agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Kroton (Codiaeum sp.) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2182.htm)

kaktüs 25-02-2009 16:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elise (Mesaj 358185)
benim krotonum kalorifer yanmayan oldukca soguk olan salonumda dururken onu usumesin diye sicak odamiza aldim fakat aldiktan iki gun sonra tum yapraklarını döktü. Sıcak hoşuna gitmedi herhalde diye salona geri götürdüm. Şu anda hiç yaprağı yok tek sap şeklinde duruyor bu durumdan sonra güneş gören penceremin önüne alsam tekrar yaprak çıkarma, düzelme olanağı var mı?

Merhaba

Benzer bir sorunu olduğunu düşündüğüm bir croton da bende var. Arkadaşımın soğuk evinden getirdiğim croton, getirdiğimden beridir kendini toplayamadı ve bütün yapraklarını döktü. Kış olduğu için çok fazla su vermiyordum kendisine, toprağının yapısı nasıldır bilmiyorum. Bu bitkinin sevdiği özel bir toprak çeşidi var mıdır? Olsa bile şu anda sanırım toprağı değiştirmek için uygun bir zaman da değil. Ölümle yaşam arasında giden crotonu kurtarabilmem mümkün mü acaba?

Nariel 26-02-2009 20:04

Havalar biraz ısınsın, o zaman değiştirirsiniz toprağını. Kroton suyu sever ama tabii toprağı nemli olduğu zaman tekrar sulamamak gerekir, bu hemen hemen tüm bitkiler için geçerlidir. Toprağı kuruyorsa hemen su verin. Fotoğrafı varsa ekleyin.

kaktüs 27-02-2009 12:00

1 Eklenti(ler)
Toprağı da balçık gibi sanki. Belki torfa dikili olduğundan olabilir mi?
Terkedilmiş bir croton, belki sulamayı da fazla kacırmıs olabilirler.
En uç kısmı elimle tuttuğumda bir parçacık gevşemiş şekilde koptu.

Çok fazla bilgim yok o tip salon bitkileri hakkında. Evdeki çiçeksiz salon bitkisi kategorisindeki tek bitkim bir benjamin. Croton ile yeni tanışıyorum, acaba kurtarabilir miyim bilmiyorum. Kurtarmak için aldım ama sanırım çok geç...

İşte crotonun fotoğrafı:

kaktüs 06-03-2009 16:49

Umarım hala geç değildir :(

Crocus Şen 15-03-2009 15:17

2 Eklenti(ler)
Krotonum nihayet yeni yapraklar vermeye başladı:p
Sevgili Kaktüs,umarım senin Krotonunda iyileşir,şuan zamanımı bilemiyorum ama bence saksısını ve toprağını değiştirmende fayda var,benimki de ölmek üzereydi,sürekli yapraklarını döküyor ve çok cansızdı,güneş,ılık ortam ve neme bayılıyorlarmış.Bu uygulamalardan sonra kendine gelmeye başladı..

kaktüs 15-03-2009 18:18

Fotoğraftaki haliyle durmaya devam ediyor.
Saksısını değiştirdim ancak hiç hareket yok henüz.

Nariel 15-03-2009 23:07

Sayın Kaktüs, krotonunuzun tepesi iyice kurumuş sanırım, canlı yere kadar kesin. Bol ışık görsün, gövdeye su da püskürtün.

Ama önce ölü kısımlardan kurtulun.

Toprağını değiştirirken kök durumuna baktınız mı? Bozuk kökler varsa onları da kesin.

ayseova 08-04-2009 10:49

kurtarabilmişsindir umarım çiçeğini.Benimkide tek tek yapraklarını döktü ve şu an kuru bir dal kaldı o da üstten kurumaya başladı.:(:(

Nariel 16-04-2009 19:35

3 Eklenti(ler)
Kroton bitkisini çok seviyorum. Gelişimini, renklenmesini seyretmek öyle güzel ki. Ama çiçeklenmesini seyretmek ayrı güzelmiş :p

Nariel 16-04-2009 19:49

1 Eklenti(ler)
Bu da yeni krotonumuz. Babamın işyerine gelmiş, uzun süredir sulamayı unuttukları için yapraklarının çoğunu dökmüş, kalan yaprakları sarkmış. Ama annem sağolsun kaptığı gibi eve getirmiş, sulamış, güneşe koymuş; bir hafta kadar sonra da besin vermiş. (ben evde olmadığım için yakından takip edemiyorum).

Şimdi canavar gibi:)

kaktüs 16-04-2009 22:27

Ben bulduğum krotonu kurtaramadım maalesef. Bana göre soğuktan kaybettim bitkiyi :(

a1919 23-03-2010 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elise (Mesaj 358185)
benim krotonum kalorifer yanmayan oldukca soguk olan salonumda dururken onu usumesin diye sicak odamiza aldim fakat aldiktan iki gun sonra tum yapraklarını döktü. Sıcak hoşuna gitmedi herhalde diye salona geri götürdüm. Şu anda hiç yaprağı yok tek sap şeklinde duruyor bu durumdan sonra güneş gören penceremin önüne alsam tekrar yaprak çıkarma, düzelme olanağı var mı?

Krotonunuz ne alemde bilmiyorum ama bugün yazınızı okuyunca yazmadan duramadım. Benim de geçen sene hediye gelen bir krotonum vardı. Ben onu havalar soğuyunca balkonda bıraktığım için (sanırım) bütün yapraklarını dökmeye başladı. Sonra salona aldım ama üzerinde hiç yaprak kalmadı, hepsi döküldü. Bütün kış boyunca salonda pencereye yakın bir yerde durdu. Atmaya kıyamadım ama saksı da sadece 3 tane kuru daldan ibaretti. Yani ben öyle görüyordum. Ta ki biirkaç gün öncesine kadar. Şimdi o kuru dalların etrafında minik minik yeşermeler var. Sanırım krotonum baharla birlikte canlanacak. Umarım sizinkini de atmamışsınızdır. Kurtulma şansı vardır belki ;)

merkürvenüs 05-10-2010 13:45

Merhaba,

Başlıkta Kroton üretimi konusunda çok az bilgi verilmiş, üretim için ne zaman ve nasıl çelik almalıyım? çelikler taze mi odunsu mu olmalı? Bilgi verebilirseniz sevinirim:)))

umutyolcusu 11-10-2010 21:52

Ben de bir kreton var.Nasıl üretildiğini ayrıntılı olarak bilenlerin yardımlarına şimdiden teşekkür ederim.Yapraktan da üretilebiliyor diye okuduğumu hatırlıyorum ama nasıl?

aygün 11-10-2010 22:02

Bende de bir tane var. Çiçek açtığını bilmiyordum. Çok şaşırdım. Yeni geldi ve penere önünde. Bolca akşam güneşi alıyor. Verilen bilgiler ışığında büyeteceğim, çok teşekkürler herkese.

dlk 11-10-2010 22:19

allah nazardan saklasın.

merkürvenüs 13-10-2010 12:32

Krotonum tüm yapraklarını aşağı doğru sarkıttı ve yapraklar solmuş gibi. Gövde **** genç sürgünlerde kuruma yok, sorunu ne olabilir?

Herodot 23-10-2010 12:13

ben de kraton aldım ve çok güzel saksıya yerleştirdim.ama saksı değiştirdikten sonra mahvoldu.bir sürü yaprağı vardı. şimdi ise sadece bir kaç yaprak.

SerDag 23-10-2010 15:05

3 Eklenti(ler)
Bana da Haziran ayında geldi. başta bol öğle güneşi alan salona koydum, ama orayı sevmedi. üstü yaprak filizi doluydu dökmeye başladı. bir farkettim ki unlu bit! 3 tane. 3 yaprağın sap altına yapışmış. o yapraklar uçtan kurumaya başlıyordu. neyse ki pamuğa bürünmemişti. hemen gövdesini yıkadım. arapsabunu bulamayıp pril ile köpürtülmüş bezle gövdeyi ve yaprak saplarını sildim. sonra bir daha görmedim böceği. yaprak uçlarında kuruma durdu.

alıp odama koydum. saksısını değiştirdim, toprağını da. sadece torf bulabildim.. şimdilik daha iyi gibi, yine yaprak filizleri veriyor. ama yavaş gidiyor. ılık içme suyu veriyorum. 1-2 kere de vilmorin verdim. batı penceresinde, akşam güneş görüyor. akşama dek ise aydınlık. sizce Mine hanım'ın bhasettiği yanmış gübreden eklemeli miyim?

aygün 23-10-2010 15:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Herodot (Mesaj 708209)
ben de kraton aldım ve çok güzel saksıya yerleştirdim.ama saksı değiştirdikten sonra mahvoldu.bir sürü yaprağı vardı. şimdi ise sadece bir kaç yaprak.

Bendeki de yeni geldi. Saksı değişimini ben de düşündüm ama şimdi korktum. Acaba zamanı mı değil:cool:
Saksı değişimi için baharı mı beklemeli?

merlict 09-11-2010 11:25

Lütfen yardım

1 Eklenti(ler)
:(

Geçen yıl kışın aldığım crotonum yeni yapraklar verip tepesinde tomurcuklar oluşturup, çiçeklenmeden dökülüyordu.Uzun zaman pencere ardında öğleyin güneş gören yerde kaldı.Bazı iş tempomun yoğun olduğu dönemlerde susuzluk çekmesine rağmen tazeliğini ve yeşilliğini hiç kaybetmedi.Salondan dışarı çıkartmadım, ara ara yapraklarını suyla temizledim.Geçen haftaya kadar herşey mükemmeldi.Mevcut saksısına sığmamaya başladığında mecburuyetten saksı değişimine gittim.Şuanki saksısına aldım, birden yeşillenmeler, yeni yaprak vermeler, tepede tomurcuklanma ve çiçeklenme başladı.Ama sevincim boğazımda kaldı.Nedense yaprak dökülmeler ve mevcut tomurcukların dökülmesi fazla sürmedi.(Burada eklemem gereken bitkimin toprağına yaklaşık olarak 1/2 su bardağı süt dökmüşler, etkisi nedir bilmiyorum) Bitki cansızlaşınca yine toprak değişimine gittim.Son kalan 3 yaprağıda cansızlaştı ve aşağıdaki görüntüsüne ulaştı.Bitkimi kurtarmak için yardım bekliyorum.

Toprağı tınılı dere kumu, bahçe toprağı, yanmış hayvan gübresi karışımlı.Bu karışıma çok eser miktarda kükürt karışımı yapılmış.Haftada 2 kez sulama yapıyorum.Genelde akvaryum suyu kullanıyorum.(tüm bitkilerimde) Son toprak değişiminden sonra ilk yerine aldım ama balkon kapı girişi olduğundan soğuğa maruz kaldı.Şimdi ise salonun iç güneş görmeyen bölgesine aldım.Bu andan itibaren ne yapabilirim ?

Mehmet

umutyolcusu 09-11-2010 16:29

Sayın merlict,benim krotonumdada iç mekana aldıktan sonra bol miktarda yaprak dökülmesi olunca güneşi sürekli gören kapalı balkonuma aldım.Şimdi yeni sürgünler vermeye başladı.Kesinlikle güneşi ve suyu seviyor deneyimlerime göre.
Bence siz de çiçeğinizi güneş gören bir yerde tutun.Acizane bunu tavsiye ederim.

merlict 10-11-2010 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi umutyolcusu (Mesaj 714159)
Sayın merlict,benim krotonumdada iç mekana aldıktan sonra bol miktarda yaprak dökülmesi olunca güneşi sürekli gören kapalı balkonuma aldım.Şimdi yeni sürgünler vermeye başladı.Kesinlikle güneşi ve suyu seviyor deneyimlerime göre.
Bence siz de çiçeğinizi güneş gören bir yerde tutun.Acizane bunu tavsiye ederim.

Merhaba umutyolcusu

Size katılıyorum güneş konusunda ama sorunum hala devam ediyor.Yaprak dökülmesi konusunda güneş görmesi ve yer değiştirme etkisini (annem yerini değiştirme, küser derdi inanmazdım:( başıma geldi) anlıyorum.Ama son durumu içler acısı, pörsümüş yapraklar :(:(:( Yaprakları döküldüğünde en azından ogün üzülür ertesi yeni çıkacaklarına inanırdım.Şimdi ise boynu bükük olması kötü.Sanki küçük bir noktayı atlıyormuşum gibi geliyor

Diğer kötü olan ise yaklaşık 1 haftadır havalarda kapalı, güneş çıkmıyor

Mehmet

merlict 12-11-2010 10:29

Arkadaşlar valla bitki dayanıyor ama ben dayanamıyorum, yokmu bir ses verecek, yardımcı olacak bilge kişi.

O resimdeki dallar dahada pörsüdü ama hala kopmadı, normal yaprak kopması değil bu sorun ama ne ?

Mehmet

merlict 21-11-2010 11:31

Kimse elini uzatmadı, croton'um giderek kurudu.Suçlusunuz... :mad:

Sizden cevap gelmeyince birkaç deneme ve saksı değişimi yaptım, mini seraya aldım, toprağını boşaltıp gübre-torf-toprak karışımına aldım.
Tek umudum (korkmayın sizden gelecek cevap değil) yaza doğru inancıma cevap verip filizlenmesi...

Mehmet

acemifüsun 21-11-2010 16:33

Sn. merlict croton hiç yetiştirmedim fakat siz onu bence sera ortamında tutmaya devam edin, inşallah kurtulur.

SerDag 11-12-2010 18:05

Merhaba,
sayın Merlict le birlikte umarım okuyan herkese faydalı olsun.

Anladım ki geldiği saksısındaki torf çok kötü. Bu torflar, ziraat mühendisi kayınpederimin görüşüne göre çok hafif ve fabrika artıklarıdır, oysa toprak, bitki köklerini yorgan gibi sarar ve korur. Her bitki değişik bir tür toprak istiyor, biz hepsini torfa sokup yaşamasını bekliyoruz. Evinizdeki bitkilerin, aslen nasıl topraklar istediklerini araştırmaya, bulmaya, edinmeye ve saksılara koymaya çalışın. Orijin itibariyle bitki, kendi bünyesine uygun toprakta mutlu ve sağlıklı olacaktır.
Şimdi Krotonunuz için tavsiyeler:
bir kere salt torfa dikilmemeli. Yaprak çürüntüsü, yanmış çiftlik gübresi, killi bahçe toprağı, dişli nehir kumu ve az miktar torf karışımına dikin. Bu karışımı fidanlıklarda hazırlatabilirsiniz. Salt torfta tüm bitkiler 1 ayda besinsiz kalırlar. Toprak, torfun 10 katı ağırlığındadır, Koçtaş Bauhaus gibi yerler nakliye giderler nedeniyle sürekli torf getirtirler. Çiçekçilerde de toprak bulamazsınız.
Ilık suyla sulayın, yapraklarına su püskürtün. (Sadece torfun bir süre sonra suyu emmediğini, direkt tabağa geçirdiğini göreceksiniz.) Bu tür bitkiler soğuğu sevmezler. Bahar-yaz mevsimlerinde 21-30 C, yazdan bahara dek 13-18 C sıcaklık isterler. Kalorifere uzak, ılık, aydınlık bir odaya koyun. Sabah güneşi görebilir. Mayıs-Ekim arası haftada bir 2g gübreyi 1 Litre suya, Ocak-Mart arası 15 günde bir 1 gr gübreyi 1 Litre suya koyarak verin. Yazları aydınlık balkona çıkartabilirsiniz.

Hhatice 11-12-2010 18:05

Keşke bilgim olsaydı da paylaşsaydım :( Hiç bakmadım bakımı hakkında bilgim yok .

merlict 11-12-2010 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 725016)
Merhaba,
sayın Merlict le birlikte umarım okuyan herkese faydalı olsun.

Anladım ki geldiği saksısındaki torf çok kötü. Bu torflar, ziraat mühendisi kayınpederimin görüşüne göre çok hafif ve fabrika artıklarıdır, oysa toprak, bitki köklerini yorgan gibi sarar ve korur. Her bitki değişik bir tür toprak istiyor, biz hepsini torfa sokup yaşamasını bekliyoruz. Evinizdeki bitkilerin, aslen nasıl topraklar istediklerini araştırmaya, bulmaya, edinmeye ve saksılara koymaya çalışın. Orijin itibariyle bitki, kendi bünyesine uygun toprakta mutlu ve sağlıklı olacaktır.
Şimdi Krotonunuz için tavsiyeler:
bir kere salt torfa dikilmemeli. Yaprak çürüntüsü, yanmış çiftlik gübresi, killi bahçe toprağı, dişli nehir kumu ve az miktar torf karışımına dikin. Bu karışımı fidanlıklarda hazırlatabilirsiniz. Salt torfta tüm bitkiler 1 ayda besinsiz kalırlar. Toprak, torfun 10 katı ağırlığındadır, Koçtaş Bauhaus gibi yerler nakliye giderler nedeniyle sürekli torf getirtirler. Çiçekçilerde de toprak bulamazsınız.
Ilık suyla sulayın, yapraklarına su püskürtün. (Sadece torfun bir süre sonra suyu emmediğini, direkt tabağa geçirdiğini göreceksiniz.) Bu tür bitkiler soğuğu sevmezler. Bahar-yaz mevsimlerinde 21-30 C, yazdan bahara dek 13-18 C sıcaklık isterler. Kalorifere uzak, ılık, aydınlık bir odaya koyun. Sabah güneşi görebilir. Mayıs-Ekim arası haftada bir 2g gübreyi 1 Litre suya, Ocak-Mart arası 15 günde bir 1 gr gübreyi 1 Litre suya koyarak verin. Yazları aydınlık balkona çıkartabilirsiniz.

e be hocam şimdiye kadar nerdesin, bas bas bağırdım buradan ama bi ses çıkmadı, gözümün önünde kurudu gitti.Satınaldığım çiçekçi dahil 4 mekana sordum, onlarında gözlerini para hırsı o kadar bürümüş ki hiçte olumlu destek olmadılar.Sorun para olsa zaten gidip yenisini alırdım ama insan evladını hastalandı veya işe yaramıyor diye itip yenisini getirmediğine göre ben niye yeni croton alayım....
Hocam bilgin ve paylaşımın için teşekkür ederim.Umarım serada kendisini kurtarabilirim ama hiç umut yok...

Mehmet

Jezebel 08-01-2011 20:33

Benim kroton

5 Eklenti(ler)
Renk cümbüşüne cezboldum, yaprak şeli ilginç geldi.

Eklenti 187785

,

Eklenti 187786

,

Eklenti 187787

,

Eklenti 187788

,

Eklenti 187789

Yapraklarda iğne benzeri çıkıntılar var. Yaprak deseni her birinde farklı.

Jezebel 09-01-2011 12:39

Gün ışığında

1 Eklenti(ler)
Bu gün balkonda

Eklenti 187887

;)

nurcanaybay 09-01-2011 13:05

1 Eklenti(ler)
İlgili başlıkta ,bu bitkinin ismini öğrenmeye çalışmıştım.Demek Kroton'muş ,
tabii yanılmıyorsam .Şu fotoğrafa bakarmısınız ...ben renklerin canlılığına bayıldım.

Jezebel 09-01-2011 13:19

3 Eklenti(ler)
Sevgili Nurcan,
ben üzerindeki etiketin yalancısıyım.
Şu bitkilerin hepsinin üzerinde aynı etiket vardı. Ebat ve fiyat farkını tahmin ediyorsunuzdur.Ben fiyat ve ebat olarak en küçük olanını seçtim:p

Eklenti 187891

Eklenti 187892

Eklenti 187893

;)

Bordo, turuncu,kırmızı ...alev alev yanıyor sanki...

nurcanaybay 09-01-2011 13:23

Çok güzeller ,sağlıkla büyütün.

Jezebel 09-01-2011 13:29

Umarım bu miniği ağaç yapacak kadar sabırlı olurum.
Saksı olayını çok büyütüyoruz sanırım, kocaman ağaçlar ufacık saksılarda...

cey 14-01-2011 15:00

2 Eklenti(ler)
Bu konuya baktım baktım benimkiler neden çiçeklenmiyor diye hayıflanırken kırmızılı çiçeğim bana sürpriz yaptı:D
Eklenti 188687

İki tane var geçen sene küçücük bir sepette gelmişlerdi, serpildiler ancak sarılı olan da bir sorun var galiba. İkisi de aynı yerde durmakta olup, aynı toprağa sahipler ama sarı olanı alttaki yapraklarını döküyor. Aslında üstten yeni yapraklar çıkarıyor ama alt kısmı kel kaldı canım çiçeğimin. Sizce sorun nedir?

Eklenti 188686

Not: İlk defa fotoğraf yüklüyorum, acemiliğimi hoş görün:)

nobel7 18-01-2011 16:12

merhaba

2 Eklenti(ler)
arkadaslar 6 ay once aldigim krotonumda bugun yaprak dokulmesini gordum.bazi yapraklarini dokunur dokunmaz koptugunu gozlemledim.sabah gunesini aliyor.neden boyle yaptigini bilen bir arkadasimiz varsa paylasirsa sevinirim.

merakli 20-01-2011 12:13

Yapraklara bakınca kırmızı örümcekten olduğunu düşündüm. Eğer yaprak formunda bozulma ve yaprakların arkasına elinizi sürdüğünüzde minik kırmızı lekeler elinize bulaşıyorsa, bitkide dal aralarında incecik ağlar görüyorsanız kırmızı örümcektir. Sıkça yaprakları yıkamanızı tavsiye ederim.

nobel7 21-01-2011 07:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merakli (Mesaj 744908)
Yapraklara bakınca kırmızı örümcekten olduğunu düşündüm. Eğer yaprak formunda bozulma ve yaprakların arkasına elinizi sürdüğünüzde minik kırmızı lekeler elinize bulaşıyorsa, bitkide dal aralarında incecik ağlar görüyorsanız kırmızı örümcektir. Sıkça yaprakları yıkamanızı tavsiye ederim.

tesekkur ederim sayin merakli.yapraklarinda bahsettiginiz seylerden yok iyice inceledim.geri kalan yapraklar saglikli gorunuyor ama neden bu taze yapraklari dokdu anlamadim.

m-elike 21-01-2011 23:21

merhaba
2002 yılında düğünümüzde gelen bir krotonum var. 9 yıldır bizimle, kendi halinde yaşayıp gidiyor. Benim merak ettiğim yapraklarındaki renkler nasıl oluşuyor. ilk geldiğinde kırmızı, sarı, turuncu yani rengarenkti. Şimdi sarı ve yeşil. renkli yaprak çıkartması için özel birşeyler mi yapmalıyız. teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025