agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

mehtap gürbüz 08-10-2007 11:39

Sayın tourkana, bitkinin kökleri dışarda, galiba tamamen torfa dikilmiş, yani bitkide gıdasızlıktan kloroz başlamış.
Saksıya toprak ilave edin, tam doldurun ve bastırın, 15.15.15 karışımlı kompoze gübre ve demir sülfat'tan birer çorba kaşığı 1 lt. suda eritip bu su ile (alttan çıkmayacak) sulayın. Kolay gelsin. Hoşçakalın.

lerdemir 08-10-2007 13:27

"Tamamen torf" olması tek başına bir gıdasızlık sebebi midir?

Torf'u, organik besin açısından doyurucu bir bitki yetiştirme ortamı olarak bilirdim ben oysa şimdiye kadar...

Bir de haddime değil ama kusuruma bakmayın; ben 20-20-20 NPK gübre kullanıyorum; 1lt kireçsiz suya 1 veya genelde yarım çay kaşığı -tepeleme değil, silme-. Peki bu 15-15-15 lik gübreden 1 lite suya 1 çorba kaşığı fazla gelip yanmaya sebep olmaz mı???

mehtap gürbüz 08-10-2007 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 160381)
"Tamamen torf" olması tek başına bir gıdasızlık sebebi midir?

Torf'u, organik besin açısından doyurucu bir bitki yetiştirme ortamı olarak bilirdim ben oysa şimdiye kadar...

Bir de haddime değil ama kusuruma bakmayın; ben 20-20-20 NPK gübre kullanıyorum; 1lt kireçsiz suya 1 veya genelde yarım çay kaşığı -tepeleme değil, silme-. Peki bu 15-15-15 lik gübreden 1 lite suya 1 çorba kaşığı fazla gelip yanmaya sebep olmaz mı???

Merhaba, evet torf'un gıda değeri yoktur. Biz onu bitkinin rahat ve çabuk köklenmesi için kullanır, yaprak gübreleri ile üstten besleyerek istediğimiz forma getirir çiçeklendiririz.
Gübrenin ölçüsünde endişe ediyorsanız, 15 lik veya 20 lik te olsa başka gübrede kullansanız, en garanti yolu ERİTMEDEN vermektir. Toprakta suladıkça yavaş yavaş çözülür dahada düzenli beslenmiş olur.
Bizim verdiğimiz ölçülerde haklısınız saksı büyüklüğünü tahminen söylüyoruz. Sulandırmadan verildiği zaman çay veya çorba kaşığı fark etmez. Toprağın üstüne serpin toprağı bir çubukla çapalar gibi karıştırın ve sulayın.
Her sulamada bir miktar eriyecek hiç bir riski kalmayacaktır. Hoşçakalın.

Mine Pakkaner 08-10-2007 14:12

Gardenyada sulandırılarak verilecek toksite yapmayan gübre ve demirsülfat dozu 1 lt suya 1 çay kaşığıdır. Gardenya tuza hassas bir bitki olduğu için besin elementi fazlası tuz etkisiyle yakar. Eğer ortam pH sını düşürmezseniz besini düzenli verseniz de ondan faydalanamaz ve bu biriken besinden ötürü toprak tuzlanır.
Toprak pH sı ve besin alımı ile ilgili pek çok yazı yamıştım lütfen onları da okuyunuz.

Eritmeden gübre koyacaksanız yavaş salınımlı gübre kullanmanız sorununuzu çözer, bütün kompoze gübreler yavaş salınımlı değildir. Fazlası bitkiyi yakar. Bu yüzden kimyasal gübreleri dikkatli kullanmanızı, azar azar vermenizi öneririm.

tourkana 08-10-2007 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehtap gürbüz (Mesaj 160361)
Sayın tourkana, bitkinin kökleri dışarda, galiba tamamen torfa dikilmiş, yani bitkide gıdasızlıktan kloroz başlamış.
Saksıya toprak ilave edin, tam doldurun ve bastırın, 15.15.15 karışımlı kompoze gübre ve demir sülfat'tan birer çorba kaşığı 1 lt. suda eritip bu su ile (alttan çıkmayacak) sulayın. Kolay gelsin. Hoşçakalın.


Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Tüm dallarda değil bazı dallardaki yaprakların uç taraflarında kahverengileşmeler ve kurumalar var,kloroz olsa yaprak sararırdı sanırım.Hala demir ve gübre takviyesini şimdi yapmak mevsim zamanlaması açısından doğru mudur?
Görülen kökler bonsai çalışmasında kullanılmak üzere açıkta bırakılmış ve artık gövde halini almıştır.
Bonsai yarışmasına hazırlık için bu ağacı budadım ,saksı değişimi için şubatı bekleyeceğim.Umarım yaşar ve güzel bir bonsai olur.

Yeşilparmak 14-10-2007 08:27

Merhaba sevgili Gardenya,cılar. Hepinizin Ramazan bayramınızı kutlar sağlıkla ve mutlulukla geçmesini dilerim.:):) Ne zamandır aklıma takılan bir konu var ve onu sizinle paylaşıp doğruluğunu anlamak istiyorum. Gardenya sahibi olmama işyerimdeki bir arkadaşım sebep oldu ve aşağı yukarı 1,5 senelik bir yetiştiriciliği var. Bu zaman zarfında Gardenyalarında HİÇ pamuklu bit çıkmadı, çünkü ben sık sık görmeye gittiğimden biliyorum. Arkadaşımın böyle bir hastalıktan böyle bir durumla karşılaşmadığından hiç haberi yok . Ben bu arkadaşın sulama tarzını bildiğimden pamuklu bit olmamasını buna bağlıyorum. Kesinlikle altındaki tabaktan suluyor ve suyu hiç eksik etmiyor. Toprağın üstü sanki kuraklık varmış gibi kuru. Peki siz ne dersiniz?:confused:

sempe 15-10-2007 11:34

Sayın Yeşilparmak ben sizin daha önce yazdıklarınızı okuduğumdan beri tabaktan bol bol suluyorum. Şimdiye kadar bir sorun görmedim. Faydalı olduğunu düşünüyorum. Bitkiler biranda değişti ve sürgünler uzadı. Fakat çiçek **** tomurcuk aşamasında hiç denemedim.
Pamuklu bit konusunda da bir sorunum olmadı. 5-6 ay önce bir kere toprak biti olduğunu düşündüm minik yaratıklarla karşılaştım. O zaman 1 hafta arayla 2 kez basudin ile suladım ve sorun çözüldü.

Yeşilparmak 15-10-2007 16:44

Sevgili sempe peki öncedende tabaktanmı suluyordunuz yoksa üst kısımdan mı? Birde bu bahsettiğiniz "Basudin" kolay bulunan bir ilaç mı? Teşekkürler..

Mine Pakkaner 15-10-2007 21:08

Sulama şekli ile zararlıların hiçbir alakası yoktur. Arkadaşınızın bitkisine pamuklu bit bulaşmamış olması bundan sonra bulaşmayacağını göstermez. Eğer saksı iç mekandaysa, pamuklu bitin yumurtalarının veya ergininin ona ulaşma imkanı olmazsa bu zararlıdan uzak olur.

Tabaktan sulama gardenyada iyi sonuç veriyorsa bitkinin saksı harcı çok süzektir (muhtemelen sırf torftur).

Yeşilparmak 17-10-2007 21:31

Mine hanım sizin değerli bilgilerinize saygım sonsuz, lakin arkadaşımın bitkisi benden daha önce alındı ve hiç böyle bir durumla karşılaşmadı. :(Benim saksılarımda içeride ama ben her ay zeytinyağlı ve arap sabunlu ilacı kullanmak zorundayım. arada elimle temizlediklerimi saymıyorum bile.:mad: Bilemiyorum belki de saksı üst kısmında bulunan toprağın nemli olması zaralının üremesini ve çoğalmasını tetikliyor diye düşündüm.:confused: Herneyse ben 1 aydır tabaktan suluyorum. Deneyeceğim ve göreceğim. Bıktım bu bitlerden.....

sempe 17-10-2007 21:47

Benim gardenyalarımda kullandığım harç; Torf, bahçe toprağı ve kum karışımı. Mine hanım sizin genel saksı harcına bakarak hazırlamıştım. Pamuklu bitle bu yıl hiç karşılaşmadım(umarım hiç karşılaşmam). Sadece gardenya da değil diğer bitkilerimde de pamuklu bit olmadı.
Mine hanım ithal gardenya sürgün verir mi? Bu konudaki fikrinizi alabilir miyim? Ben gardenyalarımı bölerek çoğaltmıştım.

sinaninci1 17-10-2007 21:49

Herkese merhaba
Mine hanim benim ciceklerim devamli balkonda,hic bir sorunum yok.
Fakat iceriye aldigim zaman topragin ustu bembeyaz oluyor.
Yalova"nin suyunda kirec olayida cok dusuk yok gibi,tabi kis geldi dusunmeye basladim yine,bir turlu sebebini bulamadim.
Saygilar.

sempe 17-10-2007 22:04

Sevgili yeşilparmak basudin bir çeşit insektisit. Ben bahçedeki güller için almıştım. Basudin kolay temin edilebilir bir ilaç. Zirai ilaç satan yerlerde bulabilirsiniz.
Sulama konusuna gelince hala orta yolu bulamadım.;) Tomurcuk yokken tabaktan bol sulama sorun teşkil etmiyor gibi görünüyor. Tomurcuk dökülmesini ben fazla sulamaya bağlamıştım. Bakalım deneyerek göreceğiz.:)

Mine Pakkaner 18-10-2007 01:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sempe (Mesaj 162887)
...
Mine hanım ithal gardenya sürgün verir mi? Bu konudaki fikrinizi alabilir miyim? Ben gardenyalarımı bölerek çoğaltmıştım.

İthal veya yerli bütün gardenyalar sürgün verir Sempe. Gardenyanız dip sürgünü mü vermişti de ayırma ile ürettiniz? Açıklar mısınız? Merak ettim :)

Mine Pakkaner 18-10-2007 01:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 162888)
...
Fakat iceriye aldigim zaman topragin ustu bembeyaz oluyor.
Yalova"nin suyunda kirec olayida cok dusuk yok gibi,tabi kis geldi dusunmeye basladim yine,bir turlu sebebini bulamadim...

Sadece içeride bu durumu görmeniz enteresan. Bu elbette sadece kireci göstermez. Genel bir tuzlanmayı da haber veriyor size.

sinaninci1 18-10-2007 01:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 162934)
Sadece içeride bu durumu görmeniz enteresan. Bu elbette sadece kireci göstermez. Genel bir tuzlanmayı da haber veriyor size.

Tavsiyeniz?
****** toprak degisimi
Saygilar

sempe 18-10-2007 08:08

Mine hanım 421 ve 422 nolu mesajlarda dip sürgünleri ve dip sürgünlerinden ayırarak çoğalttığım gardenyaları göreceksiniz. :)

oyaağacı 09-11-2007 15:56

1 Eklenti(ler)
Aldığımda iki tane çiçeği olan gardenyam çiçeklerini dökmeye başladı. Resimde parlak çıkmış ama dipleri çürümüş gibi yumuşak ve kahverengi.Forumdaki bilgilere dayanarak toprağını ıslak tutuyorum ,hergün yapraklarına su püskürtüyorum .Acaba başka bir hastalık mı bu?

oyaağacı 13-11-2007 20:06

Mesajıma cevap alamadım zaten gardenyamda da tomurcuk kalmadı:( .

Mucip Gürbüz 13-11-2007 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oyaağacı (Mesaj 172684)
Mesajıma cevap alamadım zaten gardenyamda da tomurcuk kalmadı:( .

Sayın Oya ağacı merhaba, Gardenyanın yaprakları sağlıklımı, yani fiziksel görünümü nasıl belirtirmisiniz.

lerdemir 14-11-2007 12:48

Sayın oyaağacı,

Ben, sizin forumda okuduğunuzu söylediğiniz şekilde "toprağı ıslak tutmanızdan" kaynaklandığını düşünüyorum bu tomurcuk düşmelerinin.

Ben kendi gardenyamda ne zaman suyu biraz fazla kaçırsam tomurcukların sapır sapır döküldüğünü görmüştüm ilk zamanlarımda.

Sonra araştırdığımda fazla suyun, yani ıslak toprağın, tomurcuk dökme, çiçeğe dönememe sorununun en temel sebeplerinden biri olduğunu gördüm. Ve hemen suyu kestim.

Islak bırakmadan ancak kurudukça azar azar su verdim; toprak sadece nemli kalacak şekilde yani.

Hatta belki bu başlığın geçmiş sayfalarında okumuşsunuzdur; kendimce "boyun büktürme yöntemi" diye esprili bir şekilde adlandırdığım gibi, susuzluktan sürgünler ve/veya tomurcuklar diriliklerini ve dikliklerini kaybedene kadar sulamıyorum çiçeklenme dönemlerinde.

Böylece asgariye indi benim tomurcuk kayıplarım...

oyaağacı 14-11-2007 17:02

fiziki görünümü iyi sadece tomurcuklarını döküyor.Ben nemi seviyor diye toprağını kurutmuyorum ayrıca yapraklarına su da püskürtüyodum tomurcuklar dökülünce fısfısı kestim.Mum çiçeği gibi sulayacağım yani öyle mi?

Mucip Gürbüz 14-11-2007 17:20

Sayın oyaağacı, toprağı çamur hale getirmeyin,yüksek hava nemini çok sever, fosfat potas karışmı gübre verin çiçeklenmesi ve tomurcuk dökmemesi için. kolay gelsin.Hoşçakalın.

fatmadundar 17-11-2007 09:11

Sn.Lerdemir
Çok güzel bir çalışma yapmışsınız, tebrik ederim.
Gardenyanızın genel durumu da güzel.Ben de yaz içinde tomurcuklu, çiçek açmaya başlamış çok güzel görünümlü bir gardenya almıştım.Ne yazık ki bütün tomurcuklarını kısa zamanda döktü ve alt yapraklarını da dökmeye başlamıştı.Hemen zırai ilaç satılan bir yere gittim,anlattım.(Ozaman henüz bu siteden haberim yoktu)Yapraklarına püskürtmek için Fosfor ağırlıklı siyah bir toz verdiler.Uyguladım.Yaprakların dökülmesi durdu ama ,dökülmeden kalan iki adet minik tomurcuk nedöküldü ne de büyüyüp açtı.Uç yaprakları da olduğu gibi duruyor,hiçbir gelişme göstermiyor.Şimdi sizin deneyimlerinizden yararlanabilir miyim?Gardenyanızı limon tuzu,hümik asitdemirli gübre ile hazırladığınız su ile suladığınızı yazmışsınız.Bunları hangi miktarlarda kullanıyorsunuz?Hümik asit nedir?Demirli gübre şu saçıkıbrızı denilen gübre mi?.
Teşekkür ederim.

lerdemir 20-11-2007 08:34

fatmadundar;

Güzel sözleriniz için ben teşekkür ederim.

Çiçeğinizin tomurcuk dökme sebepleri için pek çok olasılık olabilir.

Bunun için, uzman arkadaşlarımızın daha rahat tespit yapabilmesini temin etmek üzere gardenyanızın hem genel, hem de yaprak ve tomurcuk detaylarını belirten şekilde fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü?

Ayrıca, gardenyanıza uyguladığınız bakım ve koşulları ile ilgili de bilgi verebilirseniz görüşler daha net olabilir.

Örneğin
- Bulunduğu ortamın ışığı nasıldır? Tam, direkt, yarım gün, tam gün...
- Sulama rejiminiz nasıldır? Haftada bir, kurudukça, sürekli ıslak, 1 bardak, 1 litre gibi.
- Bulunduğu yer bir ısı kaynağına yakın mı, soğuk pencere kenarında mı, esinti var mı vb.

Limon tuzu ile ilgili miktarları geçtiğimiz mesajlarda uzmanlarımız da belirtti, ben de kendi tecrübelerimi aktarmıştım. 1 litreye bir kaç minik beyaz leblebi boyutunda atıyorum birkaç sulamada bir.

Hümik asit ise bildiğim kadarıyla toprak düzenleyici. Bitkinin kökleri ile topraktaki besini daha iyi almasına yardımcı olan bir madde. Sadece hümik aside özel bir başlığımız var. Forumun arama motoru ile buna ulaşabilirsiniz.

Demirli gübre ise muhtelif. Saçı kıbrıs da olur. Ben toplantılarımızdan birinde arkadaşımızın verdiğini kullanıyorum. Piyasadaki demir gübrelerinden herhangi biri de olabilir. Ürünün kendi kullanma talimatına göre kullanmak lazım.
Fidancılardan birinden almış olduğum kristalize toz demir gübresi var, o bana ayda bir kere 1 litreye 1 çay kaşığı kullan demişti...

celalsungur 22-11-2007 15:50

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmadundar (Mesaj 173787)
Sn.Lerdemir
Çok güzel bir çalışma yapmışsınız, tebrik ederim.

Ben yapraklarına hergün su püskürtüyorum, bir de resimdeki, gardenya için 3 aylık gübreden verdim, halinden memnun görünüyor, yeni tomurcukları ve yeni yaprakları var, 2 günde bir de litresinde 2 cc biototal sıvı humik asit olan su ile suluyorum. Todor saçı kıbrıs yolladı, ondan da azıcık toprağına döktüm.

lerdemir 22-11-2007 22:02

3 aylık gübrenin içeriği nedir? Etiketinde ne yazıyor?

2 günde bir sulama mı? Ne kadar su?

İç mekanda mı bitki, yoksa dış mekanda mı?

celalsungur 23-11-2007 09:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 176989)
3 aylık gübrenin içeriği nedir? Etiketinde ne yazıyor?

2 günde bir sulama mı? Ne kadar su?

İç mekanda mı bitki, yoksa dış mekanda mı?

Gardenya, İç mekanda duruyor, Satın aldığım bitki ve besleyicilerin önemli bir bölümünü Bauhaus ve Koçtaş'tan aldım. Koca Yalova'da Stephanotis bulamadım, Bauhaus'tan aldım. Yalnız burada Nergiz Peysaj var harika bitkiler var, ama çok pahalı.
Gardenya gübresini Yalova'dan aldım ama aynısı Bauhaus'ta da vardır. British Seeds firmasına ait, ''Rhododendron&Azalea Food'' yazıyor üstünde. 3 aylık kontrollu salınım yazıyor. 10-6-8 npk oranları. 30-35 cm. boyundaki bitkilere 30-40 gram, 90-100 cm boyundakilere 90-100 gram uygulayınız yazıyor. 1 kg. fiyatı da 15 ytl. civarında. Granül bir gübre, fotoğrafta toprakta görünen mavi zerrecikler. Suyu, toprak hafif nemli kalacak şekilde veriyorum, yapraklara da günde bir kaç kere su püskürtüyorum.

lerdemir 23-11-2007 10:45

Fotoğraftan görebildiğim kadarıyla bakır, demir, manganez ve çinko da var ürünün içinde.
En alt satırda yazanı ise okuyamadım; klorin gibi bir şey yazıyor galiba. Ne olduğunu da bilmiyorum.

Bu başlıkta aktif olduğunuza göre aşırı sulamanın ve toprağı ıslak bırakmanın çiçeklenme sürecinde tomurcuk evresinde tomurcukların düşmesine neden olduğunu bildiğinizi ve ona göre sulamayı ayarladığınızı tahmin ediyorum.

Yapraklarına da düzenli olarak kireçsiz ve klorsuz su ile spreyleme yapılıyorsa bir gardenya daha nasıl bakım istesin ki değil mi ama?

Açan çiçeklerin de fotoğraflarını görmek isteriz.

Zira, benim soğukların başlaması nedeniyle iç mekana aldığım gardenyamda tomurcuklanma başladı da; bir kaç haftaya bu dönemin ilk fotoğrafları eklemeye başlarım bilesiniz :)

celalsungur 23-11-2007 12:04

Chlorine Max %6.10 yazıyor. Toprak hafif nemli olarak sulama yapılmalıdır deniyor. Ona göre sulanıyor. Selamlar, sevgiler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025