![]() |
Sayın krisch;
Şimdi bir daha okurken farkettim; "haftada bir demir sülfat uygulamak" aşırı sık değil mi? Ayda bir bile yetiyor da artıyor bile. Saksı harcında aşırı tuzlanmaya neden olmayın sonra? Ya da aşırı demirden dolayı başka bir besinin alımına ket vurmak da söz konusu olabilir mi ona da ilgili başlıktan bakmak lazım... |
Sn Lerdemir;
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Bahçe toprağı torf karışımına ekmiştim. 4/3 torf olan bir karışıma ekmeyi deneyebilirim. |
SN LERDEMİR,
Forum geçmişindeki yazılanlardan aklımda haftada bir, bir litre suya bir çay kaşığı diye kalmıştı. Kontrol etsem iyi olacak. Hazır kendine gelmişken tekrar eski haline gelmesini istemem :( |
4 Eklenti(ler)
İşte benim nazlı kızım gardenyam. Aman maşallah demeden açmayalım:)))) fotoğraf kalitesi ve çekimi kötü olabilir bu konuda pek iyi değilimde, maruz görün artık :o
|
Oh oh oh maaşallah.
O bir saksı bütün evi mis kokuya boğmuştur bu haliyle... Çok güzel çiçeklenmiş. Allah nazardan saklasın... Yalnızca, engel görmeyen dallar aşırı uzayıp saksıdan kaçmaya çalışmışlar :) |
Hemde ne koku, bütün oda parfümlerini kapatıp bir köşeye attım:)) Peki dallar için ne yapabilirim, Gittikçe daha çok şekilsizleşmeye başlıyorlar:S
|
Ben de bu durumda sadece bir kaç mesaj yukarıda; yani 766. ve 767. ve 768. mesajlarımda boşa uğraşmış olduğumu düşünüyorum :)
Bkz. fotoğraflı anlatımla ilgili mesajlarım: :) Sizin aşamaya gelinmiş durumda ise, -tabi görsel olarak benim bahsettiğim biçimde bir tercihiniz var ise- önce genel olarak kafamızda tasarladığımız hayali kürenin dışında kalan dalları, o kürenin sınırlarından budamamız ve ondan sonra da kafamıza uygun şekilde gelişmeye teşvik etmemiz düşünülebilir. Hem evde ortam sıcaklığınız elverişli ise, bu şekildeki budamanız sonrasında elinizdeki dalları çelik olarak değerlendirip köklendirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak; hazır da misler gibi çiçeklenme evresinde iken bence bırakınız budamayalım. Yeni Yeni çıkan sürgünlere dokunmadan ilk bir iki hafta gözlemlersiniz. Sürgünler yaklaşık iki haftalık olmalarına yakın, kendilerinin yeni yaprak mı yoksa çiçek goncası mı olacaklarının sinyallerini verirler, siz de rahatça anlarsınız; -gonca sürgünü ise bir tohum zarfı gibi kapalı halde irileşen sürgünün en tepesinde hafif sivri uçlu oluşumlar belirir bir on gün kadar süre içinde; açmış çiçeğin gövdeye birleştiği yerdeki taç kısmının ilk oluşumu olsa gerek-; onları bırakır, öyle olmayan diğer sürgünleri fotoğrafladığım gibi veya size daha kolay gelebilecek herhangi bir şekilde -ben ilk zamanlarda bir cımbız ile kıstırıp öyle 'çimdikleyerek' buduyordum sürgünleri- budarsınız. Böylelikle hem ilk etapta gardenyanız büyüklüğünden kaybetmeyecektir; hem bu canım çiçeklenme safhasında harika gardenya çiçeklerinden feda etmeyeceksinizdir, hem de zaman içinde, arzu ettiğiniz şekle doğru gelişen bir gardenyaya doğru yol almış olacaksınızdır. NOT: Ben ilk başlarda kıyamazdım ilk önerdiğim yöntemdeki gibi orta sert budamalara. Zaman içinde o konuda üzülmeden budayabilir oldum arzu ettiğim şekil ve bitki sağlığı adına. O yüzden, siz hangisini tercih ederseniz, ona göre kendinize uygun yöntemi rahatça uygulayabilirsiniz. Mis kokulu, parlak yeşil yapraklı mutluluk verici gardenya günlerine... lerdemir; gardenyasını haşince budayabilen forumzade. NOT: Bu imza, çok açık bir biçimde yeni üyelerimizden "gece" etkisidir. :) |
Ssyın krisch,
Hazır gardenyanız bol bol çiçek verme eğilimindeyken, bence bizim gardenya başlığımız için çok ama çok önemli olabilecek bir husus aklıma geldi: Bu noktada; GARDENYACILARIN İLGİ ve İŞBİRLİĞİNİ RİCA EDİYORUM: "Gardenya çiçeklerinden nasıl tohum elde edebiliriz?" Bu konuyu bilenler olabilir; internetten hep beraberce araştırıp burada paylaşabilirsek harika olur! Kimi bitkilerin çiçeklerinde olduğu gibi, çiçeğin merkezinde tozlaşma ile mi, yoksa başka bir yöntemle mi? Forumdan markus adlı, sadece bir mesaj yazmış olan üyemizin gardenya çiçeklerinden tohum elde ettiğini şu başlıkta göreceksiniz. Gerçi orada sevgili Todor, tohum elde edilmesinden sonrası ile ilgili bilgilendirme yapmış, ama tohumu nasıl elde eeceğimiz hakkında tam olarak bir yöntem açıklanmamış. Belki biri bize yol gösterir... |
Sn Lerdemir
Bence kesinlikle boşa uğraştığınızı düşünmeyelim:( Onun aksine forumdaki bazı sayfaların gözden kaçırdığımı söyleyeyim. Yani kabahat tamamiyle bende:) Bu gardenyadan tohum elde edebilme fikri gayet güzel. Bu konuda araştırmalar ve çiçekler üzerindeki incelemelere hemen başlıyorum:) |
Gardenyamda toprak değişimi...
Şubat ayında aldığım gardenyamın saksısını yaklaşık 10 gün önce değiştirdim…
Uzun zamandır düşündüğüm bir şekilde; Bauhaus’dan aldığım 10 Lt’lik pres kil saksı kullandım. Kil / Toprak saksıların yapım tekniklerine bağlı olarak değişik oranlarda gözenek içermesinin; toprağın nem dengesinin sağlanmasında ve zamanla oluşan -istenmiyen-tuzlanma/kireçlenmenin saksı dışına atılmasında daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorum. Kullandığım toprak cinsleri ve oranları: 1- 2 Lt. Anadolu marka organik ürün ve humus katkılı torf 2- 2 Lt. Gardol marka orman gülü/açelya toprağı (Ph:4-5) 3- 4 Lt. Yaprak çürüntüsüyle zengin Kastane toprağı (A.O.Ç) 4- 2 Lt. Elenip, yıkanmış dere kumu. (Deniz kumu boyunda) 5- Çok az miktarda (¼ Lt. kadar) iyi yanmış çiftlik gübresi. Saksı tabanındaki deliği lavabolarda kullanılan plastik süzgeçle kapatıp, elemeden artan kaba kum taneleri ile iyice örtünceye kadar (yaklaşık 2 cm.) doldurdum, üstüne de toprak karışımını kullandım. Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor. Dediğim gibi 10 gündür Gardenyam mutlu görünüyor. Tomurcuk ve yeni sürgünler vermeye devam ediyor. Gardenyada yeni toprak değişimi beni her zaman tedirgin etmiştir. Önceki gardenyalarımı bu nedenle kaybettiğimi düşünüyorum. Geçen süreç, bu kez isteğine uygun davranmış olduğumu gösteriyor:D |
Sevgili omar,
Saksı harcında bu malzemeleri ve de bu oranlarda kullanman belli bir kaynağa dayanıyor mu, yoksa sen de çeşitli bilgilerle böyle daha iyi olacağını düşünerek mi böyle yaptın? Ben de bu hafta sonu bir yapı marketten Anadolu marka torf almıştım organik ürün ile humus katkılı; onun da ambalajında ph'sının 5.5 civarında olduğunu hatırlıyorum. İyi sonuç aldığınıza sevindim; zira son günlerde internette kimi yabancı üniversitelerin gardenya üzerine çalışmalarına ilişkin makalelerini inceliyorum; kökleri saksı değişimine çok hassasmış gardenyaların. Ben de üç hafta evvel, tenekesi epeyce çürümüş olan gardenyamı bir başka teneke saksıya almıştım. Sonra en fazla 2 saat kadar doğrudan güneş alan yere aldım yeni saksısındaki gardenyamı, 3 haftadır mutlu mesut; yeni sürgünler ve goncalar var bir sürü... Sizinkinin de neşesinin yerinde olması çok güzel; zaten iç mekan gardenyalarımzın tam canlanma dönemi. Bu arada sizin yazınızdaki bir bölümü gerçekten de tam olarak anlayamadım; rica etsem o kısmını biraz açıklayabilir misiniz? "Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor." "Üreticilerin yeterli oluşum süresi" nedir? Siz 1 yıl ne için bekletiyorsunuz? Kullanımda kendini belli eden tam olarak nedir? NOT: Halen GARDENYADAN NASIL TOHUM ELDE EDEBİLİRİZ sorusuna cevap bulamadık! :( |
Sn Lerdemir,
Önce "Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor." sorunuza cevap vermek istiyorum; Literatürde sizinde bildiğiniz gibi kompost oluşum süresi olarak en az 3 - 4 ay olarak belirtiliyor. Bende acaba erken davranılmış, ticari kaygı ile tam oluşmadan piyasaya sürülmüş olabilir mi kaygısı var. Örnek olarak 2 ay evvel aldığım Torfun yapısı ile geçen yıl aldığım aynı marka ve tür torfun yapısı farklı idi. Bir başka çiçeğin saksı değişiminde toprağım yetmediği için yenisini açıp kullanmak zorunda kaldım. Bazı kısımları helen "sabunsu" bir yapıda idi. Sizinde belirttiğiniz gibi saksı değişiminde gardenya çok hassas. Ben canlarımı hep bu aşamadan 5 ila 10 gün içinde uçlarda kararma, aşırı yaprak dökümü ile kaybediyordum. Genelde de kökler çürümüş oluyordu. Karışımı www.biltek.tubitak.gov.tr/ adresinden alıp, özellikle sizin katkılarınız ile geliştirip, düşünüp biraz da empati ile denedim.. :D Denememin sonucunu 10 gün bekleyip sizler ile paylaşmak istedim. |
Belki size ilginç gelebilir, uyguladığım metodlardan birisi de: acil ihtiyacım yok ise, toprağı 20 Litrelik kova içine alıp 15-20 adet "Kuru fasülye" **** "Nohut" çimlendirip, 30-40 gün sonra sökmeden toprağa karıştırıp dinlenmeye bırakıyorum. Toprağın önceki haline oranla daha verimli, tava gelir bir yapıya sahip olduğuna inanıyorum.
|
Tesadüf bu ya, ben de dün www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/ adresine "gardenyadan nasıl tohum elde edilebileceğini" soran bir yazı yolladım.
Bakalım ne cevap gelecek. Sizin saksı harcı karışımlarınızın çok çok iyi bir sonuç vereceğine eminim. Her birimizden güzel gelişmeleri duymak ümidiyle... NOT: Fasulye ve nohut çimlendirme fikri nereden kaynaklandı? Diğer bütün şartlar aynı olduğunda bu uygulamanızın daha iyi bir sonuç verdiğinizi gözlemledi iseniz vardır mutlaka teknik bir açıklaması... Tebrikler... |
Yorumuma göre fasulye nohut çimlendirme, "fakir topraklarda azotu arttırmak için baklagil ekme" teorisinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Ancak çimlenme aşaması bu süreç için yeterli midir bilmiyorum :) Bilebildim mi?
Benim gardenyam da toprak değişiminden sonra keyfe geldi. Tomurcukları yerlerinde duruyor ama hala gelişmediler milimlik büyümelerle devam ediyorlar. En azından dökülmediler diye seviniyorum... Heyecanlı bekleyişe devam. |
Olabilir tabi, neden olmasın; asıl bu konuda uzman teknik üyelerin görüşlerini alabilsek çok daha bilimsel bir yanıt verebilmiş oluruz konuya.
Bu arada, Sayın kaktüs, Sizin gardenyanızın da dkeyfinin yerinde olmasına çok sevindim. Fotoğraf bekleriz :) Goncaların büyümesinde ortam ısısı ve gün ışığı alma süresi çok önemli. Ona göre hızlı büyüyebiliyorlar; ancak bu hızlı dediğim süre bile bence uzun zaman alıyor. Hazır aklıma gelmişken; gardenyalarımdaki bir kaç goncayı ilk oluşumundan itibaren takibe alayım da tam olarak ne kadar sürede hangi evrelerden geçiyor burada fotoğraflayarak paylaşalım. Böylelikle bir örneği kayda gemiş oluruz hem. NOT: Gardenyalar goncalandığı evrede SULAMAYA DİKKAT! Aşırı ISLAK TOPRAK, GONCALARIN ÇİÇEĞE DÖNMEDEN DÖKÜLMELERİNE YOL AÇAR! |
Gardenyalarımı zaten sizi okuduğumdan beri açlıkla terbiye ediyorum. Eve aldığım zaman olan gonca dökülmeleri durdu. Ama saksısı küçük olduğu üzerinde goncalar varken saksı değiştirdim. O goncalar hala üzerinde :)))
Küçüçükler ama varlar. Bir kaç tanesinde milimlik büyüme var. Fısfıs yaparken çaktırmadan bakıyorum ki şımarmasın. Resimlerini çekeyim ama fotoğraf makinam çok iyi değil, çektiğimde sizlerinki kadar güzel görüntüler vermiyor. |
Sn. Lerdemir,
Bu uygulamam okul zamanlarına dayanıyor, sn. Kaktüs'ünde dediği gibi doğal yoldan toprağa azot kazandırmak ve 'esas bitki' öncesi toprağımı uygun duruma getirme isteği diyelim... Bilimsel olarak yorumlara benimde ihtiyacım var. Fayda sağlayım derken zarar vermek istemem. Birde sizler ile paylaştıkdan sonra, yanlış yönlendirme yapmaktan korkarım. Ayrıca tohum alabilme çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. bende kaynak tarıyorum ama dişe dokunur birşey bulamadım daha...:( |
Hep beraberce arayışa devam o zaman...
Bulana kadar... Bir adet tohum kesesinden bir dolu tohum elde ediliyormuş :) |
Gardenyamın yaprakları sararıyor, daha geleli bir hafta olmadı bu ne hız şaşırdım.:( Daha tanışamadık, konuşamadık yerini sevdi mi sevmedi mi bilemedik. Baştan havlu mu atacak ne:confused:
|
Benim gardenya da aynı durumda.
Bu sefer havluyu atan ben olacağım:(. Kaçıncı olduğunu hatırlamıyorum. En uzunu 6 ay dayandı. Bir daha almayacağım. |
Bence gardenya satış noktalarında, sadece gardenyaya özel ilave bakım ürünleri satışı da yapmalılar.
Ayrıca da, ideal ortamlarda, topraksız harclar ile sadece yapraktan beslemek suretiyle coşturulan gardenyaların satın alınıp da eve getirildikten sonra birden bozulmaları da son derece normal; zira saksı harçlarında besin neredeyse yok;sadece yapraktan beslenirken birden beslenmez oluyorlar ve müdahale edilmezse çok çabuk bozuluyorlar. O yüzden acilen toprak, torf, perlit humus içeren bir saksı harcına almanızı; etiketteki kullanım miktar ve zamanlarına uyarak bitki besini ve demir vitamini vermenizi öneririm. Ortam nemini sağlamak için sıkça fısfıslamak veya gardenyanın sağına soluna minik su kapları koymak da lazım; ben son dönemde minik su kapları uygulamasını deniyorum. Çeşitli kavanoz kapaklarına su doldurup gardenya saksılarının çevresini onlarla dolduruyorum :) Emin olun, bu bahsettiklerimle gardenyanızı önce kurtarıp, sonra da toparlayacaksınızdır... Pes etmek yok... |
lerdemir, sitenin gardenya üstadı olduğunuzu anlıyorum önceki mesajlarınızdan da bugün tavsiyenize uyarak gardenyamın önce odasını değiştirdim, açelya ve çuhalarımın bulunduğu peteğini kapattığım odaya aldım, orası serin ve evde olduğum süre içinde birkaç saatte bir fısfıs yapıyorum, yalnız şu etrafına su dolu kabın konmasına bir anlam veremedim, nem ihtiyacını karşılar mı bu şekilde bitki? Su kapları koyduktan sonra da fısfısa devam edecek miyiz?
Demir alamadım ama perşembeye ilk işim demir sülfat almak olacak. Gardenyamın toprağı da torf+perlit+coco peat karışımında bu doğru bir karışım mı? Bir de dün iki küçük limon tuzu parçasını suda eritip gardenyamı sulamıştım. Yerli ve ithal gardenyalara göre değişiyormuş bu durum öyle mi? Yerli gardenyalar limon tuzlu su sever mi? Sorularım biraz fazla oldu ama bu bilgilere de çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.;) |
Teveccühünüz olur; sadece maceraperest, paylaşımcı bir gardenyakoliğim o kadar...
"Serinlik"ten kastınız doğrudan ısı kaynağına maruz kalmamak ise olur; ancak gerçek manada serin ise o da pek tercih edilen bir durum değil aslında. Bulunduğu yerden gün ışığı alsın; mümkünse de sabah güneşini... Bir kaç saatte bir fısfıslamak mı? Off; o bile kafinin ötesinde emin olabilirsiniz. Su dolu kapları gardenya saksısına bitiştiriyorum; bunun da gardenyanın yapraklarının altından güzel bir nem etkisi yaratacağını düşünüyorum. Bunun teknik cevabını teknik ustalarımızdan alabilirsek daha kesin konuşabiliriz bu konuda. Ben su kapları koyduktan sonra haftada 2-3 kereye indirdim fısfıslamayı. Son 1 ayı aşkın süredir daha hiç nemsizlikten kuruma belirtisi görmedim gardenyalarımın yapraklarında... Torf ya da coco peat'ten birisi+perlit+bahçe toprağı+humus gayetle de yeterli olacaktır; çünkü ben buna benzer bir karışımla gayet iyi gittiklerini görüyorum gardenyalarımın. Limon tuzu uygulamasını 1 lt suya sadece 1 beyaz leblebi boyutunda bir limon tuzu şeklinde orantılayarak uygulayabilirsiniz. Yerli veya yabancı olması topraktaki asidite ihtiyacında farklılaşma yaratmıyordur diye düşünüyorum. Dolayısı ile bu noktada fark eden birşey olmamalı. |
Bir türlü aklıma getirip de fotoğrafını çekemediğim gardenyamım durumu iyiye doğru gitmeye devam ediyor. Maşallah diyeyim. 24 Kasım'da almıştım gardenyayı. Demek ki 5 aydır yaşatabilmişim. Sanırım 1 ay içerisinde de kaybetmem.
Nemi çok seviyor. Aklıma geldikçe fısfıslıyorum yapraklarını. Ev kaloriferli olduğu için hemen büzüşüveriyor yapraklar. Fısfıs yapınca düzeliyor. Tomurcukları milim milim büyüyor. Hala açacak büyüklüğe gelmediler ama hala üzerindeler... Bekle bekle sabır taşına döndük vallahi. Şu demirdir vs'dir ihtiyaç duyulan malzemeleri satan yerler bulamadım. Benim bu konuda yardıma ihtiyacım var. |
Semt neresi?
Oraya yakın fidanlık bulmak lazım... |
Merhaba ,
Benim gardenyam da çok kötü durumda..Dallarının altında pamukçuk bitleri farkettim bugün, kulak temizleme çubuğuyla aldım gördüklerimi..Ayrıca kararan yaprakları kestim ve saksısını değiştirdim. Toprağını değiştirirken toprağının neredeyse sırılsıklam olduğunu farkettim.Saksısı plastikti, acaba bundan mı kaynaklanıyor..Evde güney doğu cepheye koymama rağmen yerini hiç sevmedi...Sanırım daha sıcak ortam istiyor..Yüzünü güldüremedim gardenyamın..Ölmesini istemiyorum..Özellikle bu pamuklu bitler için ne yapabilirim ve ilk aşamada aldığım önlemler doğrumu merak ediyorum..Yardımlarınızı bekliyorum..:( |
Toprağı su tutan bir toprak olabilir. Ne kullanmıştınız toprak olarak ve ne sıklıkta su veriyorsunuz?
Ben lerdemir'in tecrübesi olan, susuzluktan bayıltana kadar (boyun büktürme metodu) sulamama, daha sonrasında bol su verip bir dahaki bayılma seansına kadar su vermeme yolunu tercih ettim sulama konusunda. |
Sayın perili,
Öncelikle bu konudaki rehber forum başlıklarımız "Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları" ana grubundaki sabit konularda detaylıca örnekleri ile işlenmiştir. Bu veya sonraki olası tüm sıkıntılarınızda o bölümü kaynak olarak değerlendirebilirsiniz. Öncelikle sorununuzu doğru tanımlamak için "şu mesajdaki" ilk fotoğraftaki görüntü ile uyuşup uyuşmadığını bir kontrol edebilir misiniz? Tam olarak o fotoğraftaki gibi midir gardenyanızdaki oluşumlar? Eğer özellikle ilgili bitkinin başlığında çare bulamadığımız bir konu olursa, onu da "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı" başlığında teknik uzmanlarımıza danışabiliyoruz. Okuduklarıma göre muhtemelen 2008 yazında bir arkadaşınızdan almış olduğunuz mum çiçeği çeliğinde oluşan pamuklu bitler gardenyanıza da sıçramıştır. Öncelikle mümkünse akan suda eski bir diş fırçası yardımı ile mekanik mücadele yaparak unlu bitlerinizi gardenyanızdan uzaklaştırmanızı, sonrasında da Mine Pakkaner'in "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar" başlığındaki ilaçlarla ilaçlamanızı öneririm. Bu konunun "12.mesajında" "Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi" anlatılmıştır. Acilen oradaki talimatlara uygun ilaçlamayı uygulayın. Mutlaka ama mutlaka püskürtücünüzle tüm yaprakların hem üstünü hem de altını tam olarak ilaçla kaplamaya özen gösterin. Eğer erken dönemde ise zararlılar "beyaz yağ/yazlık yağ" da etkili oluyormuş teknik uzmanımız fmt79 sizin sorununuza özel olarak açılmış "Unlu Bit (Pamuklu Bit)" başlığındaki "şu mesajı"nda belirttiğine göre. Gördüğünüz üzere, forumun arama motoru, sorunlarımıza çare bulmamızda oldukça yardımcı olabiliyor. Olamadığı durumlarda, bizler yine buradayız, bekleriz. Geçmişler olsun. Gelişmeleri de duymak isteriz. Uygulamalarınızı, sonuçlarını... |
Sn.kaktüs,
Ben yıllardır -3 yılı aştı- hep o bahsettiğim "boyun büktürme" yöntemini uyguluyorum sulamalarımda. "Boyunları bükülmeden gardenyalarıma su yok!" Tabi, o raddeden sonra, daldırma yolu ile tüm saksı harcını suya doyuruyorum, akabinde fazla su süzüldükten sonra da saksıyı yerine alıyorum. Bu şekilde gonca kayıplarım asgari seviyede. Senede bir kaç tane civarında. Özellikle de son iki yılda. İlk yıl bu uygulamayı farkedene kadar epeyce kaybım olmuştu :) Sn. perili, Gardenyanızı suladığınız gün veya ertesi günkü bir durum değilse bu bahsettiğiniz; gardenyanızın saksı harcı asla ve asla -sizin tabirinizle- "sırılsıklam" olmamalı. Bitkilerin çoğunda olduğu gibi, saksı harcı nemli olacak; ama ıslak olmayacak. Ben gardenya dışındaki büyük saksılarımdan bazılarında bu durumu şöyle muhafaza etmeye çalışıyorum: İki veya üç sulamamı bitkinin köküne gelmeyecek şekilde, sadece saksının dış çeperine yakın olan yerleri bolca sulayıp, 3. veya 4. sulamada bitkinin köküne de su vermek yolu ile bu dengeyi muhafaza etmeye çalışıyorum. Gardenyada ise hep dediğim -ve de Sn. kaktüs'ün de vurguladığı- "boyun büktürme" ve "daldırma" yöntemidir benim uyguladığım. Sn. perili, Saksı toprağınızın ıslak oluşunuzun nedeni nihai olarak sizin sulama rejiminizdir. Yani; aşağıdaki özelliklere -unuttuğum olabilir; teknik uzman arkadaşlarımızın varsa eksik kalanları tamamlamasını istirham ederim- göre sulama sıklığını ayarlamak, bitkiye bakan kişinin dikkat etmesi gereken bir durumdur: - Saksı harcının su tutma özelliği (süzek harç, çok su tutmaz, sık sulama ister) - Ortam ısısı ve gün ışığı (çok sıcak ve uzun süre doğrudan gün ışığı alan ortamda daha sık sulama gerekir) - Bitkinin su isteği (bu da tamamen bitkinin tercihini bilmekle alakalı) vb. vb. vb. |
Öncelikle uzun ve aydınlatıcı mesajlarınız için çok çok teşekkür ediyorum..Zararlıların fotoğraflarına baktığımda gardenyamdaki zararlının beyaz pamuksu yapılar (külleme) olduğunu düşündüm..Özellikle yaprak diplerinde, dal boğumlarında vardı bu beyaz pamuksu yapılardan..Saksının yerini değiştirdim ve arap sabunlu tariften uygulamaya başladım..Umarım kurtarabilirim gardenyamı..Sizleri gelişmelerden haberdar edeceğim.
Son olarak gardenyayla mum çiçeğim bir kez bile yanyana gelmediler..Mum çiçeğinin üstündeki lekeler doğalmış..Zaten epeyce büyüdü mum çiçeğimde :)) Halinden memnun bu aralar..Darısı gardenyamın başına..:) |
Bu arada kullandığım torftu..sanırım çok su tutuyor..Standart süs bitkileri için satılan torflardan..Toprak konusunda pek bilgim yok..Ve genelde dibi kurudukça suluyordum..Belki dikkat etmeden ölçüyü kaçırmış olabilirim sulama konusunda..Toprağının sürekli nemli kalması gerektiğini okumuştum sanki..Bu unsu yapılar çok sulamadan mı kaynaklanıyor acaba..?
|
Sn. perili,
Geçmiş sayfalarda bahsettiğimiz "boyun büktürme metodu"nu irdeleyebilir ve kendinize göre tecrübe edebilirsiniz. Unlu bitin aşırı ıslak saksı harcı ile doğrudan ilgisi olup olmadığı hakkında ise somut bir bilgim yok henüz. |
3 Eklenti(ler)
Gardenyamın durumu iyiye gitmiyor..:(( Fotoğraflarını ekledim..Yorumlarınızı bekliyorum...
|
Beyaz pamuksu yapılar (külleme)artık görünmüyor..Ama cılız kaldı yavrucak...:(( Düzelecek mi acaba??
|
O belirttiğiniz "pamuksu yapılar" "pamuklu bit"i kastetmiştim.
O mesajımdaki yönlendirmeler işinize yaradı mı? Yoksa, gerçekten de -özellikle güllerde yoğunlukla gördüğümüz- "külleme"yi mi kastediyorunuz? |
Mesajınızdaki yönlendirmeler çok işime yaradı,tekrar teşekkür ederim..Gönderdiğiniz linkteki fotoğraflarda pamuksu yapılar (külleme) diye geçiyordu...Pamuklu bite benzemiyordu..(Fotoğraflara bakarak bunu söylüyorum tabi..)Arap sabunlu karışımdan uyguladım.. Beyaz pamuksu yapılar artık yok..Ama Gardenyam yukarıda fotoğrafını gönderdiğim halde..Biraz yıprandı sanırım..Toparlanması için zamana mı ihtiyacı var? Ekstra bir şey yapma şansım var mı? Bir de su vermiyorum şu aralar..Boyun büktürme yöntemi için yanlış zaman mı acaba?
|
O bahsettiğiniz görüntü yok olduysa ne ala.
Sulama rejimine verdiğim isim biraz sadist çağrışımlar yaptırsa da, asıl olarak bitkiyi aşırı sulamanın etkilerinden korumak için benim tecrübe ederek bulduğum en emin yoldu. Zamanlama ile ilgili bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. Aşırı güneş ışığından koruyunuz bu safhada. Zamanla toparlayacaklardır. |
Gardenyada aşama kaydettim 2 senedir kurutmadan yaşatıyorum. Hattızatında tomurcuklardan fazla gördüklerimi çimçiklemek suretiyle ortadan yok ettim. Acayip işe yaradı kalanlar sağlıklı bir halde yaşamını sürdürüyor. Fazla tomurcuk olunca dökülmede fazla oluyordu bu ortadan kalktı. Dört tanesi açmak üzere.
|
2 yıl canlı kalabildi ise, bakıcısı bu işin ilmini almış demektir :)
Geçmiş olsun. Bitmiş bu iş :) Çiçek goncalarının çimdiklenmesine içim razı gelmedi. Onun yerine yaprak sürgünleri daha büyümeden, tomurcuk halinde iken onları çimdikleseniz de, çiçek goncalarını bıraksanız? Ya da çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı bir yaprak gübresi ile muamele etseniz; tüm goncaları çiçeğe dönüştürürsünüz, olmaz mı? Daha çok çiçek, daha fazla cennet kokusu :) Bir de fotoğraf isteriz artık sizden... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025