgili edasu tarifinizden unlu bit olduğu anlaşılıyor. Gördüklerinizi temizleyin. Ben ev yapımı ilaçları uyguladım ama iki Yucca kaybettikten sonra artık eldivenlerle köpürtülmüş bulaşık beziyle fiziksel olarak bu savaşa dahil oldum, ellerimle böcükleri temizledim. Bitkiyi sıkça kontrol edin. Toprağın üstünü naylonla örtüp tüm dallara yapraklara ilaç uygulayın. Sonra bitkiyi duşakabine sokup fıskiyeyle bir güzel yıkayın. (Toprağa ilaç/köpük vb gelmesin.)

Sevgili eb_ru kolaylıklar dilerim, tohumdan çiçek yetiştirmeye geçen 2 sene eşimle çok sarmıştık. Çünkü kayınvalidem yetiştiriyor. Eşi de ziraat mühendisi, Yani bilgi, altyapı herşey mevcut, ama zaman değil!:) Bana çok yorucu olmuştu, sanırım fazla ekmiştik, sonra da çok feci bir yaz oldu Ankara'da, bir türlü yetişemedik tümüne. Vilmorin'in tohumları çok kaliteli oluyor. Müthiş çiçeklerin tohumlarını hatta yumrularını getiriyorlar Bauhaus'a. Önerilen Şubat ayında değil biz ta Mayıs'ta ekmiştik. Hepsi balkondaydı mevsim müsaitti. Daha gür olmuşlardı, hemen de açtılar, sonraki sene kitabına uygun ektik bahar başı ama o yıl Ankara'da mevsimler şaşıp Mart'ta karlar yağdı o yüzden daha az oldular. Beni geçen yaz yordukları için fidelemede karar kıldım bir daha ekmeyeceğim dedim. Ama büyük bir zevk, toprağı yarıp çıkmalarını izlemek, bir çocuk gibi büyümelerini seyretmek. Lütfen bizimle de paylaşın tohumdan yetiştirme tecrübelerinizi. Müthiş bir deneyim.

eb_ru 08-12-2011 12:09

Sevgili SerDag haklısın çok yorucu iş ama büyük zevk. Şahsen(belki de) ömürleri boyunca yaşayacağı ortamda doğup büyümelerinin daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için tohum olayına bulaştım. Tohumları doğadan topladım (zaten topu topu çam ve gül ekebildim). Sadece ülkemizde az bulunan bitkilerin tohumlarını edinmek için para harcayacağım. Mesela hibiscus coccineus texas star gibi. Şu Gardenia volkensii'ye de bayıldım o yüzden buraya yazdım, mutlaka bir gün edinmek istiyorum.
Elinizde ekemeyeceğiniz tohumunuz varsa tohum takas etkinliğine bağışlayabilirsiniz bu arada. http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...akas/25266.htm
Çimlenen tohumlarımın yaşama tamamen tuttunacağından emin olunca ilgili yerlere konu açıp fotolayacağım. O zaman haberdar ederim :)

maysan80 09-12-2011 23:23

bir haftadır uzağım foruma. malum seferdeydim. yeni geldim. ısırgan otu fermantasyonunu deneyeceğim. ama burda oranlamalar yok. mesela 1 lt suya 5 sap mı? veya bir kilo ısırgan otuna bir lt su mu? nasıl ayarlayacağız bu oranı? yoksa göz kararı yeterli mi?

eb_ru 11-12-2011 16:31

hoşgeldiniz sayın maysan80
Isırgan otunu taze olarak şimdi bulabilir miyiz bilmiyorum ancak su miktarı dönüşümü sağlayacak bakterilerin faaliyeti için gerekli, o yüzden gözkararı yapılabilir. Burda önemli olan ısırgan otunu çok küçük parçalara ayırmak ve hergün fermantasyon tankını karıştırmak. Bakteri faaliyeti için oksijen lazım malum, karıştırarak suda oksijen çözmek gerekecektir. Şimdiden uyarayım karıştırmak için fermantasyon kabını açtığınızda çok kötü bir kokuyla karşılaşacaksınız. Bu kötü kokuyu duymadığımız zaman dönüşüm tamamlanmış olacaktır.

maysan80 16-12-2011 13:17

anladım.bilginiz olsun tam ısırgan otu zamanı şuan.

eb_ru 18-12-2011 11:33

Sayın maysan şanslısınız siz o zaman, karasal iklimde baharda yetişirmiş, pazarda falan da yok buralarda. Önce siz deneyin bahara sizden kopya çekelim :)

maysan80 19-12-2011 17:19

bu haftasonu zamanım olmadı dağa bayıra çıkmaya. izindeyim inşallah önümüzdeki haftasonu dağa bayıra çıkacağım... o zaman deneyeceğim. demir ihtiyacı için ayrıca paslı çivi veya paslı metali toprağa koymaktan duymuştum. bilgisi olan var mı?

sevgice 22-12-2011 18:34

merhaba.Gardenya tohumunu çilendirmek için bilgi ararken şöyle birşey buldum.Daha önce deneyen oldumu aramızda paylaşmak istedim.Ve tohumdan nasıl çimlendirebilirim.
Teşekkürler

ALINTI

Gardenyanın toprağı sürekli nem istiyor. Ama kışın yine de sulama miktarını azaltmak gerekli. Yazın sıcaklığında daha çok su arayan gardenya, kışın daha az suya ihtiyaç duyuyor. Bir de öyle alelade su olmuyor bu nazlı çiçeğe. Kaynatılıp dinlendirilmiş su, her daim daha da mutlu ediyor onu. Sıvı gübreye de ihtiyaç duyan gardenya için yaprak ve kök çürükleriyle karıştırılmış toprak ideal.

Bütün bunları yaptınız ama gardenyanız hâlâ çiçek açmadı mı? Bir yumurtayı suyla karıştırıp çiçeği de onunla sulamak gerekiyor. Bütün bu uğraşların sonunda karşılığı çok güzel beyaz çiçekler. Ama çiçekleri çok beğendik diye, dibine yanaşıp, burnunuzu sokup koklamanız da gardenyayı üzen hareketlerden. Ellediniz mi soluyor çiçeği.

eb_ru 23-12-2011 11:32

Merhaba Sevgice
Geçenlerde internetten gardenia cape jasmine tohumu aldım. İlk denememi dün yaptım. 24 saat %6'lık hidrojen peroksitte (oksijenli suda) beklettiğim tohumu, 40 dakika 80C 'de fırında sterilize ettiğim ve soğuyarak oda sıcaklığına gelen tof-toprak karışımına plastik bardağa ektim, üzerini streç filmle kapattım. Kalorifer peteğinin üstüne koydum. Daha önce bu yöntemle texas star çimlendirmiştim. Bakalım bunda da işe yarayacak mı?

Ben bu rendelenmiş domates, yumurta, muz rendesi vs gibi şeyleri direkt çiçeğin toprağına karıştırmaya çekinir,m açıkçası, sonuçta bitkinin kullanabileceği forma dönüşmesi için bakteriler faaliyete geçecek ama bu zarar verebilir diye düşünüyorum. Doğada bu çiçek çırpılmış yumurtayı nereden bulacak ki. Önce başka bir toprakta dönüşümü sağlayıp gardenyanın toprağına bu toprağı karıştırsak (kompost yapar gibi) daha iyi olur kanaatindeyim.

maysan80 23-12-2011 17:20

valla ben her türlü veriyorum gardenyama. sulama suyunu kaynatıp kullanıyorum. asitli toprağı çok sevdiğin dolayı düşündüm ki narenciye asidi işimi görür. bunun sonucu olarak portakal kabuklarından çıkan suyu sulama suyuna karıştırıp öyle veriyorum. bir haftadır bu uygulamayı kullanıyorum. şuan için bir zarar görmedim. bu suyu aynı zamanda yapraklara da püskürtüyorum. risk alıyorum ama denemeden öğrenemeyiz.

sayın eb ru doğada yumurta yok diye böyle besleyici şeyleri de kullanmayalım mı? bir nevi gübreleme olayı değil mi bu durum?

tamam bakteriler bitki köklerine zararlı olsa da bitkilerin de bakteriye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

yanlış mıyım sayın eb ru? yanlışlarımı düzeltirseniz sevinirim. (her zamanki gibi ::)))

SerDag 23-12-2011 22:07

Sevgili eb_ru çok haklı. Mutfaktaki bitkisel artıkları direkt saksıya dökmeyiniz. Önce ayrı bir yerde çürütülmeliler. Bunun için forumda kompost hazırlama başlığına bakabilirsiniz. Hava delikleri olan bir sepette mutfak bitkisel gıda artıkları, çay artığı gibi bazı şeyleri biriktirip örneğin bu sepeti balkonda tutarak kompost elde edebilirsiniz. Bu karışıma herşey katılmıyor, tıbbi-kozmetik atıklar gazete kağıtları gibi şeyler katmayınız. Çürüme işlemi tamamlandıktan sonra harca katılmalılar. Sanırım 1-2 ay kadar alıyor. Direkt eklerseniz saksıda çürüyeceklerdir. Nahoş bir koku ve hijyen sorununa neden olabilirler, bitkiye zararlı olabilirler. Bitkiler gıdalardaki her besini bizim sindirmemiz gibi alamazlar. Alabilecekleri forma yani azot ve karbon içeriğine dönüşmüş şeyler verebiliyoruz.

eb_ru 23-12-2011 23:12

Sevgili maysan80
Ben sadece düşüncemi açıkladım. Bakteriler elbette bitki için gereklidir ancak bakteri dönüşümü gerçekleştiriken ara ürünler ve yan ürünler de oluşturacaktır, nazlı bitkiler bu ara ve yan ürünlerden hoşlanmayabilirler. Ya da bu ara ve yan ürünler toksik etki yaratabilirler. Ya da bu dönüşümler gerçekleşirken toprağın pH'ı artabilir , azot dönüşümü gerçekleşirken mesela toprakta pH'ı yükselten amonyak ara ürünü oluşuyormuş(ki gardenya düşük pH ister bilirsiniz.) Bu yüzden tamamen dönüşüm gerçekleştikten sonra toprak harcına karıştırmaktan yanayım.

maysan80 29-12-2011 22:04

sözüm geri sayın eb ru. gayet ikna edici oldu. dışarda karıştırıp sonra saksıya tatbik olayına devam öyleyse..

eb_ru 30-12-2011 17:08

:) ne mutlu bana
bu arada narenciye kabuklarında bulunan limonen diye bir maddenin bozunması uzun zaman alıyormuş ve bu da bazı yararlı organizmaların(yararlı solucanlar gibi) toksik etkiye maruz kalmasına neden oluyormuş.

Hasan1293 30-12-2011 17:49

İkea ve Bauhaus gibi yerlerden ithal gardenya alıp eve getiren ve ev ortamında gardenya beslemeye çalışan arkadaşlara tecrübe edilmiş tavsiyeler:

Öncelikle şu maddelere dikkat edin ve yaprak sararma ve tomurcuk dökme gibi problemlere son verin:

1- İşin en büyük sırrı, Bitkiye su fısfıslamayın. Gece içine su fìsfıslanmış büyük bir poşeti bitkiye ters olarak geçirin ve poşetin uçlarını saksının altına büzüştürün ve güneş doğana kadar öyle kalsın. Güneş doğunca poşeti çıkartın. Bitkinin 5-6 saat bu sera etkisine ihtiyacı var. Çok geçmeden 2-3 gün içinde yeni yaprakların çıktığını göreceksiniz. Hatta ölmek üzere olan gardenyalarınıza bile bu yöntemi uygulayın. Allah'ın izniyle 1 hafta zarfında tekrar hayat bulduğunu göreceksiniz.
2- Bitki en az 3-4 saat perde arkasından güneş görmeli. Ve diğer saatlerdede aydınlık bir ortamda bulunmalı. Yani tül arkasından 3-4 saat güneş gördükten sonra tül açılıp güneşsiz gökyüzüne perdesiz bakabilmeli. Tül sadece cam arkası güneşin zararlarını azaltır. Galiba cam mercek etkisi yapıyor. Ondan sonra tülü açmak lazım. Yaprak sararmasının veya dökülmesinin en önemli sebebi yeterli aydınlık sağlananamamasıdır.
3- Saksının tam ortasına paslı bir çivi batırın (Demir ihtiyacı için)
4 - Gübre için Vilmorin çubuk gübrelerden 3-4 adet saksıya batırın. Ya da başka katı veya sıvı gübrelerden de (üzerinde yazan ölçülere uygun) kullanabilirsiniz.
5- Bitkiyi haftada bir defa 1 - 1.5 su bardağı kireçsiz veya hazır suyla sulayın. Sakın ev ortamında 1 haftadan daha az bir sürede sulamayın. Tomurcuk dökmesinin en önemli sebebi, gereksiz fazla sulamadır. Sulamayı mutlaka saksının üstünden yapın. Alttan, saksı tabağından sulama kesinlikle yetersizdir. Hatta daldırma yöntemini yapabilirseniz daha verimli olur.
6- Saksının alt tabağını çakıl taşlarıyla doldurup saksıyı üzerine oturtun. Ve alt tabağa biraz su koyun. Bu, bitkiye nem ortamı sağlamak içindir.
7- Bitkiyi kalorifer peteğinden veya sobadan uzak tutun.
8- Kışın veya soğuk bahar aylarında odanın penceresini açtığınızda bitkiyi direk hava cereyanına maruz bırakmayın.

Baştaki 4-5 maddeye özellikle 1. maddeye dikkat edin. Allah'ın izniyle Gardenyanız her ortamda hatta ev ortamında bile büyüyecektir. Ölmek üzere olan Gardenyalarınızı özellikle 1. maddede yazılan yöntemle kurtarabilirsiniz.

SerDag 30-12-2011 23:31

Sayın hasan1293 önerileriniz çok faydalı. Benim gardenyamın üzerinde şu an onlarca tomurcuk var ve gübre yetiştiremiyorum. Vilmorin sıvı gübre veriyordum ama bunun için sulamak zorunda kalıyorsunuz. Fazla sulamak da istemiyorum. Çubuk gübreleri toprağa saplamak yetiyor mu?
Fısfıslanmış poşet fikri harika. Mutlaka deneyeceğim.
5. maddeyi anlamakta zorlandım, en az haftada bir diye yazıyor, sonraki cümle onun tersi mi bilemedim. Ne olur cahilliğime verin, haftada kaç sulamak lazım?
2. maddeyi okudum da, tül ardından 1 saat kadar güneş görüyor. Sanırım yetersiz. sonra tül ardından aydınlık geliyor. O daha da yetersiz. Demek ki tül mül olmayan ofisime götürüp biraz daha güneş gördürmem lazım. Şu an kış, yazın balkonda 1-2 saat 10-12 güneşi alıyordu inanılmazdı. Şu an biraz daha kel durumda.:) Ama tomurcuklar var, yer değiştirmemeliyim di mi? İlginiz ve zamanınız için şimdiden teşekkürler.

Hasan1293 31-12-2011 01:13

Sayın SerDag.
Çubuk gübre, gübreleme yönteminin en kolayı ve sağlıklısıdır. Ve saksının üst çapına uygun ölçüde saplamak yeterlidir ve ölçüsü üzerinde yazar. Su verildikçe yavaş yavaş toprağa karışır. Her batırıldığında 2 ay kadar başka gübreye ihtiyaç duymaz.
Sulama ölçüsü ise serçe parmağınızı 2 cm saksıya batırdığınızda elinize ıslaklık gelmiyorsa sulayın. Ben ortalama ev ortamında haftada bir defa diye yazdım.
Gardenya yazın dışarıda güneş görmekten hoşlanır. Çünkü dışarıdaki temiz ve hareketli, bazan rüzgarlı hava bitkiyi serinletiyor. Fakat ev ortamında yani cam arkasından direk güneş görmek bitkiyi öldürüyor veya yapraklarında delikler açıyor. Çünkü cam, güneş ışığını zararlı hale sokuyor. Cam bitkiye mercek etkisi yapıyor.Ve ev ortamında hareketsiz, durgun hava olduğu için bitki direk perdesiz güneş altında boğuluyor. Onun için cam arkasından gelecek güneş perdeli olmalıdır. Güneş gittikten sonra tülü mutlaka açın. Bitkinin kel kalması, yapraklarını dökmesi, tamamen güneş görebilme süresinin yetersiz olmasındandır. Onun için derhal bitkiyi, en az 3-4 saat perde arkasından güneş görebileceği bir yere almalısınız.
İçi fısfıslanmış poşeti bitkiye gece 5-6 saatliğine geçirmek, ev ortamında gardenya yetiştirecekler için zorunlu bir durumdur. Aynen sera etkisi yapar. Bitki neme doyar. Yoksa serada yetişmiş bitkiyi alıp eve getirdiğinizde yavaş yavaş bitkinin ölümünü izlersiniz. Bu öneri açelyalar içinde geçerlidir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025