agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

lerdemir 07-07-2009 10:25

Sn.omar,

Şu korkusuzluğunuza ve çekincesizliğinize hayranım doğrusu! Elinize sağlık.

Sn.asya-,

Belirttiğim gibi, sondan başa doğru son 10-15 sayfayı gözden geçirebilirseniz, yardıma ihtiyacınız olacağınız düşündüğünüz konularda (budama vb.) hep beraberce paylaştığımız olduğumuz sonuçları bulabileceksinizdir.

Yetmezse, biz gardenyaseverler, buradayız :)

omar 07-07-2009 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 457459)
Sn. Lerdemir ben ona işkence çektirmiyorum aslında o bana işkence çektirmekle meşgul. Bir daha Koçtaş'tan gardenya almayacağım. Aldıklarımın hepsi bitli börtü böcekli çıktı. Zaten alırken şüphelenmiştim çok ucuz acaba neden diye ama bitleri göremedim okadarda baktığım halde.:(

Demek İstanbul KOÇTAŞ da haşereli bitki satıyor. Ankara'da BEYAZ SİNEK vardı. Ceylan sardunya aldıktan 2 hafta sonra bir ziyaretiğimde fark ettim. Ama geç kaldım. Şimdi evdeki çiçeklerimde Beyaz Sinek mücadelesi veriyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=992

omar 07-07-2009 10:34

Sn. lerdemir ,

Teşvik Primi sizden. ;)

lerdemir 07-07-2009 10:40

Hastalıklı bitki almak büyük dert. Evdeki diğer bitkilere de bulaşıyor :(

Teşvik primi konusunda: Ne isterseniz kabul!

omar 07-07-2009 10:42

Önerileriniz ve Gardenyanızın güzel, sağlıklı resimleri...

kopshtar 09-07-2009 22:03

2 Eklenti(ler)
Sn Lerdemir; 732 no'lu mesajda ne yaptıysam açtıramadığım ve üste yaprakları beyazlayan gardenyamın en son çare olarak toprağını bahçe toprağı ile değiştirmemi önermiştiniz. Bahçe toprağı/torf ile değiştirdikten sonra tüm yapraklarını döktü. Poşete aldıktan sonra yaprak dökülmesi daha da arttı ve tamamen yapraksız kaldı. Öldü diye düşünürken yeni yaprak çıkarmaya başladı. Ancak yeni yapraklar nerdeyse beyaza yakın açık yeşil. Üstten yapraklandığı için dengesini bozarım diye budama da yapamıyorum. Ne ölüyor ne diriliyor. Demir takviyesi, limon tuzu, humik asit denemediğim yöntem kalmadı.

jack1020 12-07-2009 19:46

gardenia ölüyor görüşleriniz lazım

5 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar..
1 ay önce bir gardenya aldım...aldığımda çiçekliydi...şimdi ise tomurcukları kararıp kopuyor.yaprakları aldığımda da çok yeşil değildi zaten...demir ve limon tuzu uygulamalarına devam ediyorum...püskürtme uyguluyorum ama olmuyor.resimlerini koyuyorum...nerede hata yapıyorum tavsiyelerinizi bekliyorum...

lerdemir 13-07-2009 09:19

Sn.kopshtar,

Bu kadar açık renklisini ilk kez gördüm.

Üstadlara soralım. Teknik bilgili arkadaşlarımız yardıma gelir ilk fırsat bulduklarında.

Bu arada yoğun güneşten uzak tutabilir misiniz bitkiyi? Yarı aydınlıkta kalsın bir süre.

Sn.jack1020,
Önceki mesajları gözden geçirdiğinizde, ihtiyacınıza cevap verebilecek bilgi bulabildiniz mi? Sulama, bitki hastalıkları veya zararlıları olup olmadığına dair teşhişleriniz var mı?

Bir de, toprağına su vermeyi iyice azaltmayı deneyin.

jack1020 13-07-2009 16:05

merhaba
forumda söylenenleri uyguluyorum..proses belki yavaş işliyordur.bilemiyorum ama..
balkondaki yeri hakkında ne düşünüyorsunuz...daha uzun süre güneş gören bir yere alsam daha mı iyi olur...biraz üstten toprak mı alsam acaba...
teşekkürler...

lerdemir 13-07-2009 20:04

Bulunduğu yerde günün hangi diliminde, toplam kaç saat doğrudan güneş görmekte?

kopshtar 14-07-2009 17:34

Sn Lerdemir, güneşten yarı gölge bir balkona aldım ve sulamayı da azalttım. Teşekkür ederim.

Orkun Kırcı 15-07-2009 12:43

1 Eklenti(ler)
Çiçekleri geçen küçük gardenyam sürekli yeni yaprak çıkararak büyümeye devam ediyor. Yakında tekrar çiçeklenir mi acaba?

lerdemir 15-07-2009 15:38

Demir yetersizliğinden yaprak kaybetmeye başlamazsa, evet çiçeklenir.

Genç yapraklarda demir eksikliği belirtileri mevcut.

Önlem almalısınız.

Orkun Kırcı 15-07-2009 16:34

Ne yapmalıyım.

lerdemir 16-07-2009 08:35

Geçmiş sayfalarda tavsiye edilen uygulamaları: Limontuzlu su, demir gübresi ile sulama.

Orkun Kırcı 16-07-2009 11:33

Teşekkür ederim.

smrdlbz 18-07-2009 15:12

1 Eklenti(ler)
Gardenyamın son hali...

asya- 19-07-2009 12:21

arkadaşlar limontuzlu suyu ne aralıklarla veriyorsunuz?belli bir zamanı var mı?

nuray kıyak 19-07-2009 14:03

Evet bende merak ediyorum.Gardenyam daha hiç limontuzlu su vermedim. Alalı 5-6 ay oldu
şu ana kadar iyi gidiyor.

lerdemir 20-07-2009 09:33

Geçmiş sayfalarda bütün detayıyla mevcuttur bu hususlar arkadaşlar.

lerdemir 20-07-2009 16:22

Tebrikler Sn.turchese,

Suda köklendirirken nelere dikkat ettiniz? Uygulamanız nasıldı? Nasıl bir kaba nasıl bir su koydunuz? Isı ve ışık koşulları nasıldı? vb...

Bir de, hiç suda köklendirip de saksıya aldığınız oldu mu? Olduysa yaşadı mı?

turchese 21-07-2009 14:39

Sağolun,

Açıkcası çok özenli değildim. gardenyamı budadıktan sonra iki çeliği büfeden gelen karton meyve suyu bardağına koydum. Kapağı vardı ve şeffaf olmadığı için bunu tercih ettim. Suyuna oksijenli su koydum. Müge hanım mum çiçeği çeliği için bir gün beklenmesinin iyi olacağını söylemişti. Ben de doğru mudur yaptığım bilmem ama 1 hafta normal, (içme suyunda) 10 gün de oksijenli sulu suda tuttum. Tatilden geldiğimde kestiğim yerin 3 cm yukarısından 3-4 cm kadar 2 kök çıkmıştı. (Tatil sonrası iş sendromundan çıkmama yardımcı oldu) Ben de hemen toprağa ektim... Sonrasında kontrol etmedim ama ölmedi de. Şimdi onu Sevim hanım'a göndereceğim.

Işık dediğim gibi karton bardak. Pipet yerinden çelikleri soktum. Yani ışık aldırmadım. Sıcaklık ise oda koşulları diyebiliriz. İş yeri ortamında.

Ama çok merak ettim, şimdi inip bakayım... Toprağa diktikten sonra ölme durumu olabilir mi? Acaba biraz kendini bulduktan sonra mı göndersem?

Dediğim gibi diğer çiçekler için duyduklarımdan orta karışık bir uygulama yaptım. Ben yeni yeni başladığım için çeşitli denemeler yapıyorum. Sizler sayesinde bir şey öğreniyorum.

lerdemir 21-07-2009 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turchese (Mesaj 466122)
... Ben yeni yeni başladığım için çeşitli denemeler yapıyorum. Sizler sayesinde bir şey öğreniyorum.

İnanın, bizler de sadece deniyoruz.

"Şimdilik" iyi gitmekte...

akoman 22-07-2009 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omar (Mesaj 457468)
Demek İstanbul KOÇTAŞ da haşereli bitki satıyor. Ankara'da BEYAZ SİNEK vardı. Ceylan sardunya aldıktan 2 hafta sonra bir ziyaretiğimde fark ettim. Ama geç kaldım. Şimdi evdeki çiçeklerimde Beyaz Sinek mücadelesi veriyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=992

Abicim bu beyaz sinekte ne hasere ama banada iki sene once beyaz cenan sardunyadan bulasmisti kurtaramadim guzelim cicegi kurutular tum dallarini ...

Bu arada benim gardenyanin kocama bir goncasi ortalikta yok:confused: acaba goncadan direk yaprakmi cikti ne hayretler icindeyim her tarafa baktim dusmusmu diye ama goremedim acaba bir seylermi oluyor.Fazla ugrasma benle kesicem seni diyorum anlamiyor :D

kaganka 10-08-2009 15:14

Gardenıa

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,

1,5 ay kadar önce bir gardenia aldım, bir sorun yaşıyorum. Internette çözüm ararken bu grubu gördüm ve üye oldum. En taze yapraklar bile ucundan kuruyup dökülüyor. Sebebi nedir bilen var mı acaba.
satın aldığım yerdeki görevliler sararan yapraklar için bir solusyon önerdiler iki gündür deniyorum amma bir şey değişmedi.

Sulama suyunun özelliği buna yol açar mı. Nasıl bir suyla sulamak gerekir? Yazılanları okurken limon tuzu vb önerilerle karşılaştım

Cevap verenlere şimdiden teşekkür ediyorum.

nuzel 18-08-2009 10:17

1 Eklenti(ler)
Bende açan gardenyamı kopartım domatese sapladım.Sonuç harika...Sizde görün istedim.

lerdemir 18-08-2009 17:10

Görüntü nefis, ama bitkinizin dalını da heba etmişsiniz Sn.nuzel.

Şuradaki örnekteki gibi daha az zayiat vererek de deneyebilirsiniz dilerseniz daha sonrakilerde.

nuzel 19-08-2009 12:32

Haklısınız bir daha koparmam zaten bunuda merakımdan denedim.Tekrar kıyabileceğimi sanmıyorum.

maviperi 21-08-2009 13:37

Merhaba,
Gardenyamı düzenli olarak limontuzlu suyla suluyorum,arada domates takviyesi yapıyorum,yapraklarını fısfıslıyorum,bir hafta önce çiçekcoşturan ve npk gübre verdim hatta dibine bikaç çivi bile koydum ama hala yeni çıkan yaprakları çok açık yeşil neredeyse sarı oluyor:( gerçi bi çok yerinden yeni yeni sürgünler verdi (onlar da sarıya yakın) ama çiçeklenme yok ve bu yaprak renkleri beni endişelendiriyor:(başka ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...

maviperi 21-08-2009 13:49

3 Eklenti(ler)
Fotolarını ekleyim,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025