![]() |
Alıntı:
|
Merhabalar Gardenyamla ilgili sorunu daha önce yazdığım Mine Hanım sağolsun benim soruma da yanıt vermiş aynen aktarıyorum:
Çok endişe edeceğiniz bir durum yok aslında. Bitkiyi zorlamayın. Peteklerden uzak ama pencere kenarında olsun. Goncalara su püskürtmeyin. Nem için saksısının altına çakıl taşları içinde su koyun. Çakılların içindeki su buharlaşırken mikroklima yaratır, sürekli tazaleyin. Deniz yosunu preparatı kullanmanızı da tavsiye ederim. Şu an petek olmayan bir pencere kenarında. Biraz güneşe kavuştu günler süren kardan sonra.. Arkadaşlar denizyosunu preparatı nerelerde satılıyor nasıl ulaşabiliriz? Duymamıştım.. |
Evet endişeye gerek yokmuş bugün anladım, sevgili çiçeğim dokuz aydır ilk defa yaprak sararttı ama tomurcuğun biri de açtı, hasta olsa çiçek açamazdı sanırım. Arada bir eski yaprakları dökmesi normal tabi.
|
bir de yapı marketlerden alınan çiçeklerde yeni ortamına alışmada sorunlar görülüyormuş. bu bağlamda bizim yapmamız gereken ise çiçeğe zaman tanımamız diye düşünüyorum. ben gardenyayı yeni gelinlere benzetiyorum. evinde güzeller yeni evlerine alışmakta zaman isterler..
|
Alıntı:
|
sabır gerekliçiçek için sayın ü mit.
sayın eb ru yu dinleyin göreceksiniz kırk yıllık gardenya yetiştiricisi gibi olursunuz. size şimdiden bol gardenyalı günler. |
sayın serdag şu deniz yosun prepatını ben de çok merak ettim. hiç bir bilgiye ulaşabildiniz mi?
|
eksik olmayın sayın maysan
gerçekten bitkinin düzeldiğini görmek çok keyifli bunu sizlerle paylaşmazsam bir anlamı yok elbette sayın ü_mit kar suyu ben de topladım 5 litre kadar, imkanım olsa daha da toplarım bu sene kara gömüldük resmen ama imkanlar kısıtlı işte çakıl taşlı tabak sürekli yosunlanıyor, bir yapı markete gittiğimde ben de yosun önleyici birşeyler alacağım |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Gardenia ile ilgili sorunu daha önce yazmıştım, aynı şekilde Mine Hanıma yazdım henüz cevap gelmedi. Sorun hala devam ediyor, tam geçti derken sararmış bir yaprakla karşılaşıyorum. Artık vazgeçiyorum, en iyisi kendi haline bırakmak diyorum :(
|
Merhabalar gardenya yı tohumdan deneyen oldumu acaba aramızda.Çimlenmeyi nasıl ve kaç günde sagladınız . Deneyimliler yardımm
Teşekkürler |
sayın eb ru denedi galiba tohumdan yetiştirmeyi. bizdaha normal yetişmişine bakamıyoruz. tohumları da mahvederiz.
sayın ü mit dediğiniz gibi kar suyu sanki daha bir canlandırdı. biraz daha kar toplamaya devam. kar suyunu sadece gardenyada kullanıyorum. kokusuna gelince çok hoş harika kokusu var. nergise benzemiyor ama en az nergis kadar hoştur kokusu. tomurcuk düşmesi ortama alışıncaya kadar devam ediyor gibi gözüküyor. bol çiçekli sayın ü mit ve diğer gardenya severler. |
denedim de hala çimlenmediler, duruyorlar öylece
60 günü aşabiliyormuş çimlenmeleri, benimkiler 50 gün civarında oldu sanırım artık günleri saymayı da bıraktım gerçi.AgacSevdalısı'ndan gardenia volkensii tohumları aldım, pamuğun içinde ilk denemeye başladım onları da ama henüz çimlenen olmadı. Bekliyorum merakla :) |
Alıntı:
|
Bir de benim gardenyam mutfakda ki nemi sevdi ve bayağı filizlendi ama kurumuş yaprakları var hala, acaba hasta mı?Arada hafif asidik su veriyorum. Bir ara gübre de vermişdim yanık mı acaba? Hasta olsa tazecik filizleri olur mu?
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 270621
Umarım doğru yükleyebilmişimdir fotoyu. BENİM GARDENYAMIN SORUNU NEDİR ACABA? Yardımcı olabilecek var mı? |
1 Eklenti(ler)
Galiba görüntü yeterli değil. Bu da saksı olarak bütün hali.
Eklenti 270622 |
kökleri yakmaya başlamışsınız. benim tavsiyem kireçsiz su ile 5 günde bir sulayın. ekstra birşey vermeyin. verdiğin su miktarı da 1 veya 1,5 su bardağı kadar olsun. unutmayın sudan başka birşey vermeyin..
bol çiçekli günler.... |
Bence de biraz kendi haline bırakın, kuruyan yapraklara da dokunmayın kendisi düşürsün, siz kopardıkça başka yaprakları kararmaya başlayabilir çünkü.
|
Zaten mümkün olduğu kadar az suluyordum. Ama beklemiş musluk suyu ile suladım. Damacana veya kar suyu (toplayıp deneyeyim) ile sulasam daha iyi olacak galiba. maysan80 teşekkürler.
Eb ru zaten epeydir toparlansın diye bekliyorum dibine dökülmüş kuru yaprakları topluyorum. Umarım düzelir. Öneriler için teşekkürler. |
kar suyu gerçekten çok etkili. saksı çiçekciliğine gönül verenlerin en az 50 litrelik (kar suyu için)depoları olmalı diye düşünüyorum. imkanınız olursa kar suyunu tavsiye ederim bir haftada çiçekde canlanma göreceksiniz.
|
Kar suyu ile suladım, biraz da depolamaya çalışıyorum. TEŞEKKÜRLER
|
su 2 haftadir hangi alisveris marketine gitsem bu ciceklerden satiliyor cicekleri cok güzel bahcedede yetistirilebilirmi bu cicek acaba?
|
uygun şartlar var ise bahçede de yetişir. bazı yerlerde çit niyetine yetiştirildiğini gördüm. ama şahsım adıma benim buna yapmaya bulunduğum yer itibari ile cesaretim yok.
|
Bir kaç senedir evde ama mutsuz olan gardenyamı önceki sene bahçeye korunaklı bir yere almıştım, çok daha sağlıklı gelişmişti. Bu kış ise korunaklı bir köşeye almadan, güneye bakan bahçede bıraktım. Evdeki gardenyam çok aydınlık bir yerde, elimin altında ama sürekli hasta; bahçedeki ise kıştan etkilenmedi, durumu gayet iyi. Kısaca İstanbul'da kışı bahçede geçirebiliyor.
|
Alıntı:
Alıntı:
Arap sabunlu karışım pamuklu bitte uygulanan en basit çözüm. Sonrasında o vaziyetteyken keşke poşetlemeseydiniz. Şimdi yapılacaklara bakalım, önce bir deniz yosunu ( Ben maxi crop kullanıyorum), sonra humik asit elinizin altında olsun. Sıra ile bir hafta ara ile etiket dozunun yarısı kadar kullanın. Tabakta çakıl yöntemi ile neçevresinde nem sağlayın. Yaprakları döküldükçe endişelenmeyin, kökü çürümedikten sonra yeniden sürgünler, yapraklar verir. http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html de "evde bitkilerimiz için hijyen" makalem var, okursanız eski saksı topraklarımızı nasıl kullanacağımız vs. bilgiler bulacaksınız. |
istanbul'da birşey olmadıysa, başka hiçbir yerde olmaz. bu kışın sert geçtiğini de hesap edersek..
|
1 Eklenti(ler)
gardenia volkensii tohumu bir ayda çimlendi
çok sevindim :) |
bırde ben bunun toprıgında kum falan yok calı topragı,cam topragı ve koyun gubresı kullandım.bunların ne gıbı etkısı olur
Alıntı:
ha bırde cıcek acmazsa yumurtayı suyla cırpıp onunla sula yazıyor gazete de ne ıse yarıyor acaba |
Merhaba;
şimdi forumda okuduğum kadarıyla anladığım şu bu çiçek asitli toprağı seviyor ve biz de asitli toprak sağlamak için suyuna limon tuzu ekliyoruz. Ama ne kadar süreyle? Her sulama suyuna mı? Bunu illa ki ph kağıdı kullanarak mı anlayacağız? ikincisi; demir sülfat olayı. Demir sülfatı vermek için yaprak dallarında sararma mı görmemiz gerekiyor? Diyelim li vermeye kadar evrdik? Ne kadar süreyle vereceğiz ve demir sülfat verdiğimizde diğer gardenia için verilen gübrelerde kullanmamıza gerek kalmıyor mu? Eğer kullanacaksak bunları sırası nasıl olacak? |
Sevgili k_elif
Bu güne kadar ben hiç limon tuzu olayına kalkışmadım(10 ay bakıyorum bu çiçeğe), saksı harcınıza kestane toprağı ilave ederseniz bu bitkinin sevdiği asitleri ortama katmış olacaksınız, ekstradan asitleştirmenize gerek yok bence. Demir sülfat gübresine gelince, ben sordum burda aktarlara bulamazsın falan dediler, ben de piyasada satılan "sararan yapraklar için sıvı besin" gübrelerden aldım, içerisinde şelatlı demir mangan vs iz elementleri içeriyormuş, ayda bir kere veriyorum bitkiye, herhangi bir demir eksikliği yaşamadık şimdiye kadar. Ve tabi ki çiçekli bitkiler için olan besinden veriyorum çünkü bu besini vermezsem tomurcuklar büyümüyor ve açmıyor. |
Teşekkür ederim eb_ru hanım;
kafam bayağı karışmıştı neyi, nasıl, ne zaman yapacağım diye. Şimdi biraz daha olaylar netleşti kafamda sayenizde:) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Hikayesine gelince... Önce bu sayfadaki geçmiş bilgiler, sonra da eb_ru hanım ve maysan80 sağ olsun yanlışlarımı düzelttim. Başta pencereden biraz uzakta, masamdaydı. Tomurcuk düşürmeye başlayıp yaprakların canlılığının da biraz azaldığını görünce bir şeylerin yanlış gittiğini ve harekete geçmem gerektiğini anladım. Kış olduğundan Ankara'da güneş azıcık çıktığında kaçırmamak lazımdı. Pencerenin kenarında duran resimdeki yüksek dolabın üzerine köşeye koydum. Pencere batıya bakıyor. Güneş çıktığı zamanlar kışın saksıyı bu durduğu yerde öğleden sonraları en fazla 3 saat kadar tülün ardından görüyor. Çoğu kez güneş olmadığından gardenyam sadece aydınlığı fazla almış oluyor. Klorlu çeşme suyunu da bu sayfadaki talimatlara göre kesip yerine 5 litrelik şişelere toplayıp erittiğim kardan kullandım. Sayenizde asit sevdiğini öğrenip içine bir de limon tuzu attım. Toprağını parmağımla her sabah yoklayıp kuru geldiğinde kaç gün geçtiğine bakmadan ve aşırıya kaçmadan suladım. Burada yazanların aksine 5 günde değil ortalama 3 hatta bazen 2 günde bir sulamış oldum. Ama azar azar tabi. Ha bir de çiçeği aldıktan yaklaşık 4 hafta kadar sonra toprağa ya 2 ya da 3 tane Koçtaş'tan aldığın çubuk gübreyi batırmıştım. Oh, misler gibi kokuyor...:cool: |
benim çok fazla tomurcuğum var ve daha açanı görmedim. illa ki bitki besini vermem mi gerekir? elşmde hümik asit, sıvı bitki besini ve şeker gübresi var bunlardan birini versem olmaz mı?
|
birşeyler eksik ama ne?
|
Alıntı:
|
Sevgili maysan, endişelenmeyin. Çok fazla tomurcuk varsa açması yaklaşmış demektir belki. Benim de uzun süre çok fazla tomurcuktan sonra açtı dün ilk kez. Saydığınız sıvı gıdalardan hiç kullanmadım ben ama çiçek açan bitkiler için olduğunu söyledikleri vilmorin çubuk gübreden batırmıştım saksının kenarlarına 3 tane. Bir de kar suyuma limon tuzu eklemiştim. Yalnız bir tespitim var. Açan çiçeklerimle diğer henüz açmamış tomurcukları karşılaştırdığımda belirgin bir fark tespit ettim. Açan çiçeklerde çiçeğin hemen altında sap kalınlaşması ve uzaması oluyor. Bu iki çiçek açmadan önce bunu fark etmiş, bunlar açacak galiba demiştim. İki gün içinde açtı. Bir de gonca uzunlamasına ortadan hafif çatlayıp yeşil kısmının içinden beyaz rengin ilk ipuçları görünmeye başladı mı olay tamam demektir.
Bir ara sormuştum belki hatırlarsınız, gardenyanın kokusu hangi çiçeğe benziyor diye. Dün sabahtan beri kafamı kurcaladı durdu, en sonunda çıkardım. Hemen hemen yasemin kokusuyla aynı. Bilmeyenlere duyurayım dedim. Bol gardenyalı günler dilerim. |
Sevgili Papatya resminiz çıkmamış. Resim için boyut sınırı var, küçültüp bir daha göndermeyi deneyin. Benimkinde de uçlarda beyazlıklar var evet. Çoğalmadan önlemek almak gerekebilir. Konunun önceki sayfalarını incelediniz mi? Bazı hastalıklardan söz ediliyordu.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025