agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Streptocarpus (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/23155.htm)

Jezebel 03-08-2011 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zappie (Mesaj 832594)
Sayin iris41,
Bu bitkiyi ben de cozebilmis degilim. Nisan basinda koklenmeye aldigim yapraklar yavru verdiler, hatta bir tanesi cicek bile verdi. Ancak o donemde hazir yavru olarak gelenler neredeyse hic buyumediler. Buna ragmen bir tanesi cicek acti, bir kac tanesinin cicegi acamadan kurudu. Afrika menekseleriyle ayni ortamda duruyorlar. Sanirim biraz daha golge ve serin seviyorlar. Isin en kotu yani kok curumesi gibi bir durumu kolay kolay farkedemiyorsunuz, yapraklar kolay kolay bozulma belirtisi gostermiyor. Bir tanesinin yapraklarini biraz zorlayinca elimde kaldi, coktan koku curumus gitmis. Yapraklari hemen seraya koklenmeye aldim tabii ki. Siz de umudunuzu kaybetmeyin, yesil doku oldugu surece koklendirmeyi deneyin.

Karadenizde zor diyorsa arkadaşımız İzmirde mümkün görünmüyor.

bettyycim 27-09-2011 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 746141)
Yılbaşından hemen önce bulunduğum Bulgar Bilimler Akademisi Botanik bahçesinde gördüğüm bu Streptocarpus'lar beni biraz hevese getirdi.

Eklenti 189807

;)

Eklenti 189808

Tohumdan yetişen bir bitki de görmüştüm ve çok özenmiştim.

Birinci resim de görülen çiçekten bugün Yalovada bir seda gördüm ne hoşmuş menekşeyede benziyormuş dedim ve eve geldiğimde missmenasla konuşunca çok hoş bir çiçek gördüm diye telefonla tarif ederken bana Streptocarpus olduğunu anımsattı, üzgünüm ama çok çiçek var bu da eksik olsun diye almadım :(

iris41 27-09-2011 21:31

Beticim hic üzülmeyin almadıgınıza daha cok memnun olun zira cok zor bir bitki ve sıcaklar düşmanı .

zappie 29-09-2011 12:14

1 Eklenti(ler)
Yasatabildiklerimden bir tanesi cicek acti. ;)

iris41 29-09-2011 22:01

sevgili zappie yaşata bildiyseniz bir püf noktası olmalı . şimdi anlatın lütfen yüregime kor düşürdünüz ne kadar güzel maşalah

zappie 29-09-2011 22:30

Belki turundendir. Ozel bir bakim uygulamadim. Yalniz havadaki nemi seviyorlar sanirim. Cunku kapali serada yaprak parcalari cok guzel yavru vermislerdi.
Afrika menekselerinde hic sorun yasamiyorum. Ayni sekilde serada viyollerde yavrulatip direkt acik havada saksiya alyorum. Belki streptolari kademeli olarak acik havaya almam gerekiyordu. Strese dayanamadilar. Bazi yavrulari daha geliskinken acik havaya cikarttigim icin dayanmis olabilirler. Ama Rusya'dan yavru gelenlerin cogunu da kaybettim, bundan streptokarpusun hava degisimine hic tahammulu olmadigi sonucuna variyorum.
Kayiplarima cok uzulen arkadasim yenilerini getirdi. Insallah bunlari kaybetmem. :o

baytar87 07-04-2013 21:36

merhabalar. bu sevimli minikten nasıl edinebilirim? çok güzel renkleri ve şekli.

ezafma 06-05-2014 09:08

Şeyma Çiçekçilikte satışta, biraz pahalı ama :(

edelvays58 10-05-2014 09:19

1 Eklenti(ler)
Sn Mutlu Kutlu'dan aldığım streptocarpus 7040 çiçeğini gösterdi sonunda. İnanın çok güzel renkler ve insanı çok mutlu ediyor. Geldiğinden beri bol ışık alan, doğuya bakan cam önünde. Güneş kızdırmaya başladığında daha geriye çekmeyi düşünüyorum.
Çoğaltabilir miyim diye yaprağının yarısını kestim, ikiye böldüm, ortadaki damarı kestim ve kestiğim yerlerinden perlite yerleştirdim. Üzerini kapattım nemli kalabilmesi için. Her gün arada sırada açıyorum ki hava alsın. Yine de çürüme riski var.

Eklenti 491336

Periş 07-01-2015 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 843662)
Karadenizde zor diyorsa arkadaşımız İzmirde mümkün görünmüyor.

Sn Jezebel uzun zamandır bu konuda yazı yok ne oldu bu güzellikte son durum nedir bakımı kolaymı izmirde yaşadımı mersine uyum sağlarmı alsam yetiştirebilirmiyim acaba :confused:

dinozor 11-01-2015 09:22

2 Eklenti(ler)
Daha düne kadar streptocarpusa karşı özel bir ilgi duymuyordum, meğer ne güzel şeymiş! Dev gibi bir yapraktan çıkan çiçek sapları var, gidip gelip bakıyorum:)

Üzerindeki etikette haftada 2-3 kere sulanması gerektiği yazıyordu, internette ise toprağın kurumasına yakın sulanması gerektiği... Şimdilik interneti dinlemeyi düşünüyorum, zamanla dilinden anlamaya başlarım umarım;)

lusoari 11-01-2015 10:12

Sevgili Dinozor, streptocarpuslarla ilk tanıştığımda bakımının zor olacağını düşünmüş ve son anda vaz geçmiştim. Aradan 3-4 sene geçtikten sonra bu sene tesadüfen elime geçen 4 türle açılışı yaptım.
İnternette yazılanların aksine, suyu tolere ettiğini ve bu mevsimdeki güneşin hoşuna gittiğini anladım.
Bakım olarak, afrika menekşesinden çok kohleria, episciaya benzettim.

dinozor 12-01-2015 09:55

Sevgili lusoari, bilgiler için çok çok teşekkür ederim:) Daha önce hiç kohleria veya episcia ile haşır neşir de olmadığımdan biraz gözüm korkmadı değil:)

İnternette toprak çok ıslak olmasın diyor fakat 1/8-1/4 oranında perlit eklenmiş herhangi bir materyalin dikim için uygun olduğu yazılmış, demek ki bir miktar nem uygun olacak. Çiçek ve meyve oluşumunu teşvik eden sıvı besinlerin kullanımı uygunmuş. Direkt güneş ışığı uygun olmasa da aydınlık yerleri tercih ediyormuş, biraz gölgede kalırsa çiçeklenme azalıyormuş.

Şimdilik elde sadece teorik bilgi var ama bakalım neler olacak:) En merak ettiğim de bu tek yaprak halinden ne zaman kurtulacağı (eğer o kadar yaşayabilirse). Ayrıca neredeyse lacivert gibi çiçekleri olan bir tane gördüm, şahane bir şey, umarım sizdekilerden biri de bundan olur sevgili lusoari. Sadece çiçek meraklısı değilim ama muhteşem bir renk, bol bol görmek gerek:)

lusoari 12-01-2015 15:41

Evet Sevgili Dinozor haklısınız. Bilgilerinden yararlanacağımızı düşündüğüm bir misafirimiz olacak çok yakında, ondan öğrendiklerimi sizlerlede paylaşırım. :D

sonkez 12-01-2015 15:47

Rabbim ne güzellikler yaratmış...Çok güzel..Sevgili lusoari, sizinkileride bir görsek...

lusoari 12-01-2015 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkez (Mesaj 1346984)
Rabbim ne güzellikler yaratmış...Çok güzel..Sevgili lusoari, sizinkileride bir görsek...

Sevgili Sonkez, yakından bir görsen daha çok seversin öyle tatlı, öyle güzel, narin bir o kadar da çarpıcı renkleri var ki tarifi imkansız.
Aslında çiçek açmalarını bekliyordum ki onların sayfasını bir kereden canlandırayım ama Sevgili Dinozor'a da yardım etmeden duramazdım. :D Fotoğrafları yarın gündüz gözü ile çekip paylaşırım söz. :D

sonkez 12-01-2015 16:07

Teşekür ederim...Sağolun...

edelvays58 12-01-2015 20:27

Aslında streptocarpus yetiştirilmesi zor bir çiçek değil. Kolay ve bol çiçek açıyor. Yaz sıcaklarından olumsuz etkileniyor. 99 mesajda paylaştığım bitki hala yaşıyor. Çok çiçek açtı,çook ve kış başına kadar çiçeklerini gçsterdi. Bir ara pamuklu bite yakalandı ama ölmedi. Bir çelik aldım ve suda köklendirdikten sonra toprağa diktim. Hayata tutundu,ama havaların soğuk gitmesi nedeni ile çok ağır büyüyor. Anaç olan çok canlı olmasa da yaşıyor. Mart ayında toprak değişimi yapmayı düşünüyorum.

lusoari 13-01-2015 17:06

2 Eklenti(ler)
Sevgili Sonkez, söz verdim diye eve gelir gelmez resimlerini çektim. :D
Bana bu pet bardakların içinde birer tane yaprak olarak gelmişlerdi, saksı harcı sadece torf ve perlitten ibaret. Hava değişimi yüzünden strese girme olasılığı yüksek olduğu için ellemek istemedim ama havalar ısınınca saksılarını biraz büyütürsem daha iyi gelişeceklerini düşünüyorum.

oceanheart 14-01-2015 01:10

ben 4-5 sene önce tohumdan yetiştirmiştim 20-30 kadar oldu hepsi çiçek açtı hatta daha sonra kendi etrafa attığı tohumlardan çıkan bitkiler de oldu hala yaşatabildiklerim 8 adet kadar. Bakımı zor özellikle kök çürümesi çok oluyor ama sanırım ödemişin milli toprağı gibi toprak bulunup sıkça sulanırsa kök çürümesi yaşanmayabilir. Oceanneart'ın bahçesi sayfamda resimlerini de koymuştum

sonkez 14-01-2015 11:48

Aman ne kadar güzel,bırde çicekli halini hayal bile edemiyorum...Sizde ne geüzellikler varmış meğer...Kıskandım şimdi...:(

Aysel Yavuz 14-01-2015 12:08

Ya bu ne kadar güzel bir çiçekmiş böyle. Allah'ım daha neler görüp özeneceğim :) Hemen aramalara başlıyorum

lusoari 14-01-2015 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oceanheart (Mesaj 1347451)
ben 4-5 sene önce tohumdan yetiştirmiştim 20-30 kadar oldu hepsi çiçek açtı hatta daha sonra kendi etrafa attığı tohumlardan çıkan bitkiler de oldu hala yaşatabildiklerim 8 adet kadar. Bakımı zor özellikle kök çürümesi çok oluyor ama sanırım ödemişin milli toprağı gibi toprak bulunup sıkça sulanırsa kök çürümesi yaşanmayabilir. Oceanneart'ın bahçesi sayfamda resimlerini de koymuştum

Sevgili Oceanneart, sayfanızda görüp gaza gelenlerdenim. :D Onlarla daha uzun zamandır birlikte olduğunuza göre, bizden daha çok tecrübeleriniz olmuştur. Rica etsem bizleri biraz daha aydınlatabilirmisiniz? ( sıcaklık, güneş, nem)

lusoari 14-01-2015 16:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkez (Mesaj 1347889)
Aman ne kadar güzel,bırde çicekli halini hayal bile edemiyorum...Sizde ne geüzellikler varmış meğer...Kıskandım şimdi...:(

Aslında ben onları sır gibi saklıyordum ablam, üretebilirsem geldiğimde sizlerle de paylaşıp, sürpriz yapmak istiyordum ama sana yakalandım. :D : D :D

sonkez 14-01-2015 17:38

İyi oldu galiba...Hiçbir sır gizli kalmıyor değilmi..:p

lusoari 14-01-2015 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkez (Mesaj 1347984)
İyi oldu galiba...Hiçbir sır gizli kalmıyor değilmi..:p

Sırlar ortaya çıktı ama sürpriz bozuldu. :D Yeterki diktiklerim tutsun, yaşatmayı becereyim de ziyanı yok, ben halimden memnunum. :D

oceanheart 15-01-2015 09:51

Sn. Lusoari açıkçası ben de henüz tam çözebilmiş değilim ama yazın bahçede yarı gölge bir yere koyduğumda güzel geliştiklerini gördüm. En çok yaşanan sıkıntı dediğim gibi kök çürümesi bunun çözümü de her sene milli toprak ile saksı toprağını yenilemek olabilir.

lusoari 15-01-2015 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oceanheart (Mesaj 1348115)
Sn. Lusoari açıkçası ben de henüz tam çözebilmiş değilim ama yazın bahçede yarı gölge bir yere koyduğumda güzel geliştiklerini gördüm. En çok yaşanan sıkıntı dediğim gibi kök çürümesi bunun çözümü de her sene milli toprak ile saksı toprağını yenilemek olabilir.

Sevgili Oceanheart, yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Strep.ler ile ilgili vermiş olduğunuz bilgiler sayesinde daha büyük adımlar atabileceğimi düşünüyorum. Bana vermiş olduğunuz fikirler için tekrar teşekkür ederim.

sonkez 13-02-2015 11:13

Bir tane bende kendime hediye ettim.İnşallah bakabilirim..

Jezebel 27-04-2015 13:03

1 Eklenti(ler)
Benim biricik Streptocarpusum açtı

Eklenti 549049

En Sevdiğim mavi tonda.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025