![]() |
Artık benimde bir gardenyam var. Ama okullar kapanıp eve gidinceye kadar göremiycem. Memlekette evimize ziyarete gelen forumdan Sevgili Homeopati hediye olarak getirmiş sağolsun. Ben gidene kadar başına birşey gelmese bari. Biraz nazlıymış sanırım. Haydi hayırlısı.
|
Sn.Lonicera,
İnanın ithal gardenya o kadar korkulacak bir şey değil. Benim, üzerinde envai çeşit denemelerimi yaptığım, laboratuar misali kullandığım gardenyam, tam 2006da bir dostun bana hediyesidir. Dağıtılanlardan sonra geriye bir tek bu ithal gardenyam kaldı. Gönlünüz rahat olsun; burada ithal olsun, yerli olsun gardenyalarınıza beraberce itina ile bakarız. :) Sn.plancı, Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Gardenyayı buradaki arkadaşlarımızın uyguladıkları üzere çelikleri suda veya perlitte köklendirerek; bir de, havai köklendirme ile çoğaltıyoruz. Alıntı:
Hayırlı uğurlu olsun. Güzel günlerde büyütün inşaallah. Bir de not: Gardenyanızın mevcut biçimine ve kendi göz zevkinize göre gelecekte arzu ettiğiniz bitki biçimine şimdiden karar verirseniz, gardenyanızda o biçime erişmek için daha erken ve doğru adımlar atabilirsiniz. |
Sn lerdemir, herkesin gardenyasına olduğu gibi benim de gardenyama çok iyi bakacağınıza adım gibi eminim:) İyi ki varsınız, sayenizde bu güzel çiçeğin müptalası olduk.
Bu arada aklıma gelmişken bahsetmeden geçemeyeceğim. Sizin sürekli bahsettiğiniz dolgun formlu gardenyalar gördüm serada. Orada çalışan elemanla biraz sohbet ettim ayak üstü. Bunları nasıl bu şekle sokuyorsunuz diye. Arkadaşın bana söylediği aynen şu: '' Abi zor değil, çiçek açıp solduktan sonra korkmadan o sapı yarıya kadar kesiyoruz, alt yaprak diplerinden hemen yeni sürgün verir''. Bu konuşma anı, katmerlisini bulana kadar elimdekini kobay olarak kullanmaya karar verdiğim andır:)). Çiçeklenme bitince asker traşı neymiş görsün bakalım:dilli::p |
E ben daha ne diyeyim size! ;)
Benim dilimde tüy, fotoğraf makinemde de pil bitti :p Bilhassa şu mesajımda "...budadığımız yerlerden ikili üçlü yeni sürgünler vermeye çalışıyor gardenyamız. İşte o zaman gardenyamız, satın aldığımızdaki bol yapraklı ve dolgun görünümüne yaklaşıyor" diyerek görsel olarak da örneklemişim. Ayrıca da "Tepe Sürgünü Budamaya Görsel Örnek", "Lonicera İçin, Çimdiklenerek Dolgun Biçimlendirilmeye Çalışılmış Gardenya Görseli", "Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması" ile "şu" ve "şu" yazılarımda da rahat durmamışım :rolleyes: |
Siz çok söylediniz de biz bir türlü kıyamadık çiçeğimize. Zaten çok nazlı ve gelişimi hızlı olan bir çiçek değil. Dedik ki lerdemir üstad böyle diyor ama hele biraz daha beklesin, boy atsın. Çok pişmanım çooook:)) Ama tövbe, bir daha ne diyorsanız o.;)
|
Bu işin sonu nereye varır biliyor musunuz sevgili gardenyacı arkadaşlar?
Burada biraz sayımız artınca, tam da çiçek mevsimi geldiğinde, daha önceden yeterli teknik donanım ile hazırlamış olacağımız bir yerde, sabah erkenden gardenyalarımızla toplanıp, herkesin açmış gardenya çiçeklerini toplayıp, gardenya çiçeklerini damıtıp, bir iki damla doğal gardenya esansı elde etmeye varır. Sonra esrarkeşler gibi elden ele, elden ele çevirip koklaya koklaya bayılacağız sırayla :) |
Benzetme süper oldu vallahi. Gidişatımız hiç de hayra alamet değil ya, hayırlısı artık:))
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Pek sevgili Sevilay Hn,
Eski mesajları Orkun Kırcı için gözden geçirirken, sizin fotoğraflardaki gardenya saksısı dikkatimi çekti. Gardenya sevdalısı arkadaşlara örnek olması açısından sizden rica etsem, gardenyanızın saksısını avcunuzun içine alarak -saksı boyutunu gösterebilmek adına- öylece bi fotoğraflayabilir misiniz? Saksısının ne kadar küçük olabileceğine arkadaşların inanabileceğini hiç sanmıyorum. :) Alıntı:
|
Sn.lerdemir,
Şimdi praktiker'e gidip bir adet gardenya almak ve dışınıda maun desenli folyo ile kaplamak var... Sanırım keramet bu maun kaplamada. :D Şaka bir yana (Ankara) Praktiker de gardenya 7,49 TL. İlgilenen arkadaşlar olabilir. |
Sn.omar,
Şakayı, belirttiğiniz üzere, bir yana koymakla beraber, estetik açıdan ilginizi çekerse, buradan Bauhaus'tan alıp size kargolayabilirim dilerseniz. Sevilay Hn.'ın fotoğrafladığı gardenyanın saksısı tam olarak hangi boyutta bir malzeme, anlatsam inanamazsınız! Hani şu marketlerde, en minik boy konserve mısır tanelerinin minik tenekeleri var ya, işte o! Şurada bir örneği var; içindekileri afiyetle kaşıkladıktan sonra, tenekelerinin diplerini bir güzel delip, dışına da maun folyoyu da yapıştırdık mı gerisi tamam :) Fakat dikkatli olmak gereken bir nokta var; çok küçük saksı kullanıldığında saksı harcının nemini muhafaza etmekte ben çok sorun yaşadım; bir kaç bitkimi bu nedenle kaybettim; sağolsun Sevilay Hn. çok başarılı olmuş. |
Sn.lerdemir,
Maksimum fayda düşüncesi ile atık konserve kutuları, pet şişeler, yoğurt kapları sıkça kullandığım malzemelerdir. Kaplama olarakta evdeki mevcut Sticker kaplamalar ile idare ediyorum. Aşırı nem **** su tutma olayınıda yan yüzeyine cam çivisi veya raptiye ile açtığım havalandırma(!) delikleriyle aşmaya çalışıyorum. Çok küçük malzemelerde, dibine koyduğum çakıl taşı üzerine ince tabaka kum sererek nem/ıslaklığı muhafaza ediyorum. Ayrıca Sn.Sevilay'ı da kutlamak gerek; minik bir ortamda güzel çiçekler açtırmış. |
Ben o delikleri alt yüzeye açıyorum :) Saksıların altlarındaki delikler gibi.
Yan yüzeylerde bugüne kadar hiç havalandırma bacası açmadım, açsam daha mı iyi olurdu dersiniz? Bahsettiğim örnekte ise, saksı olarak kullandığım minik tenekenin yüksekliği zaten 5 cm civarında. Dibine çakıl vb+ kum koyarsak toprağa pek yer kalmaz diye düşünmüştüm. Bu dediğiniz yöntemi ise, dışını alüminyum folyo ile kaplayarak domateslere derin -ama dar- saksı haline getirdiğim 1.5 ve 2.5 litrelik pet şişelerde ugygulamıştım. |
Evet 5 cm.de sorun olabilir. Dediğim gibi benim kullandıklarım 1/2 veya 1/1 kg. lık salça veya konserve kutuları idi.
Ayrıca size de teşekkür ederim. Bu konuda yalnız değilmişim. Eşim bana tebessüm eder de :) |
Açayazan Gonca
3 Eklenti(ler)
Bu ufaklığın fotoğrafı az önce gün batımına yakın çekildi.
Flaşsız olduğu için biraz karanlık, ancak yine de yeşil dış kısmın içerisinde krema beyazını göstermeye başlamış. Sabahleyin uyandığımda beni dipdiri, coşkuyla açmış, mis kokulu bir gardenya çiçeğinin karşılayacağına hiç şüphe yok! (Allah bir mani vermezse) Eklenti 80324 Gardenyamın son genel görüntüsü ise şu iki karede görüldüğü gibi (karanlık karede yaprak gübresinin kalıntıları göze hoş görünmüyor ama idare edebileceği ümidiyle beğeninize sunuyorum) Eklenti 80325 Eklenti 80326 |
Sn.lerdemir,
Yanlardaki domateslerin hiç toprak yüzeyi yok. Bir sorun çıkıyormu? Daha önce bu yöntemi denedinizmi **** denenmiş mi? Köklerde problem, verimlilik sorunu yaşanabilirmi? Tomurcukda çok tahrik edici!!!!! Mutlu günlerde, sağlıkla koklayın. ;) |
Evet, hiç toprak yüzeyleri yok; zira pet şişe ağızları ile hiç oynamadım, kesip biçmedim; fideleri özenle şişelerin içine yerleştirdim.
Sorun? Bilmiyorum, henüz çıkmadı. Bu yöntemin daha önce denenip denenmediğini hiç bilmiyorum, sadece aklıma geldi, denedim. Merakımdan... Köklerde sorun yaşayacağım gibi görünüyor, zira pet şişelere alalı daha 2 hafta olmasına karşın, gelişkin olan iki tanesinin kökleri şişelerin yarısını doldurdu bile. Bakalım ne olacak? |
Sn.lerdemir,
Gardenyanız çok güzel. Ellerinize sağlık. "Allah nazardan saklasın" Bu arada ben bir ikileme düştüm, Sizin kocaman gardenyanız kaç litrelik saksıda? Ben bir karış gardenyamı 10 Lt.lik saksıya diktim. Kökler çoook rahat sanırım. Çiçeklenme gibi bir kaygı yaşatmıyorlar :( Hani denir ya; kök geliştiren bitki geç çiçek açar! Sanırım bu hataya düştüm. Gittim, saydım üstünde 32 irili-ufaklı gonca var, ama açmaya niyetleri yok gibi. Not. Acaba sizden Maun desenli Sticker mı istesem, eliniz deyse...;) Hoşça kalın. |
Kaç litrelik mi?
Yarın vakitlice gidip, çok sevgili gardenyamın içinde barındığı, sanayi tipi mısır konservesi kutusunun ebadına bakıp sizlere yazacağım. Gülmeyin ama, gittiğim bir balık lokantasında salata bol mısırlı gelince bir anda aklıma gelmişti, utanmayıp şeften istemiştim varsa diye; hesaptan sonra boş teneke de geldi. Görmeliydiniz :) Tam olarak şu mesajımdaki ilk fotoğraftaki tenekedir kendileri :) Dediğim gibi; folyo gider alır, kargolarım... |
2 Eklenti(ler)
Bu forumdan öğrendiklerim sayesinde ben de ilk kez bir gardenyamı, tomurcukları dökülmeden açtırmayı başarabildim..:D Şu anda iki çiçeği açmış durumda, açmak üzere olan bir sürü de tomurcuk var. Çiçekler yaklaşık 3-4 günlük ve sararmaya başladılar, bu normal mi? Açtıklarında bembeyazdılar ve her gün biraz daha sararıyorlar.:(
Ayrıca bazı tomurcukların da çanak yaprakları sararıyor, bu neden olabilir? Eklenti 80509 Eklenti 80510 |
Oh mis!
Gözünüz aydın Sn.snoopy! Fotoğrafa bakılırsa, açmış olan 2 çiçeğin hemen arkasından açmak üzere olan en az 5 tane daha gonca var. Ard arda, patır patır açacaklar ne güzel; evinizi mis gibi gardenya kokusu kaplayacak. Açan çiçeklerin de 2-3 içinde kaymak beyazı renklerini sarımtrak bir renge bırakarak kararmaya başlamaları, çiçeklerin doğal süreci. Güllerin solması gibi. Gardenyada ise bu süreç biraz daha hızlı gelişiyor sadece. Endişe verecek bir durum yok. Gardenyanız ne kadar süredir sizde? Fotoğraftan görebildiğim kadarıyla, satın aldığınızdaki saksısı ile durmakte; bu durumda saksı harcını da değiştirmemiş olduğunuzu düşünüyorum. Eğer öyle ise, besin için ne gibi bir uygulama yapıyorsunuz? Sadece taç yapraklarına has bu sararmayı görmemiştim daha önce. Teknik bir uzmana danışalım... |
Teşekkürler Sn. lerdemir..
Gardenyamı yaklaşık 2 ay önce IKEA'dan korka korka almıştım, çünkü bugüne kadar çiçek açtırmayı hiç becerememiştim.:( Bu sefer biraz da agaclar.net 'ten alacağım bilgilere güvenerek "son defa" diyerek aldım.:p 2 ay boyunca tomurcuk büyüttü, açmadı. Korkumdan ne saksısına ne de toprağına dokunamadım. Ara sıra B5A verdim, limon tuzlu su ile suladım ve bol bol su püskürttüm. En sonunda da ödülümü aldım..:D Gerçekten kokusu muhteşem..Dört gözle diğer tomurcukların açmasını bekliyorum.:D |
Sezonda Açan İlk Gardenya Çiçeğim
3 Eklenti(ler)
İşte dünkü goncanın bugünkü açmış hali.
Gerçi henüz tam açmış değil, katmerleri daha açmamış; ama olsun; yine de göz okşuyor sayılır. Asıl şenlik bir hafta 10 gün kadar sonra başlayacak sanırım. Bakalım bu sezon aynı anda toplam kaç açmış çiçek olacak gardenyamda. Eklenti 80633 Eklenti 80634 Eklenti 80635 |
1 Eklenti(ler)
Lütfen "görmemişin gardenyası çiçek açmış; tutmuş, her gün fotoğraflamış" demeyin; mazur görün.
Bu da, yukarıdaki zarif çiçeğin bu sabahki tam açmış, tüm katmerlerini sunmuş, ihtişamlı hali: |
merhaba...
aranıza yeni katıldım ve iyiki katılmışım çünkü günlerdir içim içimi yiyordu gardenyam neden sarardı diye..cevabını öğrendim fazla koklamaktan:)ama kokusuna imkanı yok karşı koyamıyorum ,kendimi tutamıyorum.gardenyam bana hediye olarak geldi,üzerinde dört tomurcuk vardı üçü açtı birinin açmasını bekliyorum.şuan çiçekli olduğu için yapraklarına su püskürtmüyorum ama sularken çeşme suyu kullanmamaya özen gösteriyorum.acaba doğrumu yapıyorum bilemiyorum daha önce pek çiçek bakmadım..saygılarımla. |
merhaba
2 Eklenti(ler)
bende sizinle gardenyamın görüntüsünü paylaşmak istedim,ama bana yaprakları az boyu uzun gibi geldi ,sizlerin gardenyalarınızı görünce.normal bir durummu yoksa bişeyler yapmam mı gerekli.yardımcı olursanız sevinirim.
|
Sn.maviperi,
Öncelikle mis kokulu gardenya çiçekleriniz hayırlı uğurlu olsun. Aşağıya alıntıladığım sorunuzun cevabı ise çok basit: Sadece bu başlığı 29.sayfadan bu yana okumanız yeterli. Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
gardenyamın hali bu.
görünüşü sizinkilere benzemiyor. üzerinde tam tepe yapraklarının arasında tomurcukmu yaprakmı anlayamadım. Birde tam tomurcuk oldugunu umdugum şeylerin arasında unlu bit var. Lütfen bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. |
Alıntı:
Muhteşem... Sizden, bilgisayarımda masaüstü resmi olarak kulanmak üzere izin istiyorum! |
Sn.suzan7,
Aslında oldukça da benziyor. Sizinkisi sadece rahatsızlanmış bir gardenya gibi duruyor. Unlu bitlere ilaveten, sanki ortam nemi de yetersiz geliyormuş gibi bir izlenim edindim. Bir de sizin gardenyanız yerli gardenya görünüşe bakılırsa. Bu sebeplerden ötürü yaprak yapısının biraz farklı gibi göründüğünü düşünüyorum. Bir de, tam olarak fotoğrafın hangi noktasındaki oluşumdan bahsediyorsunuz? Bunu fotoğraf üzerinden gösterebilme imkanınız var mı? Bize göre fotoğrafın en sağ alt dalının tepesindeki oluşum, çiçek goncası oluşumudur. Tereddüt ettiğiniz noktaları daha yakından görüntüleyip işaretlerseniz hep beraberce tam olarak yanıtlayalım. Buna ilişkin olarka görsel anlamda size yardımı dokunabileceğini düşündüğüm, 852 numaralı ve "Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması" başlıklı şu mesaja bakarsanız, goncaların ilk oluşumlarından örnekler görebilirsiniz. Unlu bit için ise dorumumuzda engin kaynak bilgi bulunmakta. Forum arama işlevini kullanarak sorununuza derman bulabilirsiniz. |
O da ne demek öyle Sn.omar,
Çok ince, nazik, düşüncelisiniz, iltifatkar/mültefitsiniz. Ne zaman ve nerede dilerseniz hepsi için benim hakkım helal olsun. Buyurun tepe tepe kullanın bu helalliği ;) Özelden de e-posta adresinizi verirseniz, size bu fotoğrafın görüntüde göründüğü gibi hiç dokunulmamamış, ham halini iletebilirim. Ben bu karede auto-level veya auto correct bile kullanmadan, sadece fotoğrafın kıyısını köşesini kestim. Alıntı:
|
çok teşekür ederim lerdemir,
Yerli gardenya ile yabancıları arasında ne gibi farklar var,açıklayabilirseniz memnun olurum. |
Güzelim gardenyamın 3 tomurcuğu birden düştü :( Halbuki ne güzel sararma durmuştu yapraklarındaki.:( Yaaaaaaa şimdi sizinkilerin çiçeklerini gördüm hasetlendim valla. :)
Şimdi mutfağa gidiyorum, gardenyama biraz iltifat edip şımartacağım, sizinkilerin çiçek açtığını söyleyip bana çiçek vermesini isteyeceğim. :) |
Sn.Penelophe,
Sizden cevap bekliyoruz... Alıntı:
|
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Sulamanın azaltılması, zararlı vb gibi başka bir etken yoksa gonca dökülmesini belki keser. |
Sn.lerdemir
öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.sorumun cevabına bakıyorum ama bu şuan benim için çok zor bir işlerm.çiçeklerden ve bakımından hiç anlamayan biriyim :( ama inanıyorumki sayenizde seneye bu işi daha iyi öğrenip cesaretimi toplayabilirim .inşallah o zaman kadar yanlış birşey yapıp çiçeğimi kaybetmem.tekrar teşekkür ederim:)saygılarımla |
1 Eklenti(ler)
Sn.maviperi,
Burada katılımcı olup fikirlerini belirtip katkı sağlayan tüm gardenyaseverler adına "rica ederim" ;) Madem bakımdan hiç anlamıyorsunuz, o zaman dalları daha sık ve yoğun yapraklı bir gardenyanız olsun istiyorsanız, gardenyanızın çiçeklenme dönemi bittiğinde, gardenyanızı aşağıdaki fotoğrafta beyaz çizgilerle işaretlediğim noktalardan -dipten 2 veya 3 göz kalacak yerlerden- bir güzel budar/kesersiniz. Üstelik, elinizde kalan kesilmiş dalları da 2 gözü toprağın altında kalacak şekilde yine aynı saksınızın içine batırırsınız, köklenir de tutarlarsa ne ala. Nice mis kokulu gardenyalı günlere... |
Sayın Lerdemir, goncalarınız harika açmışlar, gözünüz aydın, kokuları bol olsun. Benim gardenyamı sorarsanız, goncalardan biri açmaya yakın kurudu ama diğer ikisi açtı, çiçekler biraz küçüldü sanki bu sene. Artık gardenyamı kısaca 'garden' diye seviyorum :D. Kendisi biraz biçim değiştirdi. Goncalar geçince gözümü karartıp aldım elime budama makasını.
Üst dallardaki yeni yaprak adaylarını da çimdikledim. Dualarınız eski gardenyam-yeni garden'le olsun :D Söz yarın resmini ekleyeceğim. Kızmayın hemen :) |
Gardenyada Gonca ve Çiçek Boyutlarının Küçülmesi hk. Yardım Talebi
Sn. teknik uzman üyelerimiz,
Fotoğrafladığım gardenyamda dün vebugün itibarı ile aynı anda açmış 5 adet çiçek var. Ortamı anlatamam, muazzam! Dikkatimi çeken çok önemli bir husus var: Gardenyamdaki goncalar ve çiçek boyutları, vitrinlerde satışa hazır bekleyen gardenyalardaki devasa örneklerine göre oldukça ufaklar. Bunun sebebi nelerin eksik olmasındandır ve ne şekilde iriliği geri kazandırabiliriz (eğer mümkünse tabi). Güllerde goncaların iriliğini temin etmek için gül seralarında karbondioksit oluşumunu artırmak üzere birşeyler yaktıklarını hatırlıyorum sanki; ona benzer bir uygulama olabilir mi? Yardım... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:44. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025